uzytkownik_sieci 16.06.10, 11:10 Z jakiego języka pochodzi nazwa rintal? Mi się wydaje, że to jest język niemiecki. Nie chcę zrobić gafy źle wymawiając tą nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haasi Re: Rintal schody jak się to wymawia? 16.06.10, 11:22 Nie masz internetu, czy co? Ludzie! Lenistwo hoch x plus 1. www.rintal.pl/ A, jak by sie to moglo wymawiac? Arajjajentell? Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci-konkwistador to chyba włoska firma, 16.06.10, 11:35 a na włoskie dżinsy mówiliśmy rajfle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mblinkow Re: to chyba włoska firma, 14.07.10, 14:38 Nie wiem ale ja bym poprostu mowiła tak jak sie to pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
uzytkownik_sieci Re: to chyba włoska firma, 23.07.10, 09:24 mblinkow napisał: > Nie wiem ale ja bym poprostu mowiła tak jak sie to pisze. Może masz i rację przeglądam stronę rintal i widzę że to międzynarodowa firma. Jest np. strona schodów rintal angielska. Myślę że rintal w nazwie rintal schody pochodzi od nazwiska założyciela, a schody to wiadomo. Chodziło mi o to, że jeśli rintal jest francuskim nazwiskiem to może się wymiawaić zupełnie onaczej np. nie rintal tylko riętal. Tak jak burzuła to jakieś bourgeois czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mblinkow Re: to chyba włoska firma, 23.07.10, 11:12 Może i Rintal jest francuskim nazwiskiem, ale jednak firma Rintal została założona we Włoszech. I jakoś mi sie tak wydaje że skoro to jest włoska firma to powinno się rintal wymawiać jakoś po włosku. Odpowiedz Link Zgłoś
uzytkownik_sieci Re: to chyba włoska firma, 27.07.10, 10:34 No to pewnie jest racja. Ale w takim wypadku jak to odmieniać (samo słowo rintal i schody rinta? Powinnem mówić schody rintal, schodów rintal, schodami rintal czy może schodami rintala no i co z akcentem? Jeśli mam mówić rintal z włoskim akcentem to i chyba odmieniać muszę z tym samym akcentem? Odpowiedz Link Zgłoś
haasi Re: to chyba włoska firma, 27.07.10, 11:00 Seid ihr schon alle plem-plem? Rintalego, rintalemu, rintalasowatemu itepe... W chinach: lin-tal! Odpowiedz Link Zgłoś
uzytkownik_sieci Re: to chyba włoska firma, 29.07.10, 16:34 haasi napisała: > Seid ihr schon alle plem-plem? Rintalego, rintalemu, rintalasowatemu itepe... W > chinach: lin-tal! To ma być smieszne? Odpowiedz Link Zgłoś
haasi Re: to chyba włoska firma, 29.07.10, 17:23 To nie mabyc smieszne. To jest smieszne! Odpowiedz Link Zgłoś
uzytkownik_sieci Re: to chyba włoska firma, 30.07.10, 16:22 haasi napisała: > To nie mabyc smieszne. To jest smieszne! Co jest smieszne? Forum jest po to żeby komuś pomóc. A nie tak jak Ty robisz zaśmiecać forum. Odpowiedz Link Zgłoś
haasi Re: to chyba włoska firma, 30.07.10, 17:33 Sam zaśmiecasz forum. No???? Jak się ten cholerny Rintal wymawia? Jakieś pomysły? Bzdura na kołach i to gumowych. I co wnosisz z tym twoim pieprzeniem o zaśmiecaniu forum? Taka srala-mądrala, to ja już od dawna jestem! No, jak mam wymawiać ten cholerny RINTAL? No??? Jaaaaaaak? Po włosku? Włosek za włoskiem? A może po francusku? Pfuj...znowu siedziałaś na piasku? ...pewnie masz właśnie miesiączkę, bo nie umiesz nawet na takie durne pytanie odpowiedzieć i rżniesz Herkulesa, który ma uprzątnąć stajnie Augiasza, trampkarzu! Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Re: to chyba włoska firma, 04.08.10, 22:45 trzeci-konkwistador napisał: > a na włoskie dżinsy mówiliśmy rajfle ;) A co to ma do tematu ? ProszÄ sie te,matu trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
drugiich Re: to chyba włoska firma, 05.08.10, 09:57 www.youtube.com/watch?v=X1K306kztJE Odpowiedz Link Zgłoś
malavida Re: Rintal schody jak się to wymawia? 23.07.10, 19:04 Rintal jest firma włoską i wymawia się ją tak samo jak w języku polskim, aczkolwiek trochę inaczej zaakcentowana jest samogłoska "i", tak samo jak np. w słowie "rinascita", które pojawia się na początku tej piosenki Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 30.07.10, 18:57 malavida napisała: > Rintal jest firma włoską i wymawia się ją tak samo jak w języku polskim, aczkol > wiek trochę inaczej zaakcentowana jest samogłoska "i", tak samo jak np. w słowi > e "rinascita", które pojawia się na początku tej piosenki ---------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
haasi Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 30.07.10, 19:02 Teraz mi się podobasz. Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 30.07.10, 19:15 haasi napisała: > Teraz mi się podobasz. ================================ Sag das bitte auf italienisch! Odpowiedz Link Zgłoś
haasi Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 30.07.10, 20:05 terazzo mi sie fortissimo possibile podobazzo! kapito? Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 30.07.10, 20:13 haasi napisała: > terazzo mi sie fortissimo possibile podobazzo! kapito? ==================================== A jak się to fachowo wymawia? Odpowiedz Link Zgłoś
haasi Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 30.07.10, 21:47 Po włosku, koniu! po włosku! Jak za ciemno, to musisz użyć świeczki. Po jednym, jedynym włosku! Tak samo, jak capriccio! Nix kapito? Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 31.07.10, 11:21 haasi napisała: > Po włosku, koniu! > po włosku! > Jak za ciemno, to musisz użyć świeczki. Po jednym, jedynym włosku! > Tak samo, jak capriccio! Nix kapito? ======================== I got the hang of it! Thank you very much indeed. Lots of love. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek-48 Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 31.07.10, 12:28 czy wy panowie wszyscy sie dobrze czujecie co sie z wami dzieje zycie jest zbyt krotkie i piekne zeby je spedzac na takich wypowiedziach zastanawiam sie czy to warto to forum odwiedzac Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 31.07.10, 12:35 kotek-48 napisała: > czy wy panowie wszyscy sie dobrze czujecie co sie z wami dzieje > zycie jest zbyt krotkie i piekne zeby je spedzac na takich > wypowiedziach zastanawiam sie czy to warto to forum odwiedzac ----------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kotek-48 Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 31.07.10, 13:36 januszka zabiore chetnie wspaniale slownictwo5+ Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 31.07.10, 15:37 kotek-48 napisała: > januszka zabiore chetnie wspaniale slownictwo5+ ===================================== Dankeschön! Da sind wir ja beide voll im Konsens. Januszek kämpft auf diese Weise mit dem deutschen Faschismus, dem deutschen Revisionismus, deutschem Imperialismus, deutschem Rassismus, deutschen Antisemitismus, deutschen Militarismus, deutschen Hitlerismus und eine Reihe von anderen Ismen. Alles, was Deutsch ist, ist dem Januszek zu tiefst verhasst. Außer der bequemen deutschen Infrastruktur. Und zu viele Deutsche gibt es in Deutschland! Odpowiedz Link Zgłoś
haasi kotek - indyk 31.07.10, 17:35 I jeszcze sie zastanawia? Indyk myślał o niedzieli, a w sobotem leb mu scieli... Koteczku, to forum dla ciebie to narkotyk! Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 01.08.10, 08:22 kotek-48 napisała: > januszka zabiore chetnie wspaniale slownictwo5+ Januszek, Policjant Moralny, jest na tropie wielkiego odkrycia... ============================================= Są natomiast niezbite dowody na to, że asiek namawia młodzież na forach do perwersyjnych praktyk seksualnych - fuuuuuuuj!!!!!! ============================================= Odpowiedz Link Zgłoś
wiola33_2 Rintal schody jak się to wymawia? 06.08.10, 13:31 kotek-48 napisała: > januszka zabiore chetnie wspaniale slownictwo5+ Ja tez chetnie zabiore januszka z tego tematu o Rintal Odpowiedz Link Zgłoś
drugiich Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 30.07.10, 20:11 forum.gazeta.pl/forum/w,516,112969958,112969958,Rintal_schody_jak_sie_to_wymawia_.html?t=1280513377002 donnerbalken napisała: > > Orientuje się może kto, dlaczego ta ważna dyskusja odbywa się na forum Język > niemiecki? > > Nu, jakieś tam związki były: > > Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... > > Ot co... > Odpowiedz Link Zgłoś
uzytkownik_sieci Re: Heiliges Römisches Reich deutscher Nation... 03.08.10, 10:46 drugiich napisał: > forum.gazeta.pl/forum/w,516,112969958,112969958,Rintal_schody_jak_sie_to_wymawia_.html?t=1280513377002 > Dyskusja jest na forum o języku niemieckim bo wydawało mi się że jest to firma niemiecka co oznaczało, że jest to z języka niemieckiego. Jak powiedziano mi tutaj jest to włoska nazwa. W sumie teraz temat dla mnie jest po prostu ciekawostką. Wcześniej było ważne bo miałem spotkanie biznesowe dotyczące schodów kręconych firmy rintal i ich dostaw więc nie chciałem czegoś spalić. Teraz po wszystkim fajnie wiedzieć czy nie było gafy. Ogólnie firma jest bardzo ok. więc nawet jesli to problemu nie będzie. Swoją drogą schody zwłaszcza kręcone mają świetne i nie dziwią mnie dobre opinie o rintal. Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken my tu same experty... 03.08.10, 12:46 Po mojej wycieczce po góglu, dochodzę do wniosku, że to firma austriacka, którą Włosi przejęli. Austriacy porozumiewają się językiem nieco przypominającym język niemiecki, a więc jesteś na właściwym forum. Wymowa jest tak jak napisane, z tym, że Niemcy wymawiają niemieckie "i" jak polskie "y". A "ie" wymawiają jak polskie "i". Ot co. Gdybyś miał dalsze pytania, to nie krępuj się nas zapytać, my tu same experty... PS Tylko diabli wiedzą jak w pięknej Italii wymawiają austriackie nazwiska rodowe, bo Rintal jest bardzo często spotykanym nazwiskiem w Niemczech...Prawie jak Kowalski... Odpowiedz Link Zgłoś
uzytkownik_sieci Rintal opinie o nazwie 04.08.10, 09:49 Jak widać opinie o rintal są bardzo różne. Tak z ciekawości czy jest jakaś zasada językowa jak wymawiać słowa tego typu co rintal czyli obcojęzyczne ale nie tak popularne aby były spolszczone. Jak widzę na stronie www.rintal.pl/schody_news_media.html to firma ta często w mediach się pojawia czyli problem mały mogą mieć też inni. Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken It is locally pronounced Kah-zee-ESS-ko... 04.08.10, 10:40 Bardzo efektywna i profesjonalnie zrobiona strona. Z tak króciutkim wyrazem, jest mało prawdopodobne aby tu coś źle wypowiedzieć. Gorzej z Francuzami! Jako prezydent Francji przeprowadziłbym na sam wpierw reformę pisowni francuskiej. Po kiego licha 8 liter, skoro 5 wystarcza? Jakie oszczędności na samym atramencie do drukarek, zważywszy że 3 ml atramentu do mej drukarki kosztują 15,00 EURO. Ot co... ================================================ Die Universitätsstadt Bordeaux [bɔʀˈdo] ist politisches, wirtschaftliches und geistiges Zentrum des französischen Südwestens. ================================================ PS A tak całkiem na marginesie, wiesz jak Amerykanie wymawiają Kościuszko ? ======================================================== Kosciusko is a city in Attala County, Mississippi, United States. The population was 7,372 at the 2000 census. It is the county seat of Attala County. Kosciusko is located on the Natchez Trace Parkway, northeast of Jackson. It is named for the Polish general Tadeusz Kościuszko, who assisted United States military efforts during the American Revolution. However the Anglicized name of the township omits the "z". Kosciusko was originally named Red Bud Springs for one of three natural springs that were present in the city. It is locally pronounced Kah-zee-ESS-ko. Kosciusko is the home of Magnolia Bible College, and the birthplace for several notable people, including Oprah Winfrey and Brigadier General Nick Halley (U.S. Army, Retired). ======================================================== I chyba z tego powodu wojny między USA a Polską nie będzie... Nu, a więc ja bym się takimi drobnostkami nie zaprzątał głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Rintal opinie o nazwie 04.08.10, 15:57 uzytkownik_sieci napisała: > Jak widać opinie o rintal są bardzo różne. Tak z ciekawości czy jest jakaś > zasada językowa jak wymawiać słowa... Z "i" bywa różnie - jeżeli po samogłosce "i" następują dwie spółgłoski, wówczas "i" zamienia się w lekkie "y". Ale nie tylko - np. w mit, bis też idzie w kierunku "y" Jak i w słowach: Stimme, Mittel, Hilfe itd. Bzdurą jest oczywiście twierdzenie, że "i" w j.niemieckim generalnie wymawia się jak "y" - np. w poniższych wyrazach "i" jest "i" - jak w setkach innch słów również Bundeskabinett a nie Bundeskabynett registrieren a nie regystrieren Krise a nie Kryse PS. Na koniec mała rada - unikać kontaktów z folksdojczami czwartej kategorii - oni mówią po swojemu. Jest tu taki jeden - zwie się donnerbalken i mniej więcej podobnie cuchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek-48 Re: Rintal opinie o nazwie 04.08.10, 19:29 czy w koncu ktos tu komus ustapi Odpowiedz Link Zgłoś
haasi Re: Rintal opinie o nazwie 04.08.10, 19:56 bredzisz, kotku, Pogap sie troche na telewizje i nie zawracaj dupeczki. Wszyscy tu sie juz dawno dogadali. Odpowiedz Link Zgłoś
p.klodzki Re: Rintal opinie o nazwie 09.08.10, 15:51 Na co masz nadzieję? Już sam login na forum pokazuje jak ciekawa jest wypowiedź. Pewnie odpowiesz mi uhy co będzie zamiennikiem miliona słów u kogoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Dlaczego tego sku...ela nie skasowanO? 04.08.10, 22:31 ja.nusz napisał: PS. Na koniec mała rada - unikać kontaktów z folksdojczami czwartej kategorii - oni mówią po swojemu. Jest tu taki jeden - zwie się donnerbalken i mniej więcej podobnie cuchnie. PS. Na koniec mała rada - unikać kontaktów z folksdojczami czwartej kategorii - oni mówią po swojemu. Jest tu taki jeden - zwie się donnerbalken i mniej więcej podobnie cuchnie. PS. Na koniec mała rada - unikać kontaktów z folksdojczami czwartej kategorii - oni mówią po swojemu. Jest tu taki jeden - zwie się donnerbalken i mniej więcej podobnie cuchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kama.rogowska Re: Rintal opinie o nazwie 06.08.10, 12:17 Bardzo dziękuję. Jednak na forum mogłam coś mądrego przeczytać nie tylko o schodach rintal. Odpowiedz Link Zgłoś
uzytkownik_sieci Re: Rintal opinie o nazwie 09.08.10, 08:04 Jasne tylko czemu o schodach rintal rozmawiamy na forum niemieckiego i to nas tak ciekawi. Czy krótki kurs jak samemu zbudowac schody kręcone albo jakiekolwiek inne byłby też tak popularny. Wiem, że jak trzeba pisać z sensem i odpowiadać z sensem to się zaczynają schody. Cóż co tylko zrobisz to schody i schody.... Odpowiedz Link Zgłoś
zniewiadomski1 Re: Rintal a "Heiliges Römisches.." 06.08.10, 13:07 Co ma rintal do Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu niemieckiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
uzytkownik_sieci Re: Rintal a "Heiliges Römisches.." 09.08.10, 08:07 zniewiadomski1 napisał: > Co ma rintal do Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu niemieckiego ? Mi się wydawało, że ma tyle że jest w języku niemieckim czyli podstawowym Świętego Cesarstwa to nazwa. Jak widać mogłem się mylić bo już o włochach i Austriakach którzy mogą mieć prawa do nazwy rintal i ich schodów czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
p.klodzki Re: Rintal a "Heiliges Römisches.." 09.08.10, 15:49 No to zaraz zaczniemy pisać o plamach na niebie które spowodowały tą wspaniałą dyskusję pełna żenada. Nie piszmy tutaj o Rzymie bo to jest forum o języku niemieckim!! Odpowiedz Link Zgłoś
kama.rogowska Re: Rintal a "Heiliges Römisches.." 26.08.10, 14:35 Zawsze zastanawiam się kto i po co tworzy takie wpisy. Masz odwage to się przedstaw. Pokaż się człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
folksdojczer4kategorji Jeder soll nach seiner Façon selig werden... 27.08.10, 06:58 kama.rogowska napisała: > Zawsze zastanawiam się kto i po co tworzy takie wpisy. Masz odwage to się przedstaw. Pokaż się człowieku! ======================================= Nu, to musisz przejść na Facebook... To zobaczysz jaką piękną buzię mam... Ot co... Jeder soll nach seiner Façon selig werden... Odpowiedz Link Zgłoś
folksdojczer4kategorji Re: Rintal a "Heiliges Römisches.." 27.08.10, 06:18 p.klodzki napisał: > No to zaraz zaczniemy pisać o plamach na niebie które spowodowały tą wspaniałą > dyskusję pełna żenada. Nie piszmy tutaj o Rzymie bo to jest forum o języku niemieckim!! ==================================== Ale schody są rzymskie... z koneksjami do Austrii Odpowiedz Link Zgłoś
folksdojczer4kategorji Re: Rintal a "Heiliges Römisches.." 27.08.10, 09:28 p.klodzki napisał: > No to zaraz zaczniemy pisać o plamach na niebie które spowodowały tą wspaniałą > dyskusję pełna żenada. Nie piszmy tutaj o Rzymie bo to jest forum o języku > niemieckim!! ===================================== Mała wskazówka dla osób nie mających czasu przejrzeć całego wątku... Ot co... Odpowiedz Link Zgłoś