six_a 05.10.10, 08:54 hilfe! od czego jest V? chyba nie od victory? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
folksdojczer4kategorji Nu, ręce mi opadają... 05.10.10, 09:24 six_a napisała: > hilfe! od czego jest V? chyba nie od victory? ---------------------------------------------------> Nad nowicjuszami na tym forum nie ma się co dziwować, że o kontekście nic nie słyszeli, ale od forumowicza z takim stażem można nieco więcej wymagać... Nu, ręce mi opadają... Ot co... Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Nu, ręce mi opadają... 05.10.10, 09:47 jak to jest idiom, to żaden kontekst Ci nie pomoże, ale proszę: www.stuttgarter-zeitung.de/stz/page/2637306_0_6308_-interview-mit-franz-fehrenbach-wir-haben-ein-klares-v-hingelegt-.html duuuuuuuuużo lepiej, prawda?;) Odpowiedz Link Zgłoś
folksdojczer4kategorji victory sign 05.10.10, 10:11 In diesem Kontext würde ich mich Deiner Vermutung anschließen... Eine sprachliche Neuschöpfung... victory sign Odpowiedz Link Zgłoś
utgard Re: victory sign 05.10.10, 10:24 neu, doch 101 Jahre älter als ich :) Wörterbuch der deutschen Umgangssprache (De-De, Küpper) hinlegen hinlegen v (...) 2. tr = etw hervorragend bewerkstelligen. Dem Kaufmannsdeutsch entnommen: der Kaufmann legt die Ware auf den Ladentisch, damit der Kauflustige sie besehen, befühlen o. ä. kann. Der Schauspieler »legt einen Wallenstein hin« (d. h. er spielt ihn ausgezeichnet); die Tanzgruppe »legt ein Ballett hin« (d. h. sie tanzt es hervorragend): in beiden Fällen soviel wie »die Leistung kann sich sehen lassen«. 1870 ff. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
folksdojczer4kategorji Czasownik... 05.10.10, 11:01 utgard napisał: > hinlegen v ----------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
utgard Re: Czasownik... 05.10.10, 11:28 dass Du es weißt, war mir vollkommen klar wollt' nur feststellen, was für ein Altsack ich schon bin ;) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: ein sauberes/klares "V" hinlegen 05.10.10, 13:07 wywiedziałam się od konsylium niemców znajomych, którzy też nie za bardzo wiedzą ococho, ale mają przypuszczenia i podejrzenia, że to V może obrazować krzywą obrotów. głównie chodzi pono o to, że nastąpił powrót do wysokiego poziomu obrotów, po dużym spadku (dół literki V), a jeszcze przedtem po jakimś tam wysokim poziomie sprzed spadku (lewa góra literki V) no i tak, może komuś się przyda;) ale żeby tak karkołomnym szyfrem gadać, to trzeba mieć talent. Odpowiedz Link Zgłoś
utgard Re: ein sauberes/klares "V" hinlegen 05.10.10, 13:35 jasne, że się przyda; będzie dla studenciorów ciekawostka nowomowno-eurokundlno-kapitalistyczna :) dzięki a mógł powiedzieć "eine saubere/klare V-Kurve" czy cuś koło tego, ale nic to :) Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: ein sauberes/klares "V" hinlegen 05.10.10, 14:16 V wie Vogel.......zawsze mniemalam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: ein sauberes/klares "V" hinlegen 05.10.10, 19:55 V wie Volte zawsze mniemałem:):):) Volte hinlegen ??? Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś