Dodaj do ulubionych

Willkommen...

26.11.10, 19:47
Vielleicht interessiert das jemanden?

Willkommen

auf der Homepage des Deutschen Polen-Instituts!
Obserwuj wątek
    • gaarsch tja, życie składa się z przypadków, 26.11.10, 20:58
      wyguglałeś Dedeciusa? hehehehe
      • folksdojczer4kategorji wyguglałeś Dedeciusa? hehehehe 27.11.10, 11:20
        gaarsch napisał:

> wyguglałeś Dedeciusa? hehehehe
        ---------------------------------------------
    • gaarsch tej, kumpel, to jest forum j.niemieckiego, 26.11.10, 21:15
      to wklej lepiej jakiś Goethe-Institut ;)
      • folksdojczer4kategorji Re: tej, kumpel, to jest forum j.niemieckiego, 27.11.10, 09:37
        gaarsch napisał:

> to wklej lepiej jakiś Goethe-Institut ;)
        -----------------------------------------------
        • gaarsch Banause! 27.11.10, 09:40
          • folksdojczer4kategorji Re: Banause! 27.11.10, 10:38
            Sehr gut!

Banałze ist dojcz!

Weiter so!

Ot co...
    • folksdojczer4kategorji Polnische Literatur in deutscher Übersetzung... 27.11.10, 11:10
      Polnische Literatur in deutscher Übersetzung

Eine weitere Möglichkeit das Deutsche zu begreifen...

In der linken Hand das polnische Original, in der rechten Hand die deutsche Übersetzung...

So begreift man den diametral verschiedenen Satzbau der beiden Sprachen...

Ot co...
      • zawszekacperek Re: Polnische Literatur in deutscher Übersetzung. 27.11.10, 11:19
        folksdojczer4kategorji napisała:
        In der linken Hand das polnische Original, in der rechten Hand die deutsche Übe
        > rsetzung...

Quatsch! Und womit dann głaskać Niemca?
        Ot co!

Kacperek
        • folksdojczer4kategorji Re: Polnische Literatur in deutscher Übersetzung. 27.11.10, 11:26
          zawszekacperek napisał:

> folksdojczer4kategorji napisała:
          > In der linken Hand das polnische Original, in der rechten Hand die deutsche Übe
          > > rsetzung...
          >
          > Quatsch! Und womit dann głaskać Niemca?
          > Ot co!
          >
          > Kacperek

--------------------------------------------------
          • gaarsch nie odwracaj uwagi od siebie! 27.11.10, 14:18
            usłyszałeś wczoraj o Dedeciusu, poguglałeś i próbujesz się wymądrzać głupolu.
            • folksdojczer4kategorji Der Trubel Shooter hat sich gemeldet! 27.11.10, 14:54
              gaarsch napisał:

usłyszałeś wczoraj o Dedeciusu, poguglałeś i próbujesz się wymądrzać głupolu
              -----------------------------------
            • folksdojczer4kategorji Karl Dedecius 27.11.10, 18:40
              gaarsch napisał:

> usłyszałeś wczoraj o Dedeciusu, poguglałeś i próbujesz się wymądrzać głupolu.
              ==================================================

Wolltest Du was über Karl Dedecius schreiben? Und ich bin Dir in die Parade gekommen?

Wer zuerst kommt, malt zuerst...(Mongolisches Sprichwort...)
              • gaarsch Pana Dedeciusa poznałem blisko 40 lat temu, 27.11.10, 23:11
                o Instytucie w Darmstadt nikt wówczas nawet nie śnił. Jemu niepotrzebna jest wątpliwa reklama w twoim wykonaniu.
                • folksdojczer4kategorji Re: Pana Dedeciusa poznałem blisko 40 lat temu, 28.11.10, 09:14
                  gaarsch napisał:

> o Instytucie w Darmstadt nikt wówczas nawet nie śnił. Jemu niepotrzebna jest wą
                  > tpliwa reklama w twoim wykonaniu.
                  -----------------------------------------------------
                  • gaarsch 1982 - 1985, 28.11.10, 09:47
                    m/s Zagłębie Siarkowe, Mielec, Niewiadów.
                    Uzupełniasz teczkę?
                    Koschnicka poznałem w Gdańsku, a Dedeciusa w trakcie gościnnego wykładu.
                    Guglaj dalej.
                    Nie wstydzę się mojego życiorysu, możesz mnie w dupę pocałować (przez bibułkę).
                    • folksdojczer4kategorji Ein Partikularist... 28.11.10, 11:23
                      gaarsch napisał:

> m/s Zagłębie Siarkowe, Mielec, Niewiadów.
                      > Uzupełniasz teczkę?
                      > Koschnicka poznałem w Gdańsku, a Dedeciusa w trakcie gościnnego wykładu.
                      > Guglaj dalej.
                      > Nie wstydzę się mojego życiorysu, możesz mnie w dupę pocałować (przez bibułkę).
                      --------------------------------
                      • gaarsch ja nie uciekałem, przyleciałem LOT-em 28.11.10, 13:56
                        z rodziną z W-wy do Kolonii. A w firmie złożyłem wypowiedzenie. Z tym samym paszportem mogłem odwiedzić zmieniającą się ojczyznę w 1989.
                        Po osiedleniu się tutaj nie odnawiałem znajomości, startowałem o własnych siłach.
                        • ja.nusz Re: ja nie uciekałem, przyleciałem LOT-em 28.11.10, 15:39
                          Tłumaczysz się przd tym łachudrą jak byś nie wiedział, że on i tak nagnie to wszystko do swoich chorych teorii.

• folksdojczer4kategorji Tłumaczysz się przd tym łachudrą 28.11.10, 16:29
                            ja.nusz napisał:

> Tłumaczysz się przd tym łachudrą jak byś nie wiedział, że on i tak nagnie to ws
                            > zystko do swoich chorych teorii.
                            ------------------------------------------------------>
                            Geanu!

Januschek hat den vollen Durchblick...

Ot co...
                          • folksdojczer4kategorji Re: ja nie uciekałem, przyleciałem LOT-em 28.11.10, 18:35
                            ja.nusz napisał:

> Tłumaczysz się przd tym łachudrą jak byś nie wiedział, że on i tak nagnie to ws
                            > zystko do swoich chorych teorii.

----------------------------------------------------->

Du meinst Deine erschlichene Aufenthaltsgenehmigung in Deutschland?
                        • folksdojczer4kategorji Re: ja nie uciekałem, przyleciałem LOT-em 28.11.10, 16:48
                          gaarsch napisał:

> z rodziną z W-wy do Kolonii. A w firmie złożyłem wypowiedzenie. Z tym samym pas
                          > zportem mogłem odwiedzić zmieniającą się ojczyznę w 1989.
                          > Po osiedleniu się tutaj nie odnawiałem znajomości, startowałem o własnych siłac
                          > h.
                          --------------------------------------
                          • gaarsch nein, nach BO 28.11.10, 19:32
                    • lepian4 Re: 1982 - 1985, 30.11.10, 14:38
                      W takim razie ja znalem Hansa Georga Gadamera. Zadalem mu nawet madre pytanie podczas goscinnego wykladu we Wroclawiu. Od Hartwiga dostalem nawet wyroznienie. Ba, nawet musialem przystanac na autostradzie, bo Merkel spieszyla sie do Berlina!
              • folksdojczer4kategorji Także pobyt w obozie jenieckim ma swoje plusy.... 29.11.10, 08:48
                Wiki pisze, co następuje:

========================================================
                Während seiner Gefangenschaft brachte er sich selbst Russisch bei. Zitat: „Ich lag im Krankenzimmer, und die Schwestern brachten mir Bücher, von Lermontow zum Beispiel. Ein Jahr lang lernte ich an Lermontow und Puschkin die kyrillische Schrift und die russische Sprache. Die Wachmänner baten mich anschließend, für sie Liebesbriefe zu verfassen, weil ich wie Puschkin schrieb“.
                ========================================================

Także pobyt w obozie jenieckim ma swoje plusy....

(Podobnie jak bezsenność...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka