paayonk 16.04.04, 19:19 Jak przetłumaczyć to na niemiecki ? Potrzebuje żonie do wypracowania. Na czuja na razie wpisałem "das Lebenszimmer" ??? Cholera , nawet nie wiem jak to przetłumaczyć na polski :-) Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t 16.04.04, 19:41 paayonk napisał: > Jak przetłumaczyć to na niemiecki ? Potrzebuje żonie do wypracowania. Na czuja > na razie wpisałem "das Lebenszimmer" ??? > > Cholera , nawet nie wiem jak to przetłumaczyć na polski :-) > > Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t IP: *.adsl.hansenet.de 16.04.04, 19:42 na poski to (uwaga zaskakujace): IZBA Odpowiedz Link Zgłoś
paayonk Re: Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t 16.04.04, 19:58 Najśmieszniejsze jest to, że wiedziałem o słowie Wohnzimmer lecz go zapomniałem. Jakoś od kilku lat jak trzeba było użyć tego określenia to zawsze padało livingsroom i wszyscy rozumieli. No ale jak do szkoły to musi być prawidłowo. Izba ??? Skąd masz to tłumaczenie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t IP: *.adsl.hansenet.de 16.04.04, 20:18 ze staropolskiego oczywiscie ,w wielu wypadkach jest pomocnym bo jezyki europejskie maja to do siebie ze czesto gesto tzw.zyciowo wazne okreslenia maja ten sam slowotwor lub znaczenie.Okreslenie die Stube pochodzi z okresu gdy w Europie mieszkalo sie z inwentarzem w jednej chalupie.Sa tez inne ciekawostki np. bardzowazny rzeczownik "WODA" jako rzecz niezbedna do ratowania zycia sila rzeczy bedac znieksztalconym przez stulecia w swoim zrodle brzmi podobnie /oczywisciew wersji mowionej) woda ode wada water wasser czy tez j ..esc ....essen ....eat oraz wazny organ ciala ludzkiego serce ....herz ...heart belotliwie wymawianeprzez np,smiertelnie rannego lub glodnego badz spragnionego bylay w dawnej europie rozumiane po glebszym wsluchaniu sie przez przedstawicieli innych plemion ,co dawalo wieksza szansre przezycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geduld Re: Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 17.04.04, 20:05 Ich glaube es nicht! Das alles hier ist lauter ein Gestammel! Es geht doch einzig und allein um "das Wohnzimmer" - ist es denn so schwer? Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t 17.04.04, 20:12 a co to, geduld straciles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t IP: *.adsl.hansenet.de 17.04.04, 20:24 Leicht irritiert wurde ich als ich gesammelte Werke und vorhergehende un-geduldige Post las, aus Langerweile, Interesse, wie dem auch sei. Ich bin über Zeilen gestossen, bitte verprügelt mich, aber sowas lächerliches hab ich von keiner einzigen Person jemals gehört . Viele Wissen ja nun das Geduld seinen "Ruf" als "Elitäres Arschloch" pflegt, er gab sich den Namen bestimmt selber, den er ist ohnehin grössenwahnsinnig und dass meine ich Ernst. Bitte, Versteh mich nicht falsch Geduld, ich kann dich gut riechen, andere sicher auch, aber was Du von dir gibts, von wegen Du könntest die Welt zu einem besseren machen, Du bist klüger und Reifer als alle anderen Menschen dass glaubst Du doch tatsächlich nicht wirklich selber oder? Ich meine, bist Du Gott? Weisst Du alles? ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamsbock Re: Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.04.04, 20:56 Prace nad jednostka chorobowa zwana przeze mnie zespolem NAJA zaczelam kilka lat temu. NAJ jest to syndrom macochy Krolewny Sniezki, ktora gotowa byla zamienic sie w obrzydliwa staruche, zeby zgladzic piekniejsza pasierbice. Istnienie tej choroby zaczelam podejrzewac juz od dosc dawna, obserwujac pewna przepiekna dziewczyne, ktora zostala wicemiss pieknosci. Otoz w momencie, w ktorym ogloszono, ze jest druga, ta dziewczyna w jednej chwili zwiedla. Bogactwo, ktorym obdarzyla ja natura, po prostu zamienilo sie w ruine. Dramat bycia druga, a wiec niebycia "naj", sprawil, ze kazde spojrzenie w lustro bylo od tej chwili dla pieknosci momentem przygnebiajacym i kojarzylo sie z przegrana. Kilka lat potem bylam w miejscu, gdzie siedziala osoba, ktora zwykle dominowala towarzystwo czyms w rodzaju slowotoku. Kiedy ktos przebil sie jakims dowcipem, natychmiast po poincie ta osoba mowila:"To ja znam lepszy". I rzeczywiscie znala lepszy, co wprowadzalo poprzednika w stan glebokiego smutku. Reszta towarzystwa powoli cichla sprowadzona do roli sluchaczy. Rozchodzac sie do domow z poczatkami depresji, nie wiedzieli, ze osoba, ktora uzyskala silna dominacje, jest po prostu dotknieta zespolem NAJa. Choroba ta jest zespolem uzaleznienia od koniecznosci bycia "naj", czyli jedynym, nieprzescignionym na mozliwie najwiekszej liczbie pol dzialania. NAJA nie nalezy mylic z ambicja. Choremu nie zalezy na osiagnieciach. Choremu zalezy na tym, zeby byc jedynym. Osoba dotknieta zespolem NAJA moze osiagac sukcesy i byc obiektem podziwu, ale tak naprawde skupiona jest na tym, zeby przypadkiem ktos nie zaistnial na polu, ktore NAJA dotyczy. Oto krotki test, w ktorym mozesz sprawdzic czy masz NAJA: - Czy kiedy widzisz piekny obraz, twoja pierwsza mysla jest:kupie sobie farby? - Czy sluchajac pieknego sopranu, masz zal do rodzicow, ze cie nie wyksztalcili muzycznie? - Czy kiedy ktos opowiada jakies zdarzenie, nie sluchasz, tylko starasz sie przypomniec sobie swoje, ciekawsze, chocby nie na temat? - Czy opowiadajac cos w towarzystwie, wychwytujesz oczami ludzi, ktorzy cie nie sluchaja, i uwazasz, ze robia to demonstracyjnie? - Czy cieszysz sie bardziej z tego, ze gdzies nie przyjeli kolezanki, niz z tego, ze ciebie gdzies przyjeli? - Czy lubisz, zeby mowili o tobie: "wspanialy czlowiek"? Jesli na wiekszosc tych pytan odpowiesz "tak", masz NAJA. A teraz odpowiedz na pytanie: - Jesli mowia o tobie:"wspanialy czlowiek", to czy w domu tez tak o tobie mysla? No coz...nie martw sie. Sa tacy, ktorzy maja wiekszego NAJA. PS.Jezeli ta wiadomosc cie zmartwila - twoj NAJ jest nieuleczalny. [Joanna Szczepkowska "Wysokie obcasy"] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geduld Re: Wohnzimmer, das = pokoj dzienny n/t IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 17.04.04, 21:19 Langeweile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: Livingroom = ??? IP: *.adsl.hansenet.de 16.04.04, 19:41 Wohnzimmer albo poularnie die Stube co jeszcze moze sie przydac: Diele & Flur Arbeitszimmer Küche & Esszimmer Schlafzimmer Badezimmer Kinder- &Jugendzimmer cu ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7000 Re: Livingroom = ??? IP: *.adsl.hansenet.de 16.04.04, 19:49 nic nie mam do powiedzenia ,tylko chce zrobic 7000-czny post na tej grupie ;) ich Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Livingroom = ??? 16.04.04, 20:48 Czesto möwi sie tez die gute Stube. W Polsce, szczegölnie u prowincjuszy spotkalam sie z powiedzeniem salonik:))) Odpowiedz Link Zgłoś