baart1 17.10.04, 00:14 Witam! Pytanko: jak będą po niemiecku "zajęcia", takie na uczelni albo w szkole, i jak należy powiedzieć "iść na zajęcia"? Słyszałem, że taka generalna zbiorcza nazwa to Veranstaltungen. Czy to prawda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: Zajęcia 17.10.04, 00:23 baart1 napisał: > Witam! Pytanko: jak będą po niemiecku "zajęcia", takie na uczelni albo w > szkole, i jak należy powiedzieć "iść na zajęcia"? Słyszałem, że taka > generalna zbiorcza nazwa to Veranstaltungen. Czy to prawda? Pozdrawiam Vorlesungen, Praktika Ich habe heute eine Vorlesung. Ich gehe heute zu einer Vorlesung. Ich habe morgen einen Praktikumsversuch. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
baart1 Re: Zajęcia 17.10.04, 00:26 Dzięki za ekspresową odpowiedź. Ale co wtedy, gdy to nie jest Vorlesung, tylko Seminar? Załóżmy, że idę sobie rano na uczelnie, mam tego dnia Vorlesung i Seminar i chcę użyć zbiorczej nazwy dla wszystkiego :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Zajęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 09:37 u mnie na Uni to Veranstaltungen Odpowiedz Link Zgłoś