Gość: Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 11:14 Jak tłumaczycie na polski Geschäftsführer? Prezes/syrektor/prezes zarządu? Jak jeszcze inaczej? Od czego to uzależniacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kocik Re: Geschäftsführer IP: *.erlm.siemens.de / *.erlm.siemens.de 28.10.04, 12:49 Gescheftsführer czyli inaczej kierownik. Pochodzi od slowa Geschäftsführung czyli kierownictwo, zarzadzanie albo jeszcze prosciej od dwoch zlaczonych slow "Geschäft" czyli sklep, zaklad, firma i "Führer" czyli przewodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Geschäftsführer 28.10.04, 14:16 Gość portalu: kocik napisał(a): > Gescheftsführer czyli inaczej kierownik. Pochodzi od slowa Geschäftsführung > czyli kierownictwo, zarzadzanie albo jeszcze prosciej od dwoch zlaczonych > slow "Geschäft" czyli sklep, zaklad, firma i "Führer" czyli przewodnik. Kierownik jest dzialu, grupy, albo co najwyzej sklepu. Nie wiem, czy szefa GmbH z 2000 pracownikow i kilkunastomiliardowym obrotem rocznym nazwiesz kierownikiem :-) Nie ma jednego tlumaczenia dla Geschäftsführer. W zaleznosci od rodzaju spolki bedzie to prezes spolki, dyrektor generalny, CEO albo inna cholera. BTW podany powyzej prezez zarzadu to Vorstandsvorsitzender, a nie Geschäftsführer. POzdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: Geschäftsführer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 18:43 tak, zdecydowanie nie kierownik (s. Leiter - Leitung) znam jedną dużą firmę w której jest kilkuosobowe Geschaeftsfuehrung, a każdy z Geschaeftsfuehrerów stoi na tym samym szczebelku drabiny, uznałam kiedyś samowolnie :) że Geschaeftsfuehrung tej firmy to zarząd przedsiębiorstwa, a członkowie są członkami zarządu i tak już w przypadku tej firmy tłumaczę. Bo tam generalni dyrektorzy to są z kolei w spółkach-córkach. Słowem, jak sobie ustalisz, tak będzie i już ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy [...] 28.10.04, 20:14 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus krwawy, ojej! IP: 194.95.59.* 09.11.04, 13:53 Co takiego napisales, ze Ci usuneli wiadomosc?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Geschäftsführer IP: *.acn.waw.pl 28.10.04, 22:47 Nazwa ta oznacza,ze dana osoba ma prawo podejmowac decyzje finansowe i jest odpowiedzialna za finanse w firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1 Re: Geschäftsführer 29.10.04, 13:56 Nie tylko w sprawach finansowych ... www.bwa-bwa.com/index2.php?id=2&page=242 Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Geschäftsführer 29.10.04, 20:30 Gość portalu: www napisał(a): > Nazwa ta oznacza,ze dana osoba ma prawo podejmowac decyzje finansowe i jest > odpowiedzialna za finanse w firmie. Ma prawo podejmowac wszelkie decyzje i jest (w rezultacie ostatecznym) odpowiedzialna za wszystko. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Geschäftsführer WAZNE IP: 195.94.201.* 09.11.04, 13:41 Wtrące swoje trzy grosze: Vorstand i Vorstandsvorsitzender jest w spolkach akcyjnych czyli AG Geschaeftsfuerung i Geschaeftsfuhrer jest w społkach z o.o. czyli GmbH Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Re: Geschäftsführer WAZNE 09.11.04, 22:56 Wtrącę wreszcie i ja, ale teraz już moje 7 groszy, ponieważ trochę śmieszą mnie dyskusje na tematy, które na tym forum były już KLIKAKROTNIE wyjaćnione. Pisałem już nieraz: Zanim zaczniesz jakiś wątek, sprwdź w archiwum, czy już dawno nie został on wyjaśniony. Jak słusznie pisze gg, kiedy mowa jest o tego rodzaju funkcjach, można ze 100 %-wą pewnością założyć, że takie rzeczy uregulowane są przez odpowiednie przepisy prawa niemickiego. Faktycznie w GmBH-Gesetz jest mowa, że w ZASADZIE udziałowcy spóki z o.o. to właściciele, a Geschäftsführung to NAJEMNI Szefowie. (Ale niekoniecznie!) W UMOWIE Spółki udziałowcy mogą bowiem nawet powołać Zarząd, co wmyśl przepisów byłoby właściwie domeną Spółki Akcyjnej (AG). Ale kto im tego zabroni? Można więc w praktyce spotkać GmbH, która ma zamiast Geschäfts- führung po prostu "Vorstand" z Prezesem. Z tą różnicą, że ludzie ci w GmbH nie są wybierani czy mianowani, lecz po prostu ZATRUDNIENI otrzymują normalne pensje i mogą być przez udziałowców zwolnieni. Gaschąftsfżhrer jest więc oczywiście czymś więcej niż kierownikiem i faktycznie można porównać go do Prezesa Zarządu. Pozdrawiam Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś