Gość: daw IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.05.05, 15:28 jest jakas stronka w necie, cos na ksztalt: www.m-w.com/, tylko oczywiscie po angielsku, gdzie wpisujemy wyraz i slyszymy jego brzmienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ggigus Re: wymowa 11.05.05, 15:30 nie wiem, ale obawiam, sie, ze nie ma, bo niemiecki sie regionalnie znacznie rozni (juz o roznicy miedzy Austria a Niemcami nie wspomne), samo slowo Krieg mozna wypowiedziec z g na koncu, k i ch, w zaleznosci od regionu - czyli mamy. Albo r na poludniu mowi wymawia sie r inaczej niz na polnocy Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus uzupelnie 11.05.05, 15:33 o slowie Krieg dlatego pisze chetnie, bo jestem ofiara rocznicy zakonczenia wojny i natykam sie w tivi na programy telewizyjne i filmy dokumentalne, w ktorych slowo to - inaczej wypowiadane - czesto pada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiechacz Ggigus, zapmniałaś o dialekcie hesskim... IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.05, 20:38 We Frankfurcie nad Menem Krieg to Kriż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: wymowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:29 Spróbuj tutaj: www2.dict.cc/?l=d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geduld Re: wymowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:08 Jak można uczyć się wymowy na podstawie pisanych literek! Puk, puk, puk(w czoło) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: wymowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:56 Gość portalu: geduld napisał(a): > Jak można uczyć się wymowy na podstawie pisanych literek! Puk, puk, puk(w czoło Po wpisaniu słówka i wciśnięciu "Go" ukaże się lista zastosowań tegoż słówka. Po prawej stronie każdego z nich znajduje się napis "Say". Klikając na ten napis usłyszymy wymowę zadanego słówka. Podałem autorowi wątka taką stronkę, jaką znałem, choć sam nie używam jej w celu nauki wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiechacz Uważasz, że malowane "literki" będą lepsze? n/t IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.05, 19:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geduld Re: Uważasz, że malowane "literki" będą lepsze? n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:04 Podoba mi się Twój humor, ale i tak uważam Cię za szwira malowanych literek! Odpowiedz Link Zgłoś