IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.05.05, 15:28
jest jakas stronka w necie, cos na ksztalt: www.m-w.com/, tylko
oczywiscie po angielsku, gdzie wpisujemy wyraz i slyszymy jego brzmienie?
Obserwuj wątek
    • ggigus Re: wymowa 11.05.05, 15:30
      nie wiem, ale obawiam, sie, ze nie ma, bo niemiecki sie regionalnie znacznie
      rozni (juz o roznicy miedzy Austria a Niemcami nie wspomne), samo slowo Krieg
      mozna wypowiedziec z g na koncu, k i ch, w zaleznosci od regionu - czyli mamy.
      Albo r na poludniu mowi wymawia sie r inaczej niz na polnocy
      • ggigus uzupelnie 11.05.05, 15:33
        o slowie Krieg dlatego pisze chetnie, bo jestem ofiara rocznicy zakonczenia
        wojny i natykam sie w tivi na programy telewizyjne i filmy dokumentalne, w
        ktorych slowo to - inaczej wypowiadane - czesto pada.
      • Gość: Śmiechacz Ggigus, zapmniałaś o dialekcie hesskim... IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.05, 20:38
        We Frankfurcie nad Menem Krieg to Kriż.
    • Gość: tomek Re: wymowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:29
      Spróbuj tutaj:

www2.dict.cc/?l=d
      • Gość: geduld Re: wymowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:08
        Jak można uczyć się wymowy na podstawie pisanych literek! Puk, puk, puk(w czoło)
        • Gość: tomek Re: wymowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:56
          Gość portalu: geduld napisał(a):

> Jak można uczyć się wymowy na podstawie pisanych literek! Puk, puk, puk(w
          czoło

Po wpisaniu słówka i wciśnięciu "Go" ukaże się lista zastosowań tegoż słówka.
          Po prawej stronie każdego z nich znajduje się napis "Say". Klikając na ten
          napis usłyszymy wymowę zadanego słówka.
          Podałem autorowi wątka taką stronkę, jaką znałem, choć sam nie używam jej w
          celu nauki wymowy.
        • Gość: Śmiechacz Uważasz, że malowane "literki" będą lepsze? n/t IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.05, 19:41
          • Gość: geduld Re: Uważasz, że malowane "literki" będą lepsze? n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:04
            Podoba mi się Twój humor, ale i tak uważam Cię za szwira malowanych literek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka