Dodaj do ulubionych

pytanie do Tiggerific

IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.05, 14:57
Mam takie zdanie: "Sprobowal tylem" i nie bardzo moge sie zdecydowac, jaka to
czesc mowy.

Z jednej strony "tylem" odpowiada w tym zdaniu na pytanie "jak?" i jego
niemiecki odpowiednik: "rückwärts", jest tez jak najnardzieh przyslowkiem ale
z drugiej strony slowo "tylem" jest w jez. polskim miejscownikiem od
slowa "tyl", czyli rzeczownikiem. Jakie jest Twoje zdanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Eddie Re: pytanie do Tiggerific IP: *.med.cm.kabsi.at 05.06.05, 15:03
      Almeczko, spróbuj, i powiedz, jak było ;-)
      >Ogniem, Mieczem i Kapciem< :)
      • Gość: Alma Re: pytanie do Tiggerific IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.05, 15:12
        Bardzo smieszne, ale posmieje sie pozniej. A cos konstruktywnego tez napiszesz?
        • Gość: Eddie Re: pytanie do Tiggerific IP: *.med.cm.kabsi.at 05.06.05, 15:43
          Nie. Zadam za to pytanie: Czy omacek, chyłek i cichacz, to rzeczowniki, czy przysłówki?
      • Gość: geduld Re: pytanie do Tiggerific IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 16:38
        A mój znajomy, wspaniały skrzypek, słynny z tego, że potrafił zagrać trzymając
        skrzypce na plecach, został kiedyś zapytany przez jedną panią spośród
        publiczności, pewnie w nadziei na artystyczne doznania, czy potrafi grać od
        tyłu, na co ten: "A, mogę, mogę!!"
        Und um das Anliegen dieses Forums nicht zu vernachlässigen, ja um Gottes willen
        nicht zu vergessen, sage ich es auch auf deutsch!:
        Und mein guter Bekannter, ein hervorragender Geigenspieler, der dafür berühmt
        war, dass er imstande war zu spielen, indem er die Geige auf dem Rücken hielt,
        wurde einmal von einer Frau aus dem Publikum gefragt, wahrscheinlich in der
        Hoffnung auf künstlerische Eindrücke
        ob er wohl auch von hinten spielen kann, woraufhin dieser erwiderte: „Oh, ich
        kann’s, und ob!“

• tiggerific Re: pytanie do Tiggerific 05.06.05, 15:20
      rzeczownik :)
      vorwärts (przysłówek) odpowiada polskiemu: naprzód (też przysłówek)
      • tiggerific + rückwärts 05.06.05, 15:45
        wstecz (przysłówek), w tył/do tyłu (wyrażenie przyimkowe)
        nie wiem, dlaczego ja przodem, jeśli chcesz tyłem ;)
        • Gość: Alma Re: + rückwärts IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.05, 16:30
          wielkie dzieki za odpowiedz. Nieraz czlowiek jest czegos pewien, ale jak za
          duzo mysli to mu glupoty do glowy przychodza.

To tak jak nieraz w "milionerach": pierwsza intuicyjna odpowiedz kandydata jest
          poprawna, ale on jej nie bierze tylko zaczyna myslec, myslec i myslec az w
          koncu decyduje sie na inna odpowiedz, ktora okazuje sie niepoprawna i facet
          wylatuje z gry. Jeszcze raz dzieki.

Nawiazujac jednak do Twojego przykladu z "do tylu":

Piszesz, ze to wyrazenie przyimkowe. Zgoda. Ale zgodzisz sie chyba, ze jesli
          moje zadanie polega na rozlozeniu slownictwa badanych przeze mnie dzieci na
          czesci mowy i policzeniu ich, musze "do tylu" rozlozyc na "tyl" i "do"? Bo
          przeciez "wyrazenie przyimkowe" nie jest czescia mowy.

Moj problem dotyczy nie tyle "do tylu" co "u gory": rozlozylam to na "gore"
          i "u", czyli rzeczownik i przyimek, ale nie do konca jestem szczesliwa, bo
          fakt, ze dziecko uzywa wyrazenia przyimkowego "u gory" nie implikuje, ze
          dziecko zna rzeczownik "gora" i przeimek "u", i ze samodzielnie je powiazalo, a
          raczej, ze uslyszalo je kiedys uzyte razem w znaczeniu "oben" i od tamtej pory
          tak go uzywa. Ale napewno Cie zanudzam :)
          • tiggerific Re: + rückwärts 05.06.05, 19:08
            kurczę, muszę się zastanowić, odpowiem wieczorem :)
            • Gość: ich Pospiesz się! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.06.05, 19:46
              Guten Morgen! Zostało Ci mało czasu! :))))))))))))))))
          • tiggerific Re: + rückwärts 06.06.05, 00:39
            jak na części mowy, to oczywiście rzeczownik, przyimek itd.

najpierw używa się języka, a potem metajęzyka, więc dziecko, mówiąc 'u góry'
            pewnie w ogóle nie ma świadomości tego, że tam jest przyimek i rzeczownik.
            Chyba że jest akurat na etapie 'przerabiania' części mowy i ma ochotę
            zastanowić się, jakich części mowy użyło. Jakimś dowodem na to, że w
            świadomości dziecka 'u góry' funkcjonuje jako całość, a przy okazji
            odpowiednik 'oben' może być to, że dziecko używa tych dwóch słów w jednej,
            stałej kombinacji, i nie mówi np. 'u górę' czy 'u góra'.
            A w jakim wieku te dzieci? Czy one w ogóle wiedzą, co to części mowy? :)
            • Gość: Alma Re: + rückwärts IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.05, 12:45
              Nie, to maluchy: 6-latki. Takze o czesciach mowy nie maja pojecia. Mam policzyc
              ich slownictwo. Takze, zgadzam sie ze musze liczyc "u gory" jako rzeczowniki i
              przyimek.

Ale sematycznie rzecz biorac "u gory" uzywane jest w roli przyslowka ("u gory" -
              -> gdzie?). Ale dobrze nie mieszam juz :) W czesciach zdania policze to
              jako "adverbiale Ergänzung" i bedzie po krzyku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka