Dodaj do ulubionych

Uniwersytety w Niemczech

11.06.05, 15:39
Czy orientujecie się, jaki uniwersytet w Niemczech cieszy sie najwieksza
renoma? Biorac pod uwagę, znacznie pogorszenie się szkolnictwa wyzszego na
Zachodzie, w tym w Niemczech, planujac ewentualnie studia w tym kraju,
chcialbym wybrac najlepsze miejsce. Myślałam o uniwersytecie w Heidelbergu,
który jest na pewno bardzo przyjazny dla obcokrajowców. Ale co z jego
rzeczywistym poziomem? Czy "jedzie" na opinii, historycznych korzeniach etc,
czy naprawde moze zaoferowac to, co najlepsze?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jecki da musst Du eine gewisse Alma fragen - IP: *.arcor-ip.net 11.06.05, 16:10
      - vielleicht taucht sie wieder aus der Versenkung...
      j.
    • Gość: ich Re: Uniwersytety w Niemczech IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.06.05, 18:24
      Welches Fach möchtest du studieren?
      • rotkaeppchen1 Re: Uniwersytety w Niemczech 11.06.05, 21:44
        Ich moechte Deutsch als Fremdsprachenphilologie studieren.
        • Gość: ich wow, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.06.05, 21:51
          podyplomowe studia? DaF?
          • rotkaeppchen1 Re: wow, 12.06.05, 00:11
            Nie podyplomowe, normalne magisterskie.
            • karmin-cynober Re: wow, 12.06.05, 00:53
              Te studia chyba nie sa magisterskie. To najprostsze studia na jakie ida
              obcokrajowcy. Nie myl z germanistyka albo Lehramt.
              • mariolala Re: wow, 12.06.05, 10:50
                "Nie myl z germanistyka albo Lehramt."
                Czym wiec roznia sie te studia?
              • Gość: Alma na czym ta "prostota" polega? IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.05, 16:35
                Ja studiuje na tych, jak ty to nazywasz, "najprostszych" studiach (ktore dla
                twojej informacji sa jak najbardziej magisterskie). Mozesz mi wytlumaczyc na
                czym ta "prostota" polega, bo nie chcialabym niczego przegapic.
                • mariolala Re: na czym ta "prostota" polega? 14.06.05, 11:56
                  mozesz napisac cos wiecej o Twoich studiach? ja -o ile wszystko sie uda- bede
                  studiowala od pazdziernika w hamburgu slawistyke, ale oczywiscie musze wybrac
                  jeszcze jakis kierunek. myslalam o germanistyce, ale wydala mi sie za trudna.
                  Moglabys mi wytlumaczyc, czym rozni sie Twoj kierunek od zwyklej germanistyki?
                  pozdrawiam :)
                  • Gość: Alma Re: na czym ta "prostota" polega? IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.05, 15:48
                    Krotko i wezlowato: DaF to inaczej Auslandgermanistik czyli odpowiednik tego,
                    co w innych krajach (nie niemieckojezycznych) nazywa sie germanistyka.

Germanistyka w Niemczech to odpowiednik polonistyki w Polsce, czyli cholernie
                    trudne.

Roznica pomiedzy Germanistik i DaF w Heidelbergu (o innych uniwersytetach nie
                    wiem): dwa jezyki staroniemieckie. Tzn.

DaF + dwa jezyki staroniemieckie = Germanistik

Ja studiowalam w Polsce trzy lata germanistyke i po przeniesieniu sie do
                    Heidelbergu zaliczono mi Vorstudium i zapytano jako co chce miec to zaliczone
                    Germanistik czy Deutsch-als-Fremdsprachenphilologie. Wybralam to drugie, bo na
                    te dwa stare jezyki nie mialam ochoty. Zeby lacina, to jeszcze moge zrozumiec,
                    ale staroniemieckie??? Po co mi to?

Ale zastanow sie dobrze czy chcesz to studiowac? Wielkich szans po tym w
                    Niemczech nie masz. Polecam Erziehungswissenschaften, czyli nasza pedagogike,
                    jesli lubisz. Bardzo przyjemne studia. Sama nie studiowalam, ale gdybym mogla
                    cofnac sie w czasie, to wlasnie bym wybrala. Powodzenia.
                    • Gość: ich Ruhr-Universität-Bochum: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.06.05, 16:12
                      DaFremdsprache albo DaZweitsprache. 2 semestry, studia podyplomowe,
                      Lehramtsstudium lub podobny mgr wymagany. Po DaF uzyskuje się certyfikat
                      uprawniający do nauki j.niemieckiego poza niemieckim obszarem językowym (Nicht-
                      Muttersprachler nie mają i tak szans w Niemczech czy w niemieckich instytutach
                      zagranicą na zatrudnienie); DaZ certyfikat uprawniający do nauki niemieckiego
                      na terenie Niemiec w klasach, gdzie dużo imigrantów. Tylko teoria.
                      Praktycznie każdy Muttersprachler jest lepiej widziany, auch wenn er Deutsch
                      nicht kennt, sondern nur kann!
                      Jako hobby, ganz ok.
                    • agamaks Re: na czym ta "prostota" polega? 14.06.05, 16:14
                      Almo, a jak z pobocznymi przedmiotami (Nebenfaecher)? Też chyba nie musisz,
                      prawda?
                      Co do samych studiów, to oczywiście, że z punktu widzenia niemieckiego rynku
                      pracy nie są one przyszłościowe, ale jak ktoś planuje wrócić do Polski i tutaj
                      uczyć, to jest to dobry wybór. Zwłaszcza, że pewnie dziewczyna nie dostanie
                      Bafoeg, więc będzie musiała przeznaczyć trochę czasu na pracę, a nie żyć
                      poezją ;).pozdry!
                      • ggigus uczyc w Polsce 14.06.05, 16:17
                        mozesz po kazdych studiach, byle w Niemczech
                        • ggigus ups ,errata 14.06.05, 16:17
                          byle skonczonych w Niemczech
                          zmeczenie materuali, znikam, pa pa
                      • Gość: Alma Re: na czym ta "prostota" polega? IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.05, 17:19
                        Nebenfach to raczej kierunek poboczny, niz przedmiot poboczny. Co to znaczy,
                        ze "nie musisz". Studiujac w Niemczech masz dwie mozliwosci albo studiujesz 2
                        Hauptfächer albo 1 Hauptfach i 2 Nebenfächer. Kazdy filologie mozna rozlozyc na
                        dwie czesci: jezyko- i literaturoznawstwo i studiowac tylko jedna czesc.

przyklad:
                        1 Hauptfach: DaF (Jezykoznawstwo)
                        2 Hauptfach: Anglistyka (Literaturoznawstwo)

1 Hauptfach: DaF (Jezykoznawstwo)
                        2 Nebenfach: DaF (Literaturoznawstwo)
                        2 Nebenfach: Anglistyka (Jezykoznawstwo)

• agamaks Re: na czym ta "prostota" polega? 15.06.05, 18:01
                          To już widzę różnicę. Innych filologii się tak nie rozdziela i wtedy są trochę
                          inne zasady:
                          * 2 Hauptfacher: mogą być dwie filologie, ale w całości, np. anglistyka i
                          iberystyka
                          * 2 Hauptfaecher: filologia plus niefilologia
                          * 1 Hauptfach plus 2 Nebenfaecher: 2 filologie i niefilologia, 1 filologia i 2
                          niefilologie, trzy kierunki inne niż filologia (również ograniczenia, np. nie
                          można wziąć 3 historii czy ograniczenia międzywydziałowe).

Jak przy DaF można sobie podzielić, to już spore ułatwienie. No i nastawienie
                          wykładowców! To rzeczywiście dobry pomysł, jak ktoś chce uczyć potem
                          niemieckiego w PL i jeszcze mieć czas w trakcie studiów na zapewnienie sobie
                          finansowania i życie prywatne.pozdry!
                          • Gość: Alma Re: na czym ta "prostota" polega? IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.05, 00:49
                            To juz widzisz roznice? Jaka roznice? Miedzy czym a czym? MIedzy Heidelbergiem
                            a Hamburgiem, czy miedzy Daf-em a innymi filologiami?

Bo jezeli to ostatnie, to myslisz sie, w Heidelbegu mozesz rozdzielic kazda
                            filologie, wiem to na 100%, bo sama studiuje anglistyke-literaturoznawstwo jaka
                            2 Nebenfach, a DaF-Sprachwissenschaft jako 1 Hauptfach.
              • ggigus DaF 13.06.05, 13:08
                to jak najb magisterskie studia. No bo jak inaczej - poza Diplomstudiengang -
                mozna studia skonczyc, jesli nie tytulem magistra? (wykluazcma politechniki itp)
              • ggigus do karmin-cynober 14.06.05, 11:59
                pomylilam nicki, kurcze!
                ale Ty tez sie mylisz. DaF jest jak najb. magisterskim kierunkiem, prawie
                kazde studia na uniw. koncza sie tyt. magistra ( bo jaka inna bylaby
                mozliwosc??)
            • islandia_de Re: wow, 12.06.05, 12:07
              Normalne magisterskie powiadasz.
              Wybralas juz pozostale dwa kierunki? (domyslam sie, ze niemiecki ma byc
              pierwszym)
              • rotkaeppchen1 Re: wow, 12.06.05, 13:05
                Nie wybrałam, na razie się tylko zastanawiam, co wybrać i gdzie.
                W każdym razie interesuje mnie taki kierunek, po którym będę mogla np w Polsce
                uczyc niemieckiego, powiedzmy w podstawówce lub liceum.
                Dlatego nie germanistyka mnie interesuje.
                • ggigus rottkaepchen, 13.06.05, 13:10
                  po skonczeniu JAKICHKOLWIEK studiow w Niemczech mozesz uczyc niemieckiego.
                  (sama o tym do niedawna nie wiedzialam)
                  A DaF z roznych powodow (m.in. ww) odradzam.
                  pozdr
                  • Gość: ALma Re: rottkaepchen, IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.05, 18:52
                    A to nowosc dla mnie? Podaj szczegoly.
                    • ggigus praca w Polsce 14.06.05, 11:43
                      mowila mi kolezanka, ktora dzwonila do MEN w Polsce. Trzeba oczywscie w trakcie
                      pracy zrobic te slynne kursy pedagog.. o ile sie ich jeszcze nie ma
    • misspigy Re: Uniwersytety w Niemczech 12.06.05, 13:14
      oto link do listy i opisu sprej czesci niemieckich uniwersytetow ...

ja mialam okazje "postudiowac" na Uni w Münster - i bylam b. zadowolona ...
      tylko ja studiowalam niestety ... germanistyke ... a raczej 2 semestry
      uczestniczylam w zajeciach z literaturoznawstwa i historii lit.... polecam ...
      a poza tym miasto cccudowne - klimat uniwersytecki ... durchaus (no moze nie
      taki, jak w Heidelbergu ale prawie prawie) ;-)

www.deutschland-magazine.de/issue/Unis1_1-05.php?lang=deu
    • grazynak11 Re: Uniwersytety w Niemczech 12.06.05, 18:04
      cZY MOGŁABYŚ MI MISSPIGY podpowiedzieć jak załatwiłaś taki wyjazd. Ja
      skończyłam licencjat na uniwersytecie. Obecnie jestem juz po pierwszym roku
      studjów zaocznych germanistyka studia uzupłniające, czy miałabym szansę na taki
      wyjazd.Może są jakieś kursy wakacyjne gdzie mogłabym pojechac i podszkolić
      j.techniczny lub prawniczy.
      • Gość: misspigy stypendium IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 12.06.05, 22:03
        po prostu dostalam stypendium naukowe ... no i miala troche szczescia - dwie
        Niemki, studiujace slavistyke koniecznie chcialy postudiowac w Polsce i nasi
        profesorowie nas "wymienili" ;-)))

www.daad.de/de/index.html
        • maya2006 Re: stypendium 15.06.05, 19:49
          ggigus napisała:

> pomylilam nicki, kurcze!
          > ale Ty tez sie mylisz. DaF jest jak najb. magisterskim kierunkiem, prawie
          > kazde studia na uniw. koncza sie tyt. magistra ( bo jaka inna bylaby
          > mozliwosc??)

w niemczech do niedawna wiekszosc kierunkow na uniwersytetach konczyla sie
          dyplomem, niedawno wprowadzono bachelora. na rynku pracy niemieckim mniej
          cenione sa kierunki zakonczone magistrem, stad pewnie wrazenie, ze sa
          drugorzedne. z tego co wiem, to obcokrajowcy zazwyczaj zostaja przyjmowani na
          studia magisterskie.

przykladowem moze byc np. fu berlin:

dyplomem koncza sie: Betriebswirtschaftslehre, Biochemie, Frankreichstudien (D
          Informatik (D) Mathematik (D)
          Physik (D)Politikwissenschaft (D)Psychologie (D)Volkswirtschaftslehre (D)

sa tez kierunki konczaca sie tzw. Staatsexamen, i z tego co wiem, to zaden z
          nich nie konczy sie magistrem (tu nie mam pewnosci):
          Medizin (S) und Zahnmedizin (S) Pharmazie (S)
          Rechtswissenschaft (S)Veterinärmedizin (S)

reszta to magister i bachelor.
          • Gość: ggigus oczywiscie!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.05, 03:15
            sa i staatsexamen i diplomstudiengänge, a ja moja wiadmosc - ktora 1. raz w
            ogle zle skierowalam - znacznie uprosilam - ale zareagowalam tylko na
            wiadomosc, ze DaF nie konczy sie magistrem. DaF to studia filologiczne i tutaj
            przewaza tytul mgra i bedzie przewazac
            a co do bachelora - z jego uznaniem sa duze problemy
            pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka