Dodaj do ulubionych

Święto...?

12.08.05, 18:37
Czy 15 sierpnia jest w Berlinie dniem wolnym od pracy tak jak w Bawarii i w
Polsce, czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jecki Die Preußen feiern nicht !!! IP: *.arcor-ip.net 12.08.05, 18:46
      j.
      • kaarinka Re: Die Preußen feiern nicht !!! 12.08.05, 18:50
        Danke schön. Ale możesz mi powiedziec, czemu z trzema wykrzyknikami?
        • Gość: Jecki mogem - bo ich nie lubiem !!! IP: *.arcor-ip.net 12.08.05, 18:59
          j.
          • kaarinka Re: mogem - bo ich nie lubiem !!! 12.08.05, 19:19
            a ja nie lubiem Ciebie, ale wykrzykników nie stawiam, tylko się uśmiecham, bo
            śmiech to zdrowie :):):)Trzym sie ciepło:)
            • Gość: Jecki bendem sie trzymal - Du mich auch - kreuzweise !!! IP: *.arcor-ip.net 12.08.05, 19:20
              j.
              • kaarinka Re: bendem sie trzymal - Du mich auch - kreuzweis 12.08.05, 19:42
                Qrcze.... a co to znaczy... kreuzweis...? Pytam, bo chcę się czegos nauczyc od
                bardziej doswiadczonych:)
                • Gość: Jecki znaczy, pupusiu, ze linijka wiecej nie pomiesci, IP: *.arcor-ip.net 12.08.05, 19:47
                  a drugiej bylo mi dla Ciebie szkoda... :-)
                  j.
                  • kaarinka Re: znaczy, pupusiu, ze linijka wiecej nie pomies 12.08.05, 20:03
                    A jednak w koncu poświęciłaś(eś) mi tę drugą:) Czuję się usatysfakcjonowana:)
                    Zyczę miłego wieczoru:)
                    • kaarinka Acha...zapomniałam dodać, 12.08.05, 20:04
                      że dzieki temu już Ciem lubiem:)
                      • Gość: Jecki tez Ciem lubiem, IP: *.arcor-ip.net 12.08.05, 20:05
                        ale nie sondzilem, ze to otkryjesz... :-)))
                        j.
                        • kaarinka Re: tez Ciem lubiem, 12.08.05, 20:57
                          Znowu poświęciłeś mi więcej niż jedną linijkę i za to masz całuska:*
    • Gość: antek Re: Święto...? IP: *.olnet.com.pl 12.08.05, 22:23
      de.wikipedia.org/wiki/Feiertage_%28Deutschland%29
      MfG

a.
      • eferaenija Re: Święto...? 12.08.05, 23:48
        Nie wiem dokładnie, czy świętują, ale po niemieckiemu nazywa się to "Maria
        Himmelfahrt":)
        • Gość: LISA Re: Święto...? IP: *.f.strato-dslnet.de 13.08.05, 08:52
          Es wäre besser: "Mariä Himmelfahrt" auf polnisch "Wniebowziecie".
          • eferaenija Re: Święto...? 13.08.05, 09:04
            Ich weiss genau, was es bedeutet, aber habe eine Frage, warum "ä"?
            • Gość: Lisa Re: Święto...? IP: *.f.strato-dslnet.de 13.08.05, 09:47
              Nie znam na tyle laciny, ale wydaje mi sie, ze w lacinie odmiana Marii jest
              Mariae, (np. Gloriosae Virgini Mariae Matri Iesu Consolatrix afflictorum...) co
              w niemieckim znaczy Mariä. Niektore koscioly nosza nazwe: "Marieä Himmelfart", a
              inne znowu "Mariae Himmelfahrt".
              Lisa
            • calber Mariä to taka niemiecka Maryja 13.08.05, 11:23
    • Gość: zgroza Re: Święto...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 13:54
      Bardzo prosze miłych, życzliwych człowieków o przetlumaczenie nazw tych trzech
      świąt(Augsburger Friedensfest; Fronleichnam; Buss und Bettag), bo za cholere
      nie moge ich znalesc. DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM
      • Gość: Lisa Re: Święto...? IP: *.f.strato-dslnet.de 13.08.05, 16:04
        Der Buß- und Bettag ist in Deutschland ein Feiertag der evangelischen Kirche,
        der auf Notzeiten zurückgeht. Die Kirche soll an den Bußtagen ihre
        Wächterfunktion den Sünden der Zeit gegenüber ausüben. Und schließlich sollten
        Bußtage dem einzelnen dazu dienen, sein Gewissen vor Gott zu prüfen. In Rom gab
        es zum Beispiel die "feriae piaculares", die Not und Kriegsgefahr abwenden sollten.

Im Christentum ist Buße die von Gott bewirkte Umkehr des Menschen zu Gott, von
        dem er sich durch die Sünde entfernt hat.

-------------------------------------------------------------------------
        Fronleichnam ist das Hochfest des Leibes und Blutes Christi (Boze Cialo)
        -----------------------------------------------------------------------------

Augsburger Friedensfest: das Hohe Friedensfest wird seit 1650 alljährlich am 8.
        August in Augsburg begangen und erinnert an den 8. August 1629 an dem die
        Unterdrückung der Protestanten in Augsburg während des 30-jährigen Krieges
        begann und bis zur Unterzeichnung des „Westfälischen Friedens“ 1648 anhielt.

---------------------------------------------------------------------------

Noch Fragen?

Lisa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka