Dodaj do ulubionych

"Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żydzi"

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 21:15
Nic nie przychodzi mi na myśl, czy jest jakiś odpowiednik tego powiedzenia ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jecki To i podobne powiedzenia IP: *.arcor-ip.net 05.09.05, 21:28
      powinienes jak najszybciej zapomniec.
      j.
      • Gość: Damian Re: To i podobne powiedzenia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 22:40
        Jecki - Żydzi od zarania dziejów mieli "dryg" do pieniędzy i to jest równie
        stare powiedzenie i wątpię żeby mieli z tego powodu "kompleksy" , a idąc Twoim
        tokiem rozumowania to wychodzi na to że wogóle nie można wymawiać pewnych
        słów...a to prowadzi w złym kierunku..
        Pozdrawiam
        • ggigus nie chodzi tutaj o wymawianie poszcz. slow, a o 05.09.05, 22:57
          zwyczajnie i banalnie rasistowskie tresci. no bo skoro Zydzi maja dryg do
          pieniedzy, to do czego maja dryg Polacy wg takich madrosci zyciowych? do
          kradziezy samochodow i remontowania wspaniale domow na czarno (mezczyzni) i do
          sprzatania i prostytucji(kobiety)?
          Rasistowskie tresci zaczynaja bolec, jak sie trzeba zetknac z rasistowskimi
          przekonaniami dotyczacymi wlasnego narodu.
          • Gość: Damian Re: nie chodzi tutaj o wymawianie poszcz. slow, a IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 23:05
            Chodzi o to aby nie wpadać w paranoję...
            Osobiście wolę żeby o mnie powiedziano że mam dryg do pieniędzy niż do
            kradzieży, między jednym a drugim jest przepaść, - to proste
            • ggigus taak, wolalbys miec dryg do pieniedzy? ojej 05.09.05, 23:15
              ale mowie sie o Polakach, ze maja dryg do kradziezy. milo slyszec takie
              rasistoskie kawalki? co za pech, ze jestes Polakiem, no no
              • Gość: Jecki :-)))) gigusia !!! IP: *.arcor-ip.net 05.09.05, 23:24
                j.
                • zueri Re: politisch korrekt 05.09.05, 23:30
                  Wenn es ums Geld geht, hört die Freundschaft auf.

• Gość: Jecki sehr gut, zueri !!! :-)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.arcor-ip.net 05.09.05, 23:35
                    j.
                    • ggigus pytanie tylko , czy Damian 05.09.05, 23:39
                      zrozumie te subtelna roznice
                  • Gość: Damian Re: politisch korrekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.05, 00:01
                    Kiedy odpisywałem na tamte posty ukazał się rzeczowy post Zueri, za co dziękuję.
                    Ponieważ "dyskusja" zeszła poniżej poziomu krytyki, kończę i wytłumaczę swój
                    poniższy post jeszcze jaśniej i dobitniej.
                    W dzisiejszych czasach bronią świata jest nie karabin tylko pieniądze. Za ich
                    pomocą można dojść do dobrobytu lub skończyć w nędzy. Udzielając pożyczki,
                    kredytu, rabatu można kogoś wynieść na piedestał dobrobytu lub odwrotnie i tą
                    bronią posługują się ci którzy ją mają. Gdyby Żydzi uznali mnie
                    za "antysemitę", to nie czekali by na "obrońców" Forum tylko poradzili by sobie
                    sami ze mną.
                    Szkoda że "dyskusje" na Forum mają często taki poziom jak widać poniżej.
                    • ggigus przykro mi Damianie, 06.09.05, 00:06
                      ale jestes zwyczajnym rasista. a ja z rasizmem walcze, bo - o tak! sama go
                      doswiadczylam, zyjac za granica.
                      Propozycja zueri - bardzo doba zreszta - jest pozbawiona rasistowskich tresci,
                      ale mam nadzieje, ze Ci sie przyda. Chociaz nie spodziewam sie, ze cie z
                      rasizmu wyleczy.
                      Tak, tak, Zydzi pewnie by cie zidentyfikowali za pomoca IP i przerobili na
                      mace, gdyby sie tak naprawde na ciebi obrazili, nieprwawdaz?
              • Gość: Damian Re: taak, wolalbys miec dryg do pieniedzy? ojej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 23:32
                Ggigus - Jecki już pisał że pewnych rzeczy nie rozumiesz , wyjaśnię
                łopatologicznie.!
                Na co dzień mam do czynienia z hurtownikami Żydowskimi, którzy doskonale wiedzą
                jaki mam styl < bycia,życia i poglądów >. Jesteśmy w pewien sposób po długiej
                współpracy ze sobą zżyci i okazują mi to wymiernie czyli w "brzęczącej monecie".
                Jeżeli chcieli by mnie oduczyć "antysemityzmu", to szybko by sobie dali z tym
                radę. Ty może nie zrozumiesz tego co napisałem, ale Żydzi na tym forum będą
                rozumieli co to znaczy., więc nie pisz o rzeczach których nie rozumiesz.
                • ggigus moj drogi Damianie! 05.09.05, 23:39
                  idz krasc samochody i remontuj domy na czarno, miast zawracac mi glowe Twoimi
                  rasistowskimi przekonaniami.
                  I naucz sie, moj drogi zlodzieju (a co, madrosc zyciowa), ze argumenty ad
                  personam swiadcza o ubostwie umyslowym osob ich uzywajacych. Co doskonale
                  potwierdza ten rasistowski stereotyp, ze ... ale dosyc, zlodziejaszku, mnie
                  rasizm nie bawi.

PS. jesli nie rozumiesz ad pesonam, daj znac, chetnie wytlumacze
                  PS2 ile samochodow juz ukradles?
                  • zueri Re: moja droga ggigus 05.09.05, 23:51
                    ja Cie prosze, przestanze byc tak wrazliwa na punkcie swojej personam!:)
                    Zaczynasz sie w kolko krecic, dziury w calym szukac, co powoli ale bez ustanku,
                    coraz bardziej na poziomie Twoich wypowiedzi sie odbija. Zanim napiszesz,
                    zastanow sie czy to nie aby Ty obrazasz Twoje Gegenüber. Sprobuj rowniez ten
                    paskudny ale jakze piekny swiat/forum z przymruzeniem oka potraktowac.

P.S. Sadze, ze Damian doskonale zrozumie ten delikatny niuans.
                    • ggigus o przepraszam zueri 05.09.05, 23:58
                      jesli kto uprawia czysty rasizm na tym forum, to jest dobrze?
                      Nie jestem przewazliwiona na moim punkcie. Jesli ktos w ramach rasistowskich
                      stereotypow pisze o tym, ze ja czegos nie rozumiem, to ta osoba stosuje metode
                      ad personam. Glupia i prymitywna metode dodam, a ja tylko zwacam piszacemu
                      uwage, ze stosuje (oprocz rasimu) metody nie fair.
                      Naprawade spodziewalam sie postawy b. fair z Twojej strony.
                      A ja mojego przeciwnika wcale nie obrazam, stosuje metode odbitej pilki i
                      uzywam tej samej rasistowskiej argumentacji w stos. do rasisty.
                      To wszystko
                      • zueri Re: no coz 06.09.05, 00:30
                        Ja w starym przyslowiu (jakze prawdziwym) zadnego rasizmu nie widze. Prosze
                        wybaczyc, jesli za bardzo w prawdy praprzodkow wierze. Faktem jest, ze takowe
                        wypowiedzi "niewygodne" sie staja w swiecie wspolczesnym - nalezy ostroznie
                        takowymi na prawo i lewo "szastac". Damian chcial wytlumaczyc - uwage na
                        niezrozumienie zapodal byc moze nieco salopp, w Wersalu jestesmy? ;) Wciaz
                        uwazam, ze nie jest rasista, wciaz uwazam, ze jego uwaga z uprawianiem rasizmu
                        nie ma nic wspolnego. Na co sie zgodzic moge li jedynie, to to, ze Forum Jezyk
                        Niemiecki nie jest odpowiednim miejscem do takowych wypowiedzi. Stalo sie, nie
                        odstanie - chyba ze Tippexem ktos maznie.

Skad mozesz wiedziec jakie moje postawy sa, droga ggigus, no skadze? Z tego, ze
                        nie zgadzam sie na to, aby wszystkie "mentalnosci" z historii wymazac bo swiat
                        sie sliski i kochajacy nawzajem robi? Eee, Kabis, sag ich Dir.

Raz jeszcze, ggigus, nieco wiecej dystansu do zycia zycze. I to wcale nie bylo
                        ad personam gemeint! :)

herzlichst & guete nacht
                        • zueri a tak w ogole 06.09.05, 00:33
                          To przepraszam za wziecie udzialu w tej jakze proznej dyskusji.

raz jeszcze - dobranoc
                          • ggigus a ja nie przepraszam, 06.09.05, 00:40
                            bo mam jeszcze poltora stronniczki, przysypialam i juz mi lepiej!
                        • ggigus taa 06.09.05, 00:39
                          (przyznam, ze mnie ta dyskuja ozywia, bo musze pracowac).
                          Oki, Zueri (kurcze, do tej myslalam, zes chlop) - ja tez stosuje prawdy moze
                          nie praprzodkow, ale ostatnich stuleci. Bo skoro Zydzi kochaja pieniadze, to
                          Polacy kochaja krasc samochody. Wiesz, ilu Niemcow moze to potwierdzic? hoho!
                          I nie uwazam, ze popzez niemowienie czegos swiat stanie sie lepszy. ALe skoro
                          Zydzi kochaja pieniadze, to baby do garow, a Murzyni sa glupi i leniwi. A Polki
                          maja jak leci blond trwala i niebieskie rzesy. A Polacy wasik i wytrych w
                          aczce. Odnajdujesz sie w tym opisie? Bo ja nie.
                          Bo takie rasistowskie tresci najlatwiej obnazyc, jesli je zastosowac do
                          wlasnego narodu.
                          A pisalam - moze za malo wyraznie o TWOJEJ postawie w tym watku wobec mnie.
                          Wiec chyba cos na ten temat moge napisac, zueri.
                          DO mentalnosci nic nie mam, ale do przesadow, ze Polacy/Zydzi/Niemcy tacy sa,
                          owszem mam.
                          Dystans do zycia mam, ale nie mam go do rasizmu. I tego sie nie a zmienic!
                          pozdr
                          • Gość: df dlaczego dryg IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 06.09.05, 10:32
                            "Juden hatten, wenn sie sich nicht taufen lassen wollten, kaum die Möglichkeit,
                            Land zu erwerben. Außerdem verbot die Kirche nur jüdischen Großgrundbesitzern,
                            christliche Sklaven zu beschäftigen. So wurde im Laufe der Zeit eine
                            Bewirtschaftung des Bodens durch Juden unmöglich gemacht. Sie verkauften ihre
                            Ländereien und legten meist ihr Geld im Handel an.

Jedoch gaben die Juden im Gefolge der Kreuzzüge ihre Rechte, Handel zu treiben,
                            an die Städte ab. So wurden sie auf einen neuen Zweig der wirtschaftlichen
                            Betätigung abgedrängt, der das Bild der Umwelt von ihnen bis in unsere Zeit
                            mitbestimmen sollte.
                            Bis zur Jahrtausendwende spielte die Geldwirtschaft allgemein keine große
                            Rolle; der Ein- und Verkauf von Produkten und Waren wurde gewöhnlich auf dem
                            Wege des Tauschhandels geregelt. Mit dem Ausbau des Orienthandels durch die
                            italienischen Städte wurden riesige Kapitalien gebunden, die dem Binnenmarkt
                            verloren gingen. Christliche Geldgeschäfte waren zu dieser Zeit an der
                            Tagesordnung. Das von Papst Alexander III. 1179 zugestandene Recht, dass Juden
                            gegen Zinsen Geld leihen dürften (" Wucher"), wurde 1215 bestätigt, als
                            Innozens III. ein an die Christen gerichtetes Verbot der Zinsnahme erließ, das
                            als "Kanonisches Zinsverbot" bekannt geworden ist.
                            Allein die Tatsache, dass die Juden Zinsen nahmen - in welcher Höhe auch immer -
                            , machte sie allseits höchst unbeliebt. Somit hat keine Maßnahme, kein Gesetz
                            die Juden in Europa so sehr in ihrem sozialen Status beeinflusst und geprägt
                            wie das immer wieder neu verkündete, neu formulierte "Zinsverbot", welches
                            seinen Ursprung im Alten Testament hatte.
                            Nicht nur die Bauern, auch die Bürger in den Städten lehnten die Zinsnahme als
                            unsittlich ab. Sie nahmen für ihre Produkte feste Preise, die ihnen den
                            Lebensunterhalt sicherten, und standen dem Zuerwerbsdenken fremd gegenüber. Da
                            andererseits die mittelalterliche Sozialordnung nicht bereit war, Juden in
                            Zünfte, Gilden und Korporationen aufzunehmen, blieb den Juden nur der Handel
                            mit Trödel und verfallenen Pfändern, der ihnen wiederum den Vorwurf der
                            gemeinsamen Sache mit Dieben und Mördern eintrug.
                            Sie konnten auch keine Innung von Geldwechslern und Geldverleihern bilden. Der
                            Kaiser und andere Machthaber gaben ihnen Privilegien und Konzessionen. Im
                            Gefolge der Pestjahre 1348/49 wurde jedoch die Finanzkraft der Juden derart
                            geschwächt, dass die jüdische Geldleihe an Bedeutung verlor. Die großen
                            Finanztransaktionen verlagerten sich auf weltbekannte Handelshäuser, die mit
                            ihren Silber- und Kupferbergwerken selbst den bedeutendsten Anforderungen
                            nachkommen konnten. Erneut hatte sich der Zyklus erfüllt, der mit jüdischen
                            Schrittmacherverdiensten begann und mit Vertreibung und Mord endete"

www.juden.de/
                            Gdybys znala troche historie Zydow w Europie nie podniecalasbys sie na darmo,
                            skoro bylo im w sredniweieczu zabronione posiadac ziemie i byc czlonkiem
                            cechow lub gild , to zostaly tylko wolne zawody, np lekarz advokat bankier.
                            Pozatym jeden z papiezy zabronil chrzescijanom pozyczac kapital "pod procent",
                            Zydom to zezwolono.

• Gość: Pararam pam pam Re: To i podobne powiedzenia IP: *.kosson.com 07.09.05, 17:35
        "Polak Węgier dwa bratanki i do bitki, i do szklanki".

Z tego oto powiedzenia wynika, że Polacy i Węgrzy to agresywne ochlapusy?

Nie dajmy się zwariować. Powiedzenie, o które raczył zapytać Damian nie sugeruje
        w żadnym razie, że jest rasistą, antysemitą, ani też Polaczkiem, który kradnie
        fury za zachodnią granicą. A wypowiedzi niektórych z was typu "idz krasc
        samochody i remontuj domy na czarno, miast zawracac mi glowe Twoimi
        rasistowskimi przekonaniami." są po prostu śmieszne. Należy walczyć ze wszelkimi
        przejawami rasizmu, dyskryminacji wszelkiej maści, ale doszukiwanie się treści
        godnych pogardy tam gdzie ich nie ma jest moim zdaniem równie ochydne jak sam
        rasizm.Nie znam Damiana osobiście, ale już czuje do niego sympatię, bo w moich
        oczach jawi się on jako osoba bezpodstawnie atakowana zewsząd, przez ludzi,
        którzy kreują się na "obrońców ludzkości", a tymczasem są zwyczajnymi sadystami
        werbalnymi, żeby nie nazwać ich katami. Nie wiem czy Damian jest antysemitą, bo
        z jednego zdania nie można sobie wyrobić na jego temat opinii, ale jeżeli to on
        jest rasistą, a wy jesteście światłymi otwartymi na inne narodowości i wyznania
        osobami, to chyba wolę stanąć po jego stronie barykady. Tak jestem antysemitą,
        rasistą, Polaczkiem czy jakkolwiek chcecie kogoś nazywać, bo wolę być kimś takim
        niż być osobą tolerancyjną w stylu giggusa czy innych, bo równałoby to się
        akceptowaniu sytuacji, w której kogoś obcego, zupełnie mi nie znanego (czyt.
        Damiana) mógłbym bez krępacji wyzywać od "złodziejaszków" i pytać "ile
        samochodow juz ukradles?". Tak więc tylko w kontekście tego wątku (podkreślam,
        iż wyłącznie w kontekście wypowiedz kilku osób) zaczynam się zastanawiać kto tak
        naprawdę jest zły: czy rzekomy rasista Damian, czy pseudo-tolerancyjni "obrońcy"
        moralnośći w stylu .... wiadomo kogo (przeszukajcie posty z tego wątku a sami
        zorientujecie się którzy).
    • crannmer Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd 06.09.05, 11:12
      Sinn und Unsinn solcher Redewendungen sieht man am besten an Beispielen.
      z. B.

polnische Wirschaft

Kaum gestohlen, schon in Polen
      Schwedische Autos sind aus Schwedenstahl und polnische Autos sind aus Diebstahl

und an folgenden Vorurteilen:
      ein Pole ist Dieb, Faulenzer und Säufer
      die Männer sind klein, ungewaschen und haben Schnurrbart, die Frauen sind blond
      und rassig

Und wenn wir dem zugestimmt haben, so fangen wir erst dann an, anderen
      entsprechende Schilder an den Hals zu hängen.

MfG

C.
    • smyk11 Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd 06.09.05, 14:27
      Der totale Angriff auf Damian seitens Jecki und ggigus
      halte ich für absolut unangemessen. Da müsste man zuerst
      jede Menge Literatur einer derartigen Inquisition unterwerfen.
      Wenn ich nur an die vom Meister Fredro für einen Klecks gerne
      verwendete Bezeichnung "Żyd" denke... Das störte den Filmmeister
      Polanski sehr wenig, als er "Zemsta" verfilmte, sonst hätte
      er die Szene ausgelassen. Das tat er aber nicht, obwohl er selbst
      jüdischer Abstammung ist, also den Maßstäben unserer forum`schen
      Inquisitoren nach, die volle "Berechtigung" dazu hätte.

Ich könnte einem Vorschlag zustimmen, daß wir langsam auf alle
      Sprüche verzichten, die eine (und jede) Nation sehr eindeutig benach-
      teiligen.

Doch angesichts des relativ harmlosen Spruchs, dem jemand sogar eine
      echt interessante wissenschaftliche Begründung hier, auf dem Forum
      lieferte, sind solche Angriffe, die Damian als einen Antisemiten
      anprangen, nichts anders als eine hysterische und vollkommen übertriebene
      Reaktion. Ich fand sie als unfair.
      Grüße

Smyk11
      • ggigus Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd 06.09.05, 14:54
        nie oskarzylam Damiana o antysemityzm, a o zwykly rasizm. Nie odrozniam
        uprzedzen wzledem roznych narodow od siebie. Uprzedzenie jst uprzedzeniem.
        Ale co ciekawe - Damian, ktory chce sie liczyc jak Zyd, nie chce isc tym samym
        tropem myslenia i przyznac sie, ile samohodow ukradl i czy ma wasik. I jak
        dlugo pracowal na czarno na budowie. Na zyczenie moge podac inne stereotypy.

Co do Fredry i Polanskiego - no coz, w czasach, kiedy P. inscenizowal Fredre
        (l. 80 bodajze), jego - Polanskiego - pochodzenie malo dlan znaczylo. Wiem, bo
        czytalam jego autobiogafie. Wlasciwie z okazji "Pianisty" mniej oczytani mieli
        okazje dowiedziec sie, ze Polasski jest - co za szok! - Zydem i jak uwazam -
        akcentowanie pochodzenia rezysera mialo raczej cele promocyjne.
        No i o antysemityzmie Fredry juz od dawna sie pisze.
        A naukowe uzasadnienie - a raczej zarys histrorii Zydow w Europie - nie mialo
        z powiedzeniem za wiele wspolnego.
        pozdr
        • Gość: df Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 06.09.05, 16:36
          "A naukowe uzasadnienie - a raczej zarys histrorii Zydow w Europie - nie mialo
          z powiedzeniem za wiele wspolnego."

No sorry, to niestety nie zrozumiala Pani tego tekstu, sytuacja Zydow w
          Europie to wynik spoleczno-ekonomicznego darwinizmu, ktoremu ulegla ta grupa
          ludzi i dlatego doszlo do powstania takich powiedzen.
          • Gość: Damian Re: Kropka nad i IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.05, 20:57
            Jest to forum językowe i wydawało mi się że moje proste pytanie tego dowodzi.
            Życie pokazało jak można reagować na wydawałoby się ewidentne rzeczy, jak można
            je interpretować i jak można pokazać swoją opinię oraz poziom lub jego brak.
            Każdy powinien sam w swojej inteligencji rozważyć zajęcie stanowiska za lub
            przeciw czytając posty i argumenty uczestników,...
            ale w tej drobnej sprawie która urosła do góry Mont Blanc, wypada postawić
            - kropkę nad i - ... i oto ona

Nowy Niemiecko-Polski
            Słownik Idiomów i Zwrotów

Autorzy: Roman Sadziński
            Witold Sadziński

Korekta: Ewa Kozłowska
            Natalia Celer
            Julia Celer

Przedsiębiorstwo Wydawnicze HARALD G
            01-217 Warszawa ul Kolejowa 11/13
            ISBN 83-86773-83-9

--------------------------------------------------------------------------------

GEMÜTLICHKEIT
            * in Geldsachen hört die Gemütlichkeit auf - przysł.
            * kochajmy się jak bracia, liczmy się jak Żydzi - przysł.

--------------------------------------------------------------------------------

Oto jest "źródło" mojego pytania i moja kropka nad i
            Damian
    • Gość: Eddie Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.med.cm.kabsi.at 06.09.05, 21:25
      "Jakiż to osioł ze mnie
      tak się cielę łajało
      że się przelękło daremnie
      i jak głupie uciekało.
      Ale, gdy tak się rozwodzi
      jakieś oślątko nadchodzi.
      Idzie, idzie zadumane,
      łbem uderza się o ścianę,
      i mówi, myśląc niewiele:
      Jakież to ze mnie cielę!

Tak i ludzie z siebie szydzą,
      i w swych błędach drugich widzą."

(Krasicki, z pamięci )
      • Gość: obserwator Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 09:02
        posty przeciwników tego przysłowia były pisane ad hoc (operowanie hasełkami),w
        sposób nie do końca przemyślany,lub na tle zaburzeń emocjonalnych.
        w dn. 12 września 2005 w programie 1 TVP w serialu KLAN było modelowe użycie na
        tle wątku miłosnego przysłowia - kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żydzi.
        w TV Polonia odcinki są pokazywane z opóźnieniem i tam w odcinku nr 969 można
        będzie zobaczyć,nauczyć się czegoś i zrozumieć
        • ggigus o! serial Klan jako zrodlo wiedzy? 24.09.05, 13:14
          a to ci dopiero nowosc!
          • Gość: ich ggigus! hallo! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 24.09.05, 14:27
            schon auf Wiesn gewesen? natürlich im neuen Dirndl!
            • ggigus hej ich!! 25.09.05, 21:09
              oczywiscie juz bylam! w piatek wrocilam z urlopu, wskoczylam dirndl i
              polecialam na Wiesn.
              pozdrowka serdeczne!!!
    • tiggerific Re: Geld stinkt nicht 13.09.05, 09:54
      osobiście wolę 'liczmy się jak Żydzi' od 'polnische Wirtschaft'
      :)
      • Gość: ich pijany jak Polak też ma IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.09.05, 21:56
        pozytywny wydźwięk. "Liczmy się jak Zydzi" nie widzę nic niestosownego, pisanie
        z szacunkiem z dużej litery o narodzie. A cecha wcale nie jest najgorsza!
    • Gość: anna Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.05, 21:20
      wir sind wohl Brüder, aber unsere Taschen sind keine Schwestern.
      albo
      wir sind Brüder , aber rechnen zusammnen wie Kaufleute.
      • Gość: Damian Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.05, 16:30
        Oto właśnie chodziło, rzeczowe pytanie i rzeczowa odpowiedź.
        To już jakoś brzmi - dziękuję Anno.
        • Gość: ich ale co się naczytałeś, to twoje..! :))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 24.09.05, 16:34
          • Gość: Damian Re: ale co się naczytałeś, to twoje..! :))) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.05, 16:43
            Ich - a dyć co racyja to racyja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka