Gość: Damian IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 21:15 Nic nie przychodzi mi na myśl, czy jest jakiś odpowiednik tego powiedzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jecki To i podobne powiedzenia IP: *.arcor-ip.net 05.09.05, 21:28 powinienes jak najszybciej zapomniec. j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: To i podobne powiedzenia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 22:40 Jecki - Żydzi od zarania dziejów mieli "dryg" do pieniędzy i to jest równie stare powiedzenie i wątpię żeby mieli z tego powodu "kompleksy" , a idąc Twoim tokiem rozumowania to wychodzi na to że wogóle nie można wymawiać pewnych słów...a to prowadzi w złym kierunku.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nie chodzi tutaj o wymawianie poszcz. slow, a o 05.09.05, 22:57 zwyczajnie i banalnie rasistowskie tresci. no bo skoro Zydzi maja dryg do pieniedzy, to do czego maja dryg Polacy wg takich madrosci zyciowych? do kradziezy samochodow i remontowania wspaniale domow na czarno (mezczyzni) i do sprzatania i prostytucji(kobiety)? Rasistowskie tresci zaczynaja bolec, jak sie trzeba zetknac z rasistowskimi przekonaniami dotyczacymi wlasnego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: nie chodzi tutaj o wymawianie poszcz. slow, a IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 23:05 Chodzi o to aby nie wpadać w paranoję... Osobiście wolę żeby o mnie powiedziano że mam dryg do pieniędzy niż do kradzieży, między jednym a drugim jest przepaść, - to proste Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus taak, wolalbys miec dryg do pieniedzy? ojej 05.09.05, 23:15 ale mowie sie o Polakach, ze maja dryg do kradziezy. milo slyszec takie rasistoskie kawalki? co za pech, ze jestes Polakiem, no no Odpowiedz Link Zgłoś
zueri Re: politisch korrekt 05.09.05, 23:30 Wenn es ums Geld geht, hört die Freundschaft auf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki sehr gut, zueri !!! :-)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.arcor-ip.net 05.09.05, 23:35 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: politisch korrekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.05, 00:01 Kiedy odpisywałem na tamte posty ukazał się rzeczowy post Zueri, za co dziękuję. Ponieważ "dyskusja" zeszła poniżej poziomu krytyki, kończę i wytłumaczę swój poniższy post jeszcze jaśniej i dobitniej. W dzisiejszych czasach bronią świata jest nie karabin tylko pieniądze. Za ich pomocą można dojść do dobrobytu lub skończyć w nędzy. Udzielając pożyczki, kredytu, rabatu można kogoś wynieść na piedestał dobrobytu lub odwrotnie i tą bronią posługują się ci którzy ją mają. Gdyby Żydzi uznali mnie za "antysemitę", to nie czekali by na "obrońców" Forum tylko poradzili by sobie sami ze mną. Szkoda że "dyskusje" na Forum mają często taki poziom jak widać poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus przykro mi Damianie, 06.09.05, 00:06 ale jestes zwyczajnym rasista. a ja z rasizmem walcze, bo - o tak! sama go doswiadczylam, zyjac za granica. Propozycja zueri - bardzo doba zreszta - jest pozbawiona rasistowskich tresci, ale mam nadzieje, ze Ci sie przyda. Chociaz nie spodziewam sie, ze cie z rasizmu wyleczy. Tak, tak, Zydzi pewnie by cie zidentyfikowali za pomoca IP i przerobili na mace, gdyby sie tak naprawde na ciebi obrazili, nieprwawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: taak, wolalbys miec dryg do pieniedzy? ojej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 23:32 Ggigus - Jecki już pisał że pewnych rzeczy nie rozumiesz , wyjaśnię łopatologicznie.! Na co dzień mam do czynienia z hurtownikami Żydowskimi, którzy doskonale wiedzą jaki mam styl < bycia,życia i poglądów >. Jesteśmy w pewien sposób po długiej współpracy ze sobą zżyci i okazują mi to wymiernie czyli w "brzęczącej monecie". Jeżeli chcieli by mnie oduczyć "antysemityzmu", to szybko by sobie dali z tym radę. Ty może nie zrozumiesz tego co napisałem, ale Żydzi na tym forum będą rozumieli co to znaczy., więc nie pisz o rzeczach których nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus moj drogi Damianie! 05.09.05, 23:39 idz krasc samochody i remontuj domy na czarno, miast zawracac mi glowe Twoimi rasistowskimi przekonaniami. I naucz sie, moj drogi zlodzieju (a co, madrosc zyciowa), ze argumenty ad personam swiadcza o ubostwie umyslowym osob ich uzywajacych. Co doskonale potwierdza ten rasistowski stereotyp, ze ... ale dosyc, zlodziejaszku, mnie rasizm nie bawi. PS. jesli nie rozumiesz ad pesonam, daj znac, chetnie wytlumacze PS2 ile samochodow juz ukradles? Odpowiedz Link Zgłoś
zueri Re: moja droga ggigus 05.09.05, 23:51 ja Cie prosze, przestanze byc tak wrazliwa na punkcie swojej personam!:) Zaczynasz sie w kolko krecic, dziury w calym szukac, co powoli ale bez ustanku, coraz bardziej na poziomie Twoich wypowiedzi sie odbija. Zanim napiszesz, zastanow sie czy to nie aby Ty obrazasz Twoje Gegenüber. Sprobuj rowniez ten paskudny ale jakze piekny swiat/forum z przymruzeniem oka potraktowac. P.S. Sadze, ze Damian doskonale zrozumie ten delikatny niuans. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus o przepraszam zueri 05.09.05, 23:58 jesli kto uprawia czysty rasizm na tym forum, to jest dobrze? Nie jestem przewazliwiona na moim punkcie. Jesli ktos w ramach rasistowskich stereotypow pisze o tym, ze ja czegos nie rozumiem, to ta osoba stosuje metode ad personam. Glupia i prymitywna metode dodam, a ja tylko zwacam piszacemu uwage, ze stosuje (oprocz rasimu) metody nie fair. Naprawade spodziewalam sie postawy b. fair z Twojej strony. A ja mojego przeciwnika wcale nie obrazam, stosuje metode odbitej pilki i uzywam tej samej rasistowskiej argumentacji w stos. do rasisty. To wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
zueri Re: no coz 06.09.05, 00:30 Ja w starym przyslowiu (jakze prawdziwym) zadnego rasizmu nie widze. Prosze wybaczyc, jesli za bardzo w prawdy praprzodkow wierze. Faktem jest, ze takowe wypowiedzi "niewygodne" sie staja w swiecie wspolczesnym - nalezy ostroznie takowymi na prawo i lewo "szastac". Damian chcial wytlumaczyc - uwage na niezrozumienie zapodal byc moze nieco salopp, w Wersalu jestesmy? ;) Wciaz uwazam, ze nie jest rasista, wciaz uwazam, ze jego uwaga z uprawianiem rasizmu nie ma nic wspolnego. Na co sie zgodzic moge li jedynie, to to, ze Forum Jezyk Niemiecki nie jest odpowiednim miejscem do takowych wypowiedzi. Stalo sie, nie odstanie - chyba ze Tippexem ktos maznie. Skad mozesz wiedziec jakie moje postawy sa, droga ggigus, no skadze? Z tego, ze nie zgadzam sie na to, aby wszystkie "mentalnosci" z historii wymazac bo swiat sie sliski i kochajacy nawzajem robi? Eee, Kabis, sag ich Dir. Raz jeszcze, ggigus, nieco wiecej dystansu do zycia zycze. I to wcale nie bylo ad personam gemeint! :) herzlichst & guete nacht Odpowiedz Link Zgłoś
zueri a tak w ogole 06.09.05, 00:33 To przepraszam za wziecie udzialu w tej jakze proznej dyskusji. raz jeszcze - dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus a ja nie przepraszam, 06.09.05, 00:40 bo mam jeszcze poltora stronniczki, przysypialam i juz mi lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus taa 06.09.05, 00:39 (przyznam, ze mnie ta dyskuja ozywia, bo musze pracowac). Oki, Zueri (kurcze, do tej myslalam, zes chlop) - ja tez stosuje prawdy moze nie praprzodkow, ale ostatnich stuleci. Bo skoro Zydzi kochaja pieniadze, to Polacy kochaja krasc samochody. Wiesz, ilu Niemcow moze to potwierdzic? hoho! I nie uwazam, ze popzez niemowienie czegos swiat stanie sie lepszy. ALe skoro Zydzi kochaja pieniadze, to baby do garow, a Murzyni sa glupi i leniwi. A Polki maja jak leci blond trwala i niebieskie rzesy. A Polacy wasik i wytrych w aczce. Odnajdujesz sie w tym opisie? Bo ja nie. Bo takie rasistowskie tresci najlatwiej obnazyc, jesli je zastosowac do wlasnego narodu. A pisalam - moze za malo wyraznie o TWOJEJ postawie w tym watku wobec mnie. Wiec chyba cos na ten temat moge napisac, zueri. DO mentalnosci nic nie mam, ale do przesadow, ze Polacy/Zydzi/Niemcy tacy sa, owszem mam. Dystans do zycia mam, ale nie mam go do rasizmu. I tego sie nie a zmienic! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df dlaczego dryg IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 06.09.05, 10:32 "Juden hatten, wenn sie sich nicht taufen lassen wollten, kaum die Möglichkeit, Land zu erwerben. Außerdem verbot die Kirche nur jüdischen Großgrundbesitzern, christliche Sklaven zu beschäftigen. So wurde im Laufe der Zeit eine Bewirtschaftung des Bodens durch Juden unmöglich gemacht. Sie verkauften ihre Ländereien und legten meist ihr Geld im Handel an. Jedoch gaben die Juden im Gefolge der Kreuzzüge ihre Rechte, Handel zu treiben, an die Städte ab. So wurden sie auf einen neuen Zweig der wirtschaftlichen Betätigung abgedrängt, der das Bild der Umwelt von ihnen bis in unsere Zeit mitbestimmen sollte. Bis zur Jahrtausendwende spielte die Geldwirtschaft allgemein keine große Rolle; der Ein- und Verkauf von Produkten und Waren wurde gewöhnlich auf dem Wege des Tauschhandels geregelt. Mit dem Ausbau des Orienthandels durch die italienischen Städte wurden riesige Kapitalien gebunden, die dem Binnenmarkt verloren gingen. Christliche Geldgeschäfte waren zu dieser Zeit an der Tagesordnung. Das von Papst Alexander III. 1179 zugestandene Recht, dass Juden gegen Zinsen Geld leihen dürften (" Wucher"), wurde 1215 bestätigt, als Innozens III. ein an die Christen gerichtetes Verbot der Zinsnahme erließ, das als "Kanonisches Zinsverbot" bekannt geworden ist. Allein die Tatsache, dass die Juden Zinsen nahmen - in welcher Höhe auch immer - , machte sie allseits höchst unbeliebt. Somit hat keine Maßnahme, kein Gesetz die Juden in Europa so sehr in ihrem sozialen Status beeinflusst und geprägt wie das immer wieder neu verkündete, neu formulierte "Zinsverbot", welches seinen Ursprung im Alten Testament hatte. Nicht nur die Bauern, auch die Bürger in den Städten lehnten die Zinsnahme als unsittlich ab. Sie nahmen für ihre Produkte feste Preise, die ihnen den Lebensunterhalt sicherten, und standen dem Zuerwerbsdenken fremd gegenüber. Da andererseits die mittelalterliche Sozialordnung nicht bereit war, Juden in Zünfte, Gilden und Korporationen aufzunehmen, blieb den Juden nur der Handel mit Trödel und verfallenen Pfändern, der ihnen wiederum den Vorwurf der gemeinsamen Sache mit Dieben und Mördern eintrug. Sie konnten auch keine Innung von Geldwechslern und Geldverleihern bilden. Der Kaiser und andere Machthaber gaben ihnen Privilegien und Konzessionen. Im Gefolge der Pestjahre 1348/49 wurde jedoch die Finanzkraft der Juden derart geschwächt, dass die jüdische Geldleihe an Bedeutung verlor. Die großen Finanztransaktionen verlagerten sich auf weltbekannte Handelshäuser, die mit ihren Silber- und Kupferbergwerken selbst den bedeutendsten Anforderungen nachkommen konnten. Erneut hatte sich der Zyklus erfüllt, der mit jüdischen Schrittmacherverdiensten begann und mit Vertreibung und Mord endete" www.juden.de/ Gdybys znala troche historie Zydow w Europie nie podniecalasbys sie na darmo, skoro bylo im w sredniweieczu zabronione posiadac ziemie i byc czlonkiem cechow lub gild , to zostaly tylko wolne zawody, np lekarz advokat bankier. Pozatym jeden z papiezy zabronil chrzescijanom pozyczac kapital "pod procent", Zydom to zezwolono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pararam pam pam Re: To i podobne powiedzenia IP: *.kosson.com 07.09.05, 17:35 "Polak Węgier dwa bratanki i do bitki, i do szklanki". Z tego oto powiedzenia wynika, że Polacy i Węgrzy to agresywne ochlapusy? Nie dajmy się zwariować. Powiedzenie, o które raczył zapytać Damian nie sugeruje w żadnym razie, że jest rasistą, antysemitą, ani też Polaczkiem, który kradnie fury za zachodnią granicą. A wypowiedzi niektórych z was typu "idz krasc samochody i remontuj domy na czarno, miast zawracac mi glowe Twoimi rasistowskimi przekonaniami." są po prostu śmieszne. Należy walczyć ze wszelkimi przejawami rasizmu, dyskryminacji wszelkiej maści, ale doszukiwanie się treści godnych pogardy tam gdzie ich nie ma jest moim zdaniem równie ochydne jak sam rasizm.Nie znam Damiana osobiście, ale już czuje do niego sympatię, bo w moich oczach jawi się on jako osoba bezpodstawnie atakowana zewsząd, przez ludzi, którzy kreują się na "obrońców ludzkości", a tymczasem są zwyczajnymi sadystami werbalnymi, żeby nie nazwać ich katami. Nie wiem czy Damian jest antysemitą, bo z jednego zdania nie można sobie wyrobić na jego temat opinii, ale jeżeli to on jest rasistą, a wy jesteście światłymi otwartymi na inne narodowości i wyznania osobami, to chyba wolę stanąć po jego stronie barykady. Tak jestem antysemitą, rasistą, Polaczkiem czy jakkolwiek chcecie kogoś nazywać, bo wolę być kimś takim niż być osobą tolerancyjną w stylu giggusa czy innych, bo równałoby to się akceptowaniu sytuacji, w której kogoś obcego, zupełnie mi nie znanego (czyt. Damiana) mógłbym bez krępacji wyzywać od "złodziejaszków" i pytać "ile samochodow juz ukradles?". Tak więc tylko w kontekście tego wątku (podkreślam, iż wyłącznie w kontekście wypowiedz kilku osób) zaczynam się zastanawiać kto tak naprawdę jest zły: czy rzekomy rasista Damian, czy pseudo-tolerancyjni "obrońcy" moralnośći w stylu .... wiadomo kogo (przeszukajcie posty z tego wątku a sami zorientujecie się którzy). Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd 06.09.05, 11:12 Sinn und Unsinn solcher Redewendungen sieht man am besten an Beispielen. z. B. polnische Wirschaft Kaum gestohlen, schon in Polen Schwedische Autos sind aus Schwedenstahl und polnische Autos sind aus Diebstahl und an folgenden Vorurteilen: ein Pole ist Dieb, Faulenzer und Säufer die Männer sind klein, ungewaschen und haben Schnurrbart, die Frauen sind blond und rassig Und wenn wir dem zugestimmt haben, so fangen wir erst dann an, anderen entsprechende Schilder an den Hals zu hängen. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd 06.09.05, 14:27 Der totale Angriff auf Damian seitens Jecki und ggigus halte ich für absolut unangemessen. Da müsste man zuerst jede Menge Literatur einer derartigen Inquisition unterwerfen. Wenn ich nur an die vom Meister Fredro für einen Klecks gerne verwendete Bezeichnung "Żyd" denke... Das störte den Filmmeister Polanski sehr wenig, als er "Zemsta" verfilmte, sonst hätte er die Szene ausgelassen. Das tat er aber nicht, obwohl er selbst jüdischer Abstammung ist, also den Maßstäben unserer forum`schen Inquisitoren nach, die volle "Berechtigung" dazu hätte. Ich könnte einem Vorschlag zustimmen, daß wir langsam auf alle Sprüche verzichten, die eine (und jede) Nation sehr eindeutig benach- teiligen. Doch angesichts des relativ harmlosen Spruchs, dem jemand sogar eine echt interessante wissenschaftliche Begründung hier, auf dem Forum lieferte, sind solche Angriffe, die Damian als einen Antisemiten anprangen, nichts anders als eine hysterische und vollkommen übertriebene Reaktion. Ich fand sie als unfair. Grüße Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd 06.09.05, 14:54 nie oskarzylam Damiana o antysemityzm, a o zwykly rasizm. Nie odrozniam uprzedzen wzledem roznych narodow od siebie. Uprzedzenie jst uprzedzeniem. Ale co ciekawe - Damian, ktory chce sie liczyc jak Zyd, nie chce isc tym samym tropem myslenia i przyznac sie, ile samohodow ukradl i czy ma wasik. I jak dlugo pracowal na czarno na budowie. Na zyczenie moge podac inne stereotypy. Co do Fredry i Polanskiego - no coz, w czasach, kiedy P. inscenizowal Fredre (l. 80 bodajze), jego - Polanskiego - pochodzenie malo dlan znaczylo. Wiem, bo czytalam jego autobiogafie. Wlasciwie z okazji "Pianisty" mniej oczytani mieli okazje dowiedziec sie, ze Polasski jest - co za szok! - Zydem i jak uwazam - akcentowanie pochodzenia rezysera mialo raczej cele promocyjne. No i o antysemityzmie Fredry juz od dawna sie pisze. A naukowe uzasadnienie - a raczej zarys histrorii Zydow w Europie - nie mialo z powiedzeniem za wiele wspolnego. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 06.09.05, 16:36 "A naukowe uzasadnienie - a raczej zarys histrorii Zydow w Europie - nie mialo z powiedzeniem za wiele wspolnego." No sorry, to niestety nie zrozumiala Pani tego tekstu, sytuacja Zydow w Europie to wynik spoleczno-ekonomicznego darwinizmu, ktoremu ulegla ta grupa ludzi i dlatego doszlo do powstania takich powiedzen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Kropka nad i IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.05, 20:57 Jest to forum językowe i wydawało mi się że moje proste pytanie tego dowodzi. Życie pokazało jak można reagować na wydawałoby się ewidentne rzeczy, jak można je interpretować i jak można pokazać swoją opinię oraz poziom lub jego brak. Każdy powinien sam w swojej inteligencji rozważyć zajęcie stanowiska za lub przeciw czytając posty i argumenty uczestników,... ale w tej drobnej sprawie która urosła do góry Mont Blanc, wypada postawić - kropkę nad i - ... i oto ona Nowy Niemiecko-Polski Słownik Idiomów i Zwrotów Autorzy: Roman Sadziński Witold Sadziński Korekta: Ewa Kozłowska Natalia Celer Julia Celer Przedsiębiorstwo Wydawnicze HARALD G 01-217 Warszawa ul Kolejowa 11/13 ISBN 83-86773-83-9 -------------------------------------------------------------------------------- GEMÜTLICHKEIT * in Geldsachen hört die Gemütlichkeit auf - przysł. * kochajmy się jak bracia, liczmy się jak Żydzi - przysł. -------------------------------------------------------------------------------- Oto jest "źródło" mojego pytania i moja kropka nad i Damian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.med.cm.kabsi.at 06.09.05, 21:25 "Jakiż to osioł ze mnie tak się cielę łajało że się przelękło daremnie i jak głupie uciekało. Ale, gdy tak się rozwodzi jakieś oślątko nadchodzi. Idzie, idzie zadumane, łbem uderza się o ścianę, i mówi, myśląc niewiele: Jakież to ze mnie cielę! Tak i ludzie z siebie szydzą, i w swych błędach drugich widzą." (Krasicki, z pamięci ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 09:02 posty przeciwników tego przysłowia były pisane ad hoc (operowanie hasełkami),w sposób nie do końca przemyślany,lub na tle zaburzeń emocjonalnych. w dn. 12 września 2005 w programie 1 TVP w serialu KLAN było modelowe użycie na tle wątku miłosnego przysłowia - kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żydzi. w TV Polonia odcinki są pokazywane z opóźnieniem i tam w odcinku nr 969 można będzie zobaczyć,nauczyć się czegoś i zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus o! serial Klan jako zrodlo wiedzy? 24.09.05, 13:14 a to ci dopiero nowosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich ggigus! hallo! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 24.09.05, 14:27 schon auf Wiesn gewesen? natürlich im neuen Dirndl! Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus hej ich!! 25.09.05, 21:09 oczywiscie juz bylam! w piatek wrocilam z urlopu, wskoczylam dirndl i polecialam na Wiesn. pozdrowka serdeczne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Geld stinkt nicht 13.09.05, 09:54 osobiście wolę 'liczmy się jak Żydzi' od 'polnische Wirtschaft' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich pijany jak Polak też ma IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.09.05, 21:56 pozytywny wydźwięk. "Liczmy się jak Zydzi" nie widzę nic niestosownego, pisanie z szacunkiem z dużej litery o narodzie. A cecha wcale nie jest najgorsza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.05, 21:20 wir sind wohl Brüder, aber unsere Taschen sind keine Schwestern. albo wir sind Brüder , aber rechnen zusammnen wie Kaufleute. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: "Kochajmy się jak bracia,a liczmy się jak Żyd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.05, 16:30 Oto właśnie chodziło, rzeczowe pytanie i rzeczowa odpowiedź. To już jakoś brzmi - dziękuję Anno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich ale co się naczytałeś, to twoje..! :))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 24.09.05, 16:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: ale co się naczytałeś, to twoje..! :))) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.05, 16:43 Ich - a dyć co racyja to racyja. Odpowiedz Link Zgłoś