Gość: Derek IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.10.05, 16:37 Kościół pod wezwaniem N.P.Marii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Najświętsza Panna Maria 11.10.05, 16:40 Marienkirche evtl. Liebfrauenkirche (Katedra NPM w Monachium to Frauenkirche). Zadne tam Kirche mit der Anrufung der Allerheiligsten Maria czy tam Fräulein, jak jakis polski tlumacz wymyslil (widzialam w jakims folderze turýstycznym:))). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Najświętsza Panna Maria 11.10.05, 16:40 Aha, spotkalam sie tez z Mariänkirche:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich poratuj, bo... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.10.05, 16:59 z Casablanki powraca mój mąż... :) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Najświętsza Panna Maria 11.10.05, 19:54 jasne, co to w końcu za różnica: kościół pod wezwaniem... czy kościół mariacki, no nie? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: Najświętsza Panna Maria IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.05, 16:53 Moim zdaniem jest to pewnego rodzaju nazwa wlasna, wiec nie skracalabym jej tlumaczac tylko jako "Mariänkirche" itd. Moja propozycja to: Die Kirche zur/der Heiligen Maria in ... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Najświętsza Panna Maria 11.10.05, 17:20 O Boze, wlasnie przed tym udziwnieniem ostrzegalam. To tak jak Höherenstudiendiplom:))). Tez nazwa wlasna? Tylko, ze nikt w Niemczech tego nie rozumie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: Najświętsza Panna Maria IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.05, 17:34 Dziecko drogie, ostrzegac to ty sobie mozesz u siebie w domu, to po pierwsze! Po drugie jesli nie widzisz roznicy w "Kirche zur/der Heiligen Maria" a "Höherenstudiendiplom", to swiadczy to jedynie o tym, ze ty tego ostatniego niestety nie posiadasz. A po trzecie: fakt, ze ty czegosc nie rozumiesz, nie oznacza jeszcze, ze w Niemczech nikt tego nie rozumie. I do twojej wiadomosci: dyplom studiow wyzszych nie jest nazwa wlasna - trzeba bylo nie spac na jez.polskim! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Najświętsza Panna Maria 12.10.05, 08:50 Jestes nie na poziomie, to po pierwsze. Nie widze roznicy miedzy Twoim tlumaczeniem nazwy kosciola a tytulem dyplomu: jedno i drugie to POLONIZM!!! To tak jak Frankfurt na Odrze - kazdy pOlak zrozumie, co to znaczy, ale nie jest to poprawnie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.10.05, 17:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiechacz Ich czyli du! Obiecałeś pyskówkę i co? IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.05, 20:18 I nic! Wieczór z telewizją??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 08:52 Pyskowki nie bedzie, bo ja szanuje ludzi i nie bede sie znizala do poziomu wypowiedzi, typu "Nie masz wyzszych studiow":))). Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 09:21 ale: "o Boże", "ostrzegałam" i "w Niemczech nikt nie zrozumie" (czytaj: Niemcy=JA) to ten wyższy poziom? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 09:31 A co, moze zazdroscisz, ze mam doczynienia codziennie z zywym jezykiem (jestem niemieckim pracownikiem administracji publicznej)? Niemcy naprawde maja czasami problemy ze zrozumieniem tekstow usianych polonizmami, podobnie jak my tekstow nackanych kalkami z innych jezykow. A Niemcy to wcale nie ja, ja akurat rozumiem, bo sama robie nieraz bledy i jestem poprawiana (z czego sie ciesze). Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 09:47 Zacznijmy od tego, że zur Heiligen Maria nie jest żadnym polonizmem, podobnie jak zur Heiligen Familie itp. - jak to zrozumiesz, to przestaniesz się zapędzać niewiadomo dokąd. Cieszę się, że lubisz być poprawiana, będę mieć mniej wyrzutów sumienia. Nie wmówisz mi, że pracownik administracji zaczyna od: 'a co zazdrościsz?' Normalnie żywy przykład zarozumiałej biurwy, a mówią, że nie należy wierzyć stereotypom. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 09:57 Odpowiedz byly adekwatna do Twojej:))). Dziwne, ze jeszcze nigdy nie spotkalam sie z takimi okresleniami, ale w koncu wszystkiego nie wiem (mieszkam w niemczech dopiero 10 lat i czeka mnie dopiero 7 czy 8 przeprowadzka w kolejny rejon, wiec:))). Nie jestem zarozumiala biurwa - jestem sympatyczna specjalista od prawa cudzoziemcow:)))), nawet panie z urzedu ds. cudzoziemcow mnie lubia:))). Pzdr. Aha, chyba jestes belfrem? Sadzac po traktowaniu z poblazliwoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma pyskówka ciag dalszy IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.05, 00:45 Tak droga Justysiu, przejrzalas nas: ja i tiggerific zazdroscimy ci, ze masz na codzien kontakt z zywym jezykiem. Dlatego nasza prosba: czy moglybysmy przyjechac do ciebie na ferie bozonarodzeniowe? Nie bedziemy ci robily zadnych klopotow, nawet po sobie pozmywamy, zebys nie mowila, ze zazdroscimy ci zmywarki. Mozemy przyjechac? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: pyskówka ciag dalszy 13.10.05, 08:24 Nie mam zmywarki...:((( I co teraz:( Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: pyskówka ciag dalszy 13.10.05, 17:35 ja to nawet chętnie poznam taką sympatyczną specjalistę :) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: pyskówka ciag dalszy 13.10.05, 17:37 A niesympatycznego meza specjalistki tez?:)))). Pzdr. Ps. Naprawde nie mam zmywarki, nawet nigdy takowej nie obslugiwalam:))). Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: pyskówka ciag dalszy 13.10.05, 18:17 no męża tym bardziej :) to pewnie jesteś Alicja w krainie garów? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: pyskówka ciag dalszy 14.10.05, 08:34 Byc moze nia sie stane:))), bo dla meza rzucam prace w Brandenburgii i przenosze sie do Monachium. 3 lata widywania sie raz w miesiacu to i tak rekord swiata:)))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich coś tam się kręci! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.10.05, 09:25 w białych rękawiczkach, ale zawsze! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woman Re: Najświętsza Panna Maria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:27 die Kirche der Heilige Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma do Justysi IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.05, 00:50 Wejdz na podany link i zobacz co kryje sie na mapce pod numerem 9-tym: www.stadtspaziergaenge.de/main.php?rubrik=frankfurt&karte=frankfurt_karte Skandal, na niemieckich stronach uzywaja polonizmow!!! Dlaczego BaS jeszcze o tym nie donosi????!???!?! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: do Justysi 13.10.05, 08:25 Alma, a wiesz, co oznacza Twoj nick po lacinie???? Straszne, ze na polskim forum uzywaja co niektorzy zapozyczen z laciny:)))). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: do Justysi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 19:20 annajustyna napisała: > Alma, a wiesz, co oznacza Twoj nick po lacinie???? Straszne, ze na polskim > forum uzywaja co niektorzy zapozyczen z laciny:)))). Dumme Gans, bist Du, Maedchen! "Alma" heisst sogar meine Nachbarin, und was, - schlimm? MfG. "Man muss ja nicht verrueckt sein, um zu ueberleben, aber es hilft ...!" Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: pippi 13.10.05, 19:30 z tym straszeniem to zaczekaj do północy ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich im Altenheim gehen bald IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.10.05, 19:38 die Lichter aus! Sie kann bis Mitternacht nicht warten. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: im Altenheim gehen bald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 19:48 Gość portalu: ich napisał(a): > die Lichter aus! Sie kann bis Mitternacht nicht warten. ;) Fatzke, sei mal brav, ja. Es geht Dich nichts an, dass ich bald ins Bett gehoere. MfG. "Lehrer: Ich sehe heute wieder viele, die nicht da sind." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: do Justysi IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.05, 22:29 Po kilku latach na KUL-u wiem nie tylko co oznacza "alma,ae" po lacinie, ale takze co oznacza "la alma" po hiszpansku. To po pierwsze. A po drugie, koteczku, w miedzyczasie "Alma" jest popularnym imieniem kobiecym, wiec zajmij sie innymi problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: do Justysi 14.10.05, 08:36 A myslalam, ze na KUL-u ucza jakiegos poziomu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich poziomu się nie uczy, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.10.05, 11:07 poziom się ma! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: poziomu się nie uczy, 14.10.05, 11:08 Byc moze troche jestem agresywna do Almy, ale tak sie dziewczyna do mnie przyczepila. Chyba ludzie bez dyplomow tez sa godni szacunku:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: poziomu się nie uczy, IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.05, 12:16 "Agresywna do Almy" - a po jakiemu to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiechacz Re: poziomu się nie uczy, IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.05, 18:15 annajustyna napisała: > Byc moze troche jestem agresywna do Almy, ale tak sie dziewczyna do mnie > przyczepila. Chyba ludzie bez dyplomow tez sa godni szacunku:)))) No pewnie, ale pod warunkiem, że jest to dyplom uznania! Odpowiedz Link Zgłoś