Dodaj do ulubionych

Najświętsza Panna Maria

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.10.05, 16:37
Kościół pod wezwaniem N.P.Marii
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Najświętsza Panna Maria 11.10.05, 16:40
      Marienkirche evtl. Liebfrauenkirche (Katedra NPM w Monachium to Frauenkirche).
      Zadne tam Kirche mit der Anrufung der Allerheiligsten Maria czy tam Fräulein,
      jak jakis polski tlumacz wymyslil (widzialam w jakims folderze
      turýstycznym:))). Pzdr.
      • annajustyna Re: Najświętsza Panna Maria 11.10.05, 16:40
        Aha, spotkalam sie tez z Mariänkirche:)))
        • Gość: ich poratuj, bo... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.10.05, 16:59
          z Casablanki powraca mój mąż... :)
        • tiggerific Re: Najświętsza Panna Maria 11.10.05, 19:54
          jasne, co to w końcu za różnica: kościół pod wezwaniem... czy kościół mariacki,
          no nie? :))))
    • Gość: Alma Re: Najświętsza Panna Maria IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.05, 16:53
      Moim zdaniem jest to pewnego rodzaju nazwa wlasna, wiec nie skracalabym jej
      tlumaczac tylko jako "Mariänkirche" itd.

Moja propozycja to: Die Kirche zur/der Heiligen Maria in ...
      • annajustyna Re: Najświętsza Panna Maria 11.10.05, 17:20
        O Boze, wlasnie przed tym udziwnieniem ostrzegalam. To tak jak
        Höherenstudiendiplom:))). Tez nazwa wlasna? Tylko, ze nikt w Niemczech tego nie
        rozumie... :)
        • Gość: Alma Re: Najświętsza Panna Maria IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.05, 17:34
          Dziecko drogie, ostrzegac to ty sobie mozesz u siebie w domu, to po pierwsze!
          Po drugie jesli nie widzisz roznicy w "Kirche zur/der Heiligen Maria"
          a "Höherenstudiendiplom", to swiadczy to jedynie o tym, ze ty tego ostatniego
          niestety nie posiadasz. A po trzecie: fakt, ze ty czegosc nie rozumiesz, nie
          oznacza jeszcze, ze w Niemczech nikt tego nie rozumie.

I do twojej wiadomosci: dyplom studiow wyzszych nie jest nazwa wlasna - trzeba
          bylo nie spac na jez.polskim!
          • annajustyna Re: Najświętsza Panna Maria 12.10.05, 08:50
            Jestes nie na poziomie, to po pierwsze. Nie widze roznicy miedzy Twoim
            tlumaczeniem nazwy kosciola a tytulem dyplomu: jedno i drugie to POLONIZM!!! To
            tak jak Frankfurt na Odrze - kazdy pOlak zrozumie, co to znaczy, ale nie jest
            to poprawnie po polsku.
    • Gość: ich jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.10.05, 17:40
      • Gość: Śmiechacz Ich czyli du! Obiecałeś pyskówkę i co? IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.05, 20:18
        I nic!
        Wieczór z telewizją???
      • annajustyna Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 08:52
        Pyskowki nie bedzie, bo ja szanuje ludzi i nie bede sie znizala do poziomu
        wypowiedzi, typu "Nie masz wyzszych studiow":))).
        • tiggerific Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 09:21
          ale: "o Boże", "ostrzegałam" i "w Niemczech nikt nie zrozumie" (czytaj:
          Niemcy=JA) to ten wyższy poziom? :))))
          • annajustyna Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 09:31
            A co, moze zazdroscisz, ze mam doczynienia codziennie z zywym jezykiem (jestem
            niemieckim pracownikiem administracji publicznej)? Niemcy naprawde maja czasami
            problemy ze zrozumieniem tekstow usianych polonizmami, podobnie jak my tekstow
            nackanych kalkami z innych jezykow. A Niemcy to wcale nie ja, ja akurat
            rozumiem, bo sama robie nieraz bledy i jestem poprawiana (z czego sie ciesze).
            • tiggerific Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 09:47
              Zacznijmy od tego, że zur Heiligen Maria nie jest żadnym polonizmem, podobnie
              jak zur Heiligen Familie itp. - jak to zrozumiesz, to przestaniesz się zapędzać
              niewiadomo dokąd.
              Cieszę się, że lubisz być poprawiana, będę mieć mniej wyrzutów sumienia.
              Nie wmówisz mi, że pracownik administracji zaczyna od: 'a co zazdrościsz?'
              Normalnie żywy przykład zarozumiałej biurwy, a mówią, że nie należy wierzyć
              stereotypom.
              • annajustyna Re: jest nadzieja na pyskówkę! Abwarten! :)) 12.10.05, 09:57
                Odpowiedz byly adekwatna do Twojej:))). Dziwne, ze jeszcze nigdy nie spotkalam
                sie z takimi okresleniami, ale w koncu wszystkiego nie wiem (mieszkam w
                niemczech dopiero 10 lat i czeka mnie dopiero 7 czy 8 przeprowadzka w kolejny
                rejon, wiec:))). Nie jestem zarozumiala biurwa - jestem sympatyczna specjalista
                od prawa cudzoziemcow:)))), nawet panie z urzedu ds. cudzoziemcow mnie
                lubia:))). Pzdr. Aha, chyba jestes belfrem? Sadzac po traktowaniu z
                poblazliwoscia?
                • Gość: Alma pyskówka ciag dalszy IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.05, 00:45
                  Tak droga Justysiu, przejrzalas nas: ja i tiggerific zazdroscimy ci, ze masz na
                  codzien kontakt z zywym jezykiem. Dlatego nasza prosba: czy moglybysmy
                  przyjechac do ciebie na ferie bozonarodzeniowe? Nie bedziemy ci robily zadnych
                  klopotow, nawet po sobie pozmywamy, zebys nie mowila, ze zazdroscimy ci
                  zmywarki. Mozemy przyjechac?
                  • annajustyna Re: pyskówka ciag dalszy 13.10.05, 08:24
                    Nie mam zmywarki...:((( I co teraz:(
                  • tiggerific Re: pyskówka ciag dalszy 13.10.05, 17:35
                    ja to nawet chętnie poznam taką sympatyczną specjalistę :)
                    • annajustyna Re: pyskówka ciag dalszy 13.10.05, 17:37
                      A niesympatycznego meza specjalistki tez?:)))). Pzdr. Ps. Naprawde nie mam
                      zmywarki, nawet nigdy takowej nie obslugiwalam:))).
                      • tiggerific Re: pyskówka ciag dalszy 13.10.05, 18:17
                        no męża tym bardziej :)
                        to pewnie jesteś Alicja w krainie garów?
                        • annajustyna Re: pyskówka ciag dalszy 14.10.05, 08:34
                          Byc moze nia sie stane:))), bo dla meza rzucam prace w Brandenburgii i
                          przenosze sie do Monachium. 3 lata widywania sie raz w miesiacu to i tak rekord
                          swiata:)))).
      • Gość: ich coś tam się kręci! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.10.05, 09:25
        w białych rękawiczkach, ale zawsze! :)))
    • Gość: woman Re: Najświętsza Panna Maria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:27
      die Kirche der Heilige Maria
    • Gość: Alma do Justysi IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.05, 00:50
      Wejdz na podany link i zobacz co kryje sie na mapce pod numerem 9-tym:

www.stadtspaziergaenge.de/main.php?rubrik=frankfurt&karte=frankfurt_karte
      Skandal, na niemieckich stronach uzywaja polonizmow!!! Dlaczego BaS jeszcze o
      tym nie donosi????!???!?!
      • annajustyna Re: do Justysi 13.10.05, 08:25
        Alma, a wiesz, co oznacza Twoj nick po lacinie???? Straszne, ze na polskim
        forum uzywaja co niektorzy zapozyczen z laciny:)))). Pzdr!
        • Gość: Pippi Re: do Justysi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 19:20
          annajustyna napisała:

> Alma, a wiesz, co oznacza Twoj nick po lacinie???? Straszne, ze na polskim
          > forum uzywaja co niektorzy zapozyczen z laciny:)))).

Dumme Gans, bist Du, Maedchen! "Alma" heisst sogar meine Nachbarin, und was, -
          schlimm?
          MfG.

"Man muss ja nicht verrueckt sein, um zu ueberleben, aber es hilft ...!"
          • tiggerific Re: pippi 13.10.05, 19:30
            z tym straszeniem to zaczekaj do północy ;)))))
            • Gość: ich im Altenheim gehen bald IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.10.05, 19:38
              die Lichter aus! Sie kann bis Mitternacht nicht warten. ;)
              • Gość: Pippi Re: im Altenheim gehen bald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 19:48
                Gość portalu: ich napisał(a):

> die Lichter aus! Sie kann bis Mitternacht nicht warten. ;)
                Fatzke, sei mal brav, ja. Es geht Dich nichts an, dass ich bald ins Bett
                gehoere.
                MfG.

"Lehrer: Ich sehe heute wieder viele, die nicht da sind."
        • Gość: Alma Re: do Justysi IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.05, 22:29
          Po kilku latach na KUL-u wiem nie tylko co oznacza "alma,ae" po lacinie, ale
          takze co oznacza "la alma" po hiszpansku. To po pierwsze. A po drugie,
          koteczku, w miedzyczasie "Alma" jest popularnym imieniem kobiecym, wiec zajmij
          sie innymi problemami.
          • annajustyna Re: do Justysi 14.10.05, 08:36
            A myslalam, ze na KUL-u ucza jakiegos poziomu...
            • Gość: ich poziomu się nie uczy, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.10.05, 11:07
              poziom się ma! ;)
              • annajustyna Re: poziomu się nie uczy, 14.10.05, 11:08
                Byc moze troche jestem agresywna do Almy, ale tak sie dziewczyna do mnie
                przyczepila. Chyba ludzie bez dyplomow tez sa godni szacunku:))))
                • Gość: Alma Re: poziomu się nie uczy, IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.05, 12:16
                  "Agresywna do Almy" - a po jakiemu to?
                  • annajustyna Re: poziomu się nie uczy, 14.10.05, 12:36
                    Po polskiemu.
                • Gość: Śmiechacz Re: poziomu się nie uczy, IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.05, 18:15
                  annajustyna napisała:

> Byc moze troche jestem agresywna do Almy, ale tak sie dziewczyna do mnie
                  > przyczepila. Chyba ludzie bez dyplomow tez sa godni szacunku:))))

No pewnie, ale pod warunkiem, że jest to dyplom uznania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka