Gość: Iwona IP: *.torun.mm.pl 01.11.05, 14:50 Jaki jest odpowiednik w niem. dla gospodarza, który zajmuje się danym blokiem na osiedlu, sprząta, zamiata liście, zgarnia śnieg itp. ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jecki chyba a nawet na pewno ! :-)) IP: *.pools.arcor-ip.net 01.11.05, 15:00 j. Odpowiedz Link Zgłoś
goniapa Re: chyba a nawet na pewno ! :-)) 01.11.05, 15:09 nasz sam nie sprzäta woköl domu, tylko wynajmuje firme, za ktorej uslugi my placimy! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: chyba a nawet na pewno ! :-)) 01.11.05, 15:20 A u nas my- mieszkancy mamy dyzury:))). Odpowiedz Link Zgłoś
mustek1 Re: chyba a nawet na pewno ! :-)) 01.11.05, 15:33 Hausmeister to najbardziej rozpowszechnione niemieckie określenie gospodarza domu. Bardziej oficjalnie to Hauswart. A w Poslce i tak wszyscy mówią po prostu cieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: chyba a nawet na pewno ! :-)) 01.11.05, 15:47 już kolejny raz popisujesz się swoim kanalarskim słownictwem, powiedz no mi, gdzieś Ty słyszał, żeby mówić na ludzi cieć i Tintenpisser, bo w sumie to mnie to nawet z lekka ciekawi. Odpowiedz Link Zgłoś
mustek1 Re: chyba a nawet na pewno ! :-)) 01.11.05, 15:54 Proponuje nie podniecać się za bardzo. Pomimo, że określenia "Tinntenpisser" i "cieć" są obraźliwe i obrzydliwe nie da się ich wykreślić z istniejącego słownictwa. A to, że zostały tu przeze mnie zacytowane nie oznacza, że należą do mojego słownictwa. Proponuję więc jeszcze raz: cool bleiben Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich kiepski adres! :))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 01.11.05, 17:52 U mnie nawet sprzątaczka myje schody, ja się ograniczam do podlewania kwiatków na moim balkonie i wynoszenia moich śmieci. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ee tam kiepski adres 01.11.05, 17:53 my mamy dyzury, kto robi schody. Nasza dozorczyni tez czysci ze wszytkimi schody na zmiane, a poza tym zamiata podworko, myje okna itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich bo się ceni! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 01.11.05, 17:50 A może to jest Hausverwalter, a nie Hausmeister? Jeżeli jest Hausmeister na etacie, prócz tego przychodzi firma zamiatać chodnik, to płacicie podwójnie. :))) Odpowiedz Link Zgłoś