Dodaj do ulubionych

opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:04
Ich wohne im Krakow nach Mickiewicz Straße zu Mietshaus am ersten Stock.
Meine Wohnung is groß - es hat achten zimmer: meine Elterns zimmer, meine eigenem zimmer, das Wohnzimmer, das Varzimmer, die Küche, das Bad und das Hobbyraum.
Meine zimmer ist groß und hell, es hat weiße Wande an den einige Poster mit Sportsman hängen, und groß Fenster.
Auf dem Boden liegt ein Teppich. Vor dem wande liegt mein Bett, uber dem Bett hangt ein Schrank mit Bucher.
Neben dem Bett liegt ein Schreibtisch gegenüber dem Schreibtisch sein dem Tisch mit Computer, neben dem Computertisch liegt Anbaumobel mit Fernsheher, Video und Bucher.

Mieszkam w Krakowie na ulicy Mickiewicza w czynszówce na pierwszym piętrze.
Moje mieszkanie jest duże - ma osiem pokoji: pokoj moich rodzicow, moj wlasny pokoj, pokoj goscinny, przedpokoj, kuchnie, lazienke i pokoj zainteresowan.
Moj pokoj jest duzy i jasny, ma biale sciany na ktorych wisza plakaty ze sportowacami, i duze okno.
Na podlodze lezy dywan. Przy scianie lezy moje lozko, nad lozkiem wisi szafka z ksiazkami.
Obok lozka lezy biorko do pisania, naprzeciwko biorka do pisania jest biorko z komputerem, obok lezy segment z telewizorem, wideo i ksiazkami.
Obserwuj wątek
    • Gość: kacper Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:21

Młody kolego,

poprawiłbym Ci błędy w Twojej wersji niemieckiej ale niestety zostałem porażony
      błędami w wersji polskiej. Od kiedy to ; biurko , łóżko leży, okno wisi na ścianach.
      Napisz porządnie (i logicznie) po polsku, to poprawię.

Pozdro
      Your poor kacperle

• mmk9 Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy 08.02.06, 21:23
        Po co po polsku ? Piszą, piszą, co wiedzą, a potem brakuje im slownictwa żeby
        to przetlumaczyć. Chłopiec ma na razie podane nazwy sprzętów, przyimki
        dotyczące ich rozmieszczenia oraz kilka czasowników. To jest jego zasob
        słownikowy, z ktorego ma ułożyć sensowną calość, ewentualnie zgodną z
        rzeczywistością jego domu. Nie moze na przykład napisać zdania "pokoj ma biale
        ściany", bo nie przerabiali odmiany przymiotnika. Powinien pokombinowac i
        wyrazic tę treść przez die Waende sind weiss. Podobnie bez sensu bedzie
        używanie zaimka względnego "który". Mlodemu koledze radzę więc dokonanie
        uproszczeń, myślę, że potrafisz, tylko faktycznie, niech ten regał nie leży.
    • kokolores Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy 08.02.06, 19:05
      Gość portalu: uczen napisał(a):
      ....Przy scianie lezy moje lozko, ...
      > Obok lozka lezy biorko do pisania, naprzeciwko biorka do pisania jest biorko z
      > komputerem, obok lezy segment z telewizorem, wideo i ksiazkami.

?????????????
      :o)
      Koko
      • Gość: kacper Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 19:46
        KoKo,

to nazywa się fachowo: znak czasu. Hehe

Your poor kacperle
        • kokolores Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy 08.02.06, 19:51
          Jasne ,a na lezacym lozku mozna stac , wisiec czy lezec ,BOM KOMPLETNIE ZGUPLA??
          Koko
          • Gość: jecki a propos: IP: *.pools.arcor-ip.net 08.02.06, 19:55
            - jest czerwone, wisi na scianie i spiewa... (?)
            j.
            • kokolores Re: a propos: 08.02.06, 19:56
              spiewajace lozko w pufie:))
              albo nie wiem..........
              Koko
            • kokolores Nie wiem ................ 08.02.06, 20:03
              ...............no mow , bo sie niecierpliwie!
              Koko
              • jecki.p sledz ! (Hering) 08.02.06, 20:05
                j.
                • chopin_m :))) 08.02.06, 20:29
                  Szly dwie przez las - jedna byla zolta, a druga w trampkach (?)

PS. Dzieki j. dopiero dzis odkrylem w skrzynce.
                  • annajustyna Re: :))) 08.02.06, 21:42
                    Lata nad telewizorem i swieci? Mucha ze srebrnym zebem, czy jakos tak. A czemu
                    ten sledz czerwony?
                    • Gość: jecki praw(n)iczko mila, przeciez to proste: IP: *.pools.arcor-ip.net 08.02.06, 21:59
                      jest czerwony, wisi na scianie i spiewa po to, aby bylo trudniej zgadnac, ze to
                      sledz !
                      pzdr. dla Tomka !
                      j.
    • Gość: uczen Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 21:41
      z tym lezeniem i staniem mam problemy poprostu :] z nauczycielka sie ostatnio klocilem czy kwiatki leza czy stoja na parapecie :P prosciej by bylo poprostu "sa" :]

Auf dem Boden liegt ein Teppich. Vor dem wande steht mein Bett, uber dem Bett hangt ein Schrank mit Bucher.
      Neben dem Bett steht ein Schreibtisch gegenüber dem Schreibtisch sein dem Tisch mit Computer, neben dem Computertisch steht Anbaumobel mit Fernsheher, Video und Bucher.

teraz lepiej? :P
      • annajustyna Mon essay - prosze sie nie smiac:))) 08.02.06, 21:56
        Ich wohne in einem Miethaus in Krakow in der Mickiewicza Straße. .
        Meine Wohnung befindet sich im ersten Stock und ist groß - es besteht aus acht
        Räumen: aus dem Zimmer meiner Eltern, meinem eigenen Zimmer, einem Wohnzimmer,
        ???, einer Küche, einem Bad und einem ???.
        Mein Zimmer ist groß und hell, hat ein großes Fenster und weiße Wände, an denen
        einige Poster mit Sportlern hängen.
        Auf dem Boden liegt ein Teppich. An der Wand steht mein Bett, über dem Bett
        hängt ein Bücherregal.
        Neben dem Bett steht ein Schreibtisch. Gegenüber dem Schreibtisch steht ein
        Tisch mit dem Computer, neben dem Computertisch steht ??? mit einem Fernseher,
        einem Videorekorder und Büchern.
        • annajustyna Re: wrr... 08.02.06, 21:56
          Musze wrocic do wersji polskiej, bo nie zdzierzylam...
          • annajustyna Re: Ich lege mich flach... 08.02.06, 22:01
            Co to jest pokoj zainteresowan???? Bawialnia??? To moze faktycznie Hobbyzimmer:)))
            pokoj goscinny - Gästezimmer
            przedpokoj - Flur
            i koncowka: Daneben steht eine Anlage...
            Zabierzcie mi dyplom z niemieckiego, mature z polskiego tez zabierzcie. Rwe wlos
            z glosy. Wszystko lezy:)))
            • Gość: uczen Re: Ich lege mich flach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:02
              czytelnia - biblioteczka domowa
              • annajustyna Re: Ich lege mich flach... 08.02.06, 22:06
                Proponuje Leseraum, choc nie wiem, czy pasuje do mieszkania prywatnego...
                I oczywiscie Fußboden...
      • Gość: kacper Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 21:58
        Ufff! Słowo się rzekło, kobyłka u płota.

Auf dem Fußboden liegt ein Teppich. An der Wand steht mein Bett. Über dem Bett
        hängt ein Regal mit Büchern.Neben dem Bett steht ein Schreibtisch.Dem
        Schreibtisch gegenüber steht ein Tisch mit meinem Computer. Neben dem
        Computertisch steht eine Anbauwand. Darauf stehen ein Fernseher,Video und viele
        Bücher.

MfG
        Your poor kacperle
        • Gość: uczen Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:00
          dziekuje ;)
        • Gość: jecki njet dem Schreibtisch gegenüber ! IP: *.pools.arcor-ip.net 08.02.06, 22:03
          gegenüber dem Schreibtisch. :-)
          j.
          • Gość: kacper Re: njet dem Schreibtisch gegenüber ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:20
            dem Schreibtisch gegenüber = gegenüber dem Schreibtisch.
            jecki nie prostuj banana, bo naślę na Ciebie Ggigidudena.
            Wiem, że g. dem Sch. jest lepiej, ale niech młody trzyma się wersji od lat
            podawanej w polskiej szkole.

MfG
            Your poor kacperle
        • Gość: steppenwolff Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.dami / 81.15.189.* 08.02.06, 23:30
          > Auf dem Fußboden liegt ein Teppich. An der Wand steht mein Bett. Über dem Bett
          > hängt ein Regal mit Büchern.
          :-))) przepraszam, ale po tym wszystkim "leżeniu" to mi się po przeczytaniu
          tego zdania od razu rodzi w głowie obraz takiego dużego regału uwieszonego u
          sufitu nad łóżkiem ;-))

pzdr
          Anna
        • Gość: nönnönö Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.adsl.hansenet.de 09.02.06, 03:58
          Neben dem
          Computertisch steht eine Anbauwand. Darauf stehen ein Fernseher,
          ????????????????????
          darin ,oder in der Anbauwand steht eine Glotze---------
          es handelt sich um ein Möbelstück ,worin verschiedene Dinger Platz haben
          ODER ?
    • Gość: uczen Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 21:49
      tak wogole to jakas paranoja... jak okreslic czy przedmiot stoi, lezy czy siedzi? :] mozna by rozwazac jak jest polozony wzgledem zastosowania - lozko stoi jak jest ustawione czescia uzytkowa do gory a lezy jak jest przewrocone do gory nogami? a jesli przedmiot jest z kazdej strony taki sam np. szczescian foremny, polozymy go na stole - to bedzie on stal czy lezal? :P
      • Gość: kacper Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:07
        Nieźle kombinujesz młody. W niektorych momentach podzielam Twoje rozterki.
        Niestety kobiety nie zawsze zrozumieją subtelne różnice pomiędzy naturą stania i
        leżenia.Teoretycznie jest możliwe, że jakaś rzecz jednocześnie stoi i leży.
        W zadaniu jednak kieruj się głosami bardziej doświadczonych. Nie daj się nabrać
        na wersję ggigus, bo wpadniesz u swojej pani.ggigus proponuje konstrukcje
        gramtyczne, ktorych prawdopodobnie jeszcze nie przerabialiście.

Pozdro
        Your poor kacperle
        • kokolores Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy 08.02.06, 22:13
          :)))))))))))))))))
          Kacperku jestes cudny:)
          Koko
        • ggigus ???? do kacpra 11.02.06, 02:04
          z czystej ciekawosci: a gdziez to ja sie w tym watku wypowiadam, ze o mnie piszesz?
          • ggigus ??? do kacpra PS 11.02.06, 02:08
            czy moze jedynym rodzajem zartow, jakie jestes w stanie napisac, sa zarty cudzym
            kosztem?
            a moze masz problem z moim nickiem??
            • Gość: kacper Re: ??? do kacpra PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 08:20
              ENTSCHULDIGUNG ggigus,
              rzeczywiście masz rację. Jeszcze raz Ciebie przepraszam. Miałem na myśli inną
              forumowiczkę.
              Nie gniewaj się proszę.

Trzy buziaćzki dla Ciebie:
              :-):-):-)

Your poor kacperle
    • Gość: Kamil Re: opis pokoju -sprawdzcie prosze bledy IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.06, 23:50
      Czy stoi czy lezy? das ist hier die Frage.
      Jak leze to mi stoi jak stoje to mi lezy.
      Ale czasem jak stoje to mi stoi a jak leze to mi lezy.
      Es ist nicht immer einfach den Überblick zu behalten.
      Die Männer haben halt schwer.
      • kokolores Sluchalam wczoraj Domiana i dzwonil ta facet,ktory 08.02.06, 23:53
        ...ma ten problem ,ze u niego wyglada ,ze on zawsze wisi , nawet jak stoi.
        Nie bede wchodzila w szczegoly.
        Czy ktos slucha Domiana na WDR 2 o 1:00 ????
        Koko
        • Gość: Kamil Re: Sluchalam wczoraj Domiana i dzwonil ta facet, IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.06, 23:59
          To jest stojacy wisielec :-)
          • kokolores albo...... 09.02.06, 00:22
            ....... wiszacy stojak (Ständer) :)))
            Koko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka