Dodaj do ulubionych

a teraz ja mam pytanie! jak jest.....

IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.06, 20:35
...Biergarten po polsku? Czy w Polsce cos takiego istnieje? Za moich czasow
nie bylo..

K.
Obserwuj wątek
    • Gość: gsdg Re: a teraz ja mam pytanie! jak jest..... IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 27.03.06, 20:40
      może chodzi o ogródki piwne, które latem wyrastają na ryneczkach polskich miast
      jak grzyby po deszczu...
    • kokolores Re: a teraz ja mam pytanie! jak jest..... 27.03.06, 20:41
      ogródek piwny

www.apex.lublin.pl/
      www.zambrow.org/hotel/strona.php?strona=ogrodek
      www.krasnystaw.um.gov.pl/chmiel/ogrodek_piwny2005.htm
    • Gość: Pippi Re: a teraz ja mam pytanie! jak jest..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:51
      Gość portalu: Katha71 napisał(a):

> Za moich czasow nie bylo..

Du warst wohl damals blind, Maedchen.
      MfG.
      Ihre Pippi.
      • Gość: śmiechacz Pippi, myślisz o zarzyganych krzakach IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.06, 21:22
        za kioskiem? Gdzie Ty się, dziewczyno, obracałaś?
        • Gość: Pippi Re: an Lachermann IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:00
          Gość portalu: śmiechacz napisał(a):

> za kioskiem? Gdzie Ty się, dziewczyno, obracałaś?

Oh, ihr heutige Jugend seid ja ekelhaft. So was von Zinismus hatte zu meiner
          Zeit nicht mal ein hundertjaehriger Greis!

Jetzt ein Zitat:

"Na początku XIX wieku dużą popularnością cieszyły się ..... Czas wolny chętnie
          spędzano poza domem. .... mężczyźni wieczorami odwiedzali kluby, restauracje i
          resursy, a ubożsi - licznie wówczas powstające piwiarnie i szynki wódczane.
          Kawiarnie, obecne na ziemiach polskich od końca poprzedniego stulecia, stały się
          w latach dwudziestych XIX wieku modnym miejscem spotkań towarzyskich. W
          KAWIARNIACH OGRóDKOWYCH można było wypić i dodatkowo posłuchać muzyki."
          [www.6plus.interklasa.pl/szesc/strony/str5376.htm]

Also STIL doch, śmiechacz !!!

MfG.
          Ihre Pippi.
          • Gość: Pippi Re: an Lachermann IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:05
            www.6plus.interklasa.pl/szesc/strony/str5376.htm
            Also STILL doch, śmiechacz!!
            Ihre Pippi.
          • tiggerific Re: an Lachermann 28.03.06, 20:20
            pippi, chodzi o Biergarten, a nie Terrassencafe!
            • Gość: Katha71 no wlasnie! Wreszcie ktos zwroci uwage na .. IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.06, 20:25
              ... roznice pomiedzy Biergarten a paroma stolikami postawionymi przed wejsciem
              do kawiarnii!

Czyli: Jest moze doslownie tlumaczenie na ogrodek piwny, ale nie ma w Polsce
              takiej instytucji jak Biergarten.

K.
              • Gość: Pippi Re: Ich hab' es mir ueberlegt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:56
                Gość portalu: Katha71 napisał(a):

> ... roznice pomiedzy Biergarten a paroma stolikami postawionymi przed wejsciem
                > do kawiarnii!

Ueber Biergarten soll manganze Buecher schreiben koennen! He, he!
                MfG.
                Ihre Pippi.
              • tiggerific Re: no wlasnie! Wreszcie ktos zwroci uwage na .. 29.03.06, 07:01
                nieee no są ogródki piwne, przynajmniej w Warszawie, tylko raczej w plenerach,
                np. latem nad Wisłą, (a nie tak jak mówisz, że np. pub czy kawiarnia wystawia
                stoliki na ulicę). ale i tak miejscem najlepiej kojarzonym z piwem są puby.
                • mazda25 Re: no wlasnie! Wreszcie ktos zwroci uwage na .. 29.03.06, 10:50
                  ogrodki piwne,takie jest prawidlowe tlumaczenie i tego slowa uzywa sie w
                  Polsce ,niezaleznie od tego gdzie stoja ,zarowno w centrum miasta jak i na
                  peryferiach
                  • tiggerific Re: no wlasnie! Wreszcie ktos zwroci uwage na .. 29.03.06, 11:08
                    tłumaczenie jest prawidłowe jak najbardziej, tylko że pewnie żadnemu Niemcowi
                    nie przyszłoby pewnie do głowy powiedzieć Biergarten o kilku stolikach
                    wystawionych przed pub. różnica w desygnacie, nie w nazwie.
                    • Gość: Katha71 a no wlasnie..... :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.06, 12:57
                      K.
          • Gość: śmiechacz Jezuuu, Pippi, ale ty jesteś stara! IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.06, 17:47
            Ile Ty masz lat, skoro pamiętasz jeszcze romantyzm? My, Jugend, nazywamy takich
            osobników Zombie.
      • Gość: Katha71 Weisste, Pippi, du hast vielleicht als Kind .... IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.06, 21:49
        .... dem Saufen angefangen...ich eben nicht....

K.
    • ich11 na przełomie 60/70 lat były! Wiem, bo piłem! 27.03.06, 23:32
    • Gość: Kasia Re: a teraz ja mam pytanie! jak jest..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 11:18
      dosłowne tłumaczenie to ogródek piwny i myślę, że taka nazwa jest tez w Polsce
      powszechnie używana. na przykład latem umawiamy sie na piwko pod parasolkami
      albo w ogródku (piwnym). :)
    • chopin_m A czemu nie poprostu... 29.03.06, 11:50
      piwiarnia?
      • ich11 ...na wolnym powietrzu... ;) 29.03.06, 12:09
        • chopin_m Re: ...na wolnym powietrzu... ;) 29.03.06, 12:30
          Szanujaca sie piwiarnia ma tez stoly na wolnym powietrzu oder?
          • Gość: ich11 na klar!!! :) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 29.03.06, 12:53
            • Gość: ich11 als Nichtraucher bleibe ich lieber draußen, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 29.03.06, 12:54
              mit Hunden. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka