Dodaj do ulubionych

wieczor polski

12.08.06, 11:54
witam!
mam za zadanie przygotowac polski wieczor dla publicznosci bardzo
miedzynarodowej. Macie moze jakies pomysly, co warto by zaprezentowac?
Myslalam o przywitaniu chlebem i sola, polonezie, degustacji bigosu i
pierogow. co jest jeszcze typowo polskie? z gory dziekuje za wszelkie pomysly!
Obserwuj wątek
    • Gość: jecki Re: wieczor polski IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.06, 12:53
      Lepper. Ojciec Rydzyk. Nasz Dziennik. Blizniacy + wiekszosc poslow.

j.
      • garfield35 wann hast du Geburtstag? 12.08.06, 13:13
        ich möchte dir gern eine Analbürste schenken.
        Heute kriegst du einen Katzenzungen*
        • Gość: jecki freue mich schon auf dieses äußerst IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.06, 13:19
          grammatikalische Geschenk (einen Katzenzungen) ! :-)))

j.
          • Gość: garfield35 ty analfabeto mailowa! * = Kuss (der) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 12.08.06, 15:02
            magst du keine zungenküsse (von einem blonden zweibeinigen kater)? :-))))))
            • garfield35 verpiss dich du falscher garfield! 12.08.06, 15:04

• Gość: jecki ruhig Blut ! oba dwa to "ishy"... :-))) IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.06, 16:18
              j.
              • Gość: ich11 a Ty kto? Detektyw Kokoszka? :-))))))))))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 12.08.06, 18:35
                • Gość: jecki Kokoszka jak Kokoszka, ale nie Schizo... :-))) IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.06, 19:05
                  j.
    • saksalainen Setka i śledzik ;) 12.08.06, 21:35
      Bigos koniecznie, ale mysle ze czysta tez powinna byc na stole. Moze jeszcze sałatka ziemniaczana (taka polska z warzywami - bo w Niemczech Kartoffelsalat składa sie tylko z ziemniakow i majonezu), jakas polska kiełbasa na ciepło, polska muzyka (zalezy od tego dla jakiej publicznosci, ale mysle ze aktualny polski pop nikomu nie bedzie przeszkadzal). Aha, jeszcze jakies ciacho polskie, moze makowiec.
      • businessangel Meduza z lornetą! ;-) 12.08.06, 22:14
        jak znajdziesz w Niemczech Masurischer Salat, to jest to właśnie polska sałatka
        jarzynowa. Do tej pory widziałem tylko w Großhandel (pojemniki 2,5 kg!!).
        Smaczna, prawie jak domowa.
      • rck Re: Setka i śledzik ;) 13.08.06, 18:53
        o wodce tez myslalam- zubrowka ma stac i ladnie wygladac- nie przewiduje
        degustacji :)
        ale jedzonko bedzie na stoliku czyli tzw. szwedzki stol. a trzeba jeszcze jakos
        czas zajac... krotki rys historyczny? moze nie byc zbyt interesujacy... jakies
        zwroty polskie? cwiczenia typu "w szczebrzeszynie"? bo mieszanke polskiej
        muzyki- od Chopina przez Czerwone Gitary do Myslivitz myslalam zeby po prostu w
        tle puscic.
        dzieki za dotychczasowe rady i prosze o jeszcze!
    • nata2003 Re: wieczor polski 13.08.06, 19:11
      • alesko Re: wieczor polski 13.08.06, 19:41
        a w jakim wieku jest ta publicznosc? i jest to jakas sprecyzowana grupa?
        ja organizowalam kiedys wieczory polskie dla wymian studenckich

pierogi i bigos to standard, do tego w zaleznosci od tego co
        przygotowali "ochotnicy" jakas polska salatka, ciasto (sernik, szarlotka)
        sledzik, raz byl nawet barszcz bialy z kielbaska, dziczyzny nie podawalismy
        choc to jest specjal polskiej kuchni szlacheckiej, no ale nie na studencka
        kieszen:))))))
        zamiast wodki mozna tez miod pitny podac, hmm wodka raz byla, ale holendrzy
        ledwo to przezyli wiec nastepnym razem robilam co moglam, zeby to sie nie
        powtorzylo, ale coz i tak jeden sie wylamal i chorowal pol wymiany
        wiec z jednej strony alkohol rozluzni atmosfere a z drugiej nie kazda nacja
        moze go pic, moze zrob drinki z sokiem jablkowym
        aaa raz zamiast wodki podalismy grzane piwo, ale cos nie wyszlo i smakowalo
        koszmarnie:))))))) z reszta to dobre na listopad, a niemcy grzanego piwa nie
        mogli przelknac nawet jak bylo ok:)))))
        co do zabaw hmm generalnie towarzystwo rozkrecalo sie samo, raz byla jakas mala
        inscenizacja, ale wiem ze niemcy lubia rozne "gry i zabawy", to jednak nie byla
        moja specjalnosc
        pozdr

• alesko Re: wieczor polski 13.08.06, 19:44
          aa przyszlo mi do glowy ze mozna zrobic wieczor tematyczny, jezeli jest to
          jakas starsza grupa wiekowa, np o jakims miescie w polsce albo cos o
          sztuce,muzyce
          naprawde duzo zalezy od tego jaka jest "grupa docelowa" i co dla niej moze byc
          ciekawe, jezeli sa to ludzie, ktorzy sie interesuja polska to przydaloby sie
          cos dodatkowego zrobic
          a la mala wystawa, prezentacja
          pozdr
          • businessangel jeżeli starsza grupa wiekowa to 13.08.06, 22:49
            zbliża się 1 września ... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
            Tollpatsche, wenn man schon etwas beginnt, sollte man nicht verlieren ;-)))
        • ggigus Radio Maryja w tle??? 13.08.06, 20:01

• alesko Re: Radio Maryja w tle??? 13.08.06, 21:45
            eee chyba nie chodzi o to zeby przedstawic nas w jak najgorszym swietle
            poza radiem maryja i maxi wiejskimi klimatami (zubry i ludowe przyspiewki jakie
            dominuja w oficjalnym PRze PL) mamy pare plusow ktore mozna promowac

troche wyobrazni, ja robilam wymiany "europejskie" w nieatrakcjynym, ale jakze
            egzotycznym dla "starej" europy lublinie, wszyscy byli zachwyceni
            pozdr
            • ggigus oj, alesko, to byl ZAART 13.08.06, 23:53

• businessangel naprawdę? nie wierzę Ci! ;-) 14.08.06, 00:05
            • rck Re: Radio Maryja w tle??? 15.08.06, 21:30
              alez lublin jest uroczy! oczywiscie zbyt nowoczesny to on nie jest, ale ma w
              sobie cos! :) (wiem, bo tam studiuje)
              a grupa docelowa jest bardzo zroznicowana- od studentow po 60-latkow, choc tych
              zdecydowanie mniej.
              mniej wiecej mam juz pomysl jak to wszystko poskladac.
              dziekuje bardzo za pomoc!
              • alesko Re: Radio Maryja w tle??? 15.08.06, 23:18
                ojej naprawde robisz jestes z lublina, oj to sorki:)
                do glowy mi nie przyszlo, co za zbieg okolicznosci
                jest taki filmik dokumentalny o lublinie, "lublin- miasto magiczne", bardziej
                od strony kultury zydowskiej starego miasta i srodmiescia, ale sam film
                generalnie unikatowy, nikt takich nie robi o lublinie, trudny bedzie tylko do
                przetlumaczenia
                pozdr
                • alesko Re: Radio Maryja w tle??? 15.08.06, 23:19
                  chcialam napisac naprawde robisz wymiane w lublinie:)pozdr
                  • Gość: rck Re: Radio Maryja w tle??? IP: *.uni-tuebingen.de 17.08.06, 13:46
                    nie w lublinie, ale w Tübingen- jestem na Sommerakademie i mamy pokazac swiatu
                    jaka to Polska fajna jest :)
                    dlatego odrobine ciezko z materialami- ale z wrodzona Polakom umiejetnoscia
                    improwizacji damy rade:)
                    dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam!
                    • alesko Re: Radio Maryja w tle??? 17.08.06, 20:59
                      hehehe zawsze mnie bawilo jak polacy spiewali niemcom czy holendrom jak to
                      kochaja ukraine:)))) absurd po prostu hehehe
                      najlepiej jak sokoly lecialy na wymianie pol-niem-ukrainskiej, oj to bylo
                      dobre, nie wiadomo bylo kto ma spiewac (wiadomo ze nie niemcy:)))
                      pozdr
                      • alesko to mialo byc do 17.08.06, 21:02
                        hermenegildy
    • Gość: Marek Moze jeszcze film IP: *.dip.t-dialin.net 14.08.06, 16:29
      "O dwochj takich co ukradli ksiezyc"
      • Gość: hermenegilda_zenia Re: Moze jeszcze film IP: *.crowley.pl 17.08.06, 16:57
        i błagam - tylko nie śpiewajcie "Hej, sokoły!" Po paru głębszych żubróweczki
        wychodzi z tego smętny jęk
    • asiouek Re: wieczor polski 19.08.06, 09:15
      Bigos z mięsem, flaki, pierogi z kapustą, kotlet mielony, sałatka warzywna z
      dużą ilością majonezu, śledzie w oleju i śledzie w śmietanie. Na deser tort z
      kremem maślanym, fawoeki i pączki głęboko smażone w oleju.
      Miedzy talerzykami rozłóż: Hepason, Gastop, Ranigast, Gastropan, Renni, Manti i
      wyjaśnij, że Polacy, jak już zeżrą to wszystko u cioci na imieninach i nie mogą
      więcej, to żeby nie wysiadła im wątroba/nie puściły gazy/nie pękł żołądek żrą
      tabletki, które sprawiają, że mogą zeżreć jeszcze więcej.

W trakcie tego wieczorku cały czas chodź między gośćmi i - nieppomna ich
      sprzeciwów - dokładaj im co rusz etwas na talerze. Kiedy odmówią zjedzenia,
      obraź się, może rozpłacz. Najlepiej, żeby w dokładaniu pomagały Ci dwie-trzy
      osoby... Podobnie z wódką - polewaj nonstop.
      Wot, polska gościnność....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka