Dodaj do ulubionych

Wznawiam prośbę.Tylko kilka zdań!!Proszę!!!

IP: *.kalisz.mm.pl 05.02.07, 19:50
Starałam się jak najprościej:
cześc Aniu!
Co u Ciebie?Przepraszam,że dopiero teraz odpisuję.Muszę Ci opowiedzieć o moim
nowym samochodzie.Dostałam go na urodziny od rodziców.Jest dużo lepszy niż
stary.Jest szybki,ma dużo wieksza moc silnika.Ma niskie zuzycie benzyny,więc
kosztuje niewiele na kilometr.Jego pojemnośc bagażnika jest większa niż
starego.Wreszcie bede mogla jezdzic na wakcje samochodem!Ćhociaż był
drogi,jest
wart swojej ceny.
A co u Ciebie?Jak sprawuje się Twoj samochod.Serdecznie pozdrowienia dla
Ciebie
i całej Twojej rodziny
Marta
Podaję przydatne
słowka:
die Preis - cena
die Motorleistung
Die Hochstgwschwindikeit - prędkośc maksymalna
der Verbrauch - zużycie paliwa
das Gewicht - waga
die LAnge - długość
der Kofferaum - pojemnośc bagażnika
die Versicherung - ubezpiecznie
die Kosten pro Kilometer - koszt na kilometr
Obserwuj wątek
    • Gość: wagen Re: Wznawiam prośbę.Tylko kilka zdań!!Proszę!!! IP: *.chello.pl 05.02.07, 20:12
      napisales w poprzenich postach ze sie odwdzienczysz. Pytam w jaki sposob?
    • Gość: jecki nie smiec !!! i zmywaj sie. IP: *.pools.arcor-ip.net 05.02.07, 20:12
      j.
      • lira_korbowa Marcia, masz Internet? 05.02.07, 20:32
        masz - skoro w ciągu 2,5 h wysmażyłaś trzy takie same wątki.
        Są w internecie słowniki? - są.
        Można by z nich było skorzystać? - baaa... może wtedy nie podawałabyś w swej
        uprzejmości "przydatnych słówek" w rodzaju "die Preis" lub "Die
        Hochstgwschwindikeit"...

Wahrlich, ich sage euch... niepomiernie mnie drażnią uporczywie powtarzane
        teksty w rodzaju: "świetnie znam angielski, mam certyfikat, a z niemieckim nie
        chcę miec nic wspólnego / nie jest mi potrzebny / nie lubię. I do tego
        nauczyciel jest głupi i upierdliwy. I po trzech latach licealnej nauki ten
        pacan śmie wymagać zdań typu "To moje nowe auto. Jest lepsze od starego. Ma
        duży bagaznik".
        Jakoś dziwnie nieeleganckie wydaje mi się włażenie na forum dla "osób
        interesujących się językiem niemieckim itd." i demonstrowanie do onegoż takiego
        stosunku.
        • Gość: jecki lira, ich bin auf dem besten Wege, IP: *.pools.arcor-ip.net 05.02.07, 21:23
          mich in Dich (alte Schreibweise!) zu verlieben... :-)

j.
          • Gość: A. der Piefke Ich habe den dringenden Verdacht, ... IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 10:43
            Gość portalu: jecki napisał(a):

> mich in Dich (alte Schreibweise!) zu verlieben... :-)
            ~~~~

www.answers.com/Germanophile
            Ich habe den dringenden Verdacht, dass Jecki ein Germanophile ist!
            • lira_korbowa Re: Ich habe den dringenden Verdacht, ... 06.02.07, 11:20
              Deinem Gedankengang kann ich leider nicht folgen. Oder bist Du einfach
              neidisch, Piepser?
              • Gość: A. der Piefke Oder bist Du einfach neidisch ? IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 11:47
                lira_korbowa napisała:
                Oder bist Du einfach neidisch Piepser?
                ~~~

Ja! Ich hätte doch so gerne, dass der Jecki sich in meiner Person verliebt!
                • tiggerific Re: Oder bist Du einfach neidisch ? 06.02.07, 11:49
                  sich verlieben in +Akkusativ, lieber Adolf. ;))))
                  • lira_korbowa Re: Oder bist Du einfach neidisch ? 06.02.07, 11:56
                    Asiek dał się tu już poznać jako wróg biernika. W swym niezmierzonym altruizmie
                    uznaje tylko "dajnik".
                    • tiggerific Re: Oder bist Du einfach neidisch ? 06.02.07, 11:59
                      aż tak wnikliwie nie studiowałam jego pism ;)))
                      pewnie wyraz solidarności dajników :)
                      • lira_korbowa Solidarność dajników... 06.02.07, 12:03
                        A wiesz, że to wiele wyjaśnia...
                        W końcu szczególną niechęcią darzy Asiek biernik w rodzaju męskim, uporczywie
                        przerabiając go na nijaki.
                        • Gość: A. der Piefke Ich hasse ... IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 12:16
                          lira_korbowa napisała:
                          W końcu szczególną niechęcią darzy Asiek biernik w rodzaju męskim
                          ~~~
                          Ich hasse die Kerle!
                          • tiggerific Re: Ich hasse ... 06.02.07, 12:39
                            den Kerlen chyba?
                            jak solidarność, to solidarność :)
                            • Gość: A. der Piefke ganz durcheinander! IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 14:14
                              tiggerific napisała:

> den Kerlen chyba?
                              > jak solidarność, to solidarność :)
                              ~~~

Pani Naczelnikowa! Bringe mich nicht ganz durcheinander!
                      • Gość: A. der Piefke schnellstens nachholen! IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 12:21
                        tiggerific napisała:

> aż tak wnikliwie nie studiowałam jego pism ;)))
                        ~~~

Das solltest aber schnellstens nachholen!
                        • lira_korbowa Re: schnellstens nachholen! 06.02.07, 12:34
                          Słusznie!! Szczególnie polecam jego opus vitae - "Mein Krampf"!
                          • tiggerific Re: :)))))))) 06.02.07, 12:45
                            Mein Krampf
                            die Geschichte einer Wade und was daraus zu lernen ist.

Kapitel 1. Wade, Wade über alles
                            Kapitel 2. Der Wadenbeißer
                            Kapitel 3. Falsche Wade schadet nie
                            Kapitel 4. Wade weg, alles Weg
                            Kapitel 5. Der langsame Untergang
                            • lira_korbowa Psiękne! :))) 06.02.07, 12:56
                              Może jak by tak spiąć poślady, to udałoby się ubiec Ggigulkę w wyścigu po Nobla?
                              • Gość: A. der Piefke Może jak by tak spiąć poślady... IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 13:07
                                lira_korbowa napisała:

> Może jak by tak spiąć poślady, to udałoby się ubiec Ggigulkę w wyścigu po Nobla

Friedensnobel oder Literaturnobel?
                                • lira_korbowa Re: Może jak by tak spiąć poślady... 06.02.07, 13:12
                                  Literaturnobel, siehe "Bawie sie jezykiem jak Jelinek" ff.
                              • tiggerific Re: Psiękne! :))) 06.02.07, 13:14
                                eee no nie wiem, mam trudności w formułowaniu ejakulatów, nikłe szanse na nobla
                                w związku z tem :)
                                • lira_korbowa Nie kryguj się! 06.02.07, 13:28
                                  Jestem przekonana, że potrafisz sformułować własnoręcznie.
                                  • tiggerific Re: z drugiej strony 06.02.07, 14:00
                                    po jelinek to kogo miałby mój nobel zadziwić? :)))
                                    :)
                                    • ggigus a co znasz jelinek, ze sie wypowiadasz o noblu 06.02.07, 14:02
                                      dla niej?
                                      • tiggerific Re: a co znasz jelinek, ze sie wypowiadasz o nobl 06.02.07, 14:03
                                        a co mam nie znać? zarezerwowałaś dla siebie czy jak?
                                        • ggigus niczego nie rezerwowalam, nie daj sie swojej obse 06.02.07, 14:11
                                          sji, a odpowiedz na pytanie (a jak nie chcesz dyskutowac, to nie odpisuj chamsko)
                                          nie nerwowo, tiggerificku, spokojnie
                                          nikt cie atakuje, zebys musiala tak nerwowo
                                          zlosc pieknosci szkodzi itepe
                                          pozdrowka
                                          • tiggerific Re: odpowiedziałam: 06.02.07, 14:18
                                            znam, no co prawda nie z ulicy w monachium, ale zawsze, hehe.
                                            oszywiście, Twoja odpowiedź jezd tak wyważona, że kto mógłby o atak posądzić.
                                            półzdrówka
                                            • ggigus a wiec jednak ulegasz swojej obseji, skoro 06.02.07, 14:26
                                              nadal nie chcesz/ nie mozesz?? odpowiedziec na proste pytanie.
                                              bo ja nie pytalam o to, czy znasz Jelinek z ulicy w Monachium, samo pyptanie ma
                                              malo snesu, bo nie mozna znak kogs z ulicy. widzialam ja nb. raz w parku i nie
                                              znaj jej.
                                              Pytalam, co znasz Jelinek w sensie, jakie ksiazki jej czytalas, aby orzekac o
                                              tym, czy mogla dostac Nobla czy nie. Jakich innych noblistow znasz i ich dziela,
                                              aby o tym ot tak lekka raczko osadzac?
                                              A moze mowi Ci cos Thomas Steinfeld?
                                              pozdrowkoukonocaluski
                                              • tiggerific Re: czy Ty aby nie przesadzasz 06.02.07, 14:31
                                                niby to wszystko było zawarte w pytaniu: "a co znasz jelinek?"
                                                można znać z widzenia, przestań marudzić.
                                                i gdzie ja co osądzam?
                                                • ggigus jakos przy pierwszym poscie nie mialas klopotow 06.02.07, 14:38
                                                  z interpretacja mojego pytania
                                                  ciekawe...
                                                  czyli nie znasz nic Jelinek, skoro tak sobie zbaczas obsesyjnie z tematu
                                                  nie ma sprawy, tiggerificku, ja tez nie znam nic J., widzialam tylko film i mi
                                                  sie podobal
                                                  a na razie znam biografie do polowy lat 90 i dosc obszerne fragmenty jej
                                                  wierszy, mniej obsezrnie proze
                                                  ale ja nie wydaje sadow
                                                  nie marudze, skarbie, pracuje nad twoja obsesja, to wdzieczne zajecie
                                                  • tiggerific Re: naprawdę zwariowałaś 06.02.07, 14:50
                                                    i przykro mi to pisać.
                                                    To jeszcze raz, skoro dwa razy to za mało: skoro piszę znam, to znaczy
                                                    czytałam. A konkretnie czytałam Pijanistkę, chociaż zupełnie nie rozumiem,
                                                    dlaczego mam się spowiadać z lektur akurat Tobie. Resztę tego, co
                                                    przetłumaczone na polski gdzieś tam mam, ale JESZCZE się dobrałam. NIE czytałam
                                                    biografii, o której pisałaś, i NIE widziałam pani Jelinek na własne oczy w
                                                    parku. CZYTAŁAM za to sporo artykułów o niej w prasie, więc mam na podstawie
                                                    czego wyrabiać sobie zdanie.
                                                    Innych noblistów też zdarzało mi się czytać, jak pewnie sporej grupce ludzi na
                                                    świecie.

jeszcze jakieś wątpliwości?
                                                  • ggigus nie proslam o spowiedz, zadalam Ci jedynie pytani 06.02.07, 14:51
                                                    e
                                                    jesli kazde pytanie z mojej strony dla ciebie jest spowiedzia, zwariowalas ty
                                                    przykro mi
                                                  • tiggerific Re: i co? odpowiedź doszła 06.02.07, 14:58
                                                    do szarych zwojów czy jeszcze się błąka?
                                                  • ggigus ale po ilu twoich poddenerwowanych postach, zarzut 06.02.07, 15:06
                                                    ach, ze chce od ciebie spowiedzi itepe
                                                    a to bylo jedno, male pytanie, nic wiecej, moj wkurzony tiggerificku
                                                    eh, te twoje obsesje staja sie powoli nudne, bo powtarzalne, jednowymiarowe i
                                                    jakies bezbarwne
                              • ggigus droga liro_ korbowa, daruj sobie zabawy 06.02.07, 13:58
                                moim nickiem, o ile nie chcesz aby nie bawiono sie twoim
                                i spinaj poslady, spinaj mocno jak mozesz, bo do poziomu wysiwechtanych
                                ejakulatow to ci daleko

serdecznie pozdrawiam
                                • Gość: A. der Piefke ejakulatow to ci daleko IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 14:04
                                  Gut gesagt!
                                  • ggigus danke! 06.02.07, 14:28

• Gość: A. der Piefke Re: danke! IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 14:32
                                      ggigus napisała:

danke!
                                      ~~~
                                      Wir verstehen uns!
                                  • tiggerific Re: ejakulatow to ci daleko 06.02.07, 14:32
                                    komu daleko, temu daleko, zakonnicom to nawet bardzo daleko.
                                    • ggigus tu bardziej chodzi o poziom niz o same ejakulaty, 06.02.07, 14:39
                                      meine Möchte-Gerne-Nobelpreisrichterin
                                      bo polowie spoleczenstwa dosc trudno osiagnac choc malutki, choc nie
                                      wyswiechtany ejakulacik
                                      • tiggerific Re: tu bardziej chodzi o poziom niz o same ejakul 06.02.07, 14:51
                                        wiesz, co mówisz.
                                        • ggigus jak najbardziej 06.02.07, 15:04

• Gość: A. der Piefke eBay Österreich... IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 14:52
                              tiggerific napisała:

> Mein Krampf
                              ~~~

Habe bei eBay Österreich nachgefragt. Die kennen das nicht!
                          • Gość: A. der Piefke Matka Przewielebna ist meine Vizecheflektorin! IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 13:01
                            lira_korbowa napisała:

> Słusznie!! Szczególnie polecam jego opus vitae - "Mein Krampf"!
                            ~~~

Hiermit ernenne ich die Matka Przewielebna zu meiner Vizecheflektorin.
                            Große Männer der Geschichte wussten nicht alle Details selber, die hatten nur gute Zuarbeiter!
                            • Gość: A. der Piefke Also wie lange muss ich denn noch warten? IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 13:42
                              Gość portalu: A. der Piefke napisał(a):
                              > Hiermit ernenne ich die Matka Przewielebna zu meiner Vizecheflektorin.
                              ~~~

Also wie lange muss ich denn noch warten?

„Ernennen“ mit Akkusativ oder Dativ?

Im Google konnte ich es nicht finden.
                              • lira_korbowa Re: Also wie lange muss ich denn noch warten? 06.02.07, 13:45
                                Do wieczora - teraz biegnę zarabiać na suchy chlebek.
                                • Gość: A. der Piefke Ein Glück... IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 13:53
                                  lira_korbowa napisała:

> Do wieczora - teraz biegnę zarabiać na suchy chlebek.
                                  ~~~

Ein Glück, dass ich kein studierter Germanist bin!
                                • Gość: A. der Piefke Und die anderen Teilnehmer des Forums? IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 14:43
                                  lira_korbowa napisała:

> Do wieczora -
                                  ~~~
                                  Und was soll ich jetzt bis do wieczora machen? Bitte sehr!

Und die anderen Teilnehmer des Forums?
                                • Gość: A. der Piefke Harry Potter IP: *.pool.mediaWays.net 07.02.07, 12:04

lira_korbowa napisała:

> Do wieczora - teraz biegnę zarabiać na suchy chlebek.
                                  ~~~
                                  Ja, selber schuld!

Meine liebe lira_korbowa,
                                  Meine liebe tiggerific,

wenn Ihr beide doch so schlau seid und den Akkusativ von den Dativ unterscheiden könnt, wieso könnt Ihr mit eurem excelenten Wissen nicht was vernünftiges anfangen?

Zum Beispiel ein Buch mit dem Namen Harry Potter schreiben. Dann reicht es für etwas mehr als nur ein Stückchen trockenes Brot.

Ich kenne eine vormals arbeitslose Englischlehrein, die ihr Wissen gewinnbringend eingesetzt hat. Die gute Frau heißt Joanne K. Rowling.

Ich habe euch beiden den größten Teil der Arbeit schon abgenommen und die wichtigsten Adressen herausgefunden:

www.jkrowling.com/de
                                  www.harrypotter-buch.de/
                                  Und jetzt bitte keine Zeit hier auf dem blöden Forum verplempern, sondern rann an die Arbeit!

Ich wünsche euch beiden fröhliches Schaffen

In Liebe und tiefer Verbundenheit, Euer A. der Piefke

• Gość: A. der Piefke Adolf war ein zugewanderter Austryak ! IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 12:08
                    tiggerific napisała:
                    lieber Adolf
                    ~~~
                    Adolf war kein Piefke. Adolf war ein zugewanderter Austryak ! Immer der gleiche Ärger mit den Zugewanderten!

Szalem Alejkum !
                    • tiggerific Re: Adolf war ein zugewanderter Austryak ! 06.02.07, 12:38
                      Ty też jesteś zugewandert, mamy już współczuć sąsiadom czy dopiero cóś
                      szykujesz?
                      • Gość: A. der Piefke Untertanen der Hohenzoller IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 13:49
                        tiggerific napisała:

> Ty też jesteś zugewandert, mamy już współczuć sąsiadom czy dopiero cóś
                        > szykujesz?
                        ~~~

Ich bin im Deutschen Reich geboren und meine ganze Familie war über Jahrhunderte Untertanen der Hohenzoller.
                        • tiggerific Re: poor Deutschland 06.02.07, 14:04
                          einmal mehr Pech gehabt.
                          :)
                          • Gość: A. der Piefke Noch ist Deutschland nicht verloren IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 14:26
                            tiggerific napisała:

> einmal mehr Pech gehabt.
                            ~~~

Noch ist Deutschland nicht verloren,: Solange wir leben. Was uns fremde Übermacht nahm...
                  • Gość: A. der Piefke Pani Naczelnikowa ist meine Cheflektorin ! IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 12:49
                    tiggerific napisała:

> sich verlieben in +Akkusativ, lieber Adolf. ;))))
                    ~~~

Na gut! Pani naczelnikowa hat Recht. Aufgrund Ihrer Verdienste für die deutsche Sprache ernenne ich Pani Naczelnikowa zu meiner (nen?) Cheflektorin.
                    ###
                    Verben mit Reflexivpronomen im Akkusativ: sich amüsieren, sich anstrengen, sich ärgern, sich ausruhen, sich erinnern, sich freuen, sich fühlen, sich fürchten, sich irren, sich konzentrieren, sich streiten, sich treffen, sich unterhalten, sich verabreden, sich verabschieden, sich verlieben, sich verstecken, sich wundern

Verben mit Reflexivpronomen im Dativ: sich anschauen, sich ansehen, sich denken, sich einbilden, sich schaden, sich Sorgen machen, sich überlegen, sich vorstellen, sich wünschen
                    ####
                    209.85.129.104/search?q=cache:UA4OLQMciHAJ:www.deutsch-als-fremdsprache.de/lehren/materialboerse/stipendien2003/15-unterrichtsentwurf2.doc+sich+verlieben+in+%2B+Dativ&hl=de&ct=clnk&cd=7&gl=de
        • Gość: A. der Piefke und das ist gut so IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.07, 15:18
          lira_korbowa napisała:

> Wahrlich, ich sage euch... niepomiernie mnie drażnią uporczywie powtarzane
          > teksty w rodzaju: "świetnie znam angielski, mam certyfikat, a z niemieckim nie
          > chcę miec nic wspólnego / nie jest mi potrzebny / nie lubię. I do tego
          > nauczyciel jest głupi i upierdliwy. I po trzech latach licealnej nauki ten
          > pacan śmie wymagać zdań typu "To moje nowe auto. Jest lepsze od starego. Ma
          > duży bagaznik".
          > Jakoś dziwnie nieeleganckie wydaje mi się włażenie na forum dla "osób
          > interesujących się językiem niemieckim itd." i demonstrowanie do onegoż takiego stosunku.
          ~~~

Schön gesagt!

Nun, aber wir beide lieben die deutsche Sprache, und das ist gut so. Auch wenn ich den Akkusativ mit dem Dativ durcheinander bringe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka