Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

30.07.07, 23:48
w przetłumaczeniu nast. słów: Kundenstamm, Artikelstamm, Stammdaten, RegOut,
ktore wymienione sa w schemacie zatytułowanym: Schnittstellen - tez nie
bardzo wiem, jaki jest polski odpowiednik.

Dziekuję
Kristall
Obserwuj wątek
    • jessi_a Stala kliejentela,stale artykuly, stale dane 31.07.07, 09:59
      kristall napisała:

> w przetłumaczeniu nast. słów: Kundenstamm, Artikelstamm, Stammdaten, RegOut,
      > ktore wymienione sa w schemacie zatytułowanym: Schnittstellen - tez nie
      > bardzo wiem, jaki jest polski odpowiednik.
      >
      > Dziekuję
      > Kristall

Schnittstelle-interfejs (informatyka)
      • tiggerific Re: Stala kliejentela,stale artykuly, stale dane 31.07.07, 11:43
        a gdzie tam, jessi_a to są terminy ze struktur baz danych, a nie z knajpy ze
        stammtischem,
        żadne stałe,
        Stammdaten - dane podstawowe
        -stamm możesz przetłumaczyć jako katalog główny (klientów, artykułów)

jeśli jest to lokalizacja programu, skrótów ang. lepiej nie ruszać.
        • jessi_a Re: Stala kliejentela,stale artykuly, stale dane 31.07.07, 12:25
          tygrysku, dane podstawowe to dla mnie Grunddaten. W informatyce jest cos
          takiego jak dane stale. Pozdro
          • tiggerific Re: Stala kliejentela,stale artykuly, stale dane 31.07.07, 23:18
            nie zmienia to faktu, że Twoje tłumaczenia w pierwszej wersji, np. stała
            klientela, nie są trafione w kontekst. a co do tych danych, to dane są różne
            kwadratowe i podłużne.
            jak dla mnie oczywiście
            • ggigus jezeli juz to klientela, ale ten termin jest chyb 31.07.07, 23:26
              iony, bo sie tak po polsku nie mowi
              niestety, nie wpada mi do glowy lepsze rozwiazanie
              • tiggerific Re: dżesi to powiedz :) nt 01.08.07, 00:05

• Gość: borgia stamm - to po prostu rdzeń, podstawa, IP: *.iesy.net 01.08.07, 01:53
      Stamm - to część czegość, co nie ulega zmianie --> no rdzeń jak np. Wortstamm
      Stammdaten - dane główne
      @jessi_a
      Kundenstamm to nie Stammkunden! choć aehnlich! :)
      • jessi_a Re: stamm - to po prostu rdzeń, podstawa, 01.08.07, 08:09
        w watku chodzi o pojecia informatyczne(?)
        Stammdaten w tym przypadku to sa dane stale, dane glowne do Hauptdaten
        Kundenstamm to nic innego jak kliejentela jakiegos przedsiebiorstwa

tu masz przyklad:
        www.teich-datensysteme.de/lb_kundenstamm.htm
        • Gość: borgia Jessi - czy ty nic już nie jarzysz? Stammdaten - IP: *.iesy.net 05.08.07, 16:00
          to nie są jakieś - dane stałe - bo możesz je cały czas np. poszerzać... to
          wtedy nie są już stałe...
          Jeszcze raz - stamm - to rdzeń - w takim bądź razie Stammdaten to - dane
          rdzenne - główne!.. a Hauptdaten - to się takiego pojęcia w ogóle nie używa -
          mówi się zawsze Stammdaten! Kapujesz?
          I jeszcze raz: Kundenstamm to nie Stammkunden - jak mówisz - kliejentela
          jakiegos przedsiebiorstwa..... ale wcale nie musi być stała!!!
          Pojmij to w końcu - bo wydaje mi się, że mylisz te dwie różne rzeczy...
          łołki-dołki?
          bo
          • jessi_a Re: Jessi - czy ty nic już nie jarzysz? Stammdate 05.08.07, 16:06
            a ty jak zwykle nie wszystkie watki przeczytalas, dalam tam przyklad o
            Kundennstamm. Stammdaten,to w informatyce takie dane ktore za cholere nie
            zmienisz ani nie poszerzysz, Hauptdataten,a co one mnie obchodza?
            • Gość: borgia Jessi - proszę - już przestań tu wymyślać... IP: *.iesy.net 05.08.07, 16:39
              w informatyce , czy gdziekolwiek - stammdaten - zawsze można zmienić... I
              Kundenstamm zawsze mogę powiększyć - No co TY? Jakieś tu teorie snujesz i się
              wykłócać tu jeszcze chcesz? poczytaj najpierw na ten temat - Kundenstamm - nie
              można zmienić .... :O??? Dlaczego by nie?
              A o Hauptdaten - to Ty sama przecież się rozpisywałaś o nich - a teraz Cię nie
              obchodzą?
              • jessi_a Re: Jessi - proszę - już przestań tu wymyślać... 05.08.07, 17:04
                powiekszyc ale nie zmienic,ale ja sie nie wyklucam, i nie przypominan sobie
                abym cos pisala, ze klijentele zmienic nie mozna.
                Lukrecyjo droga jestes upierdliwa,bynajmniej mam takie wrazenie
                aha dalam przyklad cos o Kundemmstamm-Tabelle, mozna zawsze cos dopisac albo
                cos zmienic, wykasowac. Mein Gott!!!!!Soll ich auf russich schreiben?
                • Gość: borgia wiesz co? nie załamuj... IP: *.iesy.net 05.08.07, 19:28
                  powiekszyc ale nie zmienic....
                  A co? powiększyć , zmniejszyć --> to według Ciebie, nie są zmiany? Przestań
                  pierniczyć, już dwa po dwa, bo załamujesz...
            • Gość: borgia Stammdaten - według Duden.... IP: *.iesy.net 05.08.07, 16:45
              gespeicherte Daten, die für einen relativ langen Zeitraum gültig bleiben u.
              mehrmals verarbeitet werden.
              łołki-dołki?
              bo
              • baerenfang jeżeli mamy Kundenstamm, to zbieramy o nich 05.08.07, 17:04
                relevante Daten, Stammdaten, które pozwalają nam na lepszą obsługę tych gości.
                W zależności od profilu można tam umieścić nawet datę urodzin małżonki klienta,
                żeby posłańcem podrzucić wiecheć. Zawsze to można rozszerzyć lub zawęzić w
                zależności od strategii marketingowej.
                • jessi_a Re: jeżeli mamy Kundenstamm, to zbieramy o nich 05.08.07, 17:10
                  stammdaten w informatyce nie maja nic wspolnego z "stammklijentela"
                  • jessi_a Re: jeżeli mamy Kundenstamm, to zbieramy o nich 05.08.07, 17:39
                    i nie chodzi mi o jakas Excel-Tabelle, albo o Access-Datenbank, no z Id-
                    nummer???
                  • baerenfang a mi to wszystko wisi! :-))))) 05.08.07, 18:59
                    wielki wódz powrócił, może tokować;-)
                    • jessi_a Re: a mi to wszystko wisi! :-))))) 05.08.07, 19:28
                      i mnie tez wisi i ...
                      • baerenfang ...i chodźmy lepiej się napić;-) 05.08.07, 19:44
                        • jessi_a Re: ...i chodźmy lepiej się napić;-) 05.08.07, 19:47
                          wlasnie pije pifko zum Volle
                  • Gość: borgia Jessi - dzieciu -> Stammdaten to dane główne! IP: *.iesy.net 05.08.07, 19:38
                    immer! Nie dane stałe! Schluß, aus, Ende - ¿Comprende! :::::?
                    • jessi_a Re: Jessi - dzieciu -> Stammdaten to dane gł 05.08.07, 19:39
                      no dobrze Gates.
                      • jessi_a Re: Jessi - dzieciu -> Stammdaten to dane gł 05.08.07, 19:41
                        aha, i szczegolnie w Visual Basic.
                        • Gość: borgia Scheißegal wo - überall - auch in Deinem VB! IP: *.iesy.net 05.08.07, 20:04
                          • jessi_a Re: Scheißegal wo - überall - auch in Deinem VB! 05.08.07, 20:15
                            no i:.Pozdro z informatycznych kregow.

PS: to nie ja wynalazlam VB
                      • Gość: borgia nie - że już dobrze, tylko opowiadasz farmazony - IP: *.iesy.net 05.08.07, 19:43
                        to tylko tyle...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka