kristall 30.07.07, 23:48 w przetłumaczeniu nast. słów: Kundenstamm, Artikelstamm, Stammdaten, RegOut, ktore wymienione sa w schemacie zatytułowanym: Schnittstellen - tez nie bardzo wiem, jaki jest polski odpowiednik. Dziekuję Kristall Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jessi_a Stala kliejentela,stale artykuly, stale dane 31.07.07, 09:59 kristall napisała: > w przetłumaczeniu nast. słów: Kundenstamm, Artikelstamm, Stammdaten, RegOut, > ktore wymienione sa w schemacie zatytułowanym: Schnittstellen - tez nie > bardzo wiem, jaki jest polski odpowiednik. > > Dziekuję > Kristall Schnittstelle-interfejs (informatyka) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Stala kliejentela,stale artykuly, stale dane 31.07.07, 11:43 a gdzie tam, jessi_a to są terminy ze struktur baz danych, a nie z knajpy ze stammtischem, żadne stałe, Stammdaten - dane podstawowe -stamm możesz przetłumaczyć jako katalog główny (klientów, artykułów) jeśli jest to lokalizacja programu, skrótów ang. lepiej nie ruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Stala kliejentela,stale artykuly, stale dane 31.07.07, 12:25 tygrysku, dane podstawowe to dla mnie Grunddaten. W informatyce jest cos takiego jak dane stale. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Stala kliejentela,stale artykuly, stale dane 31.07.07, 23:18 nie zmienia to faktu, że Twoje tłumaczenia w pierwszej wersji, np. stała klientela, nie są trafione w kontekst. a co do tych danych, to dane są różne kwadratowe i podłużne. jak dla mnie oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus jezeli juz to klientela, ale ten termin jest chyb 31.07.07, 23:26 iony, bo sie tak po polsku nie mowi niestety, nie wpada mi do glowy lepsze rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia stamm - to po prostu rdzeń, podstawa, IP: *.iesy.net 01.08.07, 01:53 Stamm - to część czegość, co nie ulega zmianie --> no rdzeń jak np. Wortstamm Stammdaten - dane główne @jessi_a Kundenstamm to nie Stammkunden! choć aehnlich! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: stamm - to po prostu rdzeń, podstawa, 01.08.07, 08:09 w watku chodzi o pojecia informatyczne(?) Stammdaten w tym przypadku to sa dane stale, dane glowne do Hauptdaten Kundenstamm to nic innego jak kliejentela jakiegos przedsiebiorstwa tu masz przyklad: www.teich-datensysteme.de/lb_kundenstamm.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia Jessi - czy ty nic już nie jarzysz? Stammdaten - IP: *.iesy.net 05.08.07, 16:00 to nie są jakieś - dane stałe - bo możesz je cały czas np. poszerzać... to wtedy nie są już stałe... Jeszcze raz - stamm - to rdzeń - w takim bądź razie Stammdaten to - dane rdzenne - główne!.. a Hauptdaten - to się takiego pojęcia w ogóle nie używa - mówi się zawsze Stammdaten! Kapujesz? I jeszcze raz: Kundenstamm to nie Stammkunden - jak mówisz - kliejentela jakiegos przedsiebiorstwa..... ale wcale nie musi być stała!!! Pojmij to w końcu - bo wydaje mi się, że mylisz te dwie różne rzeczy... łołki-dołki? bo Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Jessi - czy ty nic już nie jarzysz? Stammdate 05.08.07, 16:06 a ty jak zwykle nie wszystkie watki przeczytalas, dalam tam przyklad o Kundennstamm. Stammdaten,to w informatyce takie dane ktore za cholere nie zmienisz ani nie poszerzysz, Hauptdataten,a co one mnie obchodza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia Jessi - proszę - już przestań tu wymyślać... IP: *.iesy.net 05.08.07, 16:39 w informatyce , czy gdziekolwiek - stammdaten - zawsze można zmienić... I Kundenstamm zawsze mogę powiększyć - No co TY? Jakieś tu teorie snujesz i się wykłócać tu jeszcze chcesz? poczytaj najpierw na ten temat - Kundenstamm - nie można zmienić .... :O??? Dlaczego by nie? A o Hauptdaten - to Ty sama przecież się rozpisywałaś o nich - a teraz Cię nie obchodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Jessi - proszę - już przestań tu wymyślać... 05.08.07, 17:04 powiekszyc ale nie zmienic,ale ja sie nie wyklucam, i nie przypominan sobie abym cos pisala, ze klijentele zmienic nie mozna. Lukrecyjo droga jestes upierdliwa,bynajmniej mam takie wrazenie aha dalam przyklad cos o Kundemmstamm-Tabelle, mozna zawsze cos dopisac albo cos zmienic, wykasowac. Mein Gott!!!!!Soll ich auf russich schreiben? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia wiesz co? nie załamuj... IP: *.iesy.net 05.08.07, 19:28 powiekszyc ale nie zmienic.... A co? powiększyć , zmniejszyć --> to według Ciebie, nie są zmiany? Przestań pierniczyć, już dwa po dwa, bo załamujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia Stammdaten - według Duden.... IP: *.iesy.net 05.08.07, 16:45 gespeicherte Daten, die für einen relativ langen Zeitraum gültig bleiben u. mehrmals verarbeitet werden. łołki-dołki? bo Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang jeżeli mamy Kundenstamm, to zbieramy o nich 05.08.07, 17:04 relevante Daten, Stammdaten, które pozwalają nam na lepszą obsługę tych gości. W zależności od profilu można tam umieścić nawet datę urodzin małżonki klienta, żeby posłańcem podrzucić wiecheć. Zawsze to można rozszerzyć lub zawęzić w zależności od strategii marketingowej. Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: jeżeli mamy Kundenstamm, to zbieramy o nich 05.08.07, 17:10 stammdaten w informatyce nie maja nic wspolnego z "stammklijentela" Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: jeżeli mamy Kundenstamm, to zbieramy o nich 05.08.07, 17:39 i nie chodzi mi o jakas Excel-Tabelle, albo o Access-Datenbank, no z Id- nummer??? Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang a mi to wszystko wisi! :-))))) 05.08.07, 18:59 wielki wódz powrócił, może tokować;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: a mi to wszystko wisi! :-))))) 05.08.07, 19:28 i mnie tez wisi i ... Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: ...i chodźmy lepiej się napić;-) 05.08.07, 19:47 wlasnie pije pifko zum Volle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia Jessi - dzieciu -> Stammdaten to dane główne! IP: *.iesy.net 05.08.07, 19:38 immer! Nie dane stałe! Schluß, aus, Ende - ¿Comprende! :::::? Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Jessi - dzieciu -> Stammdaten to dane gł 05.08.07, 19:39 no dobrze Gates. Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Jessi - dzieciu -> Stammdaten to dane gł 05.08.07, 19:41 aha, i szczegolnie w Visual Basic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia Scheißegal wo - überall - auch in Deinem VB! IP: *.iesy.net 05.08.07, 20:04 Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Scheißegal wo - überall - auch in Deinem VB! 05.08.07, 20:15 no i:.Pozdro z informatycznych kregow. PS: to nie ja wynalazlam VB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia nie - że już dobrze, tylko opowiadasz farmazony - IP: *.iesy.net 05.08.07, 19:43 to tylko tyle... Odpowiedz Link Zgłoś