karina555 25.08.03, 09:19 Witam! Poszukuję dobrej książki która pozwoli porządnie wyćwiczyć mi gramatykę. Przygotowuję się do ZD. Korzystam z Klipp und Klar. Czy to wystarczy, czy może powinnam korzystać jeszcze z czegoś dodatkowego? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antifog Re: gramatyka-podręcznik 25.08.03, 11:21 Polecam Deutsch als Fremdsprache Übungsgrammatik für die Grundschule Friedrich Clamer;Erharh Heilmann Verlag Liebaug-Dartmann Gramatyka bardzo dobrze wytlumaczona + mnostwo cwiczen pozdrawiam i zycze powodzenia antifog Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: gramatyka-podręcznik 29.08.03, 14:21 Baaardzo dobry podrecznik, polecany przez wielu nauczycieli to Gramatyka autorstwa Dreyer i Schmidt (nie znam plci :) Nie znam tytulu, ale oni chyba tylko ta jedna napisali. W Berlinie jest dostepna w wielu wersjach jezykowych, w tym po niemiecku i po polsku. Jesli sie przygotowujesz do ZD to moze latwiej Ci bedzie jeszcze po polsku. Na wyzszy poziom wylacznie po niemiecku. Szczerze mowiac, jak widze teraz Beze po polsku to nie bardzo mnie to zacheca do nauki. Po prostu w pewnym momencie wolisz uzywac okreslen gramatycznych juz wylacznie po niemiecku. Nie robi sie wtedy metlik w glowie. Pozdrawiam, Asia. PS: Beza tez nie jest taki zly, ale z tego co wiem, to zdania sa podzielone. Mi na pewnym etapie nauki bardzo pomogl. Odpowiedz Link Zgłoś
slonikus Re: gramatyka-podręcznik 29.08.03, 14:22 PS: W Polsce tez jest do kupienia. Rozejrzyj sie po ksiegarniach jezykowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: gramatyka-podręcznik 01.09.03, 13:13 Ja polecam Helbiga i Buscha - Gramamtik fuer Auslaenderunterricht (albo jakos tak, tytulu dokladnie nie pamietam, to Biblia studentow germanistyki). Sa do tego osobno cwiczenia z kluczem, o rozmaitych stopniach trudnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: gramatyka-podręcznik 09.01.16, 18:17 a czy mozecie jakas ksiazke do gramatyki polecic po polsku lub angielsku - chodzi mi o dobrze lopatologicznie ywjasnienie zebym sobie wszystko po kolei przeczytala a nie jeakies - skroty myslowe, tabelki bez wytlumaczenia o co chodzi. chce sobie dobrze usystematyzowac. nie chodzi mi o cwiczenia a raczej o dobry opis zasad z przykladami i omowieniami. cwieczenia jak beda to dobrze, jak nie to sie nie zmartwie. Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: gramatyka-podręcznik 09.01.16, 19:19 sama sobie odpowiem bo wlasnie znalazlam Easy Learning German Grammar (Collins) Odpowiedz Link Zgłoś