nadia1987 01.09.08, 19:57 Jak w tytule. W jaki sposob mozna szybko i efektywnie przyswoic slownictwo niemieckie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konrad-walenrod Re: techniki uczenia sie 01.09.08, 21:18 nadia1987 napisała: > Jak w tytule. W jaki sposob mozna szybko i efektywnie przyswoic > slownictwo niemieckie? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~+ forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=84042483&a=84058637 Odpowiedz Link Zgłoś
realdirect2 Re: techniki uczenia sie 01.09.08, 22:23 ja spalem ze slownikami pod poduszka. Ale nie ze wszystkimi od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod sehr witzig! 02.09.08, 15:34 nadia1987 napisała: sehr witzig ~~~~~~~~~~ Taki on jest, ten nasz absolwent uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydział: Filologia Germańska... Turlałem się godzinę po podłodze ze śmiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
kurdelebele Re: techniki uczenia sie 02.09.08, 10:18 Meiner Meinung nach: Null Grammatik + Wortschatz im Kontext + Zeitungen, Rundfunk, Fernsehen, Internet + Freunden aus Deutschland + tägliche Praxis = Blitzsieg Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod Re: techniki uczenia sie 02.09.08, 10:33 kurdelebele napisał: Wortschatz im Kontext ~~~~~~~~~~~~~~~~ 100% Zustimmung! Odpowiedz Link Zgłoś
tini_1 Re: techniki uczenia sie 02.09.08, 12:38 Nadia, musisz sie zakochac w Niemcu...wtedy zapomnisz ze kiedykolwiek mowilas po polsku:))) Das wünsche ich dir:) Odpowiedz Link Zgłoś
nadia1987 Re: techniki uczenia sie 02.09.08, 19:55 Zdazylam juz poznac wielu Niemcow i z przykroscia musze swtierdzic, ze trudno jest sie w nich zakochac:p Nie bede wyjasniac dlaczego. ale przyznaje, pomysl bardzo dobry:) Tini_1 hast du vielleicht Erfahrungen in diesem Bereich? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod Zdazylam juz poznac wielu Niemcow... 04.09.08, 09:18 nadia1987 napisała: Zdazylam juz poznac wielu Niemcow i z przykroscia musze swtierdzic, ze trudno jest sie w nich zakochac:p Nie bede wyjasniac dlaczego. ale przyznaje, pomysl bardzo dobry:) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Powód nie trudno zgadnąć. Był na sąsiednim forum dokładnie analizowany. Szczegóły tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=82934646 Odpowiedz Link Zgłoś
tini_1 Re: techniki uczenia sie 04.09.08, 12:47 nadia1987 napisała: > Zdazylam juz poznac wielu Niemcow i z przykroscia musze swtierdzic, > ze trudno jest sie w nich zakochac:p Nie bede wyjasniac dlaczego. > ale przyznaje, pomysl bardzo dobry:) > > Tini_1 hast du vielleicht Erfahrungen in diesem Bereich? hmmm to chyba zalezy od nastawienia sie do ludzi, a moze od charakteru poszczegolnych jednostek?:) Ja nie mam problemu z poznawaniem i zakochiwaniem sie w Niemcach:))) Nie odczuwam roznicy miedzy Polakami a Niemcami...sa dla mnie tacy sami, mili i sympatyczni pod kazdym wzgledem:))) Moze to wlasnie moje pozytywne odczucie na nich tak wplywa?:) Mowia przeciez, ze usmiechem mozna zarazac innych, wiec usmiechaj sie, a moze i Ty sie zakochasz w jakims usmiechu?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nadia1987 Re: techniki uczenia sie 04.09.08, 13:03 Och, idealistka z Ciebie;) Otoz wyobraz sobie ze jestem bardzo pozytywnie nastawiona do ludzi, zawsze usmiechnieta i wesola. Dlatego tez nie mam problemow z nawiazywaniem kontaktow z Niemcami, ale gdy poraz 20 z kolei slysze niezbyt przyzwoite propozycje, albo pytania intymne, na ktore nie mam zamiaru nikomou odpowiadac, zrazam sie. Piszesz, ze nie odczuwasz roznicy miedzy Polakami a Niemcami, Ja widze bardzo wielka roznice, gdy zaczynam spotykac sie z jakims Polakiem, to on stara sie mnie szanowac, zrobic na mnie wrazenie, nie pcha lap gdzie nie trzeba. Niemcy natomiastpotrafia prosto z mostu wypalic, ze chodzi im tylko o jedno. Najgorsze, ze wcale sie z tym nie kryja, a kiedy pytam, dlaczego zachowuja sie tak bezpruderyjnie, odpowiadaja, ze taka jets ich natura. Zaraz uslysze pewnie cos w stylu: "Mankann nicht alle ueber einen Kamm schaeren". Oczywiscie ze nie. Ale poznalam naprawde wielu Niemcow i skoro znacza wiekszosc z nich zachowuje sie w tak chamski sposob, cos w tym musi byc. Mieszkalam jakies pol roku w Niemczech i to co tam widzialam, sprawilo ze zaczelam brzydzic sie tych ludzi w pewien sposob. Zdrada byla tam czyms oczywistym, wszedzie wokolo mowiona o sexie, a kiedy po kilju spotkaniach z jakims niemcem nie pozwolilam mu sie dotknac, to ja wychodzilam na "nienormalna" . Oczywisce, to wszystko moja wina;) Odpowiedz Link Zgłoś
tini_1 Re: techniki uczenia sie 04.09.08, 13:13 Nie, nie jestes winna:) Masz szczescie na takich typow, albo i nieszczescie?:( Ja mieszkam tutaj juz baaaaaaaaaaaaaaaardzo dlugo i moze wtedy, jak tutaj przybylam byla inna mlodziez niz teraz? bo ja juz sie do tej mlodziezy pomiedzy 18 a 25 nie zaliczam:))) wiec tej obecnej juz tak dobrze nie znam. Fakt, podrywal mnie moj (zonaty) sasiad i to dosyc prosto z mostu, bukietem roz, ktorego naturalnie nie przyjelam, ale to sa wyjatki. Noramlnie w pracy i w zyciu prywatnym sa super na miejscu. Zycze Ci przyenajmiej jakiegos przyjaciekla, z ktorym moglabys nawiazac duchowy kontakt....mit dem du sprechen könntest über Gott und die Welt! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaaaa Fiszki 02.09.08, 12:43 nadia1987 napisała: > Jak w tytule. W jaki sposob mozna szybko i efektywnie przyswoic > slownictwo niemieckie? Ja proponuję fiszki, sama też zaczęłam się od niedawna z nich uczyć, są świetne...pozdrawiam:D Odpowiedz Link Zgłoś
nadia1987 Re: Fiszki = metoda popularna w starozytnej grecj 02.09.08, 19:57 Fiszki to metoda dobra dla poczatkujacych. A ja do takowych nie naleze. Najgorzej byc wlasnie takim "sredniakiem", wtedy stoi sie w miejscu i nie wiadomo jakprzejsc do poziomu zaawansowanego;/ Odpowiedz Link Zgłoś
matger Re: Fiszki = metoda popularna w starozytnej grecj 05.09.08, 23:28 nie ma najlepszego sposobu, ale kazdy sposob jest dobry ;)) czyli im wiecej metod wyprobujesz tym bardziej poznasz siebie - jeden musi miec napisany tekst, drugi musi uslyszec, trzeci zobaczyc na obrazku... musisz sama dojsc do tego co jest dla ciebie najlepsze - fiszki sa super metoda ale bardzo pracochlonna - alternatywa moze byc dla nich program "pauker" - jest tez wersja na komorke: www.fudart.webd.pl/www.german.pl/minipauker/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kurdelebele Re: Fiszki = metoda popularna w starozytnej grecj 06.09.08, 16:20 robienie fiszek i korzystanie z fiszek uczy robienia fiszek i korzystanie z fiszek, niewiele ponadto. Odpowiedz Link Zgłoś