Dodaj do ulubionych

Zulassungstelle?

29.12.08, 18:29
Mam przetlumaczyc karte pojazdu i mam problem ze slowem Zulassungstelle. Co ono oznacza?
Obserwuj wątek
    • pyskata.1 Re: Zulassungstelle? 29.12.08, 18:40
      Może Urząd Rejestracji Pojazdów?
    • pyskata.1 I chyba ZulassungSstelle? 29.12.08, 18:49
      Als Zulassungsstelle (auch Kfz-Zulassungsbehörde) wird in Deutschland und
      Österreich jene Behörde bezeichnet, die für die Ausstellung von
      Fahrerlaubnissen, Betriebserlaubnissen, für die Zulassung von Kraftfahrzeugen
      und anderen für den Straßenverkehr relevante Dokumente zuständig ist. Wegen der
      vielfältigen Aufgaben spricht man behördenintern vom Straßenverkehrsamt.
    • six_a Re: Zulassungstelle? 30.12.08, 01:03
      organ rejestrujący pojazdy

www.google.pl/search?hl=pl&q=organ+rejestruj%C4%85cy&lr=&aq=f&oq=
      • too_funky Urzad Komunikacji/Wydział Komunikacji n/t 30.12.08, 08:37
        • six_a Re: Urzad Komunikacji/Wydział Komunikacji n/t 30.12.08, 21:00
          urzędy komunikacji są w Polsce, nie sądzę, by w tłumaczeniu dokumentów niem.
          należało używać odpowiedników polskich, bo może to wprowadzać złudzenie, że
          pojazd był rejestrowany w pl, a raczej nie był.
          • too_funky Re: Urzad Komunikacji/Wydział Komunikacji n/t 30.12.08, 21:31
            a mnie się wydaje, że tłumacząc oddaję realia danego obszaru kulturowego, tak
            samo, gdy tłumaczę na j. niem, również nazwy urzędów, uczelni - posiłkuję się
            JEDYNIE nazwami używanymi w DE - nie tworzę dosłownych przekładów,

tu jest fajny artykuł, mam nadzieję, że się otworzy, dot. terminologii samochodowej:
            www.kubart.pl/dane/8.pdfh
            • too_funky Re: Urzad Komunikacji/Wydział Komunikacji n/t 30.12.08, 21:33
              jednak nie, trzeba wejść na stronę główną:
              www.kubart.pl/tlumaczeniepisemne.html
            • six_a Re: Urzad Komunikacji/Wydział Komunikacji n/t 30.12.08, 21:37
              aaaa, kubarty w ogóle są fajne, a link się otwiera jak usuniesz h na końcu:)
              co do realiów, nie tłumacząc odpowiednikami, oddajesz właśnie realia niemieckie
              w tym przypadku, a nie zamieniasz na realia polskie:)

z artykułu:
              Kfz-Zulassung / Kfz.-Zul.-Stelle
              (Kraftfahrzeugzulassungsstelle)
              urząd dopuszczający / organ rejestrujący
              pojazd samochodowy do ruchu
              • too_funky Re: Urzad Komunikacji/Wydział Komunikacji n/t 30.12.08, 21:59
                :-) ale ja tłumaczę na j.pol i chcę odnieść do polskich realiów, tak mi się wydaje,
                poza tym, dalej jest info o odpowiednikach w krajach niemieckojęzycznych

wydział
                komunikacyjny
                Kfz-Zulassungsstelle Zulassungsstelle Strassenverkehrsamt

jak idziesz zarejestrować pojazd w PL, to co używasz?
                o rejestracji też nie mówimy u nas dopuszczenie :/
                • six_a Re: Urzad Komunikacji/Wydział Komunikacji n/t 30.12.08, 23:34