Dodaj do ulubionych

Prsba o interpretacje

08.08.06, 20:11
Mierzę temperaturę 5-ty mies. Tyle samo jestem po odstawieniu tabletek.
Jeszcze ciągle czuję się dosyć zielona w NPR. Przy tym zauważyłam, że u mnie
nie ma jednoznacznego skoku temp. tylko rośnie ona stopniowo, ale podobno to
też moze świadczyć o wystąpieniu owulacji. Chciałbym porównac moją
interpretację cyklu z kimś kto ma więcej doświdczenia, zatem proszę Was o
komentarz do mojego obecnego cyklu:
1. okres
2. okres
3. okres
4. okres
5. brak pomiaru
6. brak pomiaru
7. brak pomiaru
8. 36.30, godz. 7.30
9. 36.30, godz. 7.30
10. brak pomiaru
11. 36.30, godz. 7.30, wilgotno, śluz przezroczysty
12. 36.30, godz. 7.30, wilgotno, śluz przezroczysty
13. 36.45, godz. 7.00, wilgotno, śluz przezroczysty
14. 36.45, godz. 7.00, mokro, śluz przezroczysty
15. 36.50, godz. 7.00, wilgotno, śluz przezroczysty
16. 36.70, godz. 7.30, wilgotno, śluz przezroczysty
17. 36.75, godz. 7.30, wilgotno, śluz przezroczysty
18. 36.80, godz. 7.30, wilgotno, śluz metny, gęsty
19. 36.90, godz. 7.30, wilgotno, śluz metny, gęsty

Kiedy była owulacja wg Was?
Moje wszystkie dotychczasowe cykle po odstawieniu były 25-dniowe i nie badam
szyjki, ale od nastepnego cyklu mam zamiar to zmienić.
Obserwuj wątek
    • florencja29 Re: Prsba o interpretacje 08.08.06, 20:14
      Zapomniałam dodać, od 3 dni biorę antybiotyk. Nie jestem przeziębiona, biorę go
      ze względu na prawdopodobny stan zapalny zęba.
    • agatta-a1 Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 09:44
      moim zdaniem owu była 15 dc bo dzien później nastąpił wzrost tempki o min. 2
      kreski. śluz tez na to wskazuje.
      • horpyna4 Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 10:57
        Mogła być też 16-go lub nawet 17-go dnia. W każdym razie nie denerwuj się,
        jeżeli będziesz miała dłuższy cykl, niż zwykle. Ten może mieć (o ile nie zaszłaś
        w ciążę) powyżej 30-tu dni.
        • florencja29 Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 12:28
          No właśnie, jestem ciekawa kiedy dostanę okres. Bo jesli tak jak zwykle ostatnio
          to faza lutealna będzie stanowczo za krótka. W ciążę nie zaszłam, bo nie
          współżyłam. Po tym odstwieniu i w związku z moim małym doswiadczeniem jesli
          chodzi o NPR jakoś nie bardzo palę sie seksu, ale to bardziej ze strachu niż z
          braku ochoty. Na razie u mnie w grę wchodzą jedynie dni b. blisko teoretycznie
          spodziewanego okresu i tylko z gumką.
          Jeszcze pytanko, czy faza lutealna rozpoczna sie pierwszego dnia wyższych
          temperatur?
          • emilia_a Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 13:47
            > Jeszcze pytanko, czy faza lutealna rozpoczna sie pierwszego dnia wyższych
            > temperatur?

Tak. Czyli u Ciebie 16dc. Nie traktuję 13 dc jako skoku, bo w poprzednich
            cyklach miałaś temperatury 36.45, 36.5 w fazie temperatur niższych. Dla mnie
            skok to dopiero 36.7, bo ten dopiero można porównywać z linią temp. wyższych z
            poprzednich cykli i zdaje się, że i w tym cyklu ta linia jest na podobnym
            poziomie.
    • florencja29 Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 10:55
      No właśnie 12-go dnia, czy 15-go? Rysuję sobie wykres na: nmpr.bfe.pl i wg
      tamtego systemu owulacja była 12-go dnia. Oczywiście nie ufam im ślepo tylko tak
      się zastanaiam.
      Moje pomiary wskazują jak ważne jest jednak mierzenie temp. o stałej porze, bo
      jesli zwrócić uwagę na godzinę pomiaru w 13-tym dniu, to należałoby dodać pół
      stopnia i owulacja też byłaby chyba prawdopodobna również 12-go.
      Przydałaby się też obserwacja szyjki.
      Z tymi godzinami to niestey mam taką pracę, ze raz wstaje tak, raz tak, a rano
      to pół godziny to dla mnie b. dużo.
      • j_o_asia Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 12:26
        wg mnie owu była 15/16 dnia cyklu.
        • j_o_asia Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 12:32
          Przepraszam, prostuje - owu była między 12 a 13 dniem cyklu.

Ale szczerze powiem ze sama troszkę zgłupiałam:)

Pasują mi dwa terminy 12/13 lub 15/16. Sama nie wiem który jest "pewniejszy"
          Pozdrawiam.
          • florencja29 Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 13:08
            Serdeczne dzięki :)
            Ja tez się skłaniam do tego 12/13, bo w pprzednich cyklach miałam raczej
            wcześniej, tylko, ze właściwie mówiąc to opram sie na tej stronie bfe.

Moze dołącze link to może coś jeszcze da się ustalić:

www.nmpr.bfe.pl/
            trzeba się zalogować:
            użytkownik -> afrodyta
            hasło -> afrodytaa
            • emilia_a Re: Prsba o interpretacje 10.08.06, 10:38
              > Ja tez się skłaniam do tego 12/13, bo w pprzednich cyklach miałam raczej
              > wcześniej, tylko, ze właściwie mówiąc to opram sie na tej stronie bfe.

No własnie NPR polega na tym, żeby nie zakładać, że owulaja wystąpi w danym
              cyklu tak jak w poprzednich:))
              Jeżeli w jakiś sposób odnosimy się do poprzednich cykli w wyznaczaniu
              niepłodności poowulacyjnej, to możemy sprawdzić,
              czy temp. wyższe w tym cyklu osiągnęły już taki poziom jak w poprzednim.
    • emilia_a Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 13:35
      Czytałam tu na forum już kilka razy, że szczyt objawu śluzu (ostatni dzień o
      cechach śluzu płodnego) to najbardziej prawdopodobny dzień owulacji - u Ciebie
      17dc. Ze względu na temperaturę stawiam na dzień 15.
      W każdym razie okres niepłodności bezwzględnej zaczyna się 20dc wieczorem,
      ponieważ licząc od dnia po szczycie śluzu jest to trzeci wieczór temperatur
      wyższych.
      • chrumpsowa Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 21:53
        Zgadzam sie z dziewczynami, ze skok w 16 dc. Niestety nie mierzylas wczesniej
        temp. a wazne jest, by moc sobie obejrzec te 6 temperatur poprzedzajacych skok,
        by spokojnie moc wyznaczyc linie podstawowa. Druga rzecz to sluz. Nalezy zawsze
        temp. skoroelowac z objawem sluzu, wtedy mniejsze prawdopodoboienstwo bledu.
        Mowisz o strachu przed seksem, bo niepewnie czujesz sie w npr - nie dziwie sie,
        bo widac, ze masz braki teoretycznie. Nie chce tu byc zlosliwa, wywyzszac sie,
        ale radze Ci od serca poczytaj chocby linkownie na gorze forum, zajrzyj na
        watek fiammy75 zapraszam - tam jest adres do innego forum o npr i sa powklejane
        artykuly. Samo mierzenie temp. bez podstaw teoretycznych to rzeczywiscie krotka
        droga do niechcianej ciazy i narzekania jakie to npr jest nieskuteczne. Mam
        nadzieje, ze nie zniechecilam Cie ;) Wiedza - i ta teoretyczna, i ta o wlasnym
        organizmie rzeczywiscie daje duzo pewnosci i spokoju :) Powodzenia!!!
        • chrumpsowa Re: Prsba o interpretacje 09.08.06, 21:55
          chrumpsowa napisała:

> Zgadzam sie z dziewczynami, ze skok w 16 dc. Niestety nie mierzylas wczesniej
          > temp. a wazne jest, by moc sobie obejrzec te 6 temperatur poprzedzajacych
          skok,
          >
          > by spokojnie moc wyznaczyc linie podstawowa. Druga rzecz to sluz. Nalezy
          zawsze
          >

Wlasnie z tego powodu, ze brak jest 6 temp. poprzedzajacych 12 dc nie
          sklanialabym sie ku interpretacji tego programu, do tego dochodzi objaw sluzu -
          po owulacji sluz plodny zanika.
        • emilia_a Re: Prsba o interpretacje 10.08.06, 10:31
          > Zgadzam sie z dziewczynami, ze skok w 16 dc. Niestety nie mierzylas wczesniej
          > temp. a wazne jest, by moc sobie obejrzec te 6 temperatur poprzedzajacych
          skok,
          >
          > by spokojnie moc wyznaczyc linie podstawowa.

No ale jakby mierzyła i byłyby tam identyczne niższe temperatury to ja i tak
          zostałabym przy tym, że linia podstawowa to 36,5, a skok był 16dc.
          • chrumpsowa Re: Prsba o interpretacje 10.08.06, 10:53
            Ze wzgledu na objaw sluzu plodnego i temp. sklaniam sie, ze skok byl w 16 dc.

Komentarz odnosnie nie mierzenia regularnego przed 12 dc byl, by Cie uspokoic,
            ze program internetowy "nie ma racji" wyznaczajac owulacje w 12 dc, a to
            dlatego, ze:

- nie ma tej przedwzrostowej szostki do porownania
            - sluz plodny wystepuje i po skoku w 16 dc (czasem sie to zdarza - ja tez tak
            czasem mam, konsultowalam z kilkoma instruktorami moje wykresy i stwierdzili,
            ze byc moze to resztki sluzu plodnego, ktore splywaja z szyjki, mimo, ze byl
            juz skok). Tak wiec biorac pod uwage objaw sluzu (b. wazne) i temperatury mozna
            stwierdzic, ze skok byl wlasnie w 16 dc i rzeczywiscie temp. sprzed 12 dc nie
            sa w tym cyklu potrzebne.

Co do Twojego stwierdzenia:

> No ale jakby mierzyła i byłyby tam identyczne niższe temperatury to ja i tak
            > zostałabym przy tym, że linia podstawowa to 36,5, a skok był 16dc.

Teraz mozesz tak twierdzic, ale lepiej temp. mierzyc minium od zakonczenia
            miesiaczki, bo cykl cyklowi nierowny. W tym cyklu skok byl 16 dc, a w przyszlym
            cyklu moze byc wczesniej... No i nie majac przedwzrostowej szostki, a jeszcze
            gdyby doszedl problem z okresleniem sluzu, mozna sie potem zastnawiac czy
            owulacja byla czy nie, czy temp. sa juz wyzsze czy nie...
        • florencja29 Re: Prsba o interpretacje 10.08.06, 12:25
          Nie, nie zniechęciłaś. Wręcz przeciwnie zmobilizowałaś. I wszystkie Wasze
          odpowiedzi bardzo mi pomogły i sporo sie dowiedziałam. Dzięki serdeczne!
          Wiem, że musze sporo poczytać na temat NPR, bo mam braki, ale brak czasu itd.
          Chociaż wiem również, ze i tak nie zacznę seksu bez prezerwatywy dopóki nie
          nauczę sie porządnie tej metody, a teraz i tak w ogóle unikam seksu w te
          teoretycznie najbardziej "podejrzane" dni.
    • maalza Re: Prsba o interpretacje 10.08.06, 10:49
      Myślę, że owulacja miała miejsce 16 dnia cyklu, bo zaraz potem śluz się kończy.
      Stopniowym wzrostem temperatury sie nie martw, czasami jest tak, ze progesteron
      zaczął się uwalniać a pęcherzyk jeszcze nie pękł. Był tutaj gdzieś
      zarchiwizowany wątek Burczykowej z arcydokładnym opisem cyklu, ale nie moge go
      teraz znaleźć :( Tam było wszystko czarno na białym. Jak znajde to Ci podeślę.
      • maalza Re: Prsba o interpretacje 10.08.06, 11:07
        Mam, znalazłam, oto cytat:

"Skoro progesteron może pojawić się juz kilkanaście godzin PRZED owulacja, to
        skok PTC nie oznacza, że dopiero teraz mamy owulację.Skąd w ogóle bierze się
        progesteron w tym czase ?
        Z pęcherzyka Graffa- jeszcze nie pękł, ale naczynia krwionośne już do niego
        wnikneły i przenika do nich ten hormon, co powoduej podniesienie PTC. ale wtedy
        raczej obserwuje się stopniowy wzrost, powolny. "

I wszystko jasne:) A ten wątek uważam za geniusz łopatologicznego wyjaśnienia
        jesli chodzi o cykl i owulacje:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=20178405&v=2&s=0
        • florencja29 Re: Prsba o interpretacje 10.08.06, 12:27
          Droga Maalzo, Tobie też wielkie dzięki, odezwę sie na piriva.
          Pozdrowienia, F
          • maalza Re: Prsba o interpretacje 10.08.06, 13:02
            Nie ma za co ;o) Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka