kalincia 03.04.09, 21:19 jak powiedzieć po niemiecku kierunek studiów ? oraz studia dzienne i studia zaoczne ? dziękuję z góry za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
realdirect2 Fakultät, Fachrichtung, Schwerpunkt, 04.04.09, 15:16 z.B. Psychiatrie, Schwerpunkt Kinderpsychiatrie. Direktstudium, Fernstudium... Co kraj to inny zwyczaj, kazda uczelnia tez nazywa po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: kierunek 04.04.09, 18:21 Na niektorych uczelniach studia stacjonarne okreslane sa tez jako Vollzeitstudium. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: S-gang 04.04.09, 19:18 Na moim uni to kierunek studiow. Np. Studiengang Informatik (i tu faktycznie czasem, aby rozrownic wg Abschlussu, mowi sie auf Diplom oder auf Master). Ale podstawa prawna kierunku nazywa sie Fachprüfungsordnung (FPO). I np. taki Masterprüfung co ciekawsze to nie samo Verteidigung, ale cale studia. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: S-gang 04.04.09, 20:05 a u mnie to byloby Fachrichtung, a Studiengang Master albo co Magister. Albo sie podaje w nawiasie efekt koncowy. co do FPO - zgadzam sie, choc nie o tym mowa. Ale ostatniego zdania nie rozumiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: S-gang 05.04.09, 09:09 Chodzilo mi o to, ze Masterprüfung brzmi jak egzamin magisterski ("masterowy", koncowy), a tutaj chodzi o cale studia... Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus akurat nie 05.04.09, 13:00 miedzy Masterprüfung a Magisterprüfung jest jednak roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: akurat nie 05.04.09, 15:05 Nie chodzilo mi o tytul (a wlasciwie stopien) uzyskiwany na koniec studiow, tylko o mylaca nazwe, ktora kojarzy sie z egzaminem koncowym, a tak naparwde dotyczy calych stusiow (niewazne, czy to Bachelorprüfung, Master-, Magister- czy Diplomprüfung). Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: S-gang 04.04.09, 22:57 Studiengang może i Informatik, ale Studienrichtung np. angewandte Informatik. czyli: niekoniecznie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: S-gang 05.04.09, 09:09 U mnie na uni nie ma Studienrichtung, sa "tylko" Studiengangi...Widac, co Uni, to roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: S-gang 06.04.09, 20:22 aaa, to musiałabym wiedzieć jaka uni:) na mój gust Studiengang - studia (np. informatyczne), Studienrichtung - kierunek Odpowiedz Link Zgłoś
realdirect2 no i widac jak rozumiesz po niemiecku: 07.04.09, 10:13 www.uni-muenchen.de/Studium/studienangebot/studiengaenge/index.html Odpowiedz Link Zgłoś