tausendfuesschen 11.06.09, 14:04 "Können Sie mir noch sagen, ob falls ich das Zimmer mieten möchte, wäre es möglich..." - dobrze brzmi to zdanie;)? dzieki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wqrwionylektor können Sie mir noch sagen, 11.06.09, 15:05 - ob es möglich wäre, falls ich das Zimmer mieten möchte, .... (reszta pytania), - wäre es möglich, falls ich das Zimmer mieten möchte, .... j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw88 Re: szyk w zdaniu 11.06.09, 16:52 wieso nicht einfach : ......., ob es moeglich waere, das Zimmer zu mieten? Oder: Ich hab noch eine Frage. Moechte ich das Zimmer mieten, waere es moeglich? Odpowiedz Link Zgłoś
tausendfuesschen Re: szyk w zdaniu 11.06.09, 17:37 bo ja lubie tak jakos sobie zycie utrudniac;) a to "falls" to dlatego, ze mam juz u nich jeden pokoj zarezerwowany, a maja jeszcze inny i chodzi o to czy w razie czego moge wziac ten inny - roznica ceny:) Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwionylektor to utrudniaj sobie, a nie chetnym 11.06.09, 21:06 do pomocy. Na drugi raz napisz cale zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tausendfuesschen Re: to utrudniaj sobie, a nie chetnym 11.06.09, 22:14 dziekuje Ci bardzo za pomoc...ale w to czy naprawde chetnym do niej byles to watpie... jednak Twoj nick mowi cos o Tobie, jak masz sie wqu...ac to moze nie odpowiadaj? bo tak wlasciwie kwestii czy moze byc konstrukcja z "ob" i "falls" w jednym zdaniu i jak wyglada szyk to nie wyjasniles... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwionylektor Re: to utrudniaj sobie, a nie chetnym 12.06.09, 03:28 jezeli potrafisz czytac ze zrozumieniem, to w moim poscie masz zawarta opowiedz na twoj problem. Podalem wlasciwy szyk i wystarczylo dokonczyc pytanie, ktorego tresci nie znalem, bo nie raczyles ujawnic. Po polsku tez nie zapytamy: Czy jezeli, lecz: Czy bede mogl...., jezeli .... . Jezeli moj nick mowi o mnie, to twoj mowi o tobie, wiec spie...j na swoich licznych nozkach i nie wqrwiaj mnie jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: szyk w zdaniu 11.06.09, 22:48 tausendfuesschen napisała: > "Können Sie mir noch sagen, ob falls ich das Zimmer mieten möchte, wäre es > möglich..." - dobrze brzmi to zdanie;)? dzieki za pomoc! Spróbowałbym tak: "Können Sie mir bitte sagen, ob ich das Zimmer mieten kann falls es noch frei sein sollte". Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwionylektor Re: szyk w zdaniu 12.06.09, 03:30 Glupie pytanie. A mozesz wynajac pokoj, jezeli jest on zajety? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: szyk w zdaniu 12.06.09, 07:48 wqrwionylektor napisał: > Glupie pytanie. A mozesz wynajac pokoj, jezeli jest on zajety? Nie wiesz czy jest zajęty - dlatego pytasz A pytanie można "odgłupić" przy pomocy małej kosmetyki: "Können Sie mir bitte sagen, ob ich das Zimmer mieten kann - falls es noch frei sein sollte". Odpowiedz Link Zgłoś
silela Re: szyk w zdaniu 13.06.09, 08:22 wqrwiony, gdzie uczysz? Chętnie bym Cię poleciła paru osobom, których nie lubię ;P Odpowiedz Link Zgłoś