Dodaj do ulubionych

British accent

26.08.10, 01:29
widzę że mało osób tu zagląda ale zapytam - znacie jakieś fajne sposoby na podłapanie angielskiego akcentu? ostatnio odkryłem perełkę - kanał serialu "Eastenders" na Youtube, taki ich odpowiednik "M jak Miłość". Dużo mowy potocznej z mocnym, brytyjskim akcentem. Niestety mniej chyba daje słuchanie radia BBC, bo tam specjalnie starają się mówić wyraźnie, więc nijak się to ma do tego co potem słychać w mowie potocznej. Wiem że najlepiej jest wyjechać zagranicę, ale póki co się nie wybieram. Znacie jakieś ciekawe strony, płyty CD itp?
Obserwuj wątek
    • mysterious1988 Re: British accent 26.08.10, 17:43
      nie wiem czy w Polsce jest dostepny BBC player, ale sprobuj:

www.bbc.co.uk/iplayer/tv
      Swietne seriale :)
      • galtom Re: British accent 28.08.10, 07:58
        Ja własnie ogladam sobie BBC (1,2,3 - na zywo, na stronie jest
        opcja "watch live") oraz BBC iPlayer, fajne rzeczy sa tez na 4oD
        (Channel 4 - on dmmand) i ITV Player.
        Do ogladania (w Polsce) potrzebujesz adres IP z UK. Mozesz albo
        szukać proxy albo skorzystac z linku poniżej.
    • aga.p.p Re: British accent 28.08.10, 17:40
      Ale jaki brytyjski akcent? Z Cardiff czy z Manchesteru? A może Glaswegian? Z tym brytyjskim akcentem jest dokładnie tak samo jak z amerykańskim - północ mówi zupełnie inaczej niż południe.

Jak chcesz coś podłapać, to najlepiej na miejscu, samo słuchanie bez interakcji nic nie daje.

A BBC to standardowe RP (przeważnie), porównaj sobie z CNN-em, tam też się starają mówić wyraźnie, ale różnice w akcencie słychać.
    • maly_zlosliwiec Re: British accent 03.09.10, 06:09
      wwitv.com/television/217.htm
      Wybierasz kanal i masz brytyjska satelitarna tv za darmo. Moze cos znajdziesz.
      Inne jezyki tez sa.
    • neral_0 Re: British accent 03.09.10, 12:24
      Oczywiście zawsze można słuchać BBC jesli ma się taka możliwość, co do piosenek
      to moim zdaniem nie warto na nich uczyć się akcentu. Co poniektórzy wokaliści
      bardzo niechlujnie śpiewają i można przez to "załapać" złe nawyki. Najlepszym
      jednak sposobem jest kurs ze świetnym nativ speakerem( słyszałem,że w Axon są
      tacy) , wtedy nauka jest bardziej efektywna a akcent podchwytuje się momentalnie
      • usenetposts Re: British accent 05.09.10, 14:46
        What people need to understand is that it is hard to get a classless British accent. You need to
        focus on theoretical RP and not so much on how English people speak it.

If you do get an "East Enders" accent, as one person in this thread seems to be aiming for, it will
        make you less, not more, employable in some English companies.

Many Polish people are coming back from the UK now with accents that they are proud of
        because they are like natives, but they speak in such a way that I cannot bring myself to spend
        any time with them and would be prefer not to be seen with them unless we just speak Polish.
        • ilonka45 Re: British accent 08.09.10, 18:07
          > any time with them and would be prefer not to be seen with them unless we just
          > speak Polish.

Well don't, I would never in a million years be seen with with stuck up pr...k like you!!! Judging people by their accents? you can't be for real...
    • ilonka45 Re: British accent 08.09.10, 18:10
      Eastenders sa dobre do nauczenia sie mowy potocznej, wiadomosci BBC na osluchanie sie z poprawna angielszczyzna, akcentow w UK jest mnostwo.
      • jeanie_mccake Re: British accent 09.09.10, 13:10
        ilonka45 napisała:

> Eastenders sa dobre do nauczenia sie mowy potocznej, wiadomosci BBC na osluchan
        > ie sie z poprawna angielszczyzna

A mowa potoczna jest niepoprawna?
        • ilonka45 Re: British accent 09.09.10, 13:40
          Nie zawsze jest niestety.
    • lambswool Re: British accent 09.09.10, 20:01
      Dzieki maxweber za info ze mozna Eastenders ogladac na YouTube :) Wiele lat temu sledzilam ten serial wlasnie dla jezyka, a teraz nawet nie wiedziałam że to jeszcze leci :)
      • ilonka45 Re: British accent 10.09.10, 10:31
        Wpisz itv.player i znajdziesz wiecej soaps operas, coronation street i emmerdale chociazby i roznorodne akcenty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka