Dodaj do ulubionych

Metoda callana

23.04.04, 16:22
Witam wszystkich,
jestem tu pierwszy raz, wiec gdyby moje pytanie było juz kiedyś
tu "obrabiane" prosze sie na mnie nie denerwowac:-)
Musze sie dosc szybko nauczyć angielskiego a przynajmniej sie z nim oswoic.
Uczylam sie zrywami i mam opory przed gadaniem. Slyszalam o metodzie Callana.
ze jest ok. czy ktos moze sie uczyl? mozecie mi cos opowiedziec?
Bede wdzieczna za wszelkie info.

Obserwuj wątek
    • issey.miyake Re: Metoda callana 23.04.04, 16:57
      ok - juz poczytalam. odradzacie.
      Spytam sie inaczej - co polecacie? Please!!
      • chris.b Re: Metoda callana 23.04.04, 17:11
        > Spytam sie inaczej - co polecacie? Please!!
        Na tak postawione pytanie nie da się dobrze odpowiedzieć.

to zależy od:
        - twojego wieku
        - poziomu języka
        - stanu konta
        - możliwości/ zdolności
        - celu (po co ci ten angielski?)
        - czasu, którym dysponujesz

i pewnie kilku jeszcze innych rzeczy, które mi w tej chwili wyleciały z głowy.
        • mdcan Re: Metoda callana 25.04.04, 18:43
          Próbowałem kiedyś lektoratu.Tempo 240 słów/min.Poplątał mi sie język i w gardle
          zaschło.
    • issey.miyake Re: Metoda callana 23.04.04, 17:26
      angielski potrzebny mi jest do pracy. Przede wszystkim musze moic, chodzic na
      spotkania, rozmawiac przez telefon. mysle o ok 200 zl na miesiac. Stan
      zaawansowania sredni, lat adult:-)
      i co radzisz?
      • amused.to.death Re: Metoda callana 23.04.04, 20:34
        jeszcze kilka innych czynników...

- wolisz sam czy w grupie?

Jeśli w grupie to spróbuj zapisać się do szkoły językowej. Ale nie zapisuj się w ciemno, tylko najpierw się zapytaj czy możesz iść na lekcję próbną. Zwykle chyba nie ma problemu - wtedy możesz zobaczyć czy odpowiada ci poziom/ grupa/ sposób prowadzenia zajęć przez lektora/ tempo. Ale z grupami różnie bywa - jak się zbierze fajna to ok, jeśli nie to tylko się zniechęcisz.

- Jeśli nie lubisz w grupie - znajdź sobie lekcje prywatne. Popytaj się znajomych - może ci polecą jakiegoś dobrego lektora. Dobrym pomysłem jest znalezienie znajomego na tym samym poziomie, który też chce się uczyć angielskiego. Taniej, raźniej i motywacja większa.

Poza tym:
        1) Zaopatrz się w supermemo. 10 minut dziennie i po jakimś czasie... będziesz znał duuuuuużo więcej słówek.

2) Słuchaj, słuchaj, słuchaj.... Jeśli masz stałe łącze to polecam www.bbc.co.uk - możesz jednocześnie słuchać tekstów i je czytać. Jeśli nie masz, to jakieś książeczki z kasetami - teraz tego jest całkiem sporo. Gdzieś w którymś programie w radiu są podawane chyba 10min wiadomości po ang (też warto - niedużo czasu, a dużo daje). Musisz naprawdę dużo słuchać, bo bez tego, nawet jeśli przerobisz dużo gramatyki, nauczysz się wielu słów, będzie trudno się dogadać, bo trudno ci będzie zrozumieć drugą osobę. Wiadomości w kablówce to niegłupi pomysł - wkółko powtarzają to samo, a poza tym widać co się dzieje i łatwiej zrozumieć. Oczywiście na początku rozumie się mało, ale to z czasem (przy regularnym słuchaniu) naprawdę się zmienia.

3) Musisz mówić - i tu, potrzebujesz drugiej osoby. Ja jestem za zajęciami prywatnymi, bo wtedy mówisz ty i tylko ty.

Oczywiście metod jest dużo, ale zakładam, że dużo czasu pewnie nie masz, co? Dlatego tylko te trzy najważniejsze moim zdaniem rzeczy.
        Musisz też pamiętać, że raczej nie nauczysz się jeśli będzie to np. 6 godzin raz na miesiąc. Lepiej 10 minut dziennie, ale każdego dnia.
        Pozdrawiam.
        • Gość: baba Re: Metoda callana IP: *.acn.waw.pl 23.04.04, 20:58

Piszesz, ze mozna w bbc sluchac tekstow i jednoczesnie je czytac. Znalazlam
          strone, ale czuje sie jak Alicja w krainie czarow.
          W jaki sposob mozna uruchomic te funkcje ?
          Dzieki za kilka wskazowek.
          Pozdr
          • amused.to.death Re: Metoda callana 23.04.04, 22:48
            No więc krok po kroku to będzie tak:
            - wejdź na www.bbc.co.uk/
            - po prawej stronie jest BBCi directory, kliknij na: LEARNING
            - następnie będzie 'subject listening', kliknij na: LANGUAGES
            - po otwarciu strony, wybierz i kliknij na: LEARNING ENGLISH

A to wszystko co napisałam, możesz uzyskać klikając tutaj

W tym momencie powinnaś się już zorientować co i jak.
            Ja zazwyczaj korzystam z 'News English' - jak na to klikniesz, to otworzy się kolejna strona, a tam będzie coś takiego jak 'other stories' - w archiwum są wszystkie teksty+ nagrania.
            Jak szukam tu czasem nagrań dla moich studentów - fajna sprawa.
            • Gość: baba Re: Metoda callana IP: *.acn.waw.pl 24.04.04, 12:47

dzieki, zaraz probuje :-)))
        • Gość: karina Re: Metoda callana IP: *.impexmetal.com.pl / 195.94.207.* 26.04.04, 10:19
          A co to jest to supermemo i gdzie można to znależć?
          Ja też potrzebuję szybko przypomnieć sobie angielski (uczyłam się kilkanaście
          lat temu), bo dostałam pracę w której jest on niezbędny. Poradźcie, jaka metoda
          na odświeżenie waiadomości, douczenie się, a przede wszystkim rozumienie i
          MÓWIENIE jest najlepsza. Proooooszę.
          Wszystkim bardzo dzięki za odpowiedź.
    • Gość: kate Re: Metoda callana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 14:35
      polecam Callana. sama sie ucze ta metoda i jest o niebo lepsza niz wkuwanie
      slowek w domu.
      • amused.to.death Re: Metoda callana 25.04.04, 17:53
        Callan + wkuwanie słówek w domu i regularne powtarzanie - TAK
        tylko Callan - NIE!!!
    • issey.miyake dzieki:-) 25.04.04, 17:49
      Dzieki za odzew. Sprobuje z tym sluchaniem. To dobry pomysl. Dzieki!! Ale
      oprocz indywidualnych lekcji chce tez wybrac zajecia zorganizowane. Stad moj
      dylemat jaka szkołe wybrać.

Do Kate? W jakim miescie uczysz sie?
    • Gość: Paula Re: Metoda callana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 20:19
      Moi rodzice zaczęli uczyć się tą metodą i powiem szczerze,że bardzo szybko
      nauczyczyli sie rozmawiać i kontaktować po angielsku!

Naprawdę mogę polecić!!!
    • issey.miyake Re: Metoda callana 25.04.04, 22:28
      dzieki. w takim razie sprobuje.
      :-)
      • Gość: Anti-callan Re: Metoda callana IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.04.04, 15:51
        Jesli jestes na poziomie zaawansowanym, stanowczo odradzam Ci Callana. Nauczylo
        by Cie to tylko slowek oraz automatycznie powtarzanych wyrazen, a do zycia
        codziennego, szczegolnie do uzywanie jezyka w pracy potrzeba nieco wiecej
        kreatywnosci, oraz umiejetnosci 'sklecenia' zdania na kazdy temat z kazdym
        slowkiem. Zeby swobodnie sie porozumiewac (np rozmawiac przez telefon czy na
        spotkaniu) musisz po prostu cwiczyc mowienie - rozmawiac z kims najlepiej z
        nativem albo tez na prywatnych lekcjach. Powodzenia
        • Gość: Pan Żółw Re: Metoda callana IP: *.icpnet.pl 30.04.04, 17:54
          It's probably ok for older people, who've had bad experiences with other
          methods. It can give you confidence, which is obviously needed at lower levels
          especially. On the other hand, the idea of sitting in a room and answering
          questions barked at you by a teacher speaking much faster than is natural in
          English is about as far as you could get from natural communication. The idea
          that it's a natural approach is ridiculous. It's grammar translation with
          barking, as far as I can see. Which is ok if you like that kind of thing.
    • chinwag Re: Metoda callana 18.05.13, 07:31
      > Tutaj jest ciekawy artykuł na temat zalet i wad metody callana.

To Ty w swoim poście powinnaś napisać SWOJE zdanie na temat metody, może poparte artykułem, a nie promować stronę.
      Piotr Mart Ci płaci, czy Ty sama nim jesteś?
      Jesteś tu po to tylko, by tę stronę reklamować?

Po drugie tak "płytkie" i pobieżnie dotykające sprawy artykuliki wyjaśniające sprawy oczywiste dla nauczycieli - a to jest forum nauczycieli - nie będą atrakcyjne.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka