Dodaj do ulubionych

Próbna matura

09.06.04, 18:44
I jak Wam się podobała próbna matura?
Teraz, gdy mogę już swobodnie o niej pogadać, chciałbym się z Wami podzielić kilkoma uwagami.
Bardzo trudne dla naszych uczniów okazało się drugie zadanie arkusza rozumienia ze słuchu. Wydaje mi się, że przyczyna była tutaj nie w poziomie leksykalnym tekstu czy jakimkolwiek innym zagadnieniu językowym, ale w nietypowym poleceniu.
Uczniowie mieli odpowiedzieć na pytanie, czy dana informacja znajduje się w tekście, czy nie, a nie czy jest prawdziwa albo nie prawdziwa. Przez to uczniowie gubili się w chronologii informacji, bo gdy z uporem czekali na usłyszenie informacji, której w tekście nie ma, po dystraktorach nagle orientowali się, że tekst jest już gdzieś dwie, trzy informacje dalej.
Poza tym mi osobiście się bardzo podobało.
Oczywiście w krótszej formie użytkowej widziałem kilka prac, w których uczniowie zaczynali słowami: "I am writing this letter...", co dyskwalifikowało ich pracę, gdyż zgodnie z poleceniem mieli napisać pocztówkę.
W dłuższej formie użytkowej pokazano mi pracę, w której ktoś przeprasza znajomego, że długo nie pisał, ale następnie pyta się go o to, co porabia inny znajomy, czyli osoba trzecia. To ciekawe, ale tu akurat należy odpowiedź uznać.
Kilka zabawnych sformułowań:
I want sorry you for not writing...
I'm sorry for writing long but I had no time
I'll phone you if I come back (optymista w kartce z jednodniowej wycieczki klasowej)
When I finish school, I am going to the cinema to see this new movie because I like it very much (dalekosiężne plany życiowe)
Najbardziej podobało mi się zadanie 6, to z wspomnieniami o lekturze "The Princess Bride".
Obserwuj wątek
    • Gość: VIP-1 Re: Próbna matura IP: *.cwshs.com 09.06.04, 19:30
      mmaly napisał:

> e zaczynali słowami: "I am writing this letter...", co dyskwalifikowało ich
      pra
      > cę, gdyż zgodnie z poleceniem mieli napisać pocztówkę.
      swiadczy to o glupocie nauczyciela
      ktory zamiast ocenic znajomosc jezyka
      czepia sie drobiazgow

> Kilka zabawnych sformułowań:
      wysmiewanie uczniow przez nauczyciela
      tez dobrego swiadectwa o nim nie daje

moje oceny:
      uczniowie: zdali
      nauczyciel: pala na szynach
      • mmaly Re: Próbna matura 09.06.04, 20:09
        Gość portalu: VIP-1 napisał(a):
        > swiadczy to o glupocie nauczyciela ktory zamiast ocenic znajomosc jezyka
        > czepia sie drobiazgow

Nie, niestety.
        Nowa matura to przede wszystkim konieczność precyzyjnego wypełniania poleceń. Jeśli napiszesz list zamiast pocztówki, to po prostu praca jest nie na temat. Zanim poznałem dokładnie nową maturę, też mi się wydawało absurdalne uwalanie uczniów, którzy piszą piękną angielszczyzną, chociaż nie patrzą dokładnie, co mieli napisać. Ale teraz lepiej rozumiem tą filozofię i myślę, że coraz więcej uczniów także. Moi w każdym razie już o tym wiedzą.

> wysmiewanie uczniow przez nauczyciela
        To nie wyśmiewanie, to przestroga.
        Poza tym nie pisałem o swoich uczniach, tylko o zupełnie anonimowych przykładach. Zapewniam Cię, że chciałbyś żeby każdy nauczyciel zachowywał się w stosunku do uczniów na egzaminie tak fair jak ja.

Proponuję powrót do tematu. Jak Wam się podobała próbna matura?
      • mmaly Re: Próbna matura 09.06.04, 20:17
        Gość portalu: VIP-1 napisał(a):

> czepia sie drobiazgow

Dam Ci jeszcze jeden przykład.
        Uczeń ma polecenie: wspomnij o wspólnie spędzonych wakacjach i wyraź nadzieję, że spotkacie się ponownie.
        Pisze tak:
        Do you remember our holidays last year? Can we repeat that this summer?
        Niestety, nie dostaje całego punktu. Bo nie wyraził nadziei, tylko zapytał/poprosił.
        Albo tak. Ma napisać, co będzie robił po ukończeniu szkoły, jako absolwent, a pisze, że pójdzie do kina. No sorry, ale to jest absurdalne w tym kontekście, nawet jeśli przyklasnąć Twojemu priorytetowi poprawności językowej.
        Ja sobie zdaje sprawę z absurdalności takiego rozumowania dla laika, ale tak się ocenia zadania na nowej maturze. I z tego co wiem, w języku angielskim jest tu i tak większa dowolność w interpretacjach dopuszczanych przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, aniżeli w języku niemieckim.
        Jak by to więc nie brzmiało "czepialsko", warto by uczniowie byli na takie rzeczy uczulani, bo ich praca maturalna ma przekazywać właściwe komunikaty, zgodne z poleceniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka