mmaly
09.06.04, 18:44
I jak Wam się podobała próbna matura?
Teraz, gdy mogę już swobodnie o niej pogadać, chciałbym się z Wami podzielić kilkoma uwagami.
Bardzo trudne dla naszych uczniów okazało się drugie zadanie arkusza rozumienia ze słuchu. Wydaje mi się, że przyczyna była tutaj nie w poziomie leksykalnym tekstu czy jakimkolwiek innym zagadnieniu językowym, ale w nietypowym poleceniu.
Uczniowie mieli odpowiedzieć na pytanie, czy dana informacja znajduje się w tekście, czy nie, a nie czy jest prawdziwa albo nie prawdziwa. Przez to uczniowie gubili się w chronologii informacji, bo gdy z uporem czekali na usłyszenie informacji, której w tekście nie ma, po dystraktorach nagle orientowali się, że tekst jest już gdzieś dwie, trzy informacje dalej.
Poza tym mi osobiście się bardzo podobało.
Oczywiście w krótszej formie użytkowej widziałem kilka prac, w których uczniowie zaczynali słowami: "I am writing this letter...", co dyskwalifikowało ich pracę, gdyż zgodnie z poleceniem mieli napisać pocztówkę.
W dłuższej formie użytkowej pokazano mi pracę, w której ktoś przeprasza znajomego, że długo nie pisał, ale następnie pyta się go o to, co porabia inny znajomy, czyli osoba trzecia. To ciekawe, ale tu akurat należy odpowiedź uznać.
Kilka zabawnych sformułowań:
I want sorry you for not writing...
I'm sorry for writing long but I had no time
I'll phone you if I come back (optymista w kartce z jednodniowej wycieczki klasowej)
When I finish school, I am going to the cinema to see this new movie because I like it very much (dalekosiężne plany życiowe)
Najbardziej podobało mi się zadanie 6, to z wspomnieniami o lekturze "The Princess Bride".