Dodaj do ulubionych

Operation & Maintenance Manual = DTR??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 22:26
czy to jest to samo?
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Operation & Maintenance Manual = DTR?? IP: 209.135.109.* 17.12.04, 16:46
      rzuc wiecej swiatla - cale zdanie albo co?? :-))) bo jak ja to teraz widze to
      instrukcja uzytkowania urzadzenia o nazwie DTR... ( Digital Tracking Receiver)??

tom(ek)
      • szczoter Re: Operation & Maintenance Manual = DTR?? 17.12.04, 18:58
        dtr to Dokumentacja Techniczno-Ruchowa = Technical & Engineering Documentation
        • Gość: tomek Re: Operation & Maintenance Manual = DTR?? IP: 209.135.108.* 17.12.04, 20:11
          no i mamy wiecej swiatla !! Z oryginalnego postu nie wynikalo, ze DTR to polski
          skrot - a ja i tak go nie znalem :-(( tak wiec DTR to nie jest instrukcja
          obslugi i konserwacji....
          tom(ek)
          • Gość: simon Re: Operation & Maintenance Manual = DTR? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:54
            dziękuję za odpowiedzi.
            W dwóch tekstach dotyczących tego samego urządzenia - jeden ang. a drugi pol.
            pojawia się:
            w wersji ang. Operation & Maintenance Manual
            w wersji pol. DTR
            nic innego nie ma, stąd moje pytanie czy piszą o tym samym.
            • jan.kulczyk Re: Operation & Maintenance Manual = DTR 18.12.04, 17:13
              Z dużym prawdopodobieństwem możesz założyć, że tak.

Tłumaczenia techniczne są czasem mocno skonwencjonalizowane i nie zawsze obowiązuje dosłowność. "Ruchowa" to na pewno byłoby związane z utrzymaniem ruchu, więc maintenance. Rozruchowa być może też... A operation jak techniczna absolutnie jest ok. Ogólnie "techniczny" to przymiotnik w polskim języku nomen omen technicznym ;) nadużywany, w angielskim zastępowany przez inne określenia. Uważam, że to może być (choć tłumaczenie i oryginał są dość odległe).

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka