arywistka 20.01.05, 15:01 Bardzo proszę wszystkich, którzy wiedzą coś na ten temat. Aha, nie piszcie zdań typu: - I am lucky, aren't I? - Let's swim, shall we? - Nobody watched this film, did they? thanks, placehunter Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arywistka Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 20.01.05, 19:47 Naprawdę nic nie wiecie o pytaniach rozłącznych?? Bardzo mi na tym zależy... placehunter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xman Re: Osobliwe przypadki 'question tags' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:53 wypisz wszystkie, których nie pisać, albo napisz jaśniej o co Ci chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axxolotl Re: Osobliwe przypadki 'question tags' IP: *.office.marketscore.com / 170.224.224.* 20.01.05, 21:08 Gość portalu: xman napisał(a): > wypisz wszystkie, których nie pisać, albo napisz jaśniej o co Ci chodzi :) Wlasnie, jasniej prosze. Co to sa te "osobliwe przypadki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis Re: Osobliwe przypadki 'question tags' IP: *.tarion.com 20.01.05, 19:52 Généralités Les question tags sont des petites questions ajoutées à la fin d'une phrase, soit pour demander la confirmation de ce qui a été dit, soit pour transformer la phrase en une question réelle. Ils s'emploient dans le langage parlé aussi bien que dans le langage écrit informel. Dans le langage parlé, si l'on prononce le tag avec l'intonation qui descend, le tag est une demande de confirmation ; en revanche, si l'intonation monte, il s'agit d'une véritable question. D'ordinaire, si la phrase à laquelle le tag est accolé est affirmative, le tag doit être négatif ; si la phrase est négative, alors le tag doit être affirmatif. (Pour des exceptions, voir ci-dessous.) Donc les question tags sont employés : pour demander la confirmation de ce que l'on vient de dire ; il s'agit d'une demande de confirmation ; l'intonation descend. pour vérifier si quelque chose est vrai ; il s'agit d'une véritable question ; l'intonation monte. Exemples It's late, isn't it? - Il est tard, n'est-ce pas ? It isn't very early, is it? - Il n'est pas très tôt, n'est-ce pas ? You are Cathy, aren't you? - Tu es Cathy, n'est-ce pas ? He isn't angry, is he? - Il n'est pas fâché, n'est-ce pas ? ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Osobliwe przypadki 'question tags' IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.01.05, 21:31 haha, dobre :) kazdy zna francuski. znam i ja :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Osobliwe przypadki 'question tags' IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.01.05, 21:32 > Si la leçon n'est pas claire, écrivez-moi un e-mail. A tego emila komu? Tobie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
arywistka Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 10:24 Doprawdy rozbawiliście mnie... Czy z kontekstu podanych przeze mnie zdań tak trudno wywnioskować, że chodzi mi o rozbieżności we wstawianiu pytania rozłącznego? Trzy przykłady, może to za mało, ale dla wtajemniczonych to nic trudnego dodać "coś od siebie" [tak sądzę]. OK, nie chcecie, to nie, sama dojdę jak poradzić sobie z 'question tags'. Mimo wszystko, dzięki za odzew, pozdrawiam, arywistka [placehunter]. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_bianca Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 11:06 Nie,nie dało się :( Ja dalej nie wiem o co ci chodzi, i co według ciebie jest "osobliwe". Nie ma się co obrażać. Widać nie zaliczamy się do "wtajemniczonych" :) W tekście Louisa masz wiele przykładów question tags, jak nie pasują, to ja już nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xman Re: a nice contradiction IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:11 arywistka asked for something logically impossible. The results were a logical consequence, though. Odpowiedz Link Zgłoś
axxolotl Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 14:24 Czy z kontekstu podanych przeze mnie zdań tak > trudno wywnioskować, że chodzi mi o rozbieżności we wstawianiu pytania > rozłącznego? Trzy przykłady, może to za mało, ale dla wtajemniczonych to nic > trudnego dodać "coś od siebie" Latwo, ale napisalas, aby takich NIE pisac wiec wynika, ze one nie sa "osobliwe". Odpowiedz Link Zgłoś
arywistka Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 14:39 Tutaj się chyba nie zrozumiałyśmy, Chodziło mi, by forumowicze nie powielali schematów, które ja już uwzględniłam. Z polskiego na nasze: nie pisać 'q.t.' z "aren't I", "shall I", "Nobody..., "[for example] did they". arywistka Odpowiedz Link Zgłoś
axxolotl Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 14:43 aaaaaaa, no teraz to mi sie juz rozjasnilo pod latarnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
milusiaa Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 14:22 Arywistko:) Zdania, które podałaś, są właśnie takimi "osobliwymi przypadkami", dlatego tu obecni nie bardzo wiedzieli, co pisać. Louis napisał co prawda po francusku, ale przykłady masz po angielsku, więc myślę, że można skorzystać z nich. Oprócz zdań, które wymieniłaś (a które właśnie są takimi osobliwościami) ciekawą sprawą jest też intonacja. Jeśli QT jest prawdziwym pytaniem, intonacja pójdzie do góry, jeśli nie jest (czyli wtedy, kiedy wypowiadający zdanie jest pewnien, a chce się tylko upewnić) wówczas intonacja będzie opadająca. Odpowiedz Link Zgłoś
milusiaa Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 14:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=517&w=17417868&v=2&s=0 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arywistka Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 14:44 Wielkie dzięki za Twoją wypowiedź. Świetna z Ciebie osoba! Zresztą, milusiaa zawsze jest milutka, prawda? Jeśli chodzi o intonację, wiem o tym, n-ciel wyjaśnił na lekcji. Serdeczne podziękowania [jeszcze raz] za Twój głos w całej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
arywistka Re: Osobliwe przypadki 'question tags' 21.01.05, 14:33 Bardzo doceniam odpowiedź Louisa, szkoda tylko, że nie znam francuskiego i 'question tags' w tym języku mi się nie przydadzą. A z równowagi wyprowadziły mnie wypowiedzi poprzedników L., którzy angielskim być może władają nienagannie, ale polskim to chyba nie za bardzo... Otoż "osobliwy" to 'zwracający uwagę', 'szczególny', 'niezwykły'. Sądzę, że po takim wprowadzeniu, z pewnością wiedzieliby o co chodzi. Aha, 'wtajemniczeni' to oczywiście ci, którzy z gramatyką angielską są oswojeni i teorię prawidłowo stosują w praktyce. Za wszelkie przykrości przepraszam z całego serca. Mam nadzieję, że nie będę dla Was TĄ arywistką. Pozdrawiam, placehunter Odpowiedz Link Zgłoś