cricks 19.06.05, 18:16 Co sądzicie o tych podręcznikach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ladyinblack Re: Opportunities ogolnie wszystkie czesci ;) 25.06.05, 02:22 ogólnie dość wygodne dla nauczyciela:) uczyłam z nich trochę w liceum i większość uczniów była z książek zadowolona, szczególnie te upper intermediate o ile pamiętam miały dość ciekawe teksty. niestety, za mało z nimi pracowałam, żeby wyłapać jakieś istotne błędy albo ciekawostki. mają różne dodatki - słowniczki, ćwiczenia maturalne (chyba do każdego poziomu). do liceum nadają się nieźle, na prywatne lekcje lub na kursy gdzie nie kładzie się nacisku na przygotowanie do matury wybrałabym jednak coś innego, Opportunities są jednak bardzo "szkolne". Odpowiedz Link Zgłoś
cricks Re: Opportunities 25.06.05, 10:00 Ja słyszałem wiele negatywnych opini: 1. Za dużo obrazków. 2. Ubogie wyjaśnienie gramatyki. 3. Ćwiczenia są w książce ćwiczeń i w podręczniku. 4. Zasób słownictwa jest bardzo skromny. 5. Tematy są nudne a kolejne ćwiczenia takie same, tyle że inne słownictwo zawierają. Może mi ktoś napisać jakie tematy z gramatyki zawiera Opp. Intermediate?? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrawu Re: Opportunities 27.06.05, 23:49 uczę z Opsów beginners & elementary.TRAGEDIA.przedtem mialam English File, ktory uwielbiam.Opsy są beznadziejne, ponieważ: -podstawy gramatyki (np.present simple) ciagną sie przez kilka rozdzialow -żenujący poziom piosenek-zrezygnowalam z ich puszczania -kompletnie nieżyciowe dialogi (co robi ta małpka?ta małpka je kanapkę) -okropny teacher's book-nic tam nie ma -gotowe testy w praktyce odpadają-trzeba robic wszystko od nowa, bo albo too easy albo too difficult ZDECYDOWANIE NIE NIE NIE Odpowiedz Link Zgłoś
luna37 Re: Opportunities 29.06.05, 00:54 Uxczyłam ze wszystkich poziomów jak również z EF i powiem tak : jesli chodzi o mnie to English File jest dobre na kursy wszelkiego typu ( odpowiednia a nawet zbyd duż liczba konwersacji i ze słuchu - ale za to mało uporządkowane) a co do Opportunities.- zaczynam od elemantary (który czasem uzupełniam dodatkowymi xero), a kończę na intermediate ( uczę w profilowanym). Uważam że ten podręcznik jesli chodzi o mnie to zdał egzamin na 6 - wszyscy moi zdali maturę podstawowa bardzo ładnie , a co niektórzy nawet i rozszerzoną ( mówię o tych którzy nie chodzili dodatkowo). Słownictwa jest tam bardzo dużo, tylko trzeba popatrzeć dokładnie...polecam aha...no i oczywiście ja nie uzywałam ćwiczeń bo moich uczniów nie stac było na kupno ich. Odpowiedz Link Zgłoś
mikaas3 Re: Opportunities 29.06.05, 19:38 Największa beznadzieja, jaką można znaleźć. Bardzo, ale to bardzo niefajne książki. Strasznie ciężkie i nawet jak jest jakiś ciekawy temat jest nieciekawo realizowany. Męczyłam sie z nimi w liceum (intermediate i upper-intermediate). Gorąco nie polecam. Strasznie kolorowa i gdzieniegdzie źle się czyta ze względu na słaby kontrast między czcionką i tłem. Odpowiedz Link Zgłoś