sonia_k1
28.05.07, 19:05
Na zadanie musze przetłumaczyć taki tekst:
Ferdynand Magellan urodził się w Portugalii w rodzinie drobnego prowincjonalnego szlachcica. Wolny czas zawsze poświęcał na studiowanie opisów geograficznych i słuchanie żeglarzy, którzy podróżowali po bezkresnych wodach. Magellan opracował szczegółowy plan dotarcia do Moluków drogą zachodnią przez Atlantyk. jedynym problemem była bariera lądu Nowego Świata, w której usiłowano znaleźć przejście. Po długich naradach rząd przyjął projekt Magellana i Ruy de Faleiro, który także próbował znaleźć „ukrytą” cieśninę. 20 września 15719 roku okręty wraz z załogą opuściły Sewille i wypłynęły na Atlantyk, kierując się ku Wyspom Kanaryjskim. Dotarli oni do Brazylii dopiero w listopadzie, a później do ujścia La Platy. Gdzie Magellan rozczarował się po raz pierwszy, gdyż nie było tam rzekomej cieśniny tylko szerokie ujście rzeki. W kwietniu 1520 roku zatrzymali się w Zatoce Św. Juliana, gdzie wybuchł bunt, który wywołali hiszpańscy oficerowie, chcąc wymusić na Magellanie powrotu. Jednak Ferdynandowi udało się poskromić oficerów i wróciło wszystko do normy. Pod koniec sierpnia okręty wypłynęły, a 18 października karawele płynąc na południe wzdłuż wybrzeża patagońskiego natknęły się na cieśninę prowadzącą ku zachodowi. Magellan nazwał ją Cieśniną Wszystkich Świętych. Jednak nie poprzestał na tym, bowiem kontynuował wyprawę. Przez cieśninę wpłynął na wody Morza Południowego, a później na wody oceanu, który później otrzymał nazwę Spokojnego. Płynął początkowo ku północy w nadziei, iż dotrze do Moluki. 24 stycznia natrafił na wyspę, którą nazwał Wyspą Rekinów. Magellanowi udało się także odkryć wyspę Samar z grupy Filipin. Zginął on podczas potyczki z ludźmi żyjącymi na wyspie Matan 27 kwietnia 1521 roku. Ocaleni z załogi odpłynęli na okrętach, gdzie dopiero 8 listopada ludzie znaleźli gościnne przyjęcie na jednej z Wysp Korzennych (Moluków). Wrócił tylko jedne okręt „Victoria”, który w drodze powrotnej jeszcze Timor i inne Wyspy Sundajskie, a w połowie maja 1522 roku opłynęła Przylądek Dobrej Nadziei. Wyprawa Magellana dostarczyła praktycznego dowodu kulistości Ziemi, jak również uświadomiła ówczesnym ludziom, iż świat można opłynąć dookoła, gdyż oceany łączą się .
Czy może ktoś mi pomóc, bo nawet nie wiem jak się do niego zabrać, bo to jest o historii.... a ja nie mam takiego zasobu słów..??