Gość: ja IP: 213.199.213.* 10.11.03, 18:11 Jeżeli zdanie w Present Simple brzmi : -He never plays Monopoly To zaprzeczenie będzie wyglądało jak??? - He doesn't never plays Monopoly??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hipokryta Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: 63.225.91.* 10.11.03, 18:14 he does play monopoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: 213.199.213.* 10.11.03, 18:16 ale mi chodzi o zaprzeczenie, nie o pytanie......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: 213.199.213.* 10.11.03, 18:18 z resztą pytanie brzmiałoby chyba Does he never play Monopoly Mi chodzi o zaprzeczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipokryta Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: 63.225.91.* 10.11.03, 18:32 He never plays monopoly On nigdy nie gra w Monopoly jak to po polsku morzna zaprzeczyc? He doesn't never play monopoly = on nie nigdy nie gra w monopoly = nie ma sensu w obu jezykach bo jest double negation. Jedyne zaprzeczenie o ktorym moge pomyslec to: On gra w monopoly = He does play monopoly. Never jest nigdy, wiec jak chociaz raz zagra to juz jest zaprzeczenie. chyba ze nauczyciel ci kaze cos wymyslic nie z tej planety w archaicznym angielskim to w takim razie nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
an.mar Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE 11.11.03, 15:25 przeczenie jest bardzo proste. Sa dwa wyjscia : He does not play monopoly. He never plays monopoly. Nie mozna powiedziec He does not never play monopoly bo w angielskim nie ma podwojnego zaprzeczenia. jesli uzyjesz 'never' to nie mozesz juz dodac 'not'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkl Zaprzeczenie do zaprzeczenia jest potwierdzeniem IP: *.mad.east.verizon.net 10.11.03, 19:46 Gość portalu: ja napisał(a): > Jeżeli zdanie w Present Simple brzmi : > > -He never plays Monopoly > > To zaprzeczenie będzie wyglądało jak??? > > - He doesn't never plays Monopoly??????????????? > Szukasz zaprzeczenia do zaprzeczenia?? He never plays Monopoly - jest zaprzeczeniem Zaprzeczeniem do tego byloby He always plays Monopoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: victoria Re: Zaprzeczenie do zaprzeczenia jest potwierdzen IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.11.03, 20:00 wydaje mi się że chodzi ci o coś w stylu "He doesn't play Monopoly (tylko nie wiem co?- at all?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz z USA Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: 206.198.5.* 10.11.03, 20:32 Co za mania z tymi czasami: past perfect, past tense etc... ludzie takie rzeczy tylko w Polsce ucza tutaj w Ameryce nie ucza zadnych czasow nawet na poziomie uniwersytetu...to strata czasu, wazny jest conversational english, ktory pozwoli ci sie porozumiec w sklepie, biurze, przez telefon a nie takie glupoty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.03, 21:19 aleś pierdyknął! (znowu) Odpowiedz Link Zgłoś
kingfish Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE 10.11.03, 21:34 W toku uczenia sie jezyka, szczegolnie poza granicami kraju ktory ten jezyk uzywa, jest to bardzo przydatne. Gość portalu: Lukasz z USA napisał(a): > Co za mania z tymi czasami: past perfect, past tense etc... > ludzie takie rzeczy tylko w Polsce ucza tutaj w Ameryce nie ucza zadnych czasow > > nawet na poziomie uniwersytetu...to strata czasu, wazny jest conversational > english, ktory pozwoli ci sie porozumiec w sklepie, biurze, przez telefon a nie > > takie glupoty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz z USA Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: 206.198.5.* 10.11.03, 20:32 he always plays monopoly.... he never to jest zaprzeczenie.... co za pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: *.vs.shawcable.net 10.11.03, 20:40 It's not exactly what you want, but you can say "there is not a day when he doen't play Monopoly". Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: *.proxy.aol.com 11.11.03, 00:29 W języku polskim posługujemy się podwójnym zaprzeczeniem: On NIGDY NIE gra w Monopoly. W języku angielskim nie jest to możliwe. Można tylko powiedzieć: He never plays Monopoly. He ever (always) plays Monopoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awalk Re: Pytanie o PRESENT SIMPLE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 16:56 He doesn't ever play monopoly. Odpowiedz Link Zgłoś