Gość: Zez IP: *.proxy.aol.com 01.03.04, 19:27 I Szwecja rzuca " klody " pod nogi Polsce, "kilka minut przed dwunasta " do UE przykre ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eddy46 Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii 01.03.04, 20:19 Jakie klody?Dziwne!Dlaczego Szwecja ma finansowac Polske ktora wybrala latajacy zlom z USA!!!I to jeszcze latajacy gdy USA zezwoli!(kody)Nad Czechami i Wegrami lata juz Jas39 i inwestycje Szwedzkie ida pelna para.A gdzie inwestycje z USA? Nigdy ich nie bedzie!!Zaplaca odszkodowanie Ktore rozkradnie holota!!Niech Polska idzie do USA po pieniadze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Znowu tu sie pojawiles intelektualisto? IP: *.trlabs.ualberta.ca 01.03.04, 21:27 Chociaz masz racje, Szwecja musi sie przeciez martwic o swoja armie bezrobotnych, padajacy socjal i silna korone. A i na Jasiu Szwecja nie zarobila za bardzo - niestety, nie ta sila przebicia. Idzcie sie poskarzyc do FN, moze napisza rezolucje, zeby kupowac szwedzkie produkty:) Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Znowu tu sie pojawiles intelektualisto? 02.03.04, 01:17 Ty sie przeciesz trzymales w tej Szwecji rekami i nogami!!Co do mnie ja juz przestalem dyskusji z polglowkami!!!Ze plujesz na Szwecje nic dziwnego?Kopnela cie przeciez w dupe!!!Takich polglowkow wiecej sie szykuje!Jak wiesz lekarze w Polsce ucza sie Szwedzkiego i Norweskiego a nie angielskiego!!Cos w tym jest!A to ze mala Szwecja procentowo bije w sporcie twoje USA nie mowiac o Polsce! (Hokej,pilka nozna,sporty alpejskie,curling,pilka reczna,golf.tenis,tenis stolowy,gwiazdy LA,plywanie itd!8 milionowa Szwecja!!!A ty Polski patrioto dlaczego dla niej nie pracujesz tylko wloczysz sie po swiecie!!Porownania twoje Szwecji do USA albo do Dani ktora jest siostra Szwecji to tylko komplement. Porownaj do swojego kraju z ktorego uciekles jak szczur!Dlaczego nie porownujesz Polskich produktow ze Szwedzkimi!!Dlaczego nie porownasz Zamech z ABB!Malaco z Wedlem albo Fazier.Szwedzkie Huty z Polskimi Hutami.Elektrolux z Polar Volvo z Jelczem Scania z Sanem!Dlaczego chwalisz sie cudzym a nie swoim!!Ten przez ciebie opluty Ericsson ktorego uzywasz(Sonyericsson jest na Ericssona technologi a jest w spolce ze wzgledu na gry)jest jednym z najleprzych na swiecie!!!Masz takie cos w Polsce?Produkcja Jasia to orginalna SAAB konstrukcja masz takie cos w Polsce?SAAB 2000 bardzo popularny samolot cywilny!Masz takie cos w Polsce itd,itd!!!Od czasu "wolnej Polski"minelo 15lat i mimo ze Polska miala polowe dlugow darowane jest gorzej jak w 1989 roku!O wlasnie:Gierek jest winny,EU jest winne teraz Szwecja jest winna!!A Pany Polacy krytykuja Solidarnosc do Ameryki im sie chce.Tam zwyciezyl egoizm!Tylko dlaczego masy tych Panow siedzi na zasilkach w Szwecji Dani Norwegi?I tez patrza z gory na innych!A kazdy z nich byl w Polsce kims!Nie daj boze robotnikiem!Ale wracac nie chca choc to niedaleko.I wola byc w Szwecji na A-kassie niz byc w Polsce kims! (Co najmniej szefem)Przyjemnej lektury! To ostatni raz z toba dyskutuje mam nadzieje ze po wejsciu Polski do EU nie zjawisz sie w Szwecji jak zmarnowany syn!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Co sie tak podniecasz - napij sie moze wody:) IP: *.trlabs.ualberta.ca 02.03.04, 01:57 Ale wypisales elokwentna replike, az sie wzruszylem:) Potwierdziles tylko moja opinie o twoim poziomie intelektualnym skoro nawet nie wiesz, ze koncowka .ca to Kanada a nie USA. Co do porownywania Szwecji i Polski, to moze zacznijmy od zachowania twojego tchorzliwego kraju w czasie IIWS, a potem dyskutujmy na temat mozliwosci rozwoju technologii. Zreszta mala Nokia, ktora jeszcze w latach 80-ych robila kalosze pokazala wam, ze skonczyly sie czasy odcinania kuponow od zyskow z wojny. A o mnie nie musisz sie martwic, mnie do Szwecji z Kanady nie ciagnie, ja umiem dobrze liczyc, a wlasnie przymierzam sie do kupienia domu, ktorego nie dam sobie zabrac podatkami jak szwedzcy emeryci. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Co sie tak podniecasz - napij sie moze wody:) 02.03.04, 02:22 A ha!Teraz 2ws!Tez zawinila!Bohaterstwo zostawiam Polakom!!!Oni sa specjalistami!Niech im ziemia lekka bedzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Co sie tak podniecasz - napij sie moze wody:) IP: *.radom.net 03.03.04, 14:03 eddy46 napisał: > A ha!Teraz 2ws!Tez zawinila!Bohaterstwo zostawiam Polakom!!!Oni sa > specjalistami!Niech im ziemia lekka bedzie!!! Mozna sie bylo spodziewac po tobie matole, takiej histerycznego wymiotu obelg zamiast ustosunkowania sie do meritum wypowiedzi adwersarza. A co do Szwecji i USA to fakty sa takie ze w USA magazynier w supermakecie zarabia wiecej niz dentysta w Szwecji a jest jeszcze ciekawa symulacja ktora przeprowadzili ekonomisci [zreszta Szwedzcy]; otoz gdyby teraz Szwecja miala byc kolejnym stanem USA to okazaloby sie ze Szwedzi jako grupa etniczna zarabiaja o 2-3% mniej niz w USA afroamerykanie, ktorych zreszta dochody stanowi srednio 30% srednich dochodow obywateli amerykanskich. Zeby byla jasnosc to nie posadzam Szwedow o jakies cechy negatywne ktore stawialyby ich nawet ponizej czarnuchow, chcialbym tylko zwrocic uwage nad dobroczynnymi skutkami socjalistycznych eksperymentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii IP: *.radom.net 02.03.04, 18:13 errata. nie ma na wegrzech i czechach zadnych szwedzkich inwestycji z takiej prostej przyczyny ze zaden z tych krajow nie kupil grippenow. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii 02.03.04, 22:25 Jestes swietnie poinformowany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii IP: *.radom.net 03.03.04, 13:49 Choc oczywiscie, dla sprawiedliwosci trzeba dodac ze szwedzi przetargi wygrali ale oba te kraje nie zdecydowaly sie na zakup samolotow. jakichkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomyłka Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii IP: 213.186.84.* 02.03.04, 03:04 Hm, dysputy na tym forum są na żenująco niskim poziomie. Drogi "eddy" Z tego tekstu nie wynika,że Szwecja nam chce cokolwiek zabrać lub, mimo zwiększonego budżetu (do 1,15%), nie dać większych pieniędzy na nasze biedne regony. Chodzi tu o to, że Szwedzi przeprowadzili symulacje, z których wynika, że nawet jeżeli podniesie się poziom budżetu UE to nasze korzyści bedą takie same jak gdyby budżet został na dotychczasowym poziomie 1% PKB krajów członkowskich. Te pieniądze pójdą po prostu na inne cele. W sumie to chciałem tak naprawde zwrócić uwage na coś innego. We wszystkich mediach (głownie w TVP) przed naszym wstąpieniem do UE (tzn. przed referendum) niesamowicie nagłaśniano sukces Irlandii jako sztandarowo "dziecko" pomocy biednym w UE. Ta propaganda sukcesu była(to powinni przyznać chyba nawet zwolennicy UE) obrzydliwa, polegająca głównie na niedomówieniach a czasami wręcz kłamstwach. Teraz w jakims stopniu się ją prostuje lub prostuje się sama. W tym kontekście zwracam uwage na wypowiedż pana ze Szwecji o prawdziwych powodach irlandzkiego cudu gospodarczego, na co niektórzy w Polsce, np. środowiska związane z UPR, zwracały uwage już dawno. PS A podejście Szwecji do budżetu uważam za całkiem sensowne (nie sądziłem że kiedykolwiek tak powiem o tym soc-(k)raju). Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii 02.03.04, 04:15 Panie Pomylka nasze dysputy z Bartem Pan nie zrozumie gdyz my sie ta lubimy juz od dluzszego czasu.I nie musi byc wcale na temat!Co do kraju socjalistycznego to 80%w Polsce za nim teskni!!!Ale oni nie maja komputerow,ani tez nie dyskutuja na forum.Co gorsze nie maja zadnej lewicowej partji ktora by ich reprezentowala.Oczywiscie byla to tylko zlosliwosc!Okazja by przypomniec ze Polska idzie do Europy a nie do USA!!!Co do liczenia Szwedzi zawsze umieli liczyc nawet wtedy kiedy USA spekulanci polzyli korone!!Cel byl wiadomy doprowadzic do upadku panstwa najbardziej ludzkiego!Ale to sie niezbyt udalo! Dzisiaj Szwedzka gospodarka stoji nalepiej w Europie i o dziwo ma granice wydatkow ktorych nie moze przekroczyc!W tej granicy moze sobie pozwolic na socjalne szalenstwa!!Jezeli o podatki chodzi to ja place 32%.Te inne podatki to WAT itd ale to jest w kazdym kraju!A ze podatek jest tylko Komunalny a nie panstwowy to wszystko zostaje u mnie w terenie gdzie mieszkam!Napewno gdzie indziej sa nizsze podatki ale ja nie musze placic za szkoly (wszystkie).Ubezpieczony jestem czy pracuje czy nie pracuje.Minimalne oplaty za Sluzbe Zdrowia.Rozbudowane przedszkola,darmowe ksiazki i pszybory szkolne! Darmowe obiady w szkolach dla dzieci.I wszystko za moje 32%Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii IP: *.nll.se 02.03.04, 10:28 Szanowny, ze tak powiem, Panie Eddy46! 1/ Przesadzil Pan, ze 80% Polakow teskni "do kraju socjalistycznego". 2/ Przesadzil Pan tez z ta "lewicowa partia". 3/ Przesadzil Pan z umiejetnoscia liczenia, ktora jakoby, wedlog Pana, Szwedzi sie wyrozniaja czy cechuja. Mysle, ze tutaj ulegl Pan szwedzkiej propagandzie sukcesu. 4/ Strasznie Pan przesadzil twierdzac, ze gospodarka szwedzka "stoi najlepiej w Europie"! Tutaj ulegl Pan z cala pewnoscia (!) szwedzkiej propagandzie sukcesu, ktora jest przez socjalistow szwedzkich doprowadzona prawie do doskonalosci. Byc moze jest Pan tez czlowiekiem naiwnym, niedoinformowanym albo zlej woli. Podobnie jak z gospodarka, jest tez z tymi "granicami wydatkow, ktorych" jakoby w Szwecji "nie mozna przekroczyc". Jezeli jest tak jak pan pisze, to jakim cudem, dlugi panstwa szwedzkiego, wynoslilyby w dniu dzisiejszym ok. 1500 mld koron. Prosze przeliczyc teraz zadluzenie panstwa na glowe jednego Szweda i porownac je z zadluzeniem na glowe Polaka, Czecha czy Wegra. Zobaczy Pan wtedy prawdziwy obraz szwedzkiego cudu, o ktorym probuje Pan tutaj przekonac swoich rodakow (?). 5/ Jezeli placi Pan tylko 32% podatkow w Szwecji, to jest Pan czlowiekiem biednym albo bardzo biednym (bezrobotnym?), ktory zarabia, po tym podatku, o ktorym Pan pisze, ok 7000-8000 sek (czynsz w Szwecji za byle jakie mieszkanie wynosi 3500-6500 sek - bez oplat za prad, wywoz smieci i telefon). Tylko dlatego, ze jest Pan biedny, placi Pan wylacznie podatek komunalny. Bardzo dobrze zarabiajacy Szwed (7-9 % ludnosci) zarabia ok. 50 000 sek po podatku i placi 56% podatku bezposredniego, w tym drugi podatek, ktorego Pan nie placi - podatek krajowy). Podatek VAT jest w kazdym kraju, ale w Szwecji jest, generalnie, po Norwegii i Danii najwyzszy! 6/ Za sluzbe zdrowia placi Pan! Za wizyte u lekarza specjalisty 250 - 300 sek (zalezy od wojewodztwa). Za kazdy dzien pobytu w szpitalu odtracaja Panu automatycznie ok. 80 sek. Za leczenie zebow, jezeli je Pan oczywiscie ma, placi Pan 100%. Za leki, do progu 1800 sek - 100%. 7/ O przedszkolach i szkolach nie bede pisal, bo jest to material na dlugi felieton a nie na dyskusje internetowa. 8/ "To wszysto" o czym Pan pisze nie jest finansowane z P a n a podatkow. Jest tez finansowane z podatkow tych Szwedow, ktorzy placa 57% podatkow bezposrednich, a w rzeczywistosci placa ok. 85%, jezeli wyliczenia dokanane w organizacji "Skattebetalarna" sa prawdziwe. Na koniec gratulacje z okazji tak dobrego samopoczucia! Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii 02.03.04, 15:55 Szanowny Panie Andrzeju!Wyglada na to ze jest pan z tych Polakow siedzacych w Szwecji a ktorym sie wydaje ze jezeli skonczyli szkoly za ktore ktos inny placil (pisanie swiadczy ze pan chodzil do szkoly w PRL-u)Tacy co uwazaja ze wszystkie rozumy zjedli i tacy co gryza reke ktora im jesc daje!Co do tego dlugu 1500 milr skr to on byl w latach 90 a Szwecja jest w Uni i nie moze miec dlugu pszkracjacego pewna norme!!A 1500 miliardow skr =150 miliardow dolarow a to juz cos innego(Bill Gates ma 200 miliardow majatek a Polska dlug na 3000 mild dolarow.Irak bedzie mial darowany dlug w wysokosci 300 mild dolarow.Tylko Polska dziura w budzecie wynosi okolo20 miliardow dolarow!!Wiec jak pan widzi nawet ten dlug z lat 90 nie jest taki duzy.Przy tym Szwecja procentowo jest najwiekszym platnikiem do UE.Co do podatku To e Sztokholmie podatkowa tabela jest 29 Malmö 32 Göteborg 30!A co do wartosci ktore pan podal to musi pan przyznac ze przy panskich zarobkach netto 30000 skr 15000 tysiecy zlotych co to jest placic za lekarza 200 albo 300 koron.Prawda jest ze w osrodku zdrowia w Sztokholmie wizyta u lekarza kosztuje 145 skr a wiecej u lekarza prywatnego! Wiec jak pan widzi dla pana jest za darmo!!Co do mieszkania to komunalna 4 jest za 5000 skr!I te byle jakie mieszkania (z calkowicie wyposazona Kuchnia:Zamrazalnik,lodowka,szafki,szafy,piec jak tez z calkowicie wyposazona lazinka).Gdzie pan ma to na swiecie!Nawet jezeli chce pan mieszkac za 8000 skr to co to dla pana z panskim 50000 brutto!Po podatku zostaje panu 25000 skr (12500zl)nawet ze tymi 52%podatkami to nieprawda!One sa jezeli liczyc Wat i inne nie besposrednie podatki.Ale one sa na calym Swiecie!!!Co do moich zarobkow one dla mnie wystarczaja!!Nie narzekam!!Teraz o lekach!Oczywiscie placi sie 1800 skr a po tej sumie sa za darmo!Na przyklad Losec (na wrzody ) Kosztuje jedno pudelko 800skr 2 pudelka losec i jeden antybiotyk wypisze lekarz wciagu dnia.Gdy zaplaci sie w aptece ma sie lekarstwa caly rok za darmo!! Strasznie drogo z panskimi zarobkami!!!A za szpital 80 skr dziennie!!Przeciesz pan dostajesz 80% procent chorbowego!Z pana zarobkami okolo 1200 skr dziennie!! Czy to jest duzo?A co do tych szwedow co placa Tak olbrzymie podatki (bogatych Szwedow to oni nic nie placa!!!Juz ich adwokaci tak potrafia planowac podatkowo' ze wyglada na to ze nic nie zarobili ale pracowali za darmo!!!A jak ja jeszcze napisze ze bezrobotni dostaja na reke 10000 skr aktualna stawka dzienna A-kassa (pierwsze 100 dni 780 skr za dzien bez podatku reszte 680 skr za dzien)i nie musza palcem ruszyc!Tak wyglada ta zla Szwecja ktora pan sam opisal!To panskie fakty!Ja tylko pokazalem na panskich faktach!I na koncu porada!!!Dlaczego nie wyjedzie pan do Brazyli,Argentyny,Chile,Wenezueli,Rosji,Slowacji.Tam maja podatek liniowy!Placic 15% to by bylo cos !!!W krotce do tych krajow dojdzie Polska wiec wolna droga tam nie musi pan placic na nierobow!!Sami z glodu umieraja!!!Z powazaniem Eddy46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii IP: *.nll.se 02.03.04, 17:15 Szanowny Panie Eddy 46! 1/ Dlaczego uwaza Pan, ze podawanie ogolnie dostepnych faktow i ogolnie dostepnej prawdy jest gryzieniem reki, ktora jesc daje? Czy dlatego, ze chodzil Pan do szkoly stalinowskiej i tak zostal Pan tam "wyszkolony", czy dlatego, ze jast Pan calkowicie spacyfikowany szwedzka propaganda socjalistyczna? 2/ To, ze Szwecja jest w UE nie swiadczy wcale, ze ktos za nia posplacal j e j dlugi wewnetrzny i zagraniczny. 3/ Panski przelicznik korony szwedzkiej na dolara jest cokolwiek naciagniety. 4/ Skad Pan wzial 3000 mld dolarow polskiego zadluzenia? Z sufitu czy z wiesci gminnej niosacej sie szeroko po pieknej ziemi szwedzkiej. Wiesci, ktora poza powyzsza sensacja mowi, ze prawie wszyscy Polacy to pijacy, albo handlarze wodka i papierosami, ze w Polsce po ulicach jezdza tylko male Fiaty, ze polskie kobiety sa generalnie ponizane i ucisnione, ze na drogach poza miastami jezdza glownie drabiniaste wozy, i ze w Polsce brud jest taki jak w Egipcie. 5/ Moze Pan wyjasni dokladniej co znaczy "tabela podatkowa"? 6/ Robi Pan blad w obliczeniach: przy zarobku 50 000 brutto, dostanie sie nie 30 000 sek netto, a zaledwie 20 000 do 23 000, zaleznie od wojewodztwa. Zapomina Pan o podatku krajowym i tzw podatku od wysokich dochodow, ktorego Pan nie placi. Zapomina Pan tez o podatkach posrednich. Szwedzi o niskich dochodach olaca n.p: 600 - 800 sek za miejsce w przedszkolu, a ci co zarabiaja wiecej 3500 - 4000. Takich podatkow jest wiecej! 7/ Szwedow, ktorzy nie placa podatkow wcale jest co najwyzej kilkuset najbogatszych. Wiekszosc z nich mieszka przynajmniej 7 miesiecy poza Szwecja. 8/ Przecietny Szwed, po oplaceniu wszystkich podatkow, czynszu, oplat socjalnych, ubezpieczen i jedzenia, ma "wolnych" koron raptem 500! Sa to dane pochodzace z SSCB. 9/ Nigdzie nie napisalem, ze Szwecja jest dla mnie "zla"! Odpowiedzialem tylko na Panski post, podajac fakty. Odwrotnie niz Pan! 10/ Panskie propozycja wyjazdu do Innych krajow jest rodem z czasow stalinowskich, ktore jak widac uksztaltowaly Pana definitywnie na cale zycie. Dzieki ludziom myslacym tak jak Pan, Szwecja staje sie krajem coraz biedniejszym i umyslowo zacofanym. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Panie Andrzeju IP: *.trlabs.ualberta.ca 02.03.04, 18:06 Widze, ze i Pan dal sie wciagnac w dyskusje z tym osobnikiem. Ja zrobilem ten sam blad niestety bo dyskutowac z nim jest nie sposob. Ten facet nie potrafi w ogole ustosunkowac sie rzeczowo do danych, powtarzajac tylko jak katarynka rubryki z lopsedlar Aftonbladet (sam twierdzi, ze pracuje w Ericsonie w R&D ale wtedy by przeciez nie placil tylko 32% podatku i nie pisal takich glupot!) Gosc nienawidzi po prostu Polski i Polakow! Mam wrazenie, ze byl kiedys zonaty z Polka, ktora rzucila go w diably i stad umie po polsku i jest sfrustrowany. A co do Szwecji, to jest to naprawde piekny kraj i bardzo lubie ludzi, ktorzy tam mieszkaja. Niestety, tak jak pan pisze, lata propagandy sukcesu (s) zaczynaja przynosic coraz smutniejsze skutki i mam nadzieje, ze Szwedzi wreszcie sie otrzasna i zaczna patrzyc przez normalne okulary na otaczajaca ich rzeczywistosc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Panie Andrzeju IP: *.telia.com 02.03.04, 18:33 Dzieki! Pozdrowienia dla Pana i pieknej Kanady! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Panie Andrzeju 03.03.04, 12:39 Bartus! Moja zona jest polka!!!Mamy za soba 23lata!!!Hej Hej Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii 02.03.04, 22:21 Po pierwsze jestem Szwedem i nikt mnie nie mogl spacifikowac!!To pan jest gosciem a nie ja!!Co do polskiego dlugu to jedno zero mi sie tryknelo!Nigdy nie napisalem zle o Polsce co nie mage powiedziec o olbrzymiej ilosci Polakow!!! Dziwne ze przecietnemu Szwedowi zostaje 500 skr po zaplaceniu rachunkow!Mnie zostaje razem z zona bardzo duzo a ja jest przecietnym Szwedem!Skad maja ci bidacy na domki letnie na wille!!Za co jezdza za granice!!!Za co uprawiaja sport!!Moja zona ktora jest pilegniarka i ktora pracuje na noce ma okolo 28000 brutto na reke 20000skr.Co do tabeli 29 oznacza ze z kazdych zarobionych 100skr placi sie podatek 29 skr i Stockholm 32 i Malmö!Jak panu wiadomo nie placi pan zadnych ubezpieczen to sie ma gratis!!Oczywiscie samochod 154 skr w misiacu (trafik)Bez reszty mozna zyc!!Nawet mieszkanie jest ubespieczone pszez zwiazek!! A jakie oplaty socjalne?Jest pan pracodawca?Oczywiscie ze pisal pan klamstwa wiec pisal pan zle!Ja panu odpowiedzialem Panskimi faktami!!Co do przelicznika to korona stoji dobrze a dolar nie wiec naprawde przesadzilem???A co to znacza Stalinowskie czasy?Jak wiem to za tych czasow ludzie nie glodowali w Polsce!! Propzycje wyjazdu ponawiam a jezeli chodzi o przedszkole to ono jest dla pracujacego Szweda a nie dla bogatego ktory sobie moze zaplacic nianie albo Polke na czarno!!Klaniam sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii IP: *.nll.se 03.03.04, 17:04 To, ze jest Pan Szwedem duzo wyjasnia! Zostal Pan spacyfikowany przez swoich rodakow z partii socjalistycznej i komunistycznej. Zapewne tez poddal sie Pan temu bez specjalnych oporow. Byc moze nawet z przyjemnoscia. Wielu (wiekszosc?) Szwedow uwaza, ze Szwecja jest rajem na ziemi, i ze zaden kraj na tym doczesnym swiecie, pod z a d n y m wzgledem, nie dorownuje i nigdy jej nie dorowna! Jezeli zas statystyka mowi cos innego (nawet jezeli sa to oficjalne dane z SSCB), to tym gorzej dla statystyki! Chcialbym jeszcze raz podkreslic, ze to co pisze, jest obiektywna statystyczna prawda, a nie obsmarowywaniem Szwecji, co mi Pan caly czas zarzuca!!!Nie wiem czy Pan rozumie roznice, wydaje sie, ze nie. Podobnie jak Rosjanie nie moga sie przyzwyczaic do faktu, ze nie sa juz supemocarstwem rownym USA, tak samo Szwedzi nie chca widziec, ze zeslizneli sie z drugiego na siedemnaste miejsce w lidze dobrobytu na swiecie. Jezeli mowia to dane statystyczne, to sa one, wedlog wielu z nich, klamstwem. Jezeli mowi to obcokrajowiec, szczegolnie jezeli pochodzi z bylych krajow socjalistycznych, to jeszcze gorzej: Powinien sie ze Szwecji wynosic czym predzej. Podobnie jak musial to zrobic mlody bankier, ktory wykryl, ze banki szwedzkie kupowaly zloto od Niemcow, z pelna swiadomoscia, ze pochodzi ono od Zydow zabitych w obozie Auschwitz i smial te fakty na dodatek udostepnic mediom. Podobnie tez jak dwoch dziennikarzy, piszacych o powyzszym fakcie i o tym, ze ostatnia przymusowa sterylizacje dokononano w Szwecji, w majestacie prawa, w roku 1979. Panskie wczesniejsze tlomaczenie, ze USA i spekulanci z tego kraju doprowadzili do upadku korony, chcac zniszczyc jedyne raj na ziemi, jakim jest panstwo szwedzkie, wydaje mi sie rownie typowe jak i glupie. Nie widze nawet potrzeby z tym polemizowac choc moge jezeli Pan sobie tego zyczy. Bedzie to oczywiscie z mojej strony polemika na argumenty. Jezeli chodzi o zarobki pielegniarek, to nie znam ani jednej(!), pomimo, ze znam ich sporo, ktora zarabiala by, nawet w wieku przedemerytalnym - 28 000 koron. Panska "kurtuazyjna" propozycja mojego wyjazdu ze Szwecji, jest zapewne podyktowana Panskim wrodzonym humanitaryzmem i dobrym sercem, ktorym jako Szwed, od urodzenia Pan sie cechuje. Tak tez ja tak odbieram i za nia dziekuje! Chcialbym jednoczesnie oswiadczyc Panu, ze ze Szwecji wyjade kiedy J A bede chcial, nie Pan! Nie wiaze sie to w zaden sposob z moja trudna sytacja. Wrecz odwrotnie! Prace rownie dobra jak tutaj, znajde przynajmniej w 3 -4 krajach, i to od razu. Na razie jednak pozostane w pieknej Szwecji. Z przekory i zlosliwosci! Jak Pan sie z pewnoscia domysla, cech wrodzonych u Polakow. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii 03.03.04, 19:50 Sverige toppar välfärdslistor. Analys: Sverige toppar flera internationella välfärdslistor: USA:s BNP är förmodligen "uppblåst". Betydande produktion uppstår genom miljöskadlig verksamhet, reparationer av miljöskador, satsningar på försvaret eller brottsbekämpning, vilket gör att mindre resurser kan gå till annan välfärd. Amerikanen jobbar i genomsnitt mer än svensken. Det ger högre materiellt välstånd, men mindre välfärd i form av semester, föräldraledighet eller fritid. Måttet BNP/invånare tar, som sagt, inte hänsyn till om ett fåtal får en stor del av kakan, eller om BNP delas mer jämlikt över hela befolkningen. Välfärdsindexen premierar jämlikhet och samhällen med få utslagna människor. Detta är ett medvetet val av dem som har konstruerat indexen. Med andra ord är även välfärdsindexen värderande. De belyser andra perspektiv än BNP. Hur man än konstruerar den här typen av index kommer de alltid att vara fyllda med politisk sprängkraft. Vad ska mätas, det vill säga, vad är egentligen välfärd? Hur ska de olika indikatorerna viktas mot varandra? Och så vidare. I Sverige är det många som far illa, trots att välfärden, mätt enligt de här indexen, är god. Många invandrare ges - för att ta ett exempel - aldrig en chans på arbetsmarknaden. Sjukfrånvaron är hög, för att ta ett annat. Jämförelserna ska tas med en nypa salt. Men man får inte glömma att även många andra länder har stora välfärdsproblem. Tillståndet i Sverige är inte fullt så nattsvart som det ibland låter i den inhemska debatten. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii IP: *.swipnet.se 03.03.04, 20:29 I co z tego, Panskim zdaniem, wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re: Sztokholm ostro o budżecie Unii IP: *.telia.com 02.03.04, 20:21 Eddy jestes zwyklym, prostym i nieokszesanym SVENSONEM.Powodzenia w twoich marzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś