Gość: brzytwa Michnik uwazaj! IP: *.pcz.czest.pl 30.04.04, 10:14 Nie obnos sie tak z tym swoim kosmopolityzmem, czy internacjonalizmem. Przyjdzie taki dzien, gdy zdrajcow ojczyzny ten narod, ktorego tak nienawidzisz, bedzie wieszal na suchych galeziach. Ludzie wtedy przypomna sobie o takich tekstach jak ten. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Nie przesadzaj!!!!! IP: 157.25.139.* 30.04.04, 10:32 Nie przesadzaj!!!!! Osobiście nic do Michnika nie mam, za co go można winić? Zdrajcy Narodu obecnie pławią się w luksusie luksusie mają wszystkich gdzieś. Każdy ma prawo wypowiadać się co myśli, a że kto się Cieszy to i dobrze. Trochę optymizmu nam trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekstra Tak brzytwa, Nie przesadzaj!!!!! IP: *.udn.pl 30.04.04, 10:39 A TY MICHNIK uważaj! Uważaj! Mówie uważaj! Pisz o komuchach przy stalinowcach bo jak nie, to UWAŻAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Nie przesadzaj!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 30.04.04, 13:42 Czy Was kompletnie popieprzylo??? Zastanowcie sie co tu wypisujecie??? mik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak My w W-wie, wzmożoną dyscypliną uczcimy akcesję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 10:51 do Unii Europejskiej. Prosze pamiętać że u nas do północy 30 kwietnia panuje stan wyjątkowy. I nawet tej fladze co ją Pan Prezydent wciągnie na maszt to nie można się będzie przyjrzeć, chyba że w TV albo dopiero rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR M Re: Dzień radości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 11:18 Panie Michnik jak pogodzić radość z upadku totalitaryzmu komunistycznego z przyjaźnią do Jaruzelowa i Urbana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Ja też się upiję ze szczęścia :-))) IP: *.krakow.pl / *.vrak.krakow.pl 30.04.04, 12:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwis KOCHAM EUROPE!!!!!!!!! IP: *.wu / *.wu-wien.ac.at 30.04.04, 12:30 JEstem dumny z bycia Polakiem i Europejczykiem, dzisiaj i jutro bede swietowa jak szalony to wielki dzien Precz z motlochem LPR, Samoobrona Eurosceptycy do Bialorusi Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap no to gdzie ? 01.05.04, 01:30 Inny twoj kolega proponowal komory gazowe.Zdecydujcie sie wreszcie,UnioEuropejczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esen2 Re: Dzień radości IP: 195.245.213.* 30.04.04, 12:39 Bez wątpienia wejście do unii europejskiej to dla Naszego Kraju bardzo ważne wydarzenie. Jednak nie mogę zgodzić się z opinią, że "cel został osiągnięty". Celem nie jest samo wejście do unii, chociaż tak uważają np. działacze platformy obywatelskiej i - sie okazało - również Pan Adam Michnik. Celem jest wyraźna poprawa bytu ludzi mieszkających w Polsce. Wejście do unii może być tylko środkiem do realizacji tego celu, czy właściwym - sie okaże. Dlatego, póki co nie ma czego świętować. To tak, jakby drużyna piłkarska wpadała w euforię z okazji wyjścia na boisko. Tu trzeba jeszcze mecz wygrać. Północ z 30.04 na 1.05 właściwiej byłoby celebrować chwilą zadumy (nie chcę być złośliwy i pisać, że minutą ciszy). Na fajerwerki, szampan i inne "igrzyska" przyjdzie pora, jeżeli w wyniku wejścia do unii bedzie nas stać na "chleb". Wtedy i ja wyrazy "unia europejska" napiszę z dużych liter, na co ta organizacja musi sobie w moich oczach dopiero zasłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wan Re: Dzień radości IP: *.udn.pl 30.04.04, 12:50 Gość portalu: esen2 napisał(a): > Celem nie jest samo wejście do unii, chociaż tak uważają np. działacze > platformy obywatelskiej i - sie okazało - również Pan Adam Michnik. Celem Nie kłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukrainiec A Ukraina? IP: *.82.144.214.48.dyn.pool-1.broadband.voliacable.com 30.04.04, 12:49 Jestem Ukraincom na Ukrainie, i jak wielu ludzi tak samo chcial bym do Europy.... Ale nie jest to teraz mozliwe :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lord cox Spokojnie, Polska czekala 15 lat od 1989. IP: 146.145.235.* 30.04.04, 16:13 Ukraina bedac w Europie, predzej czy pozniej do UE wejdzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejka A Ukraina? IP: *.sympatico.ca 01.05.04, 05:53 Kotku ukrainski - nie martw sie - za pare lat zobaczysz sam, ze jestes w Europie. Ona juz i do was dotarla tylko jeszcze nie widac. Ockniecie sie jak Polacy - bez bankow, hut, fabryk, stoczni i ziemi. Tylko naiwna glupota tych co by chcieli do wielkiego swiata zaciemnia samozachowawcze myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igzee Re: Dzień radości IP: *.chello.no 30.04.04, 13:02 Po przeczytaniu roznych opinji zastanawiam sie czy w tej Unji jest jeszcze bardziej zkretynialy narod niz polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanec Dzis oddajemy suwerennośc biurokratom z Brukseli IP: *.acn.waw.pl 30.04.04, 13:15 Z czego tu sie cieszyć?? Przestajemy być suwerennym państwem i narodem. Dla mnie to dzień żałoby. Zeby były jeszcze z tego jakieś korzyściłatwiej byłoby to znieść, ale ja takowych nie widzę :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybirak Re: Dzień radości czy hańby? IP: *.big / *.devs.futuro.pl 30.04.04, 13:42 Dla mnie to dzień hańby, bo Polskę do Unii wprowadzają najbardziej komunistyczni komuniści polscy: Oleksy, Miller, Kwaśniewski i mordercy Popiełuszki, Pyjasa, Przemka itd. itd. itd. itd... To hańba! Winę za to ponosi Wałęsa, bo zamiast wybić wszystkie czerwone pluskwy, zachciało mu się pokojowej nagrody Nobla. Tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyUE Re: Dzień chańby !!!! IP: 195.205.185.* 30.04.04, 13:58 Nie ma gorszej niewoli od dobrowolnej !Oby ludzie szybko otrzezwieli. Jedyna nadzieja w słowach "Jeszcze Polska nie zginęła....." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dzień radości IP: 195.229.241.* 30.04.04, 14:51 Listy polemizujące z artykułem Michnika potwierdzają tylko to co wiemy, że dla części naszych rodaków emigracja za Ural jest jedynym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świrek Re: Dzień radości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 15:02 Jak czytam nazwisko Michnik to mnie mdli. To najbardziej skompromitowany "intektualista". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Dzień radości IP: 213.207.128.* 30.04.04, 15:07 Niech żyje Wielka Polska. Od zatoki Biskajskiej do Bengalskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Dzień radości IP: *.unifr.ch 30.04.04, 15:14 > musze pomyslec o jakiejs flaszce na sobote co by opic to wydarzenie... No tak stary, bo bez "flaszki" o "opijania", to tak jakos nieswojo swietowac... Oj, wejscie do Unii wejsciem do Unii, a walka z prymitywizmem bedzie jeszcze trwac pare ladnych latek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Dzień radości IP: *.arcor-ip.net 30.04.04, 15:30 Niech zyje Zwiazek Europejskich Republik Sowieckich, tym razem z e stolica w Brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EMSHAF Re: Dzień radości IP: 5.3.1R3D* / 212.29.206.* 30.04.04, 16:17 POZWALAM SOBIE ZACYTOWAC :" TA WSPOLNOTA -UFUNDOWANA NA TRADYCJI ATENSKIEJ DEMOKRACJI,RZYMSKIEGO PRAWA, CHRZESCIJANSKIEGO MILOSIERDZIA..." DZIWIE SIE BARDZO ,JAK MOZE CZLOWIEK ZNAJACY HISTORIE CHRZESCIJANSTWA I HISTORIE ZYDOW,JAK PAN MICHNIK,UZYWAC OKRESLENIA "CHRZESCIJANSKIE MILOSIERDZIE" I TO W TAKIM KONTEKSCIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro TAK WAS WITAJA W UNII 30.04.04, 17:34 news.bbc.co.uk/1/hi/business/3659059.stm#table Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: Dzień radości 30.04.04, 17:30 "Równi z równymi" - wolne żarty.Chyba że chodzi o taką równośc co proponuje Shroeder(podatki). "Unia Europejska jest zaprzeczeniem despotyzmu. Ta wspólnota - ufundowana na tradycji ateńskiej demokracji, rzymskiego prawa, chrześcijańskiego miłosierdzia oraz republikańskich idei równości, wolności i braterstwa - jest obszarem pluralizmu religijnego, politycznego, kulturalnego. Despotyzm opiera się na rządach władcy, który mógł skazać na śmierć lub dać żyć. Logika demokracji jest odwrotna - rząd daje żyć i pozwala umierać." Jedyny demokratyczny organ UE to PE , który zreszta nie ma żadnych ważniejszych kompetencji. Z tym pluralizmem religijnym,to bym tak nie przesadzał w świetle ostatnich dokonań Francuzów. A prulalizm polityczny w wydaniu UE to np. traktowanie Haidera,a z drugiej strony wylewne powitanie Kadafiego. Do reszty się nie odnoszę,bo to emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Dzień radości IP: *.arcor-ip.net 30.04.04, 17:40 Pieniadz nie smierdzi, to pierwsza dewiza UE. Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: Dzień radości 30.04.04, 18:00 Żeby tylko na tym się kończyło. Niestety UE coraz bardziej zamienia się w projekt ideologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Dzień radości IP: *.saton.pl 30.04.04, 17:40 żebyśmy się tą Unią nie rozczarowali. Euroentuzjaści zaczną inaczej mówić jak wszystko zdrożeje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Cybinka pierwsza w EU! IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.04, 17:49 W Cybince, już obowiązują zwyczaje unijne. Jak Polak przebywa nielegalnie w Niemczech i narusza prawo to wyrzucają Polaka na zbity pysk. Jak Niemiec przebywa w Polsce nielegalnie i narusza prawo to jest identycznie. Też Polaka wyrzucają na zbity pysk. "Ziemia na lewo." www.gazetalubuska.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanadol Demon terroryzmu???? IP: *.tkg.bc.tac.net 30.04.04, 18:29 Co za wazelina!!! Wielkie wyzwanie dla Polski to demon terroryzmu?! G..no prawda. Nie slyszalem o jakimkolwiek akcie terroryzmu w Polsce nawet gdy polscy najemnicy pojechali okupowac Iraq. Spadles juz na samo dno - przestan straszyc i tumanic. Jakbys mial odrobine sumienia i zdolnosci analityka (kiedys podobno wielkie) tobys zauwazyl to co kazdy maluczki wie. Rzekomy terroryzm to reakcja na polityke USA. Czemu sie nie odpie...la od Arabow????Czemu nie pozwola na pokojowe zakonczenie konfliktu bliskowschodniego?! Tylko chory na umysle widzi muzulmanow oblegajacych Jasna Gore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: Demon terroryzmu???? IP: 193.28.230.* 30.04.04, 19:17 Amerykanom trudno się odpierdolić od Arabów bo nie mogą się odpierdolić od żydowskich doradców w polityce. W ten spoób trudno jest rozróżnić czy USA realizują interes USA czy Izreala. Ale przynajmniej nikt nie oskarża USA o antysemityzm! póki są w Iraku przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukaszG SOLIDARNOŚCI!!!! Twoje marzenie się spełnilo!!! IP: *.chello.pl 30.04.04, 19:47 Pokolenia na to czekaly.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny obywatel Re: SOLIDARNOŚCI!!!! Twoje marzenie się spełnilo! IP: *.chello.pl 30.04.04, 20:09 Marzeniem strajujących stoczniowców i pierwszej Solidarności było godne życie, a nie wstąpienie do Unii Europejskiej (wówczas EWG). Obecność w Unii to środek, a nie cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1981 Re: Dzień radości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 20:46 PRZECIEŻ TWÓJ BRAJDAK TO STARY KOMUNISTYCZNY BANDYTA , PORADZ TEU BANDZIOROWI ABY NIE OKRADAŁ EMERYTÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytia Re: "Dzień radości" IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 30.04.04, 21:19 www.ojczyzna.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASTA Re: Dzień radości IP: 213.25.72.* 30.04.04, 22:12 Mam 16 lat i jeszcze kilka lat temu, gdy słyszałem o wejściu Polski do Unii Europejskiej, to wszedłbym tam z zamkniętymi oczami. Dziś, mądrzejszy o kilka lat doświadczenia i kilka przeczytanych książej widzę, iż nie wszystoko złoto, co się... Przed Polską stoi wiele ważnych prób, To od nas będzie zależeć, czy będą nami rządzić wykształceni ludzie, robiący to dla idei, a nie dla partykularnych interesów. O tym moim zdaniem trzeba cały czas pamiętać, reszra jest milczeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melasa Re: Dzień radości IP: *.wrzos.wroc.pl 30.04.04, 22:54 A ja mam w d..e - wchodzić, nie wchodzić, pozostać na wschodzie czy na zachodzie. Jestem człowiekiem, obywatelem świata, a nie Polakiem, Europejczykiem, muzułmaninem, żydem i kim tam jeszcze chcecie. To dowolność, wybor, wytwór języka i kultury. Chcę miec święty spokoj i już. Dlatego dziś w nocy będę smacznie spał i miał w 4 literach te wasze radości i smutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steńczyk Re: Czy napewno RÓWNI Z RÓWNYMI I WOLNI Z WOLNYMI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.04, 23:06 Panie Adamie Obawiam się, że patrząc na Polskę i Polaków z wyżyn piastowanego stanowiska utracił Pan troszkę ostrości widzenia i zwykłego krytycyzmu.Rozpamiętuję Pan sprawy, które na dobrą sprwę interesują Pana jako historyka i IPN.My myślimy o dniu dzisiejszym i jutrzejszym. Większość naszych rodaków wchodzi do Unii z umiarkowanym optymizmem lub z obawą co do tego co przyniesie jutro. Czym jest dzisiaj Polska. To krajobraz po bitwie. Przez 15 lat kolejne ekipy rządzące od szczebla gminnego do centralnego brały pełnymi garściami, w zakładach pracy wszelkiej maści stara i nowa nomenklatura uwłaszczała się w sposób tak bezczelny, że aż dziw bierze, że Polacy tak spokojnie się temu przyglądali. Po 15 latach wnosimy do UE wiano zniszczonej wsi, miliony hektarów ziemi leżącej odłogiem, zrujnowany przemysł hutniczy, węglowy, elektroniczny, cukrowniczy i wszystkie pozostałe, 20 procentowe bezrobocie, kolorowe zachodnie supermarkety, przeżarte korupcją władze, sądownictwo, śmiesznie uzbrojoną armię mniej liczną niż armia żle opłacanych i chamskich ochroniarzy, zdegenerowany kler i to wszystko podparte jest jeszcze tzw wartościami, które niemal wszyscy wyznają i prawie nikt nie przestrzega.Zniszczoną gospodarkę można szybko odbudować ale zrujnowany entuzjazm i zaufanie społeczeństwa do liderów politycznych i tego co robią obecne elity lewicy, prawicy i centrum nie są wstanie odtworzyć. Butni Niemcy i megalomańscy Francuzi oczywiście z zamkniętymi oczami dla samej idei zjednoczonej Europy wezmą nas na swój garnuszek i zrobią nam porządek. Panie Adamie . Przy takiej kondycji naszej gospodarki i kulturze politycznej rządzących i rządzonych ROZDZIOBIĄ NAS KRUKI I WRONY i za kilka lat obudzimy się w Europie w tzw trzeciej prędkości na poziomie dziśiejszej Wenezueli i Argentyny. A jeszcze wcześniej do władzy w Polsce dojdą ugrupowania BARBARZYŃCÓW odbierając ją od ZŁODZIEI zweryfikują naszą politykę zagraniczną. Wejście do UE niestety nie będzie panaceum na nasze problemy a tylko je pogłębią i obnażą. Niech mnie Pan przekona, że się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brooklynczyk Tak, masz racje, ALE... IP: *.rasserver.net 01.05.04, 21:32 To wszystko o czym slusznie piszesz juz sie niestety stalo. Wejscie do UE to chciaz jest dla Polski jakas szansa, zeby bylo lepiej. Popatrz na Hiszpanie, Irlandie, mysl pozytywnie. Takiej mlodziezy jaka jest w Polsce nie ma nigdzie. Ja widze, to MIMO WSZYSTKO optymistycznie. MOje juz nie, ale nowe pokolenie Polakow bedzie mialo w tej nowej Europie lepiej. Tylko musi sie do tego przylozyc, bo nic samo nie przyjdzie. UE to otwarta szansa dla Polski i tak ten dzien nalezy traktowac. A tej szansy nie mielismy 50 lat! Ja sie ciesze! Odpowiedz Link Zgłoś