Gość: W-szaman teoria zachowania masy a teoria spisku powszechneg IP: *.bis.czestochowa.pl 01.05.04, 12:00 Spisek silnych to fakt. Faktem jest też, że ci którzy rządzą nieświadomymi baranami społeczeństw, albo to wiedzą, albo biorą w tym udział, albo nie mogąc niewiele zdziałać, trzymają przynajmniej w ciemnocie własny naród, jak kapłani egipscy wyznawców swych bogów, by im sie rewolucji znowu nie zachcialo od nadmiaru świadomosci, bo jak pamiętamy, rewolucja i władza ludu, to tylko nowa okazja, by stworzyć nowe sanchedryny, kacykarnie i nowych pasterzy ludu... Spisek silnych, dzielenie masy tortu ludzkiego na kawałki jest tedy również winą ludzkiego pragnienia bycia rządzonym, niedojrzałości wyjącej za władcą madrym i sprawiedliwym, co się jeszcze wywyższać nie będzie, weźmie w garść, potrzęsie, gdy trza w mordę dam nakarmi i po głowie pogłaszcze, a w ogóle to pozwoli robić co się chce, a jak spierdolimy - to naprawi. No to mamy całą kotłującą sie warstwę takich chmurkowatych stworów, co nas od słońca odzdzielają, profesjonałów od rządzenia, co własny sos odgrzewają, bo przecie co tam nowego wnieść?? Bruksela, Warszawa, Moskwa, Waszyngton, Pekin.... chcecie dalszego wymieniania centrów rządzenia, wiecznej gdy w multiszachy? Tak, to spisek. Ja sam mając pewność, że bym mógł ochronić tym moich najbliższych nie mam pewności, czy w ten spisek bym sie nie wdał. Korupcja ma często szlachetne motywacje... A teraz tym, co śliny jadem zaprawianej toczenia dostają, gdy im się widzi żydomasoneryjny syndykat, opusdeiczna mafia, czy inne podstępne sukinsyństwa, co nic tylko do pługa by tych osławionych "nas" i orać zmitęzoną matkę Ziemię.. Kochani, każdy z nas ma szansę zostać członkiem światowego spisku, wystarczy tylko chcieć... do tego wcale nie trzeba się rzezać, nosić fartuszka, ani osobiście znać Putina, przynajmniej nie od razu. Wystarczy zacząć kopać bliźniego swego w dupę i czekać na okazję, by tylko jakieś miafiątko zechciało zainteresować się naszym obiecującym materiałem ludzkim:) Przyroda nienawidzi próżni, a prawa rozrostu chaosu wykluczają celowość stuprocentową. Zawsze jest tak płynna masa w bryle systemy wszechświatowego spisku wypluwająca przemieleone resztki tych, co nie wytrzymali, zostawiajac miejsce dla nowych chętnych. Tak...i Ty możesz zostać spiskowcem:))) Zresztą większość tych, co szukają Żyda w każdym z nas z pewnością dobraliby się do takiej władzy, gdyby jen okazję mieli... Ech gadać sie nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Ironia losu IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 12:06 Patrzac na te cyniczne pyski "swietej trojcy": Kwasniewskiego, Millera i Oleksego przy podniesieniu flagi unijnej nie moglem sie oprzec obrzydzeniu: to tak jakby Hitler, Goebbels i Himmler podnosili flage wolnego Izraela. Tak komuchy, ZOMO-le, zbrodniarze stanu wojennego mieli racje - 1980 to jest jednach ich tryumf. Po 1989 roku rozgrabili Polske, a teraz licza, ze Unia wesprze ich zlodziejsko-bandyckie dzialania, czyli bedzie kolejnym "sponsorem" do oszukiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Vivat Finis Poloniae 01.05.04, 12:14 Gość portalu: Tytus napisał(a): > Patrzac na te cyniczne pyski "swietej trojcy": Kwasniewskiego, Millera i > Oleksego przy podniesieniu flagi unijnej nie moglem sie oprzec obrzydzeniu: to > tak jakby Hitler, Goebbels i Himmler podnosili flage wolnego Izraela. > > Tak komuchy, ZOMO-le, zbrodniarze stanu wojennego mieli racje - 1980 to jest > jednach ich tryumf. Po 1989 roku rozgrabili Polske, a teraz licza, ze Unia > wesprze ich zlodziejsko-bandyckie dzialania, czyli bedzie kolejnym "sponsorem" > do oszukiwania. Czyzbyscie zapomnieli, ze PRL to byla taka powtorka z Krolestwa Polskiego? Czyzbyscie zapomnieli, ze to obywatele z kongresowki, nasi "narodowi bohaterowie", Pilsudski, Dmochowski, Bierut chcieli przylaczenia wszystkiego co bylo europejskie w polskiej kulturze (czyli Galicji i ks. Poznanskiego) do owej umyslowej kongresowki jaka byla II RP? Czyzbyscie nie widzieli, ze taki Giertych to nawet nie kopia Pilsudskiego, Dmochowskiego i Bieruta, ale najgorsze popluczyny tesknoty po kongresowce i PRLu? Czy nie pamietacie juz ile MILIONOW ludzi stracila Polska i co sie stalo z Wilnem i Lwowem w rezultacie zabawy Pilsudskich, Dmowskich, Rydzow etc.? Czas by caly kraj ucywilizowal sie przynajmniej do tego stopnia co Galicja i Poznanskie przed 1918!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Vivat Finis Poloniae IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 12:17 A poki co mamy Kwasniewskich, Millerow, Oleksych. Jakby nie patrzec z tych ludzi przebija krystaliczna glupota - a jednak rzadza Polska. (I dziwic sie skad ten syf i korupcja.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tey Tytus z pipidówy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 15:49 Mogę zrozumieć twoje razczorawnie i gorzki ton bijący z pierwszego zdania, choc porównanie do hitlerowców oznacza, że nie masz pojęcia co to był hitleryzm. Polska przez komuchów była rozgrabiona do 1989 roku. Teraz jest zupełnie inna sytuacja. Trzeba być ślepym by tego nie widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Owszem jestem z pipidowki - Lugano pozdrawia IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 15:58 Co to byl hitleryzm to wiem lepiej od Ciebie (przypuszczam). 80% mojej rodziny zostala wtedy wybita. Natomiast jak Polska - od premierostwa Rakowskiego - byla rozgrabiana, wiem z pierwszej reki. Troche przeplywow forsy widzialem , i wiem jak to sie odbywalo. Mi sie zyje calkiem, calkiem - ale jak patrze na Rzeszow czy Goleniow - to troche boli, jak Kwasniewskie, Millery i Oleksy zalatwili ponownie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel, Zurych Re: Owszem jestem z pipidowki - Lugano pozdrawia IP: *.91.63.81.cust.bluewin.ch 01.05.04, 20:27 Qurcze, najfajniejsze miejsce do mieszkania na planecie: Wlochy zorganizowane przez Szwajcarow... Wlasnie mialem spedzic tam weekend ale webcamy pokazywaly ze leje. Gość portalu: Tytus napisał(a): > Co to byl hitleryzm to wiem lepiej od Ciebie (przypuszczam). 80% mojej rodziny > zostala wtedy wybita. > > Natomiast jak Polska - od premierostwa Rakowskiego - byla rozgrabiana, wiem z > pierwszej reki. Troche przeplywow forsy widzialem , i wiem jak to sie odbywalo. > > Mi sie zyje calkiem, calkiem - ale jak patrze na Rzeszow czy Goleniow - to > troche boli, jak Kwasniewskie, Millery i Oleksy zalatwili ponownie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: Owszem jestem z pipidowki - Lugano pozdrawia IP: *.socal.rr.com 03.05.04, 01:30 Apel do Europy!!!! EUROPO - zastanow sie co robisz! Bierzesz sobie na kark narod frustratow, meczennikow, nieudacznikow i wielu jeszcze innych "-ow"(mam wyliczac?).Wystarczy wczytac sie w te wszystkie posty. To fotografia tego narodu. Ale to nic w porownaniu z tym, czego kompletnie nie dostrzegasz! To takze narod ktory potrafi rozwalic wszystko a dowodow na to jest az za wiele!!!! Malo kto na tym swiecie moze poszczycic sie takimi osiagnieciami, jak rozwalenie (zdawaloby sie - wiecznej) komuny, zburzenie muru berlinskiego i wielu innych takich rozbiorek, lacznie z rozbiorka wlasnej panstwowosci. To wilk w owczarni i ani sie, Europo, obejrzysz a pozostanie z ciebie "zlom zelazny, smiech pokolen". I zal, ze znowu trzeba bedzie remontowac Berlin, Londyn i setki innych miast. OSTRZEGAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Owszem jestem z pipidowki - Lugano pozdrawia IP: 130.60.71.* 03.05.04, 13:21 Jak widze do jakiego stopnia w gorliwosci rewolucyjnej ludziom myli sie Europa z Unia Europejska, to sie ciesze, ze kiedys wybralem chyba Azje (czyli Szwajcarie). Jak chce moge sobie wyskoczyc na weekend i pogladac nowe wynalazki. Problem tylko ze po wprowadzeniu Euro za granica wszytsko tak podrozalo, ze juz nie zrobie przy okazji tanich zakupow we Wloszech (za to Wlosi zaczeli je robic w Szwajcarii, bo pensje jakos im nie wzrosly). Do Niemiec tez mnie jakos nie ciagnie, bo Niemcy wzieli za blokowanie granicy, bo w jedynie sluznym zapale tworzenia Europy postanowili wywrzec sluzana presje na Szwajcarie... Przynajmniej zmniejszy sie tranzyt do Wloch i bede mial mniejsze korki na Gottardzie ;-). Bo lubie jezdzic na weekedy do Wloch i chlonac druga ojczyzne Europejczykow (Barbarzyca w Orgodzie w reku a co ;-) lub obejrzec opere w Amfiteatrze w Weronie. > Apel do Europy!!!! > EUROPO - zastanow sie co robisz! Bierzesz sobie na kark narod frustratow, > meczennikow, nieudacznikow i wielu jeszcze innych "-ow"(mam > wyliczac?).Wystarczy wczytac sie w te wszystkie posty. To fotografia tego > narodu. Ale to nic w porownaniu z tym, czego kompletnie nie dostrzegasz! To > takze narod ktory potrafi rozwalic wszystko a dowodow na to jest az za > wiele!!!! Malo kto na tym swiecie moze poszczycic sie takimi osiagnieciami, jak > > rozwalenie (zdawaloby sie - wiecznej) komuny, zburzenie muru berlinskiego i > wielu innych takich rozbiorek, lacznie z rozbiorka wlasnej panstwowosci. To > wilk w owczarni i ani sie, Europo, obejrzysz a pozostanie z ciebie "zlom > zelazny, smiech pokolen". I zal, ze znowu trzeba bedzie remontowac Berlin, > Londyn i setki innych miast. OSTRZEGAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip tey skąd? nieważne i tak pisze bzdury IP: *.2.Core.net.pl 01.05.04, 18:24 Róznica jest taka,że teraz nie zabijają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Michał Re: Dzień dobry, Europo IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.05.04, 12:37 czytam Wasze komentarze i ogarnia mnie niezbyt mile uczucie... "Eurosceptycy" sa przy okazji wyrazania swoich pogladow tak niesympatyczni i nierzeczowi, napastliwi i aroganccy, ze czytanie Ich wypowiedzi jest naprawde ciezkim kawalkiem chleba... mysle sobie, ze nie wystarczy wysylac swoich przedmowcow do psychiatry, obrazac, czy wysmiewac- aaaa zapomnialem, jestem Polakiem... w naszym kraju tak wlasnie sie rozmawia... nie wazne, ze w innych krajach tez tak bywa... nie wazne... pomowmy o sobie... jestesmy narodem skłóconym, a co najgorsze pełnym KOMPLEKSÓW... nie zmieni tego żadna unia, żadna struktura, nic- te zmiany dobrze zacząć od siebie... jak może wyglądać kraj leni, kombinatorów i malkontentów- wiecznie niezadowolonych z życia (obrażam teraz wielu Polaków będących zupełnym przeciwieństwem, ale myślę, że mi to wybaczą)... wychowywano nas w fałszywej skromności, nastawiano do życia w sposób niezbyt ciekawy, a w szkole nie wypadało się poświęcać (nie chodzi o "kujoństwo", mam na myśli zdrowe podejście do rzeczy)... wystarczy "po prostu" zaangażować się w swoje życie... nabrać odwagi, przewrócić się kilka razy, wynieść naukę z popełnianych błędów, wyciszyć się gdzieś tam w środku... jak już to się stanie, to wtedy Polska będzie krajem ludzi szczęśliwych i dumnych ze swojego pochodzenia... jeśli tak się nie stanie, to dalej będziemy narzekać, kłócić się i szukać przyczyn naszych frustracji "gdzieś tam"... pozdrawiam Was bardzo serdecznie, bardzo serdecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zniecierpliwiony Re: Dzień dobry, Europo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 13:10 WIZY DO USA Teraz gdy jesteśmy w Unii Europejskiej - USA powinny znieść wizy wobec polaków, albo wszystkie kraje Unii powinny wprowadzić odwetowe wizy dla amerykanów. Tak mówi prawo Unii. Polski rząd powinien w tej sprawie wystąpić ze stosownym wnioskie, ale pewnie tego nie zrobi, po pierwsze "włązi w d... amerykanom", a po drugie, panowi prezydent, premierzy i ministrowie nie maja problemów z wizami a o narodzie nie myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Dzień dobry, Europo IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 15:04 dla amerykanow - i nie tylko - pozostaniesz "polaczkiem" pragnacym pracowac nielegalnie. Niezaleznie od tego czy Polska jest czy nie jest w Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska trwa Re: Dzień dobry, Europo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 13:46 Co za kretyn pisał ten komentarz ? Polska istnieje dalej i ma w Europie swoje narodowe interesy. I może wnieść swoją oryginalność kulturową. Jak chce się żęgnać z Polską to niech wyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horpyna Jak się nie ma czym chwalić... IP: 212.122.214.* 01.05.04, 14:26 o żesz #$%^& ich mać brukselska, jak czytam teksty takie jak w tym wytłuszczonym akapicie, to wstydzę się, że głosowałam za i do tego samego agitowałam innych... oto nareszcie, zawszone, zahukane i niepiśmienne słowiańskie pastuchy dołączamy do awangardy cywilizowanego świata.... i wreszcie od Rosji się uwalniamy, od tego wielkiego, tłustego i zimnego wieloryba historii.... i żeby to jeszcze jakiś zadufany urzędas z Brukseli tak o nas powiedział, ale, kurczę blade, my, sami o sobie i jeszcze na łamach gazety, która liberalną i proeuropejską się mieni... chociaż w sumie, jak się nie ma czym chwalić, to się chwali tym, co się ma... milionowa Estonia ma dynamiczną gospodarkę i niskie podatki, dwumilionowa Słowenia to samo, nazywają ją tygrysem bloku wschodniego... a my mamy trzymilionowe bezrobocie, dziurę budżetową, ale za to wartości chrześcijańskie, papieża i tęskniącą do Europy narodową duszę, którą zawsze zła jędza historia tłamsiła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czciciel gwiazd Re: Dzień dobry, Europo IP: *.icpnet.pl 01.05.04, 14:35 najwidoczniej nie... i chyba niestety nie zamierza , a szkoda :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin pozdr. z londynu IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 01.05.04, 15:04 Co do wiz do usa ministrowie krajow unii europejskiej kilka dni temu stwierdzili ze nie bedzie zadnych dzialan zmierzajacych do zmuszenia wladz usa do zniesienia obowiazku wizowego dla obywateli nowych krajow czlonkowskich.Powod:nie chca popsuc sobie stosunkow z usa... Po drugie gdybym nie byl polakiem tylko przecietnie wyksztalconym gamoniem brytyjskim to nawet nie wiedzialbym ze jest jakies rozszerzenie unii bo tutaj na pierwszych stronach gazet sa permanentnie zdjecia beckhama, torturowanych wiezniow irackich czy inne sensacje...O przepraszam, the Sun wczoraj o nas napisal:tytul "dzien przed inwazja, w numerze mapka(cos jak kierunki natarcia wojsk) krotka historia inwazji na Wyspy(wlaczajac naloty hitlerowskie) slowem inwazja ciemnoty, brudu i ubostwa. Mamy szanse w unii jezeli zaczniemy walczyc o swoje.Nikt nam tutaj nic za darmo nie da i kto tak mysli jest albo polmozgiem albo sabotazysta.Wiekszosc Polakow tutaj pracuje za minumum ktore i tak jest lepsze od plac polskich, ale nie po to konczylismy najlepsze uczelnie zeby teraz zasuwac jako poslugacze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Link do New Yorker Zabawy żołnierzy US z więńniami w Iraku -zdjęcia IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 02:57 Arabia zobaczyla wczoraj (niedziela) zdjecia w TV i teraz sie zacznie, tym bardziej, ze homosexualizm jest w ichniej religii zboczeniem. Wiec gwalcenie bezbronnych Irakijczyków sztaba swietlna, czy kijem od szczotki ( dlatego jeden z Amerykanów, ten co sie fotografuje z luboscia z kolezanka, ma zielone gumowe rekawiczki - zeby bylo higienicznie), podczas gdy inni ich trzymaja na muszce albo obok warcza tresowane psy - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew ZNAM KROTSZA DROGE POZEGNANIA - EMIGRUJ! IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 15:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Jak najkrócej podsumować wypowiedzi na tym forum? IP: *.client.comcast.net 01.05.04, 16:52 Gdy wieje wiatr historii, ludziom, jak pięknym ptakom, rosną skrzydła, a portki się trzęsą pętakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolnoślązak Re: Jak najkrócej podsumować wypowiedzi na tym fo IP: 62.233.177.* 02.05.04, 07:52 I jak tu wierzyć,że wszystko w Polsce jest do d...y, skoro są jeszcze ludzie którym nie tylko się chce, ale i wierzą w "sprawę".Mamy historyczną szansę. Będziemy wyjątkowymi kretynami jeśli z niej nie skorzystamy. Taka okazja trafia się raz na około 200 lat, przypominam. Chyba,że ktoś ma czas i chce poczekać.Ja nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bamm Re: Dzień dobry, Europo IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.05.04, 17:36 podpisuje sie obiema rękami- do widzenia polsko witaj europo, mam nadzieję że wchodzimy na dobre na ścieżkę, która sprowadzi polskość do pojęcia etnograficznego, tak jak teraz kaszubskość itp- i nie ma za czym płakać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkmjkm Czy Ty koleś nie zrobiłeś czasem "bamm" na główkę? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 01.05.04, 18:03 Etnograf się znalazł za trzy grosze?dolary? euro? szekle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodnik53 Re: Dzień dobry, Europo IP: *.wrzos.wroc.pl 01.05.04, 22:50 A co ja z tego będę miał ? Jak mnie ta formacja odrzuca albo neguje to co do tej pory osiągąłem. Zastrzekloić się czy co ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Dzień dobry, Europo IP: *.73.202.62.cust.bluewin.ch 02.05.04, 11:08 Trzeba budowac swpolna tozsamosc, ale tak by nie tracic wlasnej. A wrecz ja rozwijac. Madre roznice na wsponej bazie tylko wzbogacaja. Sama etmicznosc troche jezyka i tance ludowe to bylo dokladnie ZSRR (Stalin naprawde kochal te rozne stroje ludowe i tance). Modelowym (choc na razie nierealnym przykladem) rozwoju wspolenj tozsamosci bylby powrot do Laciny jako wspolenego jezyka komunikacji Europy. Dzisiatki milionow ludzi ucza sie go nadal ...i po nic. Pienkny, pomoga zrozumiec wlasne jezyki nie zastepujac ich wcale i jest doskonale neutralny. Nie bedzie gadania ze dokumnety europejskie sa po Fracusku i Angielsku wiec powinny byc po Niemiecku czy Hiszpansku, a moze po Wlosku. Otoz nie nie ma rownych i rowniejszych: wszyscy (z bufonem Czyrakiem na czele) ucza sie grzecznie jezyka tworcow pierwszych prawodawcow Europy. A ilu burakow nie weszloby do Parlamentu Europejskiego... Gość portalu: bamm napisał(a): > podpisuje sie obiema rękami- do widzenia polsko witaj europo, mam nadzieję że > wchodzimy na dobre na ścieżkę, która sprowadzi polskość do pojęcia > etnograficznego, tak jak teraz kaszubskość itp- i nie ma za czym płakać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkmjkm Redakcja Gazety wyborczej:"Żegnaj Polsko... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 01.05.04, 17:57 Dziękuję Wam redaktorzy,ze się z Polską żegnacie-czyżby przenosiny do Tel Awivu? Adam stracił swojego premiera Leszka,za rok straci swojego prezydenta,tak więc czas do Ojczyzny wracać z kasą zarobioną w Polsce (na znaczku Solidarności notabene). A tak na poważnie,to od co najmniej roku "Gazecie Wyborczej" zdarzają się coraz częsciej "niefortunne????!!!" artykuły i tytuły.Czyżby nadmiar kasy i pycha superredaktora zabijała rzetelne bezstronne dziennikarstwo. Wejście do Unii budzi namiętności,gdyż odbywa się niestety na innych warunkach niż wchodziły np.Irlandia czy Hiszpania.Zdaje się ,że z tym lewicowo-liberalno- aferalnym- nieudolnym rządem,sejmem i prezydentem naprawdę będziemy dopłacać do kasy brukselskiej już od początku.Ale samo wejście jest dziejową koniecznością.Nie traćmy jednak świadomości narodowej ,romantyzmu i tego co przeszkadza redakcji-"przedmurze chrześcijaństwa" Państwo redaktorstwo-nie da się nawet z pomocą GW zrobić z przedmurza chrześcijaństwa przedmurza syjonizmu- NIE DA SIĘ-nawet Tobie ADAMIE!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozbawiony Jakiś sentymentalny marzyciel napisał:... IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 02:08 >tak na poważnie,to od co najmniej roku "Gazecie Wyborczej" zdarzają się coraz częsciej "niefortunne????!!!" artykuły i tytuły.Czyżby nadmiar kasy i pycha superredaktora zabijała rzetelne bezstronne dziennikarstwo.< I w tym momencie wybucham niepohamowanym śmiechem ( nie do opisania!). Dlaczego? On przecież napisał to "tak na poważnie". Gazeta Wybiórcza słynie od początku z "NIEFORTUNNYCH" artykułów i tytułów. A "rzetelnego, bezstronnego dziennikarstwa" na pewno tam nigdy nie było! I nie można się dziwić, skoro szefem jest facet, co wedle rankingów trzesie światem na równi z Putinem, Sharonem i Kulczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAzetka Re: Dzień dobry, Europo IP: *.zamosc.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 18:07 cóz mogę powiedziec? ciągle płaczę z radości i nie mogę uwierzyć, że w koncu spełniły się marzenia... Dzień dobry Europo!!!!!!!! :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodnik53 Re: Dzień dobry, Europo IP: *.wrzos.wroc.pl 01.05.04, 22:48 I good bye czlowieczeństwo i indywidualizm. Vivat Bogaci i troglodyci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ts Re: Dzień dobry, Europo IP: 146.9.22.* 01.05.04, 19:53 Panie (Pani) redaktorze, z takim cynizmem i ironia o polskiej historii, tradycji i kulturze pisac moze tylko czlowiek z ta tradycja i kultura bardzo luzno zwiazany lub wrecz jej nienawistny. Coz z tego, ze dwa koncowe akapity sa sluszne (bo powielajace znane nam wszystkim oczywistosci), skoro zasadnicza teza wypowiedzi jest niedorzeczna. Bo niby jak mamy teraz budowac te "swietlana" przyszlosc naszego narodu i kultury w Europie (patrz zakonczenie), skoro nalezy najpierw opluc, wyszydzic i czym predzej zapomniec dotychczasowa historie, tradycje i owa kulture (patrz wstep). No, coz ta proba nasladowania Gombrowicza, niestety daleko odbiegla od pierwowzoru w totalna nienawisc do wszystkiego co bylo (tak zlego jak i dobrego)oraz w triumfalizm, ze wreszcie skonczymy z tym "paskudztwem" raz na zawsze. Pogratulowac... PS. zaluje, ze portal nie stwarza mozliwosci przeslania mojej opinii bezposrednio do autora, co skazuje mnie na anonimowosc, jako ze nie mam we zwyczaju pisywania "listow otwartych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewed OBYSMY NIE OBUDZILI SIE Z REKA W NOCNIKU IP: *.proxy.aol.com 01.05.04, 20:16 Optymizm jest wspanialy, tak jak rozspiewana twarz niosacego szturmowke i maszerujacego w rytmie pochodu pierwszomajowego PZPR-owca. Ten artykul jest wlasnie takim obrazkiem, ktory byl nam lansowany przez 50 lat niewoli komunistycznej. Oby rzeczywiscie to wejscie do cywilizacji nie ograniczalo naszej polskosci, a ja wzbogacalo w wartosci oparte na wolnosci czlowieka. Jako emigrant wypada mi wam wszystkim Polakom w Polsce, moze nie pogratulowac wejscia do UE, bo to bylo przeznaczone, ale zawolac: Witajcie w cywilizacji! i Szczesc Boze! Aby Wam sie poszczescilo. Natomiast jako szlachcic i monarchista mam nadzieje, ze prawa unijne pomoga mnie w dochodzeniu do wlasnej prawdy i wolnosci. A ta bazuje na stanie szlacheckim, ustroju monarchistycznym Polski i filozofii zlotej wolnosci szlacheckiej. Przez ponad 200 lat niewoli ta polska prawda byla zwalczana. Teraz pod "bezpiecznym" parasolem praw UE polska szlachta moze wyjsc z podziemia i walczyc o swoje prawa. Zapraszam na forum dyskusyjne "Newsweek Polska" (newsweek.redakcja.pl/forum/opinie.asp) na moj autorski temat p.t. "Nieznane Rocznice - 3-Maja 12 rocznica zawiazania Polskiej Ligi Szlacheckiej w Kanadzie". Pozdrawiam, Lewed. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Dzień dobry, Europo IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.05.04, 22:05 a mi sie bardzo podobaja te slowa.........jest w nich duzo gorzkiej prawdy a jednoczesnie nadziei na lepsze jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohio Tekst jak z podrecznika agitatora z roku 1950... IP: *.nas12.saint-louis1.mo.us.da.qwest.net 01.05.04, 22:06 Te same pogardliwe lekcewazenie Polski i jej historii, ta samo poczucie wiezi z przodujacym odlamem ludzkosci, te same zapewnienia, ze teraz w braterskiej wspolnocie ludow Polsce dana bedzie szansa rozwoju i oczywiscie obietnice, ze wnukom bedzie sie zylo lepiej. Nic sie nie zmienilo ani w mentalnosci, ani w propagandzie internacjonalistow. Szkoda tylko, ze po blisko 80 latach obserwowania komunizmu w akcji Polacy w kraju nadal daja sie nabrac na blyszczace paciorki, kolorowe choragiewki i obietnice, ktore nic nie kosztuja i ktorych ewakuujaca sie za granice zgraja nigdy nie miala zamiaru dotrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ast Żegnaj, Polsko! IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 23:57 Redakcja Gazety Wyborczej napisała: "Żegnaj, Polsko" - ucieszyłem się, że wyjeżdzają, ale czytam dalej i niestety zostają. Tylko w przeciągu staneli. Jak gęby otworzyli to ich na wylot przewiało. Znowu ekskrymenty na łamy poleciały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Żegnaj, Polsko! IP: *.dialup.sprint-canada.net 02.05.04, 00:54 Kosciol tez mocno popieral wstapienie do Unii. Czyzby z tej racji, ze pedalow z Unii pokochali? Chca najwidoczniej robic wszystko legalnie i prawnie. Ciekawe co o tym wszystkim bozia mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolniślązak Re: Dzień dobry, Europo IP: 62.233.177.* 02.05.04, 07:35 Nareszcie!!!!Warto było czekać na te piękne czasy i na własne oczy cuda te zobaczyć, jak śpiewał Jan Kaczmarek z wrocławskiej"Elity".Huraaaa !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Dzień dobry, Europo IP: *.73.202.62.cust.bluewin.ch 02.05.04, 10:54 Jaki Slazak..., Wroclaw-Lwow to wschodnia Galicja. Malo ma wspolnego ze Slazakami ktorzy przez wieki tam mieszkali i tworzyli kuture (ze poddali sie Czechizacji zeby w koncu sie zniemczyc - kazdemu wolno), dolny slask to moze Goerlitz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolnoślązak Re: Dzień dobry, Europo IP: 62.233.177.* 02.05.04, 20:30 Baranie!,dolnoślązak to jest mieszkaniec Dolnego Śląska.Popatrz na mapę matole.Co na historii było się na wagarach.Wrocław to co, Pikutkowo nie Śląsk.Ja wiem Ziemie zachodnie to / w stosunku do reszty kraju / od zawsze były Europa. To tu ludzie dawno pozbyli się ksenofobii, od dawna nauczyli się "brać" od innych repatryjantów wszystko co najlepsze.A więc wielkoplską gospodarność,kresową niespieszność i humor/baciarski/,dumę z galicji,warszawski patryjotyzm czy śląski upór i konsekwencje. To jest dolnnośląskość zwana czasami 'zdolnośląskością".Trzeba było nas widzieć w "czasie wielkiej próby" podczas powodzi w 1997 roku.Nikt nie "pękał", nie biadolił. Robiliśmy wszystko co można by uratowć jak najwięcej, a było co. Tu warszawiak wraz z poznaniakiem ładowali wory z piachem, lwowianin z wilniukiem taszczyli wory na wał, a krakus przynosił wodę do picia.To jest DOLNY ŚLĄSK. To nie Warszawa która witała falę powodziową z kieliszkami szampana, zamiast wyjechać masowo do miejscowości dotkniętch klęską. Na kogo można było liczyć. Na ludność mazur która udzieliła naszym dzieciom gościny byśmy mogli choćby posprzątać, ludzi z Gdańska którzy pomagali nam pilnować pozostawionego dobytku, wielkopolan którzy dzielili się paszą dla zwierząt hodowlanych. To jest Europa.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Dzień dobry, Europo IP: *.73.202.62.cust.bluewin.ch 02.05.04, 23:07 To w takim razie kto mieszka w Goerlitz, bo na wjezdziej jak byk pisze (chyba nawet po Polsku) "witajcie w najwiekszym doslnoslaskim miescie Republiki Federalnej Niemiec". Gorny Slask rozumiem, Slask Cieszynski ciekawa historia glownie Polakow Ewangelikow, Slask Opolski wymieszany ale dalej. Norman Davis cos pisal o pozytwynym zaszczepieniu we Wroclawiu, ale mimo wszytsko po prostu nie widze ciaglosci historii i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolnoślązak Re: Dzień dobry, Europo IP: 62.233.177.* 03.05.04, 09:22 Jeśli mnie pamięć nie myli to Goerlitz leży w Saksonii / do linii Odry /.Kto teraz mieszka? wszyscy którzy chcą. I wcale nie muszą to być saksończycy. Region to nie tylko obszar geograficzny, to ludzie tam zamieszkujący. To zwyczje, język i upodobania które tworzą "klimat" regionu.To historia przemieszana z osobowościami zamieszkującymi ten region, to te "coś" co występuje tylko tu w tym miejscu i próżno szukać tego gdzie indziej.To jest to co niektórzy nazywają czasami "małymi ojczyznami".I jakimś zrządzeniem losu jesteśmy tu na Dolnym Śląsku. Wszyscy odrzuceni lub wypędzeni z innych regionów Polski.Stworzyliśmy sobie ten klimat, tą otwartość na "inność" zupełnie obcą dla reszty kraju.To wszystko jest naszym wspaniałym "zaczynem" dla ideii wspólnej Europy.Ciągłość historyczna?? a cóż to jest. Historia to czasami przypadek który jak się później okazuje zmienia losy narodów, a czasami i świata.Czyż twórca ideii wspólnej Europy Robert Schuman nie był tylko natchnieniem. Cała reszta jest dziełem ludzi podobnie myślących jak my tu na Dolnym Śląsku.Cenie sobie wielce Normana Davisa, jest obiektywnym, wolnym od uprzedzeń i sympatii, chłodnym historykiem.A i on dostrzegł w nas to "coś".To w różnorodności jest właśnie piękno. I takiej oczekuję Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Dzień dobry, Europo IP: *.ini.unizh.ch 03.05.04, 13:31 Nalezy do Landu Saksonia, ale landy niemieckie to wlasciwie ahistoryczny Twor mocarstw okupacyjnych. Moze Bawaria jest wyjatkiem, ale co robi w niej Frankonia. Co do Goerlitz to myslem, ze to Luzyce, ale sami pisza ze Niederschessien to znaczy, ze czuja ciaglosc ze Slaskiem. Co do Robert'a Schuman'a (Degasperiego i Adenauera) to byli oni Chadekami. I chcieli tworzyc Europe na fundamencie chrzescijanstwa. Teraz mamy jakis pokraczny dom bez fundamnentow, w dodatku z Niemcami i Francja krzyczacymi, ze sciany dzialowe trzeba stawiac przed nosnymi, bo moga nie dostac odpowiednio prestizowych pokojow. Europa niestety kojarzy mi sie z politycznymi szantarzami w imie doraznych ineteresow (miesiac temu Niemcy zaczely z jakich jedynie slusznych powodow blokowac granice Szwajcarii) i bufonada. Gość portalu: dolnoślązak napisał(a): > Jeśli mnie pamięć nie myli to Goerlitz leży w Saksonii / do linii Odry /.Kto > teraz mieszka? wszyscy którzy chcą. I wcale nie muszą to być saksończycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolnoślązak Re: Dzień dobry, Europo IP: 62.233.177.* 03.05.04, 16:40 Widzę,że mieszkasz poza granicami Polski.Dziękuję za szczegułowe informację.Bardzo ciekawe obserwację z "zewnątrz" i bardzo wyważone opinie na temat wielkich Unii tj.Francji i Niemiec.Czyżby nad Europą nieustannie wisiało fatum, że wielcy tego świata, nie mają nigdy odwiecznych wrogów ani odwiecznych przyjaciół, a mają tylko owdwieczne interesy.A chciało by się tak normalnie, przyjaźnie, bo najwyższy już czas.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakuza Re: Dzień dobry, Europo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 08:45 wszędzie ta pompa i jak tego słucham to neidobrze mi się robi od słowa europa, czy my się nie cieszymy sztucznie? ja wole zachowac dystans. rzeczywiscie autro ma cos z głowa wypisując o wejsciu w takim tonie. przerost formy nad trescią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Kałębasi Re: Dzień dobry, Europo IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.04, 09:09 Dno moralne. Dno totalne. Ktos kto tak traktuje moja Ojczyzne, to zwykly cham. A jego redaktor naczelny, cham do kwadratu. Jesli jeszcze ktos mial watpliwosci i powstrzymywal sie przed nazywaniem Zydow zdrajacami, to teraz ma przyklad ich mentalnosci. Nienawisc do Polakow wyssana z mlekiem matki. Nielojalnosc do kraju, w ktorym sie urodzili. Klamstwa i oszustwa. Zalatwianie spraw miedzy nimi przy pomocy Polakow. Dziwia teraz kogos odwety na wschodzie, po odejsciu NKWD? Mam tylko nadzieje, ze te chamy tak samo potraktuja UE i doprowadza do jej rozpadu. I mam jeszcze nadziej, ze ci wrogowie wszystkich ludzi doczekaja sprawiedliwosci. BYc moze dopiero na Sadzie Ostatecznym, ale To bedzie Prawdziwa Sprawiedliwosc i Ostateczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Dzień dobry, Europo IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 02.05.04, 16:36 Gość portalu: Krzysztof Kałębasi napisał(a): > Dno moralne. > Dno totalne. > Ktos kto tak traktuje moja Ojczyzne, to zwykly cham. A jego redaktor naczelny, > cham do kwadratu. > Jesli jeszcze ktos mial watpliwosci i powstrzymywal sie przed nazywaniem Zydow > zdrajacami, to teraz ma przyklad ich mentalnosci. Niech Zyje odpowiedzialnosc zbiorowa! Jest to szczytem logiki rasistow. (...) I mam jeszcze nadziej, ze ci wrogowie wszystkich ludzi doczekaja > sprawiedliwosci. > BYc moze dopiero na Sadzie Ostatecznym, ale To bedzie Prawdziwa Sprawiedliwosc Tylko niewiadomo, kto bedzie sprawiedliwie osadzonym na Sadzie Ostatecznym. Bog napewno nie lubi rasistow. Wynika to tez z nauk Wiekiego Polaka-Papieza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aas Re: Dzień dobry, Europo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 19:22 Dno moralne. > Dno totalne. > Ktos kto tak traktuje moja Ojczyzne, to zwykly cham. A jego redaktor naczelny, > cham do kwadratu. > Jesli jeszcze ktos mial watpliwosci i powstrzymywal sie przed nazywaniem Zydow > zdrajacami, to teraz ma przyklad ich mentalnosci. > Nienawisc do Polakow wyssana z mlekiem matki. Nielojalnosc do kraju, w ktorym > sie urodzili. Klamstwa i oszustwa. Zalatwianie spraw miedzy nimi przy pomocy > Polakow. > Dziwia teraz kogos odwety na wschodzie, po odejsciu NKWD? > Mam tylko nadzieje, ze te chamy tak samo potraktuja UE i doprowadza do jej > rozpadu. I mam jeszcze nadziej, ze ci wrogowie wszystkich ludzi doczekaja > sprawiedliwosci. > BYc moze dopiero na Sadzie Ostatecznym, ale To bedzie Prawdziwa Sprawiedliwosc > i Ostateczna. Ale jaja. Nie no ludzie litości! Panie Krzysztofie, odpocząć trzeba, nie popadać w takie tony. Autor humanistycznie się rozwinął to fakt ale niechże Pan wyluzuje. Taka nienawiść do jednej nacji strasznie szkodliwa dla zdrowia jest. A nawiasem mówiąc wrogami wszystkich ludzi są niestety takie osoby jak Pan. A oficjalnie mówi się, ze w Polsce nie ma antysemityzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kk Jestem dumny ... IP: 81.19.73.* 02.05.04, 14:11 Jestem dumny z Polski, ktora nazwaliscie "krajem wiecznych przeciągów", dziekuje za miejsce, w ktorym sie znajduje i Stworcy nie nazywam tak jak wyscie go nazwali, ciesze sie z europejskiej duszy naszego kraju i nie moge dostrzec wiekow, w ktorych historia "skazywała go na obijanie się na peryferiach zachodniej cywilizacji" a co najwyzej dekady. Przykro mi, ze dla was w Polsce "wszystko było nietrwałe, niepewne, niedokończone". Jednak nie tylko ja lecz wielu innych nie chce zapomniec nawet "przegranych bitew, utraconych szans i zdrad sojuszników". Dlatego jestem Europejczykiem. A Europejczykiem jestem tylko jako Polak. Przesadziliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aas Re: Nareszcie, nareszcie ucywilizujemy się. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 19:27 Oj, jak widać na tym forum chyba nieprędko... Swoją drogą zawsze mnie zastanawia, dlaczego ci wszyscy antysemici, "wielbiciele " Michnika, ludzie "otwarci na dyskusję", obrońcy moralności i średniowiecznego ładu,o poczuciu humoru przez litość nie wspomnę etc w ogóle sie na tym forum loguja. ja nie wchodze na strony ich czasopism. I pewnie większość forumowiczów też nie. To co tu kochani robicie? Nie lepiej i zdrowiej monologować z osovbami, które myślą jak Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky PREFERUJE AAS MONOLOGI?... :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 02.05.04, 21:15 re: > Oj, jak widać na tym forum chyba nieprędko... - Dlaczego? re: > Swoją drogą zawsze mnie zastanawia, dlaczego ci wszyscy ... w ogóle sie na >tym forum loguja. ja nie wchodze na strony ich czasopism. I pewnie większość >forumowiczów też nie. To co tu kochani robicie? Nie lepiej i zdrowiej >monologować z osovbami, które myślą jak Wy? - Wiec aas "monologuje" tylko z osobami ktore mysla jak aas? Z tymi co mysla inaczej niz aas - nie "monologuje" aas? Jesli tak, to czy postawa aasa jest dowodem "ucywilizowania" i "otwartosci na dyskusje"? Czy ma nadzieje aas na to ze teraz, kiedy Polska jest (formalnie) w EU nareszcie bedzie wymagane rozmawianie tylko z tymi ktorzy mysla jak aas, z tymizas ktorzy mysla inaczej - nie? Czyzby mial aas nadzieje ze "prawo unijne" zrobi "porzadek" z tymi co mysla inaczej niz on?... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Nareszcie, nareszcie ucywilizujemy się. IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 02.05.04, 21:47 Gość portalu: aas napisał(a): > Oj, jak widać na tym forum chyba nieprędko... > Swoją drogą zawsze mnie zastanawia, dlaczego ci wszyscy antysemici, "wielbiciel > e > " Michnika, ludzie "otwarci na dyskusję", obrońcy moralności i średniowiecznego > ładu,o poczuciu humoru przez litość nie wspomnę etc w ogóle sie na tym forum > loguja. ja nie wchodze na strony ich czasopism. I pewnie większość forumowiczów > też nie. To co tu kochani robicie? Nie lepiej i zdrowiej monologować z osovbami > , > które myślą jak Wy? Panie "aas" rozumiem, ze chce Pan, jak najlepiej dla ludzi o zdrowym rozsadku. Nie zgadzam sie jednak z tym, ze ludzi o przeciwnych pogladach nalezy przegonic z tego forum. Kazdy ma prawo do wypowiedzenia sie, jesli potrafi dyskutowac w kulturalny sposob - nawet oszolomy i rasisci. Razi tylko ich psoczenie na redakcje GW, mimo, ze jest to chyba jedyne forum, gdzie wlasnie takim oszolomom i rasistom pozwala sie wypowiedziec nawet w chamski i wulgarny sposob, uragajacy wszelkim zasadom kutury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky WIEC "WY"JESTESCIE NIEUCYWILIZOWANI ?... :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 02.05.04, 21:05 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik IDIOCI! ZADAM WSTRZMANIA TYCH KOMENTARZY IP: *.pro.turboline.skynet.be 02.05.04, 15:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik CZY TO JEST FORUM DLA HAMSKICH POPISOW??? IP: *.pro.turboline.skynet.be 02.05.04, 15:47 Odpowiedz Link Zgłoś