Gość: adoqat IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 14.06.04, 06:22 Oddalem swoj glos na UW i jestem z tego dumny! Nawet jezeli UW nie wejdzie do PE to mam satysfakcje z dobrze spelnionego obywatelskiego obowiazku! Ludie wyksztalceni glosuja na UW. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wreszcie Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.04, 07:28 Wreszcie powrot na scene polityczną partii rozsądku i uczciwosci. Unia Wolnosci, partia pozaparlamentarna, jest najwiekszym wygranym tych wyborów! Wyglada, że przynajmniej częśc Polaków przestała juz wierzyć różnej maści oszołomom i zaczęła wybierac ludzi kompetentnych, myślących i moralnych. Unio, tak trzymaj! Oby w wyborach do polskiego parlamentu było jeszcze lepiej! Ludzie myślący głosują na UW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorgu Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 07:50 Szanowni Państwo. Bardzo się cieszę, że wracamy do gry, ale ten wynik to trochę mało żeby coś znaczyć. W każdym razie dobrze ,że jest nas choć 6% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.04, 08:50 Moze jest nas tylko 6%, moze to za malo, by duzo znaczyc, ale najwazniejsza jest dynamika wzrostu. Jeszcze niedawno sondaze dawaly nam 2-3%, przed wyborami 3-5, wyglada, ze jest ponad 6. Oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chechaouen Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 14.06.04, 09:40 jest nas dużo więcej, tylko, że wielu zagłosowało na PO bojąc się, że UW nie przekroczy progu. Ten wynik będzie przełomem, bo tamci ludzie już więcej nie stchórzą. Zobaczycie przy pierwszych badanach opinii publicznej. UW zyska kilka procent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dis Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.chem.uit.no 14.06.04, 12:21 Pozyjemy, zobaczymy. Nie wiadomo jeszcze, jaki wynik koncowy. Ale mam nadzieje, ze przynajmniej Geremek wejdzie - wielu ludzi tej klasy sie nie znajdzie w Europarlamencie, niezaleznie od kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konfacela Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:11 Ja też głosowałem na UW. Jeszcze trochę, i się tu wpiszemy wszyscy :-) Ale dobrze się stało. W wyborach parlamentarnych taki wynik to już ładnych kilkudziesięciu posłów, którzy zajmą miejsce, daj Boże, wariatów i gangsterów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boris B Super UW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 13:52 Bardzo się cieszę z wyniku UW. Mam nadzieję, że to przełom i potencjalni wyborcy zrozumieją, że rozsądek, tradycja, wiedza i przywiązania do państwa pozostało w tym ugrupowaniu. Unia Wolności wraca do gry i jest wielce prawdopodobne, że z około 7% poparciem. Polsce potrzebna jest partia dobrze wykształconych, mądrych i myślących społecznie ludzi. Jedyną taką partią wydaje się być UW. Jestem naprawdę szczęśliwy, że taki Ktoś jak prof. Geremek będzie reprezentował mój ukochany kraj. Żeby tak jeszcze Polacy grali na Mistrzostwach Europy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurb Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.04, 08:41 Glosowalem na UW w wyborach do Parlamentu Europejskiego-bo tam moga zrobic dobra robote,ale w wyborach do Sejmu bede glosowal na PO lub UPR- Polsce jest potrzebna gospodarka liberalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berek Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.04, 08:53 Przeciez UW jest gospodarczo bardziej liberalna niz PO, a UPR to partia polityki nierealnej, bo skrajna, niezdolna do zawarcia kompromisu z kimkolwiek. A przeciez nie sadzisz chyba, ze UPR dostanie 51% glosow i bedzie rzadzic samodzielnie. Ja wlasnie z powodu liberalnych popgladow gospodarczych bede w wyborach krajowych glosowac na UW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.2.Core.net.pl 14.06.04, 10:25 Widac,że w ogóle nie znasz stanowiska UPR w sprawie kompromisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roy Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.stacje.agora.pl 14.06.04, 11:43 Ciekaw jestem, w której to dziedzinie gospodarki, jest bardziej liberalna od UPR`u Odpowiedz Link Zgłoś
dziejas Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie 14.06.04, 14:08 chciales powiedziec byla... ale balcerowicz juz nie jest w uw. po powstala wlasnie ze wzgledu na zbyt mala liberalnosc i nadmierna lewicowosc uw. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wern Radosław Markowski to jakiś kr.....n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 07:44 Ten "ekspert" nie wie co się w kraju dzieje chyba. Na podstawie frekwencji w wyborach uznał że tylko 20% Polaków chce coś robić w sferze publicznej. To kretyńskie stwierdzenie. Wszyscy wiemy, że ludzie po prostu mają dość tych kandydatów, tych samych gęb przy żłobie, tego zakłamania, niejasnego systemu głosowań, gruszek na wierzbie itp. Dopuki to się nie zmieni doputy ludzie będą mieli w nosie politykę. Ludzie wbrew pozorom cenią sobie swój wolny czas i nie lubią go tracić na rzeczy w ich mniemaniu bezsensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 07:45 Generalizacje świadczą o braku elementarnej wiedzy z logiki. Gratuluję wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filemon socjologowie IP: gateway.d* / *.mofnet.gov.pl 14.06.04, 07:46 co to za socjolog co nie wie skąd się wziął taki wynik. Idiota wie, że wynika wziął się z tego, że ludzie mają dosyć, na kogo by nie głosowali zawsze jest źle. Więc po co głosować, szkoda czasu. Politycy mają nas gdzieś, to i my mamy gdzieś polityków. U nas nie realizuje się obietnic wyborczych, które w 90% są bez pokrycia - puste słowa. A czemu LPR tak wysoko ? bo babcie pójdą zawsze głosować na swoich, wyznaczonych drogą polityczną kościała, kandydatów. Nie trzeba być socjologiem, żeby to wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurb Re: socjologowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.04, 08:45 Wiec palancie pozniej nie nazekaj ,ze jest zle.Nieobecni nie maja racji i na drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.ifd.uni.wroc.pl 14.06.04, 08:19 To sa eksperci ? "Nie potrafie powiedziec skad sie wzial", tak mowi o wyniku LPR. Najgorsze gdy taki podobno naukowiec musi zabrac glos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip odpowiednio dobrani socjologowie IP: *.2.Core.net.pl 14.06.04, 10:28 Oj, przeciez to ma wymowe scisle polityczna. To tak jakby powiedzial "dlaczego te oszolomy zdobyly tyle glosow,to takie nienaukowe". A jaka partie chwalą - wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: 62.233.193.* 14.06.04, 08:22 Znajomy tak wyjasnil niski udzial w wyborach: ok 6 mln ludzi wzielo udzial w zorganizowanej za 77mln zl akcji desygnowania 54 osob ktorych utrzymanie bedzie kosztowalo podatnikow PE ok 60 tys zl miesiecznie za osobe czyli rocznie 38880000 zl za wszystkich .Z uwagi na brak jakiej kolwiek mozliwosci odwolania deputowanego daje to w okresie 5 lat kwote 194400000 zl. Podsumowujac : Koszty wylonienia i utrzymania z ramienia RP czlonkow ciala doradczego UE ktore jest "demokratycznie" nieodwolywalne, wystarczylyby do pelnego sfinansowania budowy miedzynarodowego lotniska w najubozszym regionie UE czyli woj.lubelskim. Ps.Sasied podziekowal kiedys za oferte azylu politycznego i wrocil do kraju budowac wolny rynek i demokracje by kiedys ekonomicznie dorownac tamtej czesci swiata. Dzisiaj wraz z ok 80% innych Polakow wybral bojkot jako wyraz swojego prawa do zaprzestania uwiarygadniania zabawy mniejszosci kosztem wiekszosci i wskrzeszania z wykorzystaniem TV politycznych nieboszczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG ten koszt to w pewnym sensie rzecz umowna IP: *.psp.stpauls.it / 194.243.3.* 14.06.04, 08:31 te pieniądze tak czy inaczej zostaną gdzieś wydane i wzmocnią niektóre rynki. Niestety, nie te najbiedniejsze w Unii... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Ja tez glosowalem na UW i chyba 6-7 % zgarną :) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.04, 08:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. [...] IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 14.06.04, 08:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 08:50 Wielkie zwyciestwo LPR.Bardzo dobry wynik rowniez UW.Sondaze do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Kompromitacja socjologów IP: *.gorzow.mm.pl 14.06.04, 09:00 "Badania" do kosza, "sukcesu LPR nie potrafimy wytłumaczyć" itd. Za co te OBOPy i CBOSy pobierają pieniądze?! Dodam jeszcze jedno - czy ktoś z tzw "socjologów" badał zgodność priorytetów wyborców w głosowaniu do PE a Sejmu - przy tak różnych motywach podejmowania decyzji?! Bo ja np. w wyborach do Sejmu będę głosował na inną partię niż w wyborach do PE - i wielu wyborców na pewno postąpi podobnie. Ilu - to zdaje się "socjologów" nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Wałęsa trafił w sedno ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 10:00 Tak, te wybory były ważne, ale nie miały smaku. A bez apetytu obiad nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.icpnet.pl 14.06.04, 10:34 Adoqat-Ty durniu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zachwycony Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.rev.vline.pl 14.06.04, 11:15 Nareszcie powrót Unii Wolności, brawo za bycie wytwałym. Wygląda na to że pozostali jeszcze w Polsce ludzie rozsądni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mychaM Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 11:23 tez jestem strasznie dumna z UW i z tych, ktorzy odwazyli sie glosowac na ta partie!! ciesze sie tez, ze SLD czy ich nastepcy SDPl nie wypadli naljlepiej- część Polakow jednak mysli o spoleczenstwie obywatelskim nie ma jednak co mowic.szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszkas Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: 81.210.66.* 14.06.04, 12:04 Ja takze oddalam glos na UW. Ciesze sie niezwykle, ze jej przedstawiciele beda mnie reprezentowac w Parlamencie Europejskim.Nigdy nie bede glosowac za tzw mniejszym zlem. Trudno, zawsze bylam outsiderem, obcym wsrod swoich. Trzeba wierzyc w swoje idealy. A swoja droga to nasz narod chyba chetnie dalby sie ubezwlasnowolnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Pepe pozdrawia outsajderkę. IP: 195.238.41.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 16:40 Pepe zaprasza na stronę wolnościowców. Zupełnie "out" jak na warunki uecko- polskie. kapitalizm.republika.pl/dyskusjaue.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbynio Wreszcie powrót Unii Wolności!! IP: *.net.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 14.06.04, 12:04 Uff, a już myślałem że w Polsce nikt nie dostrzega tej partii, wszyscy mówią że nie ma na kompetentnych kandydatów, a jednocześnie UW miało tylko 5% w sondażach. Mam nadzieje że ten wynik pozwoli wrócic Unii W do polityki. W dużych miastach, wśród wykształconych Unia Wolności wygrała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Jaki wstyd! IP: 195.238.41.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 16:38 Dobrze, że te 5% liczy się od 20%. A i tak Pepe wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjolog parlamentaryzm ma w Polsce fatalną opinię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 13:02 podpisuję się pod tym i dlatego nie głosuję (od tych wyborów)!!!!! mgr socjolog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MnM Re: parlamentaryzm ma w Polsce fatalną opinię IP: *.pmintl.ch 14.06.04, 14:11 Czy na socjologii uczą podstaw logiki? Bo po powyższej wypowiedzi mam zasadnicze wątpliwości. Proponuję, by każdy, kto pogardza polskim parlamentaryzmem, od tych wyborow na znak protestu przestał głosować, a wtedy mamy jak w banku 50% LPR i 50% Somoobrony, i zapewne wszyscy będą zadowoleni. Ludzie - parlament mamy taki, jaki mamy, nie dlatego, że politycy sa głupi, tylko dlatego, ze takich ludzi wybiera niedouczone społeczeństwo. Bo co o rządzeniu państwem czy Europą wiedzą "babcie", które orientują się tyle, ile usłyszą w Radyju? Głupiemy można wcisnąć wszystko. A co do polityków, zgadzam się, ze nie ma spośród kogo wybierać, ale nie popadajmy w skrajność i przesadę - jeszcze da się wyłuskać mniej szkodliwych, tylko trzeba chcieć, patrzeć i słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe parlamentaryzm ma fatalną opinię IP: 195.238.41.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 16:37 Ludzie - parlament mamy taki, jaki mamy, nie dlatego, że politycy sa głupi, > tylko dlatego, ze takich ludzi wybiera niedouczone społeczeństwo. Bo co o > rządzeniu państwem czy Europą wiedzą "babcie", które orientują się tyle, ile > usłyszą w Radyju? Głupiemy można wcisnąć wszystko. Również te babcie, które prawdy szukają w każdym innym Radyju. W Radyju Zet i Radyju Eremefefem też. Zaraz po liście przebojów. W telewizyji też. To kiedy kasujemy demokrację? Kto na króla? Pepe oczekuje konstruktywnej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gobi Re: parlamentaryzm ma w Polsce fatalną opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 02:25 Wybieraliśmy ludzi do nie-wiadomo-czego, bo w telewizji tak naprawdę nie powiedziano, jakie zadania czekają europosłów. Nie widziałem ani jednego kandydata, który by wyszedł przed kamerami na środek sali i powiedział po angielsku albo niemiecku "Nazywam się ..., pochodzę z ..., mam wykształcenie ..., znam się na prawie europejskim, na ekonomii, na ... Jak mnie wybierzecie, to będę ...", również po polsku. Właściwie nie ma się co dziwić, do polskiego parlamentu też tak się nie przedstawiają. Wybieramy osoby nie mając często racjonalnych przesłanek, aby rozróżnić tego od tamtego. Niezależne środki komunikacji nie informują, kto był zamieszany w aferę, a kto uciekł pijany przed policją. Liderzy partii nie przedstawiają na swoich stronach, dlaczego właśnie ta osoba została umieszczona na liście wyborczej, co ma szczególnego, że właśnie ona najlepiej się do tego nadaje. Partie polityczne nie przewidują możliwości dialogu z potencjalnymi wyborcami w tej formie, jak to robimy na tym forum. BOJĄ SIĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Czy jednomandatowe okręgi wyborcze? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 17:31 mają być lekarstwem na podaną przypadłość. Tak? Oczywiście już w niepodległej Polsce, bo UE musi być rozwiązana. Mimo apanaży PP. posłanek i posłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.raj Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.hipernet.ras.pl 14.06.04, 14:05 Czy napewno PAN PRO(W)FOSOR zdał maturę , czy tylko tak samo jak Pan PREZYDENT A.K. ma tytuł (omc.)magistra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aspk Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.06.04, 15:31 Też tak uważam. mam nadzieję, że tak myślących będzie coraz więcej. Naszego kraju nie stać na odstawianie do kąta relatywnie najbardziej kompetentnych polityków. Pozdrawiam sympatyków UW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.era.pl 14.06.04, 15:53 I co z tego że kompetentni skoro to sš socjali?ci. Nie mówicie że to sš liberałowie tak jak ich zaklasyfikowano. To taka podstarzała etosowa grupa socjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pe Unia (Wolności) górą! IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 14.06.04, 15:47 Nareszcie ludzie uczciwi i kompetentni będą mieli szansę zrobić coś dobrego. Mam nadzieję, że w przyszłym polskim sejmie również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen z poznania Re: Unia (Wolności) górą! IP: *.cs.put.poznan.pl 14.06.04, 16:28 Unia wolnosci?! khe, khe, khe.. Dla niektorych z nich mam duzo szacunku, ale nie przesadzajmy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Wawa Precz z faszyzmem! IP: *.chello.pl 14.06.04, 16:01 Na podstawie wyników z wyborów do Parlamentu Europejskiego widać, że klero-faszyści z LPR, oczywiście wraz ze swoją bandycką przybudówką pn. Młodzież Wszechpolska, tak naprawdę znajdują się właśnie w decydującym natarciu. Musimy wyjść na barykady i odważnie zacząć bronić fundamentalnych, demokratycznych swobód i obywatelskich wolności, zanim będzie już za późno... Do boju! Obawiam się całkiem poważnie, że narodowi radykałowie wraz ze swoim wodzusiem - Romciem Giertychem, odwołujący się do tradycji Kościoła przedsoborowego i najgorszej endeckiej spuścizny, najpewniej w niezbyt odległym czasie mogą przyczynić się do powstawania w naszym kraju wielu dyskryminacji na bazie nietolerancji oraz łamania fundamentalnych praw człowieka. To szczególnie bolesne, że faszyzm po tak okrutnych doświadczeniach w przeszłości znowu dostaje poważną legitymizację społeczną do sprawowania władzy na naszym europejskim kontynencie. www.demegaliberal.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Precz z faszyzmem! Precz z totalizmem! Precz z UE! IP: 195.238.41.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 16:32 Pepe prosi Szanownego Pana o nie znęcenie się przez klawiaturę nad narodowymi konserwatystami z LPRu. Jeżeli Szanowny Pan nie zauważył, to jesteśmy w fazie standaryzacji wszystkiego, bo tak sobie UE życzy. Jeżeli to Szanownego Pana nie razi, to Pepe prosi Sz.P. się podpisywać "Cze Gewara" przy wojowaniu z konserwą. Bo faszyzm już jest. Pepe dedykuje Sz. P. definicję faszyzmu: opieka socjalna plus kontrola wszystkich działań człowieka. dla doświadczenia prosi Pepe Szanownego P. o próbę zrobienia czegokolwiek wg. wolnej woli. Policję też Pan Jarek Wawa nazwie bandycką przybudówką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Wawa Re: Precz z faszyzmem! Precz z totalizmem! Precz IP: *.chello.pl 14.06.04, 16:49 Pepe, chyba raczy żartować... Jasne, że wszystko można ubrać w odpowiednie słówka. No, ale jeśli faszyzujący politycy LPR walczą z wszechwładającą światem masonerią, wysyłają Żydów na Madagaskar, no to pachnie mi to neofaszyzmem. Spiskowa teoria dziejów, antysemityzm i zażarty nacjonalizm nigdy nie miały nic wspólnego z prawdziwym i cywilizowanym konserwatyzmem. Rozumiem, że Pepe czytał dzieła rodu Giertychów, poczynając od ksenofobo - antysemity Jędrzeja, obsesyjnego antymasona Macieja, a kończąc na Romciu, jeszcze nie tak dawno zbratanym z szowinistycznym Radiem "Maryja" Rydzyka. No i widzi Pepe, że dowody przemawiają na moją korzyść. Z Che Guevarą nie mam zaś nic wspólnego, bo bliżej mi do lewicowych liberałów. No, a porównywanie faszyzujących chuliganów z Młodzieży Wszechpolskiej - typowych nazi-skinheadów do funkcjonariuszy Policji Państwowej, to jest po prostu zwykłe nadużycie... Proponuję więc kubeł zimnej wody dla ochłody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe faszyzm IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 00:44 Dobrze. Pepe się też pobawi klawiszami. i faszyzujący politycy LPR walczą z wszechwładającą światem > > masonerią, Konserwa to zupełnie co innego niz faszyzm i socjalizm. To nie opozycja. To zupełnie coś innego. I co Pan Wawa na takie pepowe diktum? Mają jakieś sukcesy w tej walce z masonami? Na razie Pepe kibicuje - LPR:masoni 0:1. Mamy UE. wysyłają Żydów na Madagaskar, Naprawdę? Pepe kręci główką. Pan Wawa utknął w przedwojennych lekturach. O żyrafach i cyklistach nie było. Początki dobre. no to pachnie mi to neofaszyzmem. Coś czego nie ma. Pepe uśmiechnięty. Chwila przyjemności na fotelu. > Spiskowa teoria dziejów, antysemityzm i zażarty nacjonalizm nigdy nie miały nic > > wspólnego z prawdziwym i cywilizowanym konserwatyzmem. Coś czego nie ma, plus coś czego nie ma, plus patriotyzm narodowy (w odróżnieniu od ueckiego) daje LPR? Coś zgubione, coś dodane i możemy się oburzać na faszystów. Narodowiec i katolik to zło. Może być i tak. Pepe wyciąga ze wzruszeniem N. Szpanowa "Spiskowcy" z pepowej półeczki z książkami. Niby nie p. Urban, niby nie p. Michnik, niby nie "Fakty i Mity", ale argumenty te same co u Pana Wawy. Nic się od 1952 r. nie zmieniło? - Pepe się dziwi. Prawdziwy i cywilizowany konserwatyzm. Hm. P. Wawa jest bliski napisania Pepemu definicji. Pepe czeka. Rozumiem, że Pepe czytał > > dzieła rodu Giertychów, poczynając od ksenofobo - antysemity Jędrzeja, > obsesyjnego antymasona Macieja, a kończąc na Romciu, O, niespodzianka. Pepe nie czytał. Coś, coś o imieniu Jędrzej się kołacze, pisemko przemycone z wymarzonego Zachodu w stanie wojennym, ale nic z tego na pepowej półeczce dzisiaj nie dotrwało. Dotrwał Szpanow. Pepe pocieszony, że p. Wawa czytał. Nie zginie pamięć kultury w narodzie. szowinistycznym Radiem "Maryja" Rydzyka Pepe wyczulony na szowinizm. Gdzie, w jakiej audycji padło, że jesteśmy lepsi od Czechów? Niech będzie od kogokolwiek. Przydałoby się. "GW" tyle lat zatruwa umysły wyrażając się z pogardą i współczuciem o możliwościach tubylców. W porównaniu do tych zza Odry i Renu oczywiście. Żeby tylko "GW". P. Wawa jest optymistą. No i widzi Pepe, że dowody > > przemawiają na moją korzyść. Pepe starał się odstawić te dowody na półeczkę. Drugą. Wyszło? Z Che Guevarą nie mam zaś nic wspólnego, bo bliżej > > mi do lewicowych liberałów. Kim był p. Gewara, jeśli nie lewicowym liberałem? Chciał terroryzować lesbijki i pederastów? Pepe pierwsze słyszy. Chciał p. Gewara szkół państwowych, państwowych emerytur dla biedaków, pensji najniższej, opieki lekarskiej. Usan przegonić, zwanych tam "janki". P. Wawa czegoś innego sobie i Pepemu w życiu życzy? No, a porównywanie faszyzujących chuliganów z > Młodzieży Wszechpolskiej - typowych nazi-skinheadów do funkcjonariuszy Policji > Państwowej, to jest po prostu zwykłe nadużycie... Pepe proponuje p. Wawie przejrzenie starych fotek: jak to policjant prowadzi żyda na przykład (z małej litery oznacza tego religijnego: broda, pejsy. P. Michnika musiałby Pepe dużym "Ż" potraktować). Albo współcześniej: jak to policjant zakuwa w kajdanki pana ginekologa: takiego od zabijania dzieci. P. Wawie taki policjant nie będzie się podobał. Policjant goniący na targu babkę z pietruszką, za brak kasy fiskalnej - to tylko śmieszne, prawda? 1988: policjant goni sprzedających oręż, amunicję i wódkę bez zezwolenia Władcy. 2003: policjant goni już w ponad 200 wypadkach. 2004, po 1 maja: coś jeszcze wolno bez zezwolenia? Zezwolenie Władcy, duża rzecz. Pepego cieszy szacunek p. Wawy dla panów policjantów. I państwo prawa można na tym budować i państwo totalne i całkiem przyjemną faszystowską Unię E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Wyniki wyborów komentują socjologowie IP: *.iimcb.gov.pl 14.06.04, 16:02 a co cie tak "wyksztalcilo" inteligencie ? Dobrze, ze mamy tylko 5% takich inteligentow z UW, a wiec w granicach bledu statystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe 20% oszołomionych IP: 195.238.41.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 16:06 Wynik jest tragicznie wysoki: juz po utracie niepodległości, w momencie kryzysu wywołanego ustawami okupacyjnymi UE jeszcze 20% Polaków popiera likwidację państwa polskiego. Prawdopodobnie odsetek ten jest mniejszy, bo wszystkie mniejszości narodowe stawiły się zapewne w komplecie przy urnach; lepiej Niemcowi, Litwinowi czy Żydowi w państwie gromadzacym różne narody, niż jako mniejszość w państwie - własności Polaków. Zdeklarowani "Braniccy", czyli Unia Wolności i obie frakcje partii komunistycznej stawiły się zapewne w komplecie. Radio Maryja apelowało cały czas o udział w tych wyborach; teraz przekonaliśmy się co znaczą takie jednostkowe apele. Podobnie jak apele Magistra i in. oficjeli czy mediów. Mało. (Nie można tego odnosić do propagandy ueckiej przed referendum - to było tworzenie atmosfery fanatyzmu i histerii przez ponad 10 lat - i musiało odnieść efekt). Wypowiedź o podziale sceny wyborczej na ueckich wolnościowców i propolskich socjalistów jest oczywiście błędna. Polscy wolnościowcy z UPR są raczej (nie całkowicie) nastawieni patriotycznie, natomiast sama UE jest organizmem typowo biurokratycznym; o jakichś wolnościach można mówić z dużymi zastrzeżeniami. Nazewnictwo wprowadza w błąd. Głosujący na Unię Wolności osiągają wyłącznie wolność od przykazań Kościoła, natomiast wzrost kontroli przez państwo wszelkich dziedzin życia człowieka. Żaden inteligent nie powinien raczej przyznawać się, że ma coś wspólnego z Unią Wolności. Chyba, że uważa Cesarstwo Bizantyjskie za wzór do osiągnięcia przez współczesnych. Ja jednak uważam taką postawę za powód do wstydu. Platforma Obywatelska: ilość głosów na nia może wiązać się z przekonaniem wytworzonym przez propagandę UE przed referendum wśród Polaków, że UE oznacza zwiększenie zakresu wolności gospodarczej, czyli dobrobytu. Niestety, nie jest tak. Ale o tym muszą się przekonać zainteresowani osobiście; już się zresztą przekonują, od 1-go maja. O ile odróznią wzrost krajowej prosperity od poziomu inwestycji zagranicznych (dla inwestorów wejście Polski do UE było pozytywnym sygnałem - bo oznaczało standardyzację prawa, ale dla samych Polaków, dorabiających się z niskiego pułapu zamożności, blokująca wzrost UE oznacza tragedię). Kończąc: jeżeli zagłosowało 20%, jest to wynik o 10% (punktów procentowych) za duży. 10% to "Braniccy" i mniejszości narodowe. Pozostali, to pozostający w oszołomieniu po 1 maja, plus efekt apeli Radia Maryja. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skovi1 Re: 20% oszołomionych IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 18:01 sam się wstydz.ty niewatpliwie do tych wykształconych nie nalezysz.popieraj dalej ciemnogród - Odpowiedz Link Zgłoś