yossarian18 17.10.04, 20:12 Tylko idiota by nie wziął tych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wpia opodatkować rolników 17.10.04, 20:23 zmienić składkę na krus, tak żeby i np. balzasz płacił tyle co zwykli śmiertelnicy na zus. Koniec z uprzywilejowaniem rolników, bo w imię czego, tradycji ziemi? BTW widać ze aktywista yosi czuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. "Straty rolników" czyli płacenie VATu? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 17.10.04, 20:28 Przecież ja - szary obywatel - płacę normalnie VAT od tego, co kupuję i nie dostaję 'dopłat paliwowych'. Nawet nie wiedziałem, że rolnicy od maszyn rolniczych VATu nie płacili. Bo o dopłatach słyszałem. O KRUSie i niepłaceniu podatków przez rolników też. A ten bezczelny 'eurosceptyk' nazywa uporządkowanie tego złodziejstwa 'stratami rolników'? I tak są traktowani jak święte krowy. Dlaczego mam płacić wyższe podatki, a kupować dotowaną żywność? Wolę kupować droższą żywność - tyle że po pierwsze urzędnicy się nie obłowią i będę mógł na tej żywności oszczędzać (na podatkach oszczędzać raczej ciężko). P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawisza On se za te pieniadze mieszkanie kupuje IP: *.gos.dialup.connect.net.au 18.10.04, 01:39 To juz chamstwo- tyak mu sie zla powodzi, ze se musial mieszkanie kupic. Teraz zamiast te pieniedze wykozystac na gospodarstwo to on se mieszkanie splaci. Tylko prac i patrzyc jak puchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: "Straty rolników" czyli płacenie VATu? IP: 194.63.132.* 18.10.04, 09:08 Akurat dzięki Wspólnej Polityce Rolnej to właśnie będziesz kupować droższą i dotowaną żywność, bo to ma służyc stabilizacji cen i dochodów rolników. Dlatego produkty rolne w UE mają średnie ceny wyższe od światowych. Jak dochód ma zapewniony, to po co miałby się starać o konkurowanie ceną produktu (owszem , moze konkurowac jakością, ale do tego potrzebna jest zmiana preferencji konsumentów). A punkt wyjścia dla ustalenia ceny wynika z ograniczeń ilościowych dla poziomów produkcji i barier wejścia dla żywności spoza UE, ktore też ustala się w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Tak, czy inaczej - konsument w UE przepłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem 17.10.04, 20:36 jedną reką dają drugą zabierają...podatek katastralny, długi, wzrost opla za KRUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tadeusz Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.proxy.aol.com 17.10.04, 21:49 A co ty sobie chlopaku wyobrazasz? Myslisz, ze rolnikom to sie wszystko nalezy, a od nich to juz nic? I tak ta polityka bardzo ich faworyzuje, bo jesli masz troche rozumu w glowie to sobie szybko oblicz, ze glowna roznica pomiedzy bogatymi i biednymi jest wysokosc obrotow kapitalowych. Biedny zarabia 500 zl i 500 zl wydaje, a bogaty zarabia/dostaje w doplatach 7 tys. zl i tez 7 tys. (a nie 500 zl wydaje). A poza tym powtarzac chyba nie trzeba, ze zaradny/inteligentny rolnik bedzie bogatszy od niezaradnego wiesniaka. Tak jak i zaradny mieszczuch od miejskiego gluptaka. Odsylam do dzisiejszego artykulu na temat wynikow badan SMG/KRC dotyczacych poziomu wiedzy o mechanizmach gospodarczych w polskim spoleczenstwie. Jak ma byc dobrze, skoro jest tak zle??? Narod swiadomy tego, ze wiedza jest kluczem do gospodarczego sukcesu nic ze soba nie robi i nawet gorzej - bez skrepowania przyznaje sie do swojej glupoty. Jak nie oczekiwac populizmu od politykow wybitnie swiadomych kondycji intelektualnej naszego spoleczenstwa? Toc ta szara masa az sie prosi aby turlac z niej balwany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutu Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.daxnet.no 17.10.04, 21:53 Cwikowskiemu jemu podobnym pseudodziennikarzom. Ze ktos nie glosowal na obecnego prezydenta nie zwalnia od respektowania owego urzedu. Podobnie rzecz sie ma z prawami, przepisami czy uprawnieniami. One obowiazuja niezaleznie od naszych upodoban. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlopek -niechlope Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.04, 23:19 bo gamonie nie rozrozniacie VAT-u jaki placi firma od tego, ktory placi konsument. Dla fimry Vat jest kosztem w sensie podatkowym. Tj firma placi VAT jednie od wartosic wytworzonej w przedsiebiorstwie. Skutek jest taki, ze drobny przedsiebiorac, czesto nie placil VAT od konsumpcji, ktora wliczal w koszty dzialania firmy, a rolnik nabywal czesto dobra konieczne doprodukcji rolnej placac VAT, bo te nie byly zakwalifikowana jako srodki jedynie do produkcji rolnej. Tak wiec jak widac i wtedy nie bylo sprawiedliwosci i teraz jej nie ma. A scisle nie wiadomo gdzie jest bo ten system podatkowy nie uprzywilejowywal rolnikow, lecz ospodarstwa rolne o okreslonym typie konsumpcji i inwestycji oraz podoben przedsiebiorstwa. PRzeciez chlopi budujac mogliby spytac czemu mieli palcic VAT od materialow budowlanych, skoro nie moga go odliczyc od Vatu za sprzedane produkty. System bedzie sprawiedliwy jak bedzie taki sam dla wszytskich typow przedsiebiorst rolnych i nierolnych, a teraz to cholera wie czy my doplacamy do rolnictwa czy ono do nas Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap i bardzo dobrze! 17.10.04, 23:23 A wlasciwie czemu przeciwnicy systemu emerytalnego biora emerytury ? A przeciwnicy ZUS zasilki chorobowe ? Mozna byc przeciwnikiem pewnych rozwiazan,ale tez korzystac z nich,gdy sa w danej chwili bardziej oplacalne. Roznica sprowadza sie do tego,ze przeciwnik nie bedzie protestowal przy znoszeniu danych rozwiazan, ktorych istnieniu sie sprzeciwia albo nawet ich zniesienie poprze. Ja np. jako student korzystalem z ulg na przejazdy pociagami,ale nie podpisalem sie pod jakims tam protestem przeciwko ich zniesieniu przez SLD (przypominam: wrazliwcow spolecznych, zwolennikow 'sprawiedlwosci spolecznej' itd.). Weszlismy do UE i trzeba to jak najlepiej wykorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandido Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: 80.51.246.* 18.10.04, 00:07 polityk jest taki ze jak ktos na niego nap...e to mowi ze deszcz pada. Nie minelo nawet pol roku odkad LPR nawolywal do bojkotu UNI. Ciekawe ile czlonkow LPR i Samoobrony znlazlo sie w tym 5000 gronie. Heh to ma byc doplata do rolnictwa a gosc mowi ze splaci mieszkanie w Bialymstoku hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redi Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.elpos.net 18.10.04, 08:31 Widze, ze najwieksi sceptycy Unni beda mieli najwiesze korzysci. Skoda tylko, ze doplaty dostana tylko rolnicy a w koncu skladka jest placona od wszystkich, wiec to chyba nie jest sparwiedliwe i zgodne z konstytucja, ja tez moge powiedziec, ze mam straty, bo mi sie wchrzania szwabski duzy sklep spozywczy, ktory kombinuje jak tu nie placic podatkow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Oh ci pełni hipokryzji chłopcy narodowcy! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 18.10.04, 09:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Do wyborcow tego PAJACA IP: 153.95.95.* 18.10.04, 11:52 Wybierajcie dalej takich co doplaty do rolnictwa na wlasne mieszkania przeznaczaja. To zamiast nowych miejsc pracy w rolnictwie i przetworstwie naprodukujecie magnatow czynszowych. Plakac sie chce, jak widac kto w sejmie zasiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.crowley.pl 18.10.04, 12:30 klip-klap napisał: > A wlasciwie czemu przeciwnicy systemu emerytalnego biora emerytury ? A > przeciwnicy ZUS zasilki chorobowe? Mozna byc przeciwnikiem pewnych > rozwiazan,ale tez korzystac z nich,gdy sa w danej chwili bardziej oplacalne. Nie, przyjacielu. To się własnie nazywa HIPOKRYZJA. Jeśłi jestem czemuś przeciwny, bo uważam to za nieuczciwe, złe moralnie, szkodliwe etc. - to jeśłi jestem uczciwym człowiekiem - nie będę z tego korzystał. Gdyby p. poseł z LPR miał odrobinę charakteru (czyli tak zwane "jaja") to albo by tej forsy nie wziął (bo to "bruden pieniądze z masońskiej UE"), albo by ogłosił, że oddaje te pieniądze np. na cele społeczne. A tak - wychodzi to samo, co z całej "hurra-ideowej" LPR. Zasady zasadami, ideały ideałami, ale jak forsę dają, to trza brać. I tyle ideałów w wykoaniu LPR. H I P O K R Y C I. Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap bzdura 18.10.04, 12:40 > Nie, przyjacielu. To się własnie nazywa HIPOKRYZJA. Jeśłi jestem czemuś > przeciwny, bo uważam to za nieuczciwe, złe moralnie, szkodliwe etc. - to jeśłi > jestem uczciwym człowiekiem - nie będę z tego korzystał. Chcesz powiedziec,ze jako zwolennik prywatnej sluzby zdrowia, korzystajac z publicznej za ktora place skladke jestem hipokryta i nieuczciwym czlowiekiem ? Bzdura. Korzystam ze swoich uprawnien najczesciej pokrywanych z pieniedzy zabieranych mi pod przymusem. Inna sprawa,ze bez zalu sie z nimi rozstane i nie bede bronil ich istnienia, bo sie z nimi nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: bzdura IP: *.crowley.pl 18.10.04, 14:30 klip-klap napisał: > Chcesz powiedziec,ze jako zwolennik prywatnej sluzby zdrowia, korzystajac z > publicznej za ktora place skladke jestem hipokryta i nieuczciwym czlowiekiem? Jest zasadnicza różnica. MOżna być orzeciwnikiem (np. publicznej służby zdrowia) w tym sensie, że uznaje się inne rozwiązania za lepsze i się za nimi optuje. Ale - oczywiście - dopóki płaci się składki na tę "publiczną", to się i z nich korzysta. Przypominam jednak, że LPR głosiła wszem i wobec, że UE to dzieło masonerii i szatana, jaskinie rozpusty i demoralizacji, że pieniądze brudne, że to sprzedawanie niepodległości i patriotyzmu za "judaszowe Euro" i tak dalej. Jeśłi tak postro stawia się sprawę - na poziomie etyki, moralności, patriotyzmu sprzeciwijąc się danej instytucji - to potem branie od niej pieniędzy (i to właśnie TYCH pieniędzy) uważam - stanowczo - za kompletną hipokryzję. POwtarzam - gdyby panowie posłowie z LPR "mieli jaja", to by tych pieniędzy nie brali (a przynajmniej nie dla siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip realizm IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 18.10.04, 14:50 Dlaczego mieliby nie korzystac? W koncu jako obywatele placa skladke do UE,ktora czesciowa wraca w postaci doplat. Poza tym czesc doplat finansowana jest wprost z budzetu Polski. Jest tu pewna sprzecznosc z propaganda przedakcesyjna,a ja nie bede bronil do upadlego LPR, bo nie jestem jej fanem, ale tez jej nie demonizuje. Nie widze jednak nic zlego w korzystaniu z tych pieniedzy, bo nie pamietam by LPR sprzeciwiala sie samym doplatom. I jeszcze cos. Taki Kisielewski byl przeciez poslem w komunistycznym Sejmie. Wiadomo przeciez jaki mial poglad na komunizm,ale byl tez realista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: realizm IP: *.crowley.pl 18.10.04, 15:37 No to trudno, przyjacielu, nie zrozumiemy się. Ja mam chyba inne standardy moralne po prostu. Kisielewski - kiepski przykład. On był posłem, bo uważał, że w ten sposób może coś dobrego dla POlski zrobić (czy słusznie uważał, to inna rzecz). Nie po to, żeby się nachapać. Powtarzam - panowie z LPRu jednoznacznie oskarżali UE o zło moralne, czynili jej najcięższe zarzuty. Ludzi głosujących za akcesją nazywali zdrajcami ojczyzny, sprzedającymi POlskę za "judaszowe Euro z dopłat". Łgali w dodatku w żywe oczy, że POlska będzie płatnikiem netto. A jak już przyszło co do czego - to im pieniądze nie śmierdzą. Uważam - możesz się ze mną nie zgadzać - że trzeba być człowiekiem bez honoru, żeby tak postąpić. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka LPR-owiec pluje Europie w twarz...i zgarnia kase ? IP: *.cybernet.ch 18.10.04, 15:11 LPR-owiec pluje Europie w twarz...i zgarnia kase ?! Czy na swiecie jest jeszcze sprawiedliwosc ?! A kto zaplaci za nerwy, ktore LPR szarpie normalnym ludziom ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca Re: LPR-owiec pluje Europie w twarz...i zgarnia k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:24 Nie denerwuj się Lidka bo to szkodzi na zdrowie . Po prostu przekonaj kogo się da aby nie głosować na tych ludzi i spoko . Pzdr z gór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip z kon Moralność Kalego . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:20 To jest relatywizm moralny w czystej formie . Faceci stroją się w barwy narodowe , plują na struktury europejskie a gdy przyjdzie co do czego to są najbliżej cyca [ europarlament , dopłaty ,etc ]. Panowie nie róbcie z elektoratu idiotów . Nie stać was na to aby cokolwiek pozytywnego zrobić dla Polski poza zadymami politycznymi to chociaż nie twórzcie jakiejś ideologii gdy wyciągacie łapy po kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRvUngern-Sternber Rzeczywiscie Filip z konopii. IP: *.bg.am.lodz.pl 18.10.04, 16:36 Twoim zdaniem nie powinni brac doplat?Tak?Ale normy unijne musza spelniac.Podatki placic.Swinie kolczykowac.Stado spisywac.Powinni tego nie robic bo sa hipokrytami.Aby byc uczciwymi nic nie sprzedawac.Jednym slowem zamknac gospodarstwo i najlepiej sie powiesic.HIPOKRYZJA ZWOLENNIKOW UE JEST TOTALNA.Ale nic dziwnego.KAZDY SYSTEM UTOPIJNY JEST PODSZYTY HIPOKRYZJA.Bo po prostu nie moze bez tego istniec.Pamietamy jak w komunie klasa robotnicza KONSUMOWALA KAWIOR USTAMI SWOICH PRZEDSTAWICIELI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:33 Niesmaczne w tym wszystkim jest , że spora grupa rolników nie złożyła wniosków o dopłaty na skutek antyunijnej propagandy takich właśnie polityków ; sami zaś agitatorzy jak widać zadbali o swój interes . Można powiedzieć ze kto głupi... itd ale dla mnie jest to obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniolek-1951 Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.phonebox.com.uy / *.adsl.anteldata.net.uy 18.10.04, 17:33 mamy takich poslow jakich wybralismy to znaczy nijakich Odpowiedz Link Zgłoś