Dodaj do ulubionych

Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem Pi...

17.10.04, 20:12
Tylko idiota by nie wziął tych pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • wpia opodatkować rolników 17.10.04, 20:23
      zmienić składkę na krus, tak żeby i np. balzasz płacił tyle co zwykli
      śmiertelnicy na zus. Koniec z uprzywilejowaniem rolników, bo w imię czego,
      tradycji ziemi?

BTW widać ze aktywista yosi czuwa.
    • Gość: P. "Straty rolników" czyli płacenie VATu? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 17.10.04, 20:28
      Przecież ja - szary obywatel - płacę normalnie VAT od tego, co kupuję i nie
      dostaję 'dopłat paliwowych'. Nawet nie wiedziałem, że rolnicy od maszyn
      rolniczych VATu nie płacili. Bo o dopłatach słyszałem. O KRUSie i niepłaceniu
      podatków przez rolników też. A ten bezczelny 'eurosceptyk' nazywa
      uporządkowanie tego złodziejstwa 'stratami rolników'? I tak są traktowani jak
      święte krowy.

Dlaczego mam płacić wyższe podatki, a kupować dotowaną żywność? Wolę kupować
      droższą żywność - tyle że po pierwsze urzędnicy się nie obłowią i będę mógł na
      tej żywności oszczędzać (na podatkach oszczędzać raczej ciężko).

P.
      • Gość: Zawisza On se za te pieniadze mieszkanie kupuje IP: *.gos.dialup.connect.net.au 18.10.04, 01:39
        To juz chamstwo- tyak mu sie zla powodzi, ze se musial mieszkanie kupic. Teraz zamiast te pieniedze wykozystac na gospodarstwo to on se mieszkanie splaci.
        Tylko prac i patrzyc jak puchnie.
      • Gość: Mała Mi Re: "Straty rolników" czyli płacenie VATu? IP: 194.63.132.* 18.10.04, 09:08
        Akurat dzięki Wspólnej Polityce Rolnej to właśnie będziesz kupować droższą i
        dotowaną żywność, bo to ma służyc stabilizacji cen i dochodów rolników. Dlatego
        produkty rolne w UE mają średnie ceny wyższe od światowych. Jak dochód ma
        zapewniony, to po co miałby się starać o konkurowanie ceną produktu (owszem ,
        moze konkurowac jakością, ale do tego potrzebna jest zmiana preferencji
        konsumentów). A punkt wyjścia dla ustalenia ceny wynika z ograniczeń
        ilościowych dla poziomów produkcji i barier wejścia dla żywności spoza UE,
        ktore też ustala się w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Tak, czy inaczej -
        konsument w UE przepłaca.
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem 17.10.04, 20:36
      jedną reką dają drugą zabierają...podatek katastralny, długi, wzrost opla za KRUS
      • Gość: Pan Tadeusz Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.proxy.aol.com 17.10.04, 21:49
        A co ty sobie chlopaku wyobrazasz? Myslisz, ze rolnikom to sie wszystko nalezy,
        a od nich to juz nic? I tak ta polityka bardzo ich faworyzuje, bo jesli masz
        troche rozumu w glowie to sobie szybko oblicz, ze glowna roznica pomiedzy
        bogatymi i biednymi jest wysokosc obrotow kapitalowych. Biedny zarabia 500 zl i
        500 zl wydaje, a bogaty zarabia/dostaje w doplatach 7 tys. zl i tez 7 tys. (a
        nie 500 zl wydaje). A poza tym powtarzac chyba nie trzeba, ze
        zaradny/inteligentny rolnik bedzie bogatszy od niezaradnego wiesniaka. Tak jak
        i zaradny mieszczuch od miejskiego gluptaka. Odsylam do dzisiejszego artykulu
        na temat wynikow badan SMG/KRC dotyczacych poziomu wiedzy o mechanizmach
        gospodarczych w polskim spoleczenstwie. Jak ma byc dobrze, skoro jest tak zle???
        Narod swiadomy tego, ze wiedza jest kluczem do gospodarczego sukcesu nic ze
        soba nie robi i nawet gorzej - bez skrepowania przyznaje sie do swojej glupoty.
        Jak nie oczekiwac populizmu od politykow wybitnie swiadomych kondycji
        intelektualnej naszego spoleczenstwa? Toc ta szara masa az sie prosi aby turlac
        z niej balwany!
    • Gość: Tutu Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.daxnet.no 17.10.04, 21:53
      Cwikowskiemu jemu podobnym pseudodziennikarzom.
      Ze ktos nie glosowal na obecnego prezydenta nie zwalnia od respektowania owego
      urzedu. Podobnie rzecz sie ma z prawami, przepisami czy uprawnieniami. One
      obowiazuja niezaleznie od naszych upodoban.
    • Gość: chlopek -niechlope Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.04, 23:19
      bo gamonie nie rozrozniacie VAT-u jaki placi firma od tego, ktory placi
      konsument. Dla fimry Vat jest kosztem w sensie podatkowym. Tj firma placi VAT
      jednie od wartosic wytworzonej w przedsiebiorstwie. Skutek jest taki, ze drobny
      przedsiebiorac, czesto nie placil VAT od konsumpcji, ktora wliczal w koszty
      dzialania firmy, a rolnik nabywal czesto dobra konieczne doprodukcji rolnej
      placac VAT, bo te nie byly zakwalifikowana jako srodki jedynie do produkcji
      rolnej. Tak wiec jak widac i wtedy nie bylo sprawiedliwosci i teraz jej nie ma.
      A scisle nie wiadomo gdzie jest bo ten system podatkowy nie uprzywilejowywal
      rolnikow, lecz ospodarstwa rolne o okreslonym typie konsumpcji i inwestycji
      oraz podoben przedsiebiorstwa. PRzeciez chlopi budujac mogliby spytac czemu
      mieli palcic VAT od materialow budowlanych, skoro nie moga go odliczyc od Vatu
      za sprzedane produkty. System bedzie sprawiedliwy jak bedzie taki sam dla
      wszytskich typow przedsiebiorst rolnych i nierolnych, a teraz to cholera wie
      czy my doplacamy do rolnictwa czy ono do nas
      • wpia jestes amerykanskim farmerem? 17.10.04, 23:25

• klip-klap i bardzo dobrze! 17.10.04, 23:23
      A wlasciwie czemu przeciwnicy systemu emerytalnego biora emerytury ? A
      przeciwnicy ZUS zasilki chorobowe ? Mozna byc przeciwnikiem pewnych
      rozwiazan,ale tez korzystac z nich,gdy sa w danej chwili bardziej oplacalne.
      Roznica sprowadza sie do tego,ze przeciwnik nie bedzie protestowal przy
      znoszeniu danych rozwiazan, ktorych istnieniu sie sprzeciwia albo nawet ich
      zniesienie poprze.
      Ja np. jako student korzystalem z ulg na przejazdy pociagami,ale nie podpisalem
      sie pod jakims tam protestem przeciwko ich zniesieniu przez SLD (przypominam:
      wrazliwcow spolecznych, zwolennikow 'sprawiedlwosci spolecznej' itd.).

Weszlismy do UE i trzeba to jak najlepiej wykorzystac.
    • Gość: bandido Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: 80.51.246.* 18.10.04, 00:07
      polityk jest taki ze jak ktos na niego nap...e to mowi ze deszcz pada.

Nie minelo nawet pol roku odkad LPR nawolywal do bojkotu UNI. Ciekawe ile
      czlonkow LPR i Samoobrony znlazlo sie w tym 5000 gronie.

Heh to ma byc doplata do rolnictwa a gosc mowi ze splaci mieszkanie w
      Bialymstoku hahahaha
    • Gość: Redi Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.elpos.net 18.10.04, 08:31
      Widze, ze najwieksi sceptycy Unni beda mieli najwiesze korzysci. Skoda tylko, ze doplaty dostana tylko rolnicy a w koncu skladka jest placona od wszystkich, wiec to chyba nie jest sparwiedliwe i zgodne z konstytucja, ja tez moge powiedziec, ze mam straty, bo mi sie wchrzania szwabski duzy sklep spozywczy, ktory kombinuje jak tu nie placic podatkow...
    • Gość: an Oh ci pełni hipokryzji chłopcy narodowcy! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 18.10.04, 09:24
    • Gość: Krzych Do wyborcow tego PAJACA IP: 153.95.95.* 18.10.04, 11:52
      Wybierajcie dalej takich co doplaty do rolnictwa na wlasne mieszkania
      przeznaczaja. To zamiast nowych miejsc pracy w rolnictwie i przetworstwie
      naprodukujecie magnatow czynszowych. Plakac sie chce, jak widac kto w sejmie
      zasiada.
    • Gość: Puchatek Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.crowley.pl 18.10.04, 12:30
      klip-klap napisał:

> A wlasciwie czemu przeciwnicy systemu emerytalnego biora emerytury ? A
      > przeciwnicy ZUS zasilki chorobowe? Mozna byc przeciwnikiem pewnych
      > rozwiazan,ale tez korzystac z nich,gdy sa w danej chwili bardziej oplacalne.

Nie, przyjacielu. To się własnie nazywa HIPOKRYZJA. Jeśłi jestem czemuś
      przeciwny, bo uważam to za nieuczciwe, złe moralnie, szkodliwe etc. - to jeśłi
      jestem uczciwym człowiekiem - nie będę z tego korzystał.
      Gdyby p. poseł z LPR miał odrobinę charakteru (czyli tak zwane "jaja") to albo
      by tej forsy nie wziął (bo to "bruden pieniądze z masońskiej UE"), albo by
      ogłosił, że oddaje te pieniądze np. na cele społeczne.

A tak - wychodzi to samo, co z całej "hurra-ideowej" LPR. Zasady zasadami,
      ideały ideałami, ale jak forsę dają, to trza brać.

I tyle ideałów w wykoaniu LPR.

H I P O K R Y C I.
      • klip-klap bzdura 18.10.04, 12:40
        > Nie, przyjacielu. To się własnie nazywa HIPOKRYZJA. Jeśłi jestem czemuś
        > przeciwny, bo uważam to za nieuczciwe, złe moralnie, szkodliwe etc. - to jeśłi
        > jestem uczciwym człowiekiem - nie będę z tego korzystał.

Chcesz powiedziec,ze jako zwolennik prywatnej sluzby zdrowia, korzystajac z
        publicznej za ktora place skladke jestem hipokryta i nieuczciwym czlowiekiem ?
        Bzdura. Korzystam ze swoich uprawnien najczesciej pokrywanych z pieniedzy
        zabieranych mi pod przymusem. Inna sprawa,ze bez zalu sie z nimi rozstane i nie
        bede bronil ich istnienia, bo sie z nimi nie zgadzam.
        • Gość: Puchatek Re: bzdura IP: *.crowley.pl 18.10.04, 14:30
          klip-klap napisał:

> Chcesz powiedziec,ze jako zwolennik prywatnej sluzby zdrowia, korzystajac z
          > publicznej za ktora place skladke jestem hipokryta i nieuczciwym czlowiekiem?

Jest zasadnicza różnica. MOżna być orzeciwnikiem (np. publicznej służby
          zdrowia) w tym sensie, że uznaje się inne rozwiązania za lepsze i się za nimi
          optuje. Ale - oczywiście - dopóki płaci się składki na tę "publiczną", to się i
          z nich korzysta.
          Przypominam jednak, że LPR głosiła wszem i wobec, że UE to dzieło masonerii i
          szatana, jaskinie rozpusty i demoralizacji, że pieniądze brudne, że to
          sprzedawanie niepodległości i patriotyzmu za "judaszowe Euro" i tak dalej.
          Jeśłi tak postro stawia się sprawę - na poziomie etyki, moralności, patriotyzmu
          sprzeciwijąc się danej instytucji - to potem branie od niej pieniędzy (i to
          właśnie TYCH pieniędzy) uważam - stanowczo - za kompletną hipokryzję.
          POwtarzam - gdyby panowie posłowie z LPR "mieli jaja", to by tych pieniędzy nie
          brali (a przynajmniej nie dla siebie).

• Gość: klip realizm IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 18.10.04, 14:50
            Dlaczego mieliby nie korzystac? W koncu jako obywatele placa skladke do UE,ktora
            czesciowa wraca w postaci doplat. Poza tym czesc doplat finansowana jest wprost
            z budzetu Polski.
            Jest tu pewna sprzecznosc z propaganda przedakcesyjna,a ja nie bede bronil do
            upadlego LPR, bo nie jestem jej fanem, ale tez jej nie demonizuje. Nie widze
            jednak nic zlego w korzystaniu z tych pieniedzy, bo nie pamietam by LPR
            sprzeciwiala sie samym doplatom.

I jeszcze cos. Taki Kisielewski byl przeciez poslem w komunistycznym Sejmie.
            Wiadomo przeciez jaki mial poglad na komunizm,ale byl tez realista.

• Gość: Puchatek Re: realizm IP: *.crowley.pl 18.10.04, 15:37
              No to trudno, przyjacielu, nie zrozumiemy się. Ja mam chyba inne standardy
              moralne po prostu.
              Kisielewski - kiepski przykład. On był posłem, bo uważał, że w ten sposób może
              coś dobrego dla POlski zrobić (czy słusznie uważał, to inna rzecz). Nie po to,
              żeby się nachapać.
              Powtarzam - panowie z LPRu jednoznacznie oskarżali UE o zło moralne, czynili
              jej najcięższe zarzuty. Ludzi głosujących za akcesją nazywali zdrajcami
              ojczyzny, sprzedającymi POlskę za "judaszowe Euro z dopłat". Łgali w dodatku w
              żywe oczy, że POlska będzie płatnikiem netto.
              A jak już przyszło co do czego - to im pieniądze nie śmierdzą.
              Uważam - możesz się ze mną nie zgadzać - że trzeba być człowiekiem bez honoru,
              żeby tak postąpić. Howgh.
    • Gość: Lidka LPR-owiec pluje Europie w twarz...i zgarnia kase ? IP: *.cybernet.ch 18.10.04, 15:11
      LPR-owiec pluje Europie w twarz...i zgarnia kase ?!

Czy na swiecie jest jeszcze sprawiedliwosc ?!

A kto zaplaci za nerwy, ktore LPR szarpie normalnym ludziom ?!

• Gość: baca Re: LPR-owiec pluje Europie w twarz...i zgarnia k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:24
        Nie denerwuj się Lidka bo to szkodzi na zdrowie . Po prostu przekonaj kogo się
        da aby nie głosować na tych ludzi i spoko . Pzdr z gór.
    • Gość: filip z kon Moralność Kalego . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:20
      To jest relatywizm moralny w czystej formie . Faceci stroją się w barwy
      narodowe , plują na struktury europejskie a gdy przyjdzie co do czego to są
      najbliżej cyca [ europarlament , dopłaty ,etc ]. Panowie nie róbcie z
      elektoratu idiotów . Nie stać was na to aby cokolwiek pozytywnego zrobić dla
      Polski poza zadymami politycznymi to chociaż nie twórzcie jakiejś ideologii gdy
      wyciągacie łapy po kasę.
      • Gość: BRvUngern-Sternber Rzeczywiscie Filip z konopii. IP: *.bg.am.lodz.pl 18.10.04, 16:36
        Twoim zdaniem nie powinni brac doplat?Tak?Ale normy unijne musza
        spelniac.Podatki placic.Swinie kolczykowac.Stado spisywac.Powinni tego nie
        robic bo sa hipokrytami.Aby byc uczciwymi nic nie sprzedawac.Jednym slowem
        zamknac gospodarstwo i najlepiej sie powiesic.HIPOKRYZJA ZWOLENNIKOW UE JEST
        TOTALNA.Ale nic dziwnego.KAZDY SYSTEM UTOPIJNY JEST PODSZYTY HIPOKRYZJA.Bo po
        prostu nie moze bez tego istniec.Pamietamy jak w komunie klasa robotnicza
        KONSUMOWALA KAWIOR USTAMI SWOICH PRZEDSTAWICIELI.
    • Gość: konrad Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:33
      Niesmaczne w tym wszystkim jest , że spora grupa rolników nie złożyła wniosków
      o dopłaty na skutek antyunijnej propagandy takich właśnie polityków ; sami zaś
      agitatorzy jak widać zadbali o swój interes . Można powiedzieć ze kto głupi...
      itd ale dla mnie jest to obrzydliwe.
    • Gość: aniolek-1951 Re: Eurosceptyk bierze dopłaty. Rozmowa z posłem IP: *.phonebox.com.uy / *.adsl.anteldata.net.uy 18.10.04, 17:33
      mamy takich poslow jakich wybralismy to znaczy nijakich
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka