IP: *.lodz.arges.pl 14.10.02, 15:18
chciałabym zapytać, czy wymóg formalny dotyczący max. 45 lat jest
bezwzględnie obowiazujacy. Z tego co wiem, nawet przy wymogu max. 30 lat przy
stażu w KE istnieje w uzasadnionych przypadkach możliwość odstąpienia od tego
wymogu.Czy wobec tego istnieje jakakolwiek szansa dla osób powyżej 45 lat na
dopuszczeine do testów kwalifikujących na posady w Brukseli? Anna.
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: praca IP: *.104-200-80.adsl.skynet.be 14.10.02, 22:30
      Gość portalu: Maciej Duszczyk napisał(a):

> chciałabym zapytać, czy wymóg formalny dotyczący max. 45 lat jest
      > bezwzględnie obowiazujacy. Z tego co wiem, nawet przy wymogu max. 30 lat przy
      > stażu w KE istnieje w uzasadnionych przypadkach możliwość odstąpienia od tego
      > wymogu.Czy wobec tego istnieje jakakolwiek szansa dla osób powyżej 45 lat na
      > dopuszczeine do testów kwalifikujących na posady w Brukseli? Anna.

Trzeba zajrzec do JO. Wyraznie jest napisane, ze nie ma zadnego typu
      dyskryminacji przy rekrutacji funkcjonariuszy KE: ani wiek ani kolor skory ani
      wyznanie ani gusta do pan czy panow. Nie ma testow kwalifikujacych, sa konkursy
      a licza sie kwalifikacje i rezultat konkursow. Jesli chodzi o urzednikow z
      ramienia polskiego rzadu, d/s unijnych to juz chyba inna para
      kaloszy...Konkursy KE sa otwarte dla kazdego, kazdy moze partycypowac a
      odpowiednia komisja *tajnie* liczy punkty
      Lola
      • maciej.duszczyk Re: praca 15.10.02, 12:25
        Bardzo proszę się pode mnie nie podszywać. To nie ekspert zadawał pytanie.
        Odpowiedź brzmi nie ma wymogu wiekowego. W polskiej administracji również.

Prawdziwy Maciej Duszczyk

PS. Jola czy ty bierzesz udział we wszystkich wątkach forum?
        • Gość: lola Re: praca IP: *.169-136-217.adsl.skynet.be 15.10.02, 13:17
          maciej.duszczyk napisał:

> Bardzo proszę się pode mnie nie podszywać. To nie ekspert zadawał pytanie.
          > Odpowiedź brzmi nie ma wymogu wiekowego. W polskiej administracji również.
          >
          > Prawdziwy Maciej Duszczyk
          >
          > PS. Jola czy ty bierzesz udział we wszystkich wątkach forum?

Nie Jola a Lola. A kto zadawal pytanie? Moze nalezaloby to uscislic. Czytam
          tresc i pisze swa wlasna odpowiedz, podpisujac sie pod nia. Pod nikogo sie nie
          podszywam bo nie mam takich powodow. Uzywa Pan gazetowej frazeologii i przy
          okazji obraza Pan mnie. Dlaczego? Nadepnelam Panu na wirtualny odcisk? Biore
          udzial tam i w tych watkach gdzie chce, chyba wolno??? watki sa ze soba
          powiazane jedna mysla przewodnia. A moze nie wolno???
          Lola Huberland
          • maciej.duszczyk Re: praca 15.10.02, 15:17
            Spokojnie, nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Jeżeli niechcący to zrobiłem, to
            proszę o wybaczenie i kajam się naprawdę sumiennie. Zarzut podpisu nie był
            skierowany do Pani, a moje pytanie miało raczej charakter żartobliwy.
            Zastanawiałem się jedynie co Pani robi, skoro ma Pani czas na tak aktywne
            branie udział w forum. Oczywiście była to tylko ciekawość wewnętrzna nie
            wymagająca odpowiedzi. Co prawda nie zgadzam się z wieloma Pani poglądami
            szczególnie traktowania nas ludzi, którzy pracują w kraju za obywateli drugiej
            kategorii. Ja miałem kilka ofert zatrudnienia za granicą. Postanowiłem jednak
            zostać tu i pracować. Nie wiem, czy miałbym taką satysfakcję z pracy za granicą
            jaka mam w Polsce. Szczególnie, że mam kontakt ze studentami co jest dla mnie
            szczególnie ważne. Nie oceniam jednak osób, które zdecydowały się na wyjazd.
            Wiem z iloma problemami tam się borykają i jak brakuje im Polski. Pani aktywny
            udział w forum jest dla mnie tego potwierdzeniem.

Pozdrawiam

Maciej Duszczyk
            • Gość: lola Re: praca IP: *.132-136-217.adsl.skynet.be 15.10.02, 20:32
              maciej.duszczyk napisał:

> Spokojnie, nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Jeżeli niechcący to zrobiłem,
              to
              > proszę o wybaczenie i kajam się naprawdę sumiennie. Zarzut podpisu nie był
              > skierowany do Pani, a moje pytanie miało raczej charakter żartobliwy.
              > Zastanawiałem się jedynie co Pani robi, skoro ma Pani czas na tak aktywne
              > branie udział w forum. Oczywiście była to tylko ciekawość wewnętrzna nie
              > wymagająca odpowiedzi. Co prawda nie zgadzam się z wieloma Pani poglądami
              > szczególnie traktowania nas ludzi, którzy pracują w kraju za obywateli
              drugiej
              > kategorii. Ja miałem kilka ofert zatrudnienia za granicą. Postanowiłem jednak
              > zostać tu i pracować. Nie wiem, czy miałbym taką satysfakcję z pracy za
              granicą
              >
              > jaka mam w Polsce. Szczególnie, że mam kontakt ze studentami co jest dla mnie
              > szczególnie ważne. Nie oceniam jednak osób, które zdecydowały się na wyjazd.
              > Wiem z iloma problemami tam się borykają i jak brakuje im Polski. Pani
              aktywny
              > udział w forum jest dla mnie tego potwierdzeniem.
              >
              > Pozdrawiam
              >
              > Maciej Duszczyk

I tu przyznam Panu calkowita racje. oczywiscie, brak mi Polski, szczegolnie
              jezyka i dlatego szczegolna przyjemnosc sprawia mi uczestniczenie w
              polskojezycznych grupach dyskusyjnych. Czasem temperament bierze gora,
              szczegolnie przy *goracych* tematach i tak jak w rozmowie bezposredniej
              zdarzaja sie chwyty ponizej pasa, przepraszam. Szczerze przepraszam. Fora
              dyskusyjne sa jak hiszpanska oberza... Z drugiej strony, juz kawal czasu
              jestem poza granicami kraju, wyjechalam w czasie *agonizujacego komunizmu*, a
              jak Pan sam chyba wie: podroze ksztalca. Bardzo lezy mi na sercu wejscie Polski
              do Obszaru Europejskiego bo na pewno podniesie to stope zyciowa Polakow,
              rowniez moich bliskich, w kraju.
              Co robie? Pracuje "przy komputerze", od czasu do czasu robie sobie przerwe,
              stad czeste interwencje. Forum odkrylam niedawno i uwazam, ze jest ono
              prawdziwa kopalnia do roznego typu obserwacji, czasem, tak jak Pan stwierdzil,
              frustracji, bo tak jak od wlasnych dzieci oczekuje sie na ogol wiecej, tak i od
              rodakow ma sie tendencje oczekiwac wiecej i czasem za wysoko te poprzeczke sie
              stawia.
              Mysle, ze nie ma juz Pan do mnie zalu i dalsze moje spotkania z Panem na Forum
              dotyczacym UE, przebiegnie harmonijnie. Na pewno jest Pan mnie w stanie wiele
              nauczyc, czy uswiadomic a moze i Panu przydadza sie moje refleksje jak w
              kazdego typu wymianie mysli...
              Pozdrawiam Pana serdecznie
              Lola Huberland

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka