Dodaj do ulubionych

Kto jest przeciw?

IP: 111.111.51.* 25.04.03, 16:29
Tak sobie mysle. Jedyne co slychac o przeciwnikach to sa to: samoobrona, lpr,
radio maryja, upr.
z tym ze samoobrona ma 20 proc poparcia, lpr ok 10 proc, a upr miedzy 0 a 5
proc.
niezla koalicja marsjan sie szykuje. ja za takich ufoli rzadzacych polska i
to do tego poza ue dziekuje serdecznie.
pozdrawiam rado
Obserwuj wątek
    • Gość: rafal Re: Kto jest przeciw? IP: *.proxy.aol.com 25.04.03, 16:45
      Gość portalu: rado napisał(a):

> Tak sobie mysle. Jedyne co slychac o przeciwnikach to sa to: samoobrona, lpr,
      > radio maryja, upr.
      > z tym ze samoobrona ma 20 proc poparcia, lpr ok 10 proc, a upr miedzy 0 a 5
      > proc.
      > niezla koalicja marsjan sie szykuje. ja za takich ufoli rzadzacych polska i
      > to do tego poza ue dziekuje serdecznie.
      > pozdrawiam rado

Wydaje mi sie, ze jak nie "dasz nogi" z nadwislanskiego kraju to nie bedziesz
      mial duzego wyboru.
      • Gość: rado Re: Kto jest przeciw? IP: 111.111.51.* 25.04.03, 16:47
        Gość portalu: rafal napisał(a):

> Wydaje mi sie, ze jak nie "dasz nogi" z nadwislanskiego kraju to nie bedziesz
        > mial duzego wyboru.

wybor mamy wszyscy. 8 czerwca.
        pozdrawiam rado
      • Gość: heliov Re: Kto jest przeciw? IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 25.04.03, 16:51
        Gość portalu: rafal napisał(a):

> Gość portalu: rado napisał(a):
        >
        > > Tak sobie mysle. Jedyne co slychac o przeciwnikach to sa to: samoobrona, l
        > pr,
        > > radio maryja, upr.
        > > z tym ze samoobrona ma 20 proc poparcia, lpr ok 10 proc, a upr miedzy 0 a
        > 5
        > > proc.
        > > niezla koalicja marsjan sie szykuje. ja za takich ufoli rzadzacych polska
        > i
        > > to do tego poza ue dziekuje serdecznie.
        > > pozdrawiam rado
        >
        > Wydaje mi sie, ze jak nie "dasz nogi" z nadwislanskiego kraju to nie
        bedziesz
        > mial duzego wyboru.
        Zeby chociaz odwrocić proporcje upr 20 % lpr - niech zostanie 10 i samoobrona
        0-5% ale to absurd ni możliwy do realizacji. Populistom zawsze łatwiej .
        Jeśli prognozy poparcia byłyby w tych proporcjach mógłbym sie zastanawiać czy
        nie popierać eurofobów!

Jednakże w zaistniałej sytuacji jesetm za ..terrot
    • kimmjiki Re: Kto jest przeciw? 25.04.03, 19:07
      Zagadka - kto to taki?
      Potepia przemiany w Polsce po 1989, brzydzi sie zgnilym Zachodem, podoba mu sie
      Rosja, nie lubi demokracji, chce poslac wszystkich politykow na stryczek albo
      przynajmniej do wiezienia (poza swoimi oczywiscie) i obiecuje istne cuda, gdy
      tylko dojdzie do wladzy.

Tak, komunisci tez pasuja, ale ja mialem na mysli Rydzyka, Leppera i JKMa.
      Co za dziwny zbieg okolicznosci, prawda?
      • Gość: oak trzeba być cholernym kretynem IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 01:07
        ..... albo wyrachowaną szują propagandową by wszystko to co napisałeś uważać
        za koniunkcję.
        To że mi się nie podoba WIĘKSZOŚĆ przemian /szczególnie gospodarczych -
        totalnie poronionych ekonomicznie, a także kilka szumnych reform, że o wyjściu
        późną porą na ulicę nie wspomnę/ po 1989 roku, to nie oznacza, że podobało mi
        się przed.
        Jeśli jeden złodziej zastępuje poprzedniego to co już jest raj ????
        To, że nie podoba mi się Polska wersja demokracji, to dla ciebie oznacza, że
        podoba mi się rosyjska.

Kiedyś o takich kretynizmach mówiło się krótko: "pies, bo nie śpiewa", i taki
        jest tfujjj tok rozumowania, jeśli można to w ogóle nazwać rozumowaniem.
        To, że coś było złe NIE JEST dowodem na to, że coś innego jest DOBRE i byle
        przedszkolak o tym wie. Za wyjątkiem tub propagandowych "nowych panów".

Mogę się założyć, że gdyby były lata 50 byłbyś wzorowym działaczem ZMP i
        junakiem-przodownikiem. Piewcą tych na co górze
        Tu nie o ustroju mowa tylko o typie charakteru. ..... /polityczne dziwkarswto/

p.s naczytałem się dużo więcej twoich wymiocin niż na tym jednym wątku,
        pozbawionych jakichkolwiek argumentów ZA, a wypełnionych jedynie pogróżkami o
        Białorusi etc. A także niewybrednych ataków pełnych epitetów pod adresem tych
        co przeciw. Dziś tfooja kolej kim_in_ki ))))
        • kimmjiki Re: trzeba być cholernym kretynem 27.04.03, 01:25
          Nie powiedzialem, ze przeciwnikom Unii podobalo sie w PRLu. Zwrocilem tylko
          uwage, ze bardzo mocno Wam sie nie podoba w Trzeciej RP. A wnioski niech kazdy
          wyciagnie sam.
        • Gość: rado Re: trzeba być cholernym kretynem IP: 111.111.51.* 27.04.03, 07:34
          Gość portalu: oak napisał(a):

> ..... albo wyrachowaną szują propagandową by wszystko to co napisałeś uważać
          > za koniunkcję.
          > To że mi się nie podoba WIĘKSZOŚĆ przemian /szczególnie gospodarczych -
          > totalnie poronionych ekonomicznie, a także kilka szumnych reform, że o
          wyjściu
          > późną porą na ulicę nie wspomnę/ po 1989 roku, to nie oznacza, że podobało mi
          > się przed.
          > Jeśli jeden złodziej zastępuje poprzedniego to co już jest raj ????

o i sam przewodnoiczacy feldmarszalek lepier wzial udzial w dyskusji.
          pozdrawiam rado
          • Gość: oak Re: trzeba być cholernym kretynem IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 10:48

> o i sam przewodnoiczacy feldmarszalek lepier wzial udzial w dyskusji.
            > pozdrawiam rado

i taka jest jedyna argumentacja "ZA" )))) jamochłonów kochających "new brave
            world".
            Nie martw się Pawka, medal z kalafiora dostaniesz od samego Schredera i jego
            malowniczych zółwi gospodarczych z krainy kwitnących blefów.
    • dziejas Re: Kto jest przeciw? 26.04.03, 14:55
      o czym ty czlowieku piszesz? co ma piernik do wiatraka? najpierw glosowalem na
      uw, w ostatnich wyborach na po, ale jestem przeciwnikiem ue. co mogloby mnie
      sklonic do glosowania na samoobrone czy lpr? na upr tez nie glosuje, chociaz
      ich program w znacznej czesci mi odpowiada, jednak wiem, ze niemozliwe jest
      jego wprowadzenie w zycie bez udzialu w tym wszystkim wojska.
      zapytam: czy jedynym kryterium twojego wyboru przy glosowaniu w wyborach byl
      stosunek partii do ue??? a moze byly rowniez inne powody glosowania na taka lub
      inna partie???
      • Gość: Jan 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie NIE;UE IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 26.04.03, 20:37
        Najczęściej na stronach internetowych zwolennicy UE stosowali
        metody ;wyzywanie,wyśmiewywanie,kompromitacja .
        A brakuje argumentów.Przecież to wstyd wierzyć w sondaże!Przecież wielokrotnie
        były kłamliwe.Przy ostatnich wyborach parlamentarnych znacznie zaniżano wyniki
        LPR.I ta nowa organizacja ma olbrzymie poparcie społeczne.Bo kto jest zdolny
        teraz do przyjęcia władzy, gdy naród powie UE NIE.A powie, bo mamy dość tego
        rządu.80% społeczeństwa mówi NIE i powie NIE dla UE.I z tego by wynikało, że
        dlatego najbardziej czytelna opozycja to LPR, która nie rządziła, może mieć
        najprawdopodobiej 80%poparcia!Chociaż nawet gdyby miała 60% to też dobrze!

Pozdrawiam!

• dziejas Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N 27.04.03, 00:11
          no coz moje zdanie na temat lpr jest dokladnie owrotne, ale kazdy ma prawo do
          wlasnych pogladow.

pozdr.
          • Gość: Jan Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 00:44
            dziejas napisał:

> no coz moje zdanie na temat lpr jest dokladnie owrotne, ale kazdy ma prawo do
            > wlasnych pogladow.
            >
            > pozdr.
            Dziękuję za ładną i kulturalną odpowiedź.
            Pozdrawiam Jan
            • Gość: rado Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N IP: 111.111.51.* 27.04.03, 07:42
              Gość portalu: Jan napisał(a):

> dziejas napisał:
              >
              > > no coz moje zdanie na temat lpr jest dokladnie owrotne, ale kazdy ma prawo
              > do
              > > wlasnych pogladow.
              > >
              > > pozdr.
              > Dziękuję za ładną i kulturalną odpowiedź.
              > Pozdrawiam Jan

to i ja sie przylaczam do dzijasa. to jest to pole kompromisu na ktorym mozemy
              wszyscy sie zmiescic. pozdrawiam rado
              • dziejas Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N 28.04.03, 17:24
                ciesze sie bardzo, ze pomimo odmiennych pogladow mozemy znalezc jednak
                kompromis. mam nadzieje, ze kiedys stanie sie to norma, a nie wyjatkiem.
        • Gość: rafal Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N IP: *.proxy.aol.com 27.04.03, 00:22

> Najczęściej na stronach internetowych zwolennicy UE stosowali
          > metody ;wyzywanie,wyśmiewywanie,kompromitacja .
          > A brakuje argumentów.Przecież to wstyd wierzyć w sondaże!Przecież
          wielokrotnie
          > były kłamliwe.Przy ostatnich wyborach parlamentarnych znacznie zaniżano
          wyniki
          > LPR.I ta nowa organizacja ma olbrzymie poparcie społeczne.Bo kto jest zdolny
          > teraz do przyjęcia władzy, gdy naród powie UE NIE.A powie, bo mamy dość tego
          > rządu.80% społeczeństwa mówi NIE i powie NIE dla UE.I z tego by wynikało, że
          > dlatego najbardziej czytelna opozycja to LPR, która nie rządziła, może mieć
          > najprawdopodobiej 80%poparcia!Chociaż nawet gdyby miała 60% to też dobrze!
          >
          > Pozdrawiam!

niestety twoje argumenty, jako adwokata LPR wywoluja, wydaje mi sie wprost
          przeciwne wrazenie do ktorego zmierzasz.
          Adwokatem dobrym byc jest sztuka i ty do tego nie masz predyspozycji.
          Jesli teoretycznie Giertych ma swoja wizje to ludzie, ktorymi sie otoczyl
          (mysle Wrzodak) i metody ktore wybiera (np. sposob usuniecie tego swojego
          autentycznego glaba z komisji )dyskwalifikuja go jako polityka.
          • Gość: Jan Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 00:42
            Kto kogo chciał wymienić? Czy Wrzodak? I czy bardziej przez to winni sędziowie,
            niż oskarżony?
            • Gość: rafal Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N IP: *.ipt.aol.com 27.04.03, 01:14

> Kto kogo chciał wymienić? Czy Wrzodak? I czy bardziej przez to winni
              sędziowie,
              >
              > niż oskarżony?

ten typ z komisji to typowa pzprowska szuja i on mu dawal papiery jako
              kompetentnej osobie. I szuja dalej w komisji siedzi i sejm smieje sie z
              Giertycha
        • Gość: rado Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N IP: 111.111.51.* 27.04.03, 07:39

> Najczęściej na stronach internetowych zwolennicy UE stosowali
          > metody ;wyzywanie,wyśmiewywanie,kompromitacja .
          > A brakuje argumentów.Przecież to wstyd wierzyć w sondaże!Przecież
          wielokrotnie
          > były kłamliwe.

tendencje sa zazywyczaj celne. ze rosnie samoobronie a spada sld tego chyba
          nikt nie kwestionuje.

Przy ostatnich wyborach parlamentarnych znacznie zaniżano wyniki
          > LPR.I ta nowa organizacja ma olbrzymie poparcie społeczne.

no i w tym problem.

Bo kto jest zdolny
          > teraz do przyjęcia władzy, gdy naród powie UE NIE.A powie, bo mamy dość tego
          > rządu.80% społeczeństwa mówi NIE i powie NIE dla UE.I z tego by wynikało, że
          > dlatego najbardziej czytelna opozycja to LPR, która nie rządziła, może mieć
          > najprawdopodobiej 80%poparcia!

mysle ze cos kolo 89 proc. czy lpr nie rzadzilo? pek? macarewicz?

Chociaż nawet gdyby miała 60% to też dobrze!

nie noo nie ma co byc takim pesymistom. pozdrawiam rado
          • Gość: Jan Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 12:39

> Gość portalu: Jan napisał(a):
            >
            > > Najczęściej na stronach internetowych zwolennicy UE stosowali
            > > metody ;wyzywanie,wyśmiewywanie,kompromitacja .
            > > A brakuje argumentów.Przecież to wstyd wierzyć w sondaże!Przecież
            > wielokrotnie
            > > były kłamliwe.
            >
            > tendencje sa zazywyczaj celne. ze rosnie samoobronie a spada sld tego chyba
            > nikt nie kwestionuje.
            >
            > Przy ostatnich wyborach parlamentarnych znacznie zaniżano wyniki
            > > LPR.I ta nowa organizacja ma olbrzymie poparcie społeczne.
            >
            > no i w tym problem.
            >
            > Bo kto jest zdolny
            > > teraz do przyjęcia władzy, gdy naród powie UE NIE.A powie, bo mamy dość te
            > go
            > > rządu.80% społeczeństwa mówi NIE i powie NIE dla UE.I z tego by wynikało,
            > że
            > > dlatego najbardziej czytelna opozycja to LPR, która nie rządziła, może mie
            > ć
            > > najprawdopodobiej 80%poparcia!
            >
            > mysle ze cos kolo 89 proc. czy lpr nie rzadzilo? pek? macarewicz?
            >
            > Chociaż nawet gdyby miała 60% to też dobrze!
            >
            > nie noo nie ma co byc takim pesymistom. pozdrawiam rado

Wreszcie się zgadzamy. Kochany jesteś!!! I tak cała Polska temu rządowi powie
            Nie!
            Szcęść Boże!!!
            • Gość: rado Re: 80% społeczeństwa ;NIE dla rządu i pewnie N IP: 111.111.51.* 27.04.03, 13:21

> Wreszcie się zgadzamy. Kochany jesteś!!! I tak cała Polska temu rządowi powie
              > Nie!
              > Szcęść Boże!!!

nie no ja prognozuje 89 proc poparcia dla lpr. niemniej widze ze sie zgadzamy
              ze jesli narod poiwe nie ue to liga ma szanse na wygranie wyborow ewentulanie
              wspolrzadzenie. tylko z kim?
              pozdrawiam rado
      • Gość: rado Re: Kto jest przeciw? IP: 111.111.51.* 27.04.03, 07:37
        dziejas napisał:

> o czym ty czlowieku piszesz? co ma piernik do wiatraka? najpierw glosowalem
        na
        > uw, w ostatnich wyborach na po, ale jestem przeciwnikiem ue.

nie zorientowales sie ze te parie sa za integracja i maja to jako jesden z
        najwazniejszych punktow programu? warto wiedziec na kogo sie glosuje.

co mogloby mnie
        > sklonic do glosowania na samoobrone czy lpr? na upr tez nie glosuje, chociaz
        > ich program w znacznej czesci mi odpowiada, jednak wiem, ze niemozliwe jest
        > jego wprowadzenie w zycie bez udzialu w tym wszystkim wojska.

to w koncu na kogo? chyba juz nie masz wyboru.

> zapytam: czy jedynym kryterium twojego wyboru przy glosowaniu w wyborach byl
        > stosunek partii do ue??? a moze byly rowniez inne powody glosowania na taka
        lub
        >
        > inna partie???

byly inne ale ue to podstawowy kierunek polskiej polityki. nigdy bym nie
        zaglosowal na partie antyeuropejska. pozdrawiam rado
    • Gość: oak Re: Kto jest przeciw? IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 00:47

> Tak sobie mysle. Jedyne co slychac o przeciwnikach to sa to: samoobrona,
      lpr, radio maryja, upr. z tym ze samoobrona ma 20 proc poparcia, lpr ok 10
      proc, a upr miedzy 0 a 5 proc. niezla koalicja marsjan sie szykuje. ja za
      takich ufoli rzadzacych polska i to do tego poza ue dziekuje serdecznie. <
      > pozdrawiam rado

Jeśli coś takiego nazywa się myśleniem to dziękuje.
      Nie wiem jaka jest Twoja profesja ale prezentujesz myślenie typowego
      biurokraty, że pieniądze biorą się z powietrza i jak ktoś jest urzędalem to
      zawsze będzie je miał.
      Wyobraź sobie człowieczku, że nie jestem ani zwolennikiem LPR, ani Samoobrony
      ani żadnej innej bandy mieniącej się politykami. Ale wiem jedno wejście do
      eurokołchozu na takich warunkach oznacza dla mnie jedno - zamknięcie firmy,
      wywalenie na bruk moich pracowników I TYLKO JEDNA Z TEGO POCIECHA - DOŚĆ
      PŁACENIA HARACZY BIUROKRATOM, DOŚĆ DOJENIA TYCH CO WŁASNĄ INWENCJĄ I PRACĄ
      ZARABIAJĄ NAPRAWDĘ, DOŚĆ OPŁACANIA KONCESJI, HOMOLOGACJI, ZEZWOLEN, POZWOLEŃ,
      SWIADECTW KWALIFIKACYJNYCH , OPINII BIEGŁYCH, OPŁAT MANIPULACYJNYCH i SKŁADEK
      NA "DROGI", "MOSTY", "ZIELEN", "CZERWIEN". DOŚĆ "DARMOWEJ" OPIEKU ZDROWOTNEJ,
      DOŚC "DARMOWEGO" SZKOLNICTWA ETC. ITD.
      Mafia w przeciwieństwie do biurokratycznej bandy wie, jaki haracz jest w
      stanie płacić ich "poopieczny" nasze durne państwo nie.
      Lecz gdy padnie ostatnia firma w tym kraju, ostatni stragan a ostatnia
      tancbuda znajdzie się w rękach firmy mającej siedzibę we Francji, dyrekcję na
      Ukrainie a fabryki w Chinach, wtedy i wy dostaniecie WAŁA bo podatki odlecą
      niczym kormoranów sznur. Róznica jest taka, że ja dorobię na czarno gdzie
      bądź, wy ? ... a cóż biurokraci potrafią robić ? ..... pieprzyć ślicznie w
      mediach, obrzucać sceptyków inwektywami i porównaniami, ....... tylko kto to
      wtedy będzie oglądał.
      Ciebie interesuje czy ktoś się ładnie wysławia i zachowuje, mnie czy będę
      mieszkał w domu czy na ulicy.
      Dla mnie nie jest ważne czy rządzą marsjanie, komuniści, feudałowie, cesarz
      chiński czy szach perski... mnie interesują WARUNKI tych rządów, a warunki
      unianistów są nie do przyjęcia.
      Kto Ci dał prawo do porównywania przeciwników akcesji do marsjan ?
      Eurowazelino, no kto ?
      • Gość: rado Re: Kto jest przeciw? IP: 111.111.51.* 27.04.03, 07:49
        > Nie wiem jaka jest Twoja profesja ale prezentujesz myślenie typowego
        > biurokraty, że pieniądze biorą się z powietrza i jak ktoś jest urzędalem to
        > zawsze będzie je mialł
        > Wyobraź sobie człowieczku, że nie jestem ani zwolennikiem LPR, ani Samoobrony
        > ani żadnej innej bandy mieniącej się politykami.

nie lubisz polityki to po co sie zajmujesz ue? to tak samo dotyczy tego panstwa
        jak i polityka. w zasadzie to element skladowy polityki zagranicznej i
        wewnetrznej.

Ale wiem jedno wejście do
        > eurokołchozu na takich warunkach oznacza dla mnie jedno - zamknięcie firmy,
        > wywalenie na bruk moich pracowników

czym sie zajmujesz moze cos zaradzimy. jesli mas ztakie podejscie do biznesu to
        trzeba bylo w ogole nie zaczynac.

I TYLKO JEDNA Z TEGO POCIECHA - DOŚĆ
        > PŁACENIA HARACZY BIUROKRATOM, DOŚĆ DOJENIA TYCH CO WŁASNĄ INWENCJĄ I PRACĄ
        > ZARABIAJĄ NAPRAWDĘ, DOŚĆ OPŁACANIA KONCESJI, HOMOLOGACJI, ZEZWOLEN,
        POZWOLEŃ,
        > SWIADECTW KWALIFIKACYJNYCH , OPINII BIEGŁYCH, OPŁAT MANIPULACYJNYCH i SKŁADEK
        > NA "DROGI", "MOSTY", "ZIELEN", "CZERWIEN". DOŚĆ "DARMOWEJ" OPIEKU ZDROWOTNEJ,
        > DOŚC "DARMOWEGO" SZKOLNICTWA ETC. ITD.

ale z czego ta pociecha bo nie wylapalem.

a cóż biurokraci potrafią robić ? ..... pieprzyć ślicznie w
        > mediach, obrzucać sceptyków inwektywami i porównaniami, ....... tylko kto to
        > wtedy będzie oglądał.

nie wiem. mozesz zaczac nowy watek. pt kto bedzie ogladal telewizje po wejsciu
        do ue.

> Ciebie interesuje czy ktoś się ładnie wysławia i zachowuje, mnie czy będę
        > mieszkał w domu czy na ulicy.

mnie to rowniez interesuje.

> Dla mnie nie jest ważne czy rządzą marsjanie, komuniści, feudałowie, cesarz
        > chiński czy szach perski... mnie interesują WARUNKI tych rządów, a warunki
        > unianistów są nie do przyjęcia.

pierwsze wplywa na drugie w sposob zasadniczy. nie wiem jak z marsjanami ale
        przy komunistach wlasnosc prywatna jest prakrtycznie wykluczona.

> Kto Ci dał prawo do porównywania przeciwników akcesji do marsjan ?
        > Eurowazelino, no kto ?]

nikt mi go nie odebral. wolnosc jest slyszales cos o tym?
        pozdrawiam rado
        • Gość: oak Re: Kto jest przeciw? IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 11:07

> czym sie zajmujesz moze cos zaradzimy. jesli mas ztakie podejscie do biznesu
          to trzeba bylo w ogole nie zaczynac.<

O ! jeszcze jedna pijaweczka ? Dziękuję. Czyżby kolega miał mi ochotę jakąś
          dotacyjkę dołożyć ? Za co ? Za głos za tą czy inną opcją ? Dzięki raz jeszcze,
          ta firma zarobi na siebie bez twych złotych rad. Jeszcze jednego gościa do
          grzebania w moich kieszeniach mi nie potrzeba. Już niedługo i tak "dla mego
          dobra" nasze zbójeckie panstwo wymyśli coś by wyrwać mi jeszcze z mych zasobów
          na zakup winiety na przejazd do "socjalistycznego raju".
          A skąd ty wiesz jakie ja mam podejście do biznesu. Martw się o swoje podejście
          do biznesu o ile jakiekolwiek masz po za ksiązkowo-teoretycznym.

>> I TYLKO JEDNA Z TEGO POCIECHA - DOŚĆ PŁACENIA HARACZY
          BIUROKRATOM, .......... <
          ale z czego ta pociecha bo nie wylapalem.<

ano taka, że pasożyt niezdolny jest do życia bez organizmu żywiciela, więc
          może rzeczywiście potrzeba nam UE, aby skutecznie wytłuc biurokratyczne
          robactwo. Szkoda, że za taką cenę.

> a cóż biurokraci potrafią robić ? ..... pieprzyć ślicznie w
          mediach, obrzucać sceptyków inwektywami i porównaniami, ....... tylko kto
          to wtedy będzie oglądał.<
          > nie wiem. mozesz zaczac nowy watek. pt kto bedzie ogladal telewizje po
          wejsciu do ue. <

a może tak odpowiedź na pierwszą część pytania ?

> Ciebie interesuje czy ktoś się ładnie wysławia i zachowuje, mnie czy będę
          mieszkał w domu czy na ulicy.<

> mnie to rowniez interesuje.<

co ty powiesz, a ja myślałem, że takie przyziemne sprawy masz w nosie.
          Myślałem, że bardziej ci miły karton od Czyraka, niż dom od Giertycha

> pierwsze wplywa na drugie w sposob zasadniczy. nie wiem jak z marsjanami ale
          > przy komunistach wlasnosc prywatna jest prakrtycznie wykluczona.

Ciekawe co by na to powiedział mój wuj, który odziedziczył zakładzik po ojcu,
          a jego ojciec po swym ojcu, /duże to to nie jest, ale przetrwało i kasztankę i
          adolfa i bieruta i wiesława i jeszcze kilku innych .... jednak kołotki
          może nie przetrwać, - (i jaki z tego wniosek tow. kim ))))/

>
          > > Kto Ci dał prawo do porównywania przeciwników akcesji do marsjan ?
          > > Eurowazelino, no kto ?]
          >
          > nikt mi go nie odebral. wolnosc jest slyszales cos o tym?
          > pozdrawiam rado

niektórym jednak kolorowe hasła i sztandary czerwone (zamaskowane błękitem)
          odbierają rozum. A jakaż jest wolność bezrozumnych i bezwolnych narzędzi
          ideologów.
          zdrowia życzę
          oak
          • Gość: rado Re: Kto jest przeciw? IP: 111.111.51.* 27.04.03, 12:13

>
            >
            > > czym sie zajmujesz moze cos zaradzimy. jesli mas ztakie podejscie do bizne
            > su
            > to trzeba bylo w ogole nie zaczynac.<
            >
            > O ! jeszcze jedna pijaweczka ? Dziękuję. Czyżby kolega miał mi ochotę jakąś
            > dotacyjkę dołożyć ? Za co ? Za głos za tą czy inną opcją ? Dzięki raz
            jeszcze,
            > ta firma zarobi na siebie bez twych złotych rad. Jeszcze jednego gościa do
            > grzebania w moich kieszeniach mi nie potrzeba. Już niedługo i tak "dla mego
            > dobra" nasze zbójeckie panstwo wymyśli coś by wyrwać mi jeszcze z mych
            zasobów
            > na zakup winiety na przejazd do "socjalistycznego raju".

widze ze firma transportowa. podobnie jak beboka. nie mama zamiaru grdzebac w
            twoik kieszeniach mnie to nie interesuje. zamiast narzekac pomysl jak sobie
            dobrze radzic po wejsciu do ue. co monzna z tego miec dla siebie. jak sie
            ustawic. poza tym wejscie do ue to nie ty i twoja firma to lepsza przyszlosc
            dla calego panstwa. kwestia patriotyzmu.

> >> I TYLKO JEDNA Z TEGO POCIECHA - DOŚĆ PŁACENIA HARACZY
            > BIUROKRATOM, .......... <
            > ale z czego ta pociecha bo nie wylapalem.<
            >
            > ano taka, że pasożyt niezdolny jest do życia bez organizmu żywiciela, więc
            > może rzeczywiście potrzeba nam UE, aby skutecznie wytłuc biurokratyczne
            > robactwo. Szkoda, że za taką cenę.

no to potrzebna jest ta ue czy nie?

>
            > > a cóż biurokraci potrafią robić ? ..... pieprzyć ślicznie w
            > mediach, obrzucać sceptyków inwektywami i porównaniami, ....... tylko kto
            > to wtedy będzie oglądał.<
            > > nie wiem. mozesz zaczac nowy watek. pt kto bedzie ogladal telewizje po
            > wejsciu do ue. <
            >
            > a może tak odpowiedź na pierwszą część pytania ?

co biurokraci potrafia robic? pewnie dobry biurokrata potrafi pracowac w swojej
            dziedzinie. pewnie potrafi cos z dziedziny poza zawodowej.

>
            > > Ciebie interesuje czy ktoś się ładnie wysławia i zachowuje, mnie czy będę
            > mieszkał w domu czy na ulicy.<
            >
            > > mnie to rowniez interesuje.<
            >
            > co ty powiesz, a ja myślałem, że takie przyziemne sprawy masz w nosie.
            > Myślałem, że bardziej ci miły karton od Czyraka, niż dom od Giertycha

giertych tez bedzie rozdawal domy? najpierw niech da mieszkania potem domy.

>
            > > pierwsze wplywa na drugie w sposob zasadniczy. nie wiem jak z marsjanami a
            > le
            > > przy komunistach wlasnosc prywatna jest prakrtycznie wykluczona.
            >
            > Ciekawe co by na to powiedział mój wuj, który odziedziczył zakładzik po ojcu,
            > a jego ojciec po swym ojcu, /duże to to nie jest, ale przetrwało i kasztankę
            i
            > adolfa i bieruta i wiesława i jeszcze kilku innych .... jednak kołotki
            > może nie przetrwać, - (i jaki z tego wniosek tow. kim ))))

wniosek z tego taki ze:
            1. w polsce nie prowadzono ortodoksyjnego komunizmu
            2. moze ktos nie umie prowadzic firmy
            3. moze branza juz nie jest tak dochodowa
            4. moze kurczy sie rynek na te uslugi

pozdrawiam rado
      • robisc O tym trzeba mówić 27.04.03, 11:23
        Oak, dobrze że to napisałeś. Wcześniej właściwie tylko Pablo, który też
        prowadzi własny biznes, uzywał podobnej argumentacji.

Ja spotykam się z nią na co dzień. I chociaż sam jestem urzędnikiem, służę
        pomocą takim ludziom ja TY. I rozumiem ich. Wasza sytacja jest naprawdę nie do
        pozazdroszczenia. Prawie każdy właściciel firmy zwalnia obecnie ludzi, aby
        związać koniec z końcem. Ci, co mogliby zatrudniać, nie zatrudniają, bo nie
        wiedzą czym taka awantura z UE się skończy i biorą na wstrzymanie. Rezultatem
        jest katastrofalny więc zastój w inwestycjach. Przerażone sytuacją na rynku
        banki praktycznie wstrzymuja akcję kretytową, więc firmy tracą płynność
        bieżącą, o inwestycjach juz nie mówiąc. Taka jest rzeczywistość. Podziwiam
        tych, którzy jescze sobie radzą.

Pozdrawiam
        robi

• Gość: oak Re: O tym trzeba mówić IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 11:33
          sorry Robi, że się tak wyzłaszczam na urzędniczej braci. Ale już nie mogę
          słuchać tych ksiązkowych dyrdymałów i haseł bez pokrycia. Pozbawionych logiki
          i ślepych na otaczającą nas rzeczywistość. Pan Kraśko, Hołowczyc czy inny
          jewropejczyk po za głupkowatym uśmiechem z bilbordu w niczym mi nie pomoże.
          Żaden chłopiec z plakatu, z próżnego nie naleje,a tu w dodatku mamy do
          czynienia, nawet nie z probą dolania a wręcz wydarcia ostatniego grosza
          na "wejście".
          pozdr. oak
          • Gość: robi Re: O tym trzeba mówić IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 11:50
            Bardzo dobrze, że wieszasz psy na biurokratach. Ja nie jestem urzędnikiem
            państwowym. Przedsiębiorcy płaca za moje usługi, bo są im potrzebne.

Moje dochody nie pochodzą więc z kasy państwowej i szlak mnie trafia, kiedy
            słucham o kolejnych pomysłach podatkowych Kołodki. A na podatkach znam się
            dobrze. Nie wiem, czy zauwazyłeś ale wątek fiskalizmu i biurokracji jest moją
            myślą przewodnią na tym forum. Nie godzę się na złodziejskie uszczuplanie moich
            dochodów i głupie bilbordy z Hołowczycem tylko potegują moją awersję.

Widze też, co się dzieje z gospodarką, na co dzień analizuję wyniki finansowe
            przedsiebiorstw. I wiem,że akcesję przetrwają nieliczne. Upadek firm, to także
            moja strata, bo na kim będę zarabiał? Pójdę więc na bruk, tak jak kilkadziesiąt
            procent innych, którzy jeszce pracę mają.

To jest walka o przetrwanie.

• Gość: heliov Re: O tym trzeba mówić -ano IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 27.04.03, 12:06
              Gość portalu: robi napisał(a):

> Bardzo dobrze, że wieszasz psy na biurokratach. Ja nie jestem urzędnikiem
              > państwowym. Przedsiębiorcy płaca za moje usługi, bo są im potrzebne.

Biurokracja jest w Unii bardzo rozwinieta , masz racje Robi ale w końcu nie do
              tego stopnia co w obecnej Polsce plus zżerająca korupcja - chyba nie masz
              watpliwości , że o wiele bardziej zasiedziała i kwitnaca u nas aniżeli w UE

> Moje dochody nie pochodzą więc z kasy państwowej i szlak mnie trafia, kiedy
              > słucham o kolejnych pomysłach podatkowych Kołodki. A na podatkach znam się
              > dobrze. Nie wiem, czy zauwazyłeś ale wątek fiskalizmu i biurokracji jest
              moją
              > myślą przewodnią na tym forum. Nie godzę się na złodziejskie uszczuplanie
              moich
              >
              > dochodów i głupie bilbordy z Hołowczycem tylko potegują moją awersję.
              >
              > Widze też, co się dzieje z gospodarką, na co dzień analizuję wyniki
              finansowe
              > przedsiebiorstw.

mnie również "szlag trafia" gdy słucham pomysłów Kołodki, jestem przerażony
              na samą myśl , gdy słyszę ,że litościwie nam panujący Wieleki Skarbnik ma nową
              cudowną metodę uzdrowiena gospodarki i finansów. Ostatnie pomysły my nie
              obnizać Pitów osobom fizycznym a jedynie Cit prawnym !
              Obniżać, obniżać podatki -

Wyciągam jednak na podstawie tych samych tez przeciwne wnioski:-(

Jeśli nie wejsdziemy do Unii pogrożymy się w haosie a realnie patrząc władzę
              przejmą Samoobrona i LPR . Kolego uważąsz ,że Ci ludzie uzdrowią nam
              gospodarką , jeśli mnie przekonasz , że jest to mozliwe , to kto wie może i ja
              będę przeciw Unii.
              Są państwa w Unii o bardzo rozsądnym sytemie podatkowym vide Irlandia ,
              Holandia , W. Brytania.
              W Unii nasza szansa i w niej nasza nadzieja

I wiem,że akcesję przetrwają nieliczne. Upadek firm, to także
              > moja strata, bo na kim będę zarabiał? Pójdę więc na bruk, tak jak
              kilkadziesiąt
              >
              > procent innych, którzy jeszce pracę mają.
              >
              > To jest walka o przetrwanie.

Jeśli nie wejdziemy do UE dopiero zacznie sie walka o przetrfanie , wolę nie
              próbować

Pozdrawiam
              • Gość: robi Re: O tym trzeba mówić -ano IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 14:16
                A nie wydaje Ci się, że jeżeli po akcesji bezrobocie przekroczy poziom dajmy na
                to 30%, łatwiej bedzie dojść do władzy populistom? Podstawowym problemem Polski
                jest obecnie bezrobocie, bo to one grozi powtórzeniem się scenariusza
                argentyńskiego. Bezrobocia nie da się zwalczyć bez natychmiastowej reformy
                finansów publicznych i kodeksu pracy. Wejście do UE zablokuje możliwość
                przeprowadzneia tych reform, przynajmniej pierwszej z uwagi na zwiększone
                wydatki. Te wydatki trzeba będzie sfinansować. To oznacza wzrost, a nie spadek
                fiskalizmu. Wzrost fiskalizmu oznacza wzrost bezrobocia.
                Wejście Polski do UE teraz to katastrofa. A można jej uniknąć, bo sa
                alternatywy, wbrew temu co mówi oficjalna propaganda. Czy w publicznej TV
                usłyszałeś kiedyś cokolwiek o EOG? Bo ja nie. To celowe działanie. Lepiej niech
                ludzie myślą, ze jak nie UE to Białoruś.

Cześć
            • Gość: rado Re: O tym trzeba mówić IP: 111.111.51.* 27.04.03, 12:18

>Nie godzę się na złodziejskie uszczuplanie moich
              >
              > dochodów i głupie bilbordy z Hołowczycem tylko potegują moją awersję.

holowczyc cos mowil o podatkach?

>
              > Widze też, co się dzieje z gospodarką, na co dzień analizuję wyniki finansowe
              > przedsiebiorstw. I wiem,że akcesję przetrwają nieliczne.

to ciekawe bo wszyscy ekonomisci twierdza inaczej. ue to wlasnie szansa na
              rozwoj dla przedsiebiorstw.

pozdrawiam rado
              • Gość: robi dlaczego stracę pracę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 14:07
                Rado, nie chce mi się znowu samemu wymyślać odpowiedzi, więc zacytuję fragment
                postu Ciborowskiego, który koledzy znaleźli w Onecie. Moje obserwację są
                zbliżone.

"Teoria kosztów komparatywnych Ricardo. Powiada ona, że wzmożenie wymiany
                handlowej (np. przez niższe cła) sprawia, że obie strony wymiany czerpią
                dodatkowe korzyści. Niestety wiedza wielu studentów na tym się kończy. Nie
                wiedzą oni o skutkach społecznych w skali regionalej. Nie wiedzą także, że
                teoria ta jest obarczona kilkudziesięciom a jawnymi i ukrytymi warunkami,
                które muszą zostać spełnione, aby zaszły korzyści a nie straty. Jakie są więc
                te warunki? Otóż podstawowym warunkiem jest strukturalna (i często
                przestrzenna) zmiana produkcji (wytwórczości) w kierunku produkcji bardziej
                wydajnej w każdym z krajów uczestniczących w wymianie. Nazywa się to tzw.
                specjalizacją produkcji. Każdy kraj zaczyna produkować więcej tych dóbr, które
                są względnie najbardziej produktywne (wydajne).
                Tak więc, pewne fabryki (lub warsztaty) zostają zlikwidowane, a na ich miejsce
                (czasami w innym mieście) powstają nowe fabryki, produkujące nowe towary. I tu
                tkwi problem! Ponieważ wraz z likwidacją zakładów, likwidowane są miejsca
                pracy. Czy mamy dostatecznie dużo kapitału na takie szybkie zmiany
                strukturalne, by zbudować nowe fabryki i nowe miejsca pracy? Jak będzie
                wyglądało to w poszczególnych regionach. Oto garść danych. Wg opracowania GUS
                pt "Warunki powstania i działania przedsiębiorstw w 2002r", ok. 70% firm nie
                miało płynności I stopnia, a 60% płynności II stopnia. Tłumcząc to na ludzki
                język można powiedzieć, że polska gospodarka składa się w 60% z zbankrutowanych
                przedsiębiorstw, które nie mają kapitału nawet na bieżącą działalność, nie
                mówiąc już o zmianie profilu dzialności, wytwórczości, czy tworzeniu nowych
                miejsc pracy. Nie mają one także pokrycia, zabezpieczenia na kredyty. BCC
                szacuje, że po wstąpieniu do UE będzie musiało upaść ok. 80% mikroprzedsiębio
                rstw (zatrudniajacych do 9 osób) oraz małych firm (od 10 do 49
                zatrudnionych). Drugie zagadnienie to geografia gospodarcza. Tak się składa, że
                ostatnie 14 lat, to gwałtwony rozwój głównie kilku wielkich miast w Polsce i
                stagnacja czy wręcz cofanie się w rozwoju reszty kraju. Dla porównania, w
                latach 1995-99, gdy na poziomie krajowym gospodarka rozwijała się w tempie 7%
                rocznie, w wymienionym okresie PKB wzrósł o 23%, ale w woj. opolskim tylko o
                ok. 6% (nie w ciągu roku, ale w ciągu tych 6 lat!), natomiast w woj.
                mazowieckim o 47%. Oznacza to, że w woj. opolskim średnie roczne tempo rozwoju
                ukształtowało się poniżej 1%! Jakie więc będą konsekwencje przystąpienia do UE?
                Otóż w biednych regionach kraju o niskim tempie rozwoju (blisko 3/4 ludności
                kraju), nastąpi nasilenie likwidacji zakładów pracy i wzrost bezrobocia,
                natomiast dzięki inwestycjom zagranicznym (i częściowo krajowym) nowe zakłady
                powstawać będą w kilku nielicznych miastach (W-wa, Trójmiasto, Wrocław, Poznań,
                Kraków, Łódź, Katowice). Rozpatrując sprawę na wielkościach zagregowanych
                wszystko będzie wyglądało dobrze, tj. kraj się będzie "rozwijał&q uot; we
                wskaźnikach tylko, że z tego rozwoju będzie wyłączone blisko 3/4 ludności!
                O wiele pełniej te problemy zostały opisane przez noblistów, którzy zajmowali
                się zagadnieniami rozwoju krajów zacofanych (G.Myrdal, W.A.Lewis, T.Schultz) a
                także inni, jak R.Frish, J.Tinbergen, B. Ohlin, J. Meade. Wszyscy oni, mimo że
                zwolennicy integracji (a niektórzy twórcy teorii integracji gospodarczej)
                przestrzegali jednocześnie przed wchodzeniem w duże struktury gospodarcze
                krajów zacofanych, ponieważ - jak dowodzili - korzyści gospodarcze są
                wielokrotnie niższe od zjawisk negatywnych, które dotykają większą część
                społeczeństwa nie tylko w warstwie ekonomicznej, ale kulturalnej, zdrowotnej,
                oświatowej i innych. "
                • Gość: rado Re: dlaczego stracę pracę IP: 111.111.51.* 27.04.03, 14:31

> Rado, nie chce mi się znowu samemu wymyślać odpowiedzi, więc zacytuję
                  fragment
                  > postu Ciborowskiego, który koledzy znaleźli w Onecie. Moje obserwację są
                  > zbliżone.

nie ma sprawy. nie wiem kto to, ale z tym wszystkim co pisze o wymianie sie
                  zgadzam. mam nadzije ze nie wyciagnal z tego wnioskow ze wymiana handlowa jest
                  nie potrzebana. co do tego po pisze dalej:

Tak się składa, że
                  >
                  > ostatnie 14 lat, to gwałtwony rozwój głównie kilku wielkich miast w Polsce i
                  > stagnacja czy wręcz cofanie się w rozwoju reszty kraju.

bzdytra ktoa sam ponizej zauwaza. nastapila gigantycnza zmiana w malych
                  mijscowosciach, a rozwijajace sie miasta potrzebuja wsi jako naturalnego
                  zaplecza.

> Otóż w biednych regionach kraju o niskim tempie rozwoju (blisko 3/4 ludności
                  > kraju), nastąpi nasilenie likwidacji zakładów pracy i wzrost bezrobocia,
                  > natomiast dzięki inwestycjom zagranicznym (i częściowo krajowym) nowe zakłady
                  > powstawać będą w kilku nielicznych miastach (W-wa, Trójmiasto, Wrocław,
                  Poznań,
                  >
                  > Kraków, Łódź, Katowice).

ciezko oczekiwac ze bialystok wyprzedzi poznan czy wroclaw pod wzgledem
                  atrsakcyjnosci inwestycyjnej. poza tym fabryk nie buduje sie w centrach miast.
                  gliwice nie sa metropolia.
                  poza tym wejscie ue to tez ogromne pieniadze na rozwoj terenow wiejskich,
                  doplaty do pordukcji i rozwoj infrastruktury. ue wlasnie na tej zasadzie dziala
                  ze pomaga regionom najslabiej rozwinietym. wlasnie regionom nie koniecznie
                  krajom.

Rozpatrując sprawę na wielkościach zagregowanych
                  > wszystko będzie wyglądało dobrze, tj. kraj się będzie "rozwijał&q uot; we
                  > wskaźnikach tylko, że z tego rozwoju będzie wyłączone blisko 3/4 ludności!
                  > O wiele pełniej te problemy zostały opisane przez noblistów, którzy zajmowali
                  > się zagadnieniami rozwoju krajów zacofanych (G.Myrdal, W.A.Lewis, T.Schultz)
                  a
                  > także inni, jak R.Frish, J.Tinbergen, B. Ohlin, J. Meade.

zaden z nich nie mowil ze nie ma sensu aby polksa wchodzila do ue. nikt
                  normalny nie uznaje polski za kraj 3 swiata a raczje za kraj ktory odniosl
                  sukces gospodarczy.

pozdrawiam rado
                  • Gość: oak Re: dlaczego stracę pracę IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 15:04

> a raczje za kraj ktory odniosl sukces gospodarczy.

)))))))) a jakieś konkretne przykłady ? jakiś wzrost czegoś tam (oprócz
                    bezrobocia, ilości dzieci bez sniadania w szkole i zamknietych szpitali).

Jakaś licząca się polska firma (co osiągneła jakiś trwały na dziś sukces w tym
                    czasie)
                    Umówmy się że agencji towarzyskich, firm reklamowych i nowych biurówców ZUS'u
                    nie liczymy w sukces gospodarczy i skupmy się na firmach polskich czyli tych,
                    które odprowadzają część swych wpływów do polskiej kasy

człowieku, cały ten sukces gospodarczy to zycie na kredyt "wdzięczności" za
                    obalenie komunizma i za wyprzedaż tego co się jeszcze sprzedać da. To jest
                    polityka bardziej rabunkowa ot tej którą zarzuca się Gierkowi. Na kredyt to
                    byle łachudra potrafi żyć, tylko nic nie trwa wiecznie.

• Gość: rado Re: dlaczego stracę pracę IP: 111.111.51.* 27.04.03, 15:10

>
                      > > a raczje za kraj ktory odniosl sukces gospodarczy.
                      >
                      > )))))))) a jakieś konkretne przykłady ? jakiś wzrost czegoś tam (oprócz
                      > bezrobocia, ilości dzieci bez sniadania w szkole i zamknietych szpitali).

porownaj jak zylo sie tu 15 lat temu i teraz. czy moze nalezysz do tych samych
                      eurofobow wychwalajacych prl i rosje?

> Jakaś licząca się polska firma (co osiągneła jakiś trwały na dziś sukces w
                      tym
                      > czasie)

miliony polskich firm odnosi sukcesy codziennie. sukces nie bierze sie z nieba
                      tylko z pracy.

> człowieku, cały ten sukces gospodarczy to zycie na kredyt "wdzięczności" za
                      > obalenie komunizma i za wyprzedaż tego co się jeszcze sprzedać da.

jestes przeciwny prywatyzacji? co to jest kredyt wdziecznosci?

pozdrawiam rado
                      • Gość: oak Re: dlaczego stracę pracę IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 15:40

> > Gość portalu: rado napisał(a):
                        > >
                        > > > a raczje za kraj ktory odniosl sukces gospodarczy.
                        > >
                        > > )))))))) a jakieś konkretne przykłady ? jakiś wzrost czegoś tam (oprócz
                        > > bezrobocia, ilości dzieci bez sniadania w szkole i zamknietych szpitali).
                        >
                        > porownaj jak zylo sie tu 15 lat temu i teraz. czy moze nalezysz do tych
                        samych eurofobow wychwalajacych prl i rosje? <

primo: co rozumiesz przez jakoś życia
                        secundo: komu się żyło (np. procentowo) /np. moim klientom i potencjalnym
                        jakby spadła siła nabywcza i spada nadal, pewnie szaleją z zachwytu
                        nad "polskim sukcesem gospodarczym" /
                        tercio: za Gierka też bólu nie było i też na kredyt (zresztą wyciąłeś tow. G z
                        mej poprzedniej wypowiedzi i uważam że zamierzenie, żeby dalej rżnąć głupa)

< miliony polskich firm odnosi sukcesy codziennie. sukces nie bierze sie z
                        nieba tylko z pracy. >

no fiu, fiu ... kolega milijon )))) miliony pan powiadasz no to może chociaż
                        jedną z nazwy znasz

>
                        > > człowieku, cały ten sukces gospodarczy to zycie na kredyt "wdzięczności" z
                        > a obalenie komunizma i za wyprzedaż tego co się jeszcze sprzedać da.

> jestes przeciwny prywatyzacji? co to jest kredyt wdziecznosci?

i tu wyciąłeś co było niewygodne i rżniesz głupa (a może wcale nie
                        rżniesz)))). polityka alkoholika, który sprzeda ostatni sprzęt za bezcen by
                        odurzyć się że jeszcze jest dobrze - to wedle kolegi sposób na prywatyzację ?
                        Grautalacje.
                        • Gość: robi O Rado IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 15:46
                          Oak,

Myślę że szkoda naszego czasu na dyskusje z Rado o ekonomii. Po tym co napisał
                          o bankach stwierdzam, że albo rżnie głupa albo jest conajmniej niedouczony.
                          Zresztą nie po raz pierwszy ręce mi opadają przy dyskusji z nim.
              • Gość: rafal Re: O tym trzeba mówić IP: *.proxy.aol.com 27.04.03, 15:52

> Gość portalu: robi napisał(a):
                >
                > >Nie godzę się na złodziejskie uszczuplanie moich
                > >
                > > dochodów i głupie bilbordy z Hołowczycem tylko potegują moją awersję.
                >
                >
                > holowczyc cos mowil o podatkach?
                >
                > >
                > > Widze też, co się dzieje z gospodarką, na co dzień analizuję wyniki finans
                > owe
                > > przedsiebiorstw. I wiem,że akcesję przetrwają nieliczne.
                >
                >
                > to ciekawe bo wszyscy ekonomisci twierdza inaczej. ue to wlasnie szansa na
                > rozwoj dla przedsiebiorstw.
                >
                > pozdrawiam rado

Przedsiebiorcy musza najpierw zainwestowac 100% w projekt finansowany za zgoda
                EU i doprowadzic go do konca, by potem otrzymac nalezace z unii pieniadze.
                Podobnie z funduszem strukturalnym dla regionow na papierku mozesz wykorzystac
                go w 100%, w rzeczywistosci mozesz dostac 0%.
                Dla otrzezwienia rado dam przyklad bylego DDR, ktory po wejsciu do unii przez
                pierwsze 4 lata fundusze strukturalne wykorzystal tylko w wysokosci 40-60%
                (zaleznie od regionu).
                Jest to powazny problem dla naszych gmin: zainwestowac pieniadze i projekt w
                100% zakonczyc. I tu nie ma "znajomosci".
            • Gość: Jan Re: O tym trzeba mówić IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 13:01
              Dlatego można pójść na bruk , bo UE w ramach konkurencji rujnuje polskie
              przedsiębiorstwa, a kiedy do niej wejdziemy, to będzie tak nami rządzić, jak
              Ameryka Indianami.
              Już w traktacie narzuca nam ten dobrobyt; abyśmy na początek zmniejszyli
              w Polsce potencjał produkcyjny o 10% (art.48 Traktatu UE)!
              Niech ona sobie zmniejszy, a nam da spokój.I nie należy mówić,że tylko tam
              biurokracja zła, czy podatki złe, ale cała UE zła i NIE do UE!!!!
              Pozdrowienia.
              • Gość: rado Re: O tym trzeba mówić IP: 111.111.51.* 27.04.03, 13:19

> Już w traktacie narzuca nam ten dobrobyt; abyśmy na początek zmniejszyli
                > w Polsce potencjał produkcyjny o 10% (art.48 Traktatu UE)!

zacytuj mi moze ten akapit bo nie moge znalezc.

pozdrawiam rado
        • Gość: rado Re: O tym trzeba mówić IP: 111.111.51.* 27.04.03, 12:16
          robisc napisał:

> Oak, dobrze że to napisałeś. Wcześniej właściwie tylko Pablo, który też
          > prowadzi własny biznes, uzywał podobnej argumentacji.
          >
          > Ja spotykam się z nią na co dzień. I chociaż sam jestem urzędnikiem, służę
          > pomocą takim ludziom ja TY.

w jego pojeciu jestes biurokrata darmozjad.

I rozumiem ich. Wasza sytacja jest naprawdę nie do
          > pozazdroszczenia. Prawie każdy właściciel firmy zwalnia obecnie ludzi, aby
          > związać koniec z końcem. Ci, co mogliby zatrudniać, nie zatrudniają, bo nie
          > wiedzą czym taka awantura z UE się skończy i biorą na wstrzymanie.

ktos kto watpi w to ze polska wejdzie do ue i dlatego nie rozwija firmy to musi
          byc czysty idiota. tak czy inaczje powienine rozwijac biznes.
          jak ty to sobie wyobrazasz dostajesz nowy kontrakt na tysiac srubek i
          potrzebujesz nowych ludzi i nie zatrudniasz bo nie wiadomo czy polska wejdzie
          do ue?

Rezultatem
          > jest katastrofalny więc zastój w inwestycjach. Przerażone sytuacją na rynku
          > banki praktycznie wstrzymuja akcję kretytową, więc firmy tracą płynność
          > bieżącą, o inwestycjach juz nie mówiąc.

ale bzdury? a co banki tak przeraza? od reki przy zabezpiecznieu dostajesz
          kredyt w banku? bank zyje z kredytow. nie wiem moze ty jestes w innym panstwie
          w ktorym banki sie przerazily i nie chca dawac kredytow.

pozdrawiam rado
          • Gość: oak Re: O tym trzeba mówić IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 12:36

>
            > w jego pojeciu jestes biurokrata darmozjad.
            >

daruj sobie, nie potrzebuję adwokata do rozmowy z Robim.
            Może powiesz kim ty jesteś. Teoretyku ekonomiczny

> ktos kto watpi w to ze polska wejdzie do ue i dlatego nie rozwija firmy to
            musi byc czysty idiota. tak czy inaczje powienine rozwijac biznes. Jak ty to
            sobie wyobrazasz dostajesz nowy kontrakt na tysiac srubek i
            potrzebujesz nowych ludzi i nie zatrudniasz bo nie wiadomo czy polska wejdzie
            do ue? <

Załóż firmę , a potem pogadamy

> ale bzdury? a co banki tak przeraza? od reki przy zabezpiecznieu dostajesz
            kredyt w banku? bank zyje z kredytow. nie wiem moze ty jestes w innym panstwie
            w ktorym banki sie przerazily i nie chca dawac kredytow. <

gazetki się czyta, czy też to teoria rodem ze skryptów uczelnianych ? Wyobraź
            sobie, że bank może nie chcieć jakiegoś zabezpieczenia bo może zakładać, że
            nie wygra fabryczka śróbek, z koncernem metalurgicznym zwolnionym z podatków,
            w dodatku z siedzibą w unii, a fabrykami pod magnitogorskiem, a parę metrów
            kwadratowych hali postfabrycznej do dla niego żadne zabezpieczenie.

jeszcze raz ..... mniej teorii i pia desideria, więcej realizmu życiowego.
            ręce opadają
            oak
            • Gość: rado Re: O tym trzeba mówić IP: 111.111.51.* 27.04.03, 13:03

> gazetki się czyta, czy też to teoria rodem ze skryptów uczelnianych ? Wyobraź
              > sobie, że bank może nie chcieć jakiegoś zabezpieczenia bo może zakładać, że
              > nie wygra fabryczka śróbek, z koncernem metalurgicznym zwolnionym z podatków,
              > w dodatku z siedzibą w unii, a fabrykami pod magnitogorskiem, a parę metrów
              > kwadratowych hali postfabrycznej do dla niego żadne zabezpieczenie.

tez jakies lektury polecam. bylo by mniej nienawisci do inteligencji.

a no wlasnie kwestia zabezpiecznie konkurencja dla banku nie ma znaczenia jak
              przedsiewziecie sie nie uda to bank odzyska pieniadze. poza tym nie wiem czemu
              obrazsz sie na swiat. czy polska w ue czy poza nia swiat taki jest ze ktos ma
              siedzibe w paryzu, fabryki w mongolii a miszka w warszawie. to jest
              globalzacja. chcesz polske ogrodzic murem i zapewnic panstwowy zbyt na twoje
              srubki?

pozdrawiam rado
              • Gość: Jan Re: O tym trzeba mówić IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 13:27
                Eksperci,wymieniając zagrożenia dla polskiej gospodarki,po wejsciu do UE
                przywidują;
                1.Zwiększenie kosztów pracy
                2.Pogorszenie salda w wymianie handlowej
                3.Zwiększenie obciążenia finansowego zwiazanego z przystosowywaniem
                4.Spadek konkurencyjności produktów chronionych przez państwo
                5.Wzrost kosztów produkcji i cen
                6.Znesienie taryf celnych i ochrony polskich produktów
                7.Odpływ wykształconej kadry i wysoko kwalifikowanych specjalistów.
                8.Wyczerpywanie się zdolności przewozowej polskiej sieci drogowej
                9.Pogorszenie się mikrorównowagi regionalnej
                10.Konieczność ponoszenia opłat na rzecz UE,kilka procent PKB
                11.Grożba przenoszenia produkcji pracochłonnej i stworzenia tu zaplecza
                surowcowego,energochłonnego i ekologicznie szkodliwego
                12.Dobijający podatek katastralny w wys. 2% od wartości własności zakładu
                pracy.
                • Gość: rado Re: O tym trzeba mówić IP: 111.111.51.* 27.04.03, 14:33

> Eksperci,wymieniając zagrożenia dla polskiej gospodarki,po wejsciu do UE
                  > przywidują;

co to za eksperci?
                  ale widze pstep. zupelnie iny jezyk u jana. zapoznaj sie z ostatnimi raportami
                  ekonomistow. dla rownowagii. pozdrawiam rado
              • Gość: oak Re: O tym trzeba mówić IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 14:41

> tez jakies lektury polecam. bylo by mniej nienawisci do inteligencji.

cześć intelegencie samozwańcu ))))), hihi widzę że mam do czynienia z tak
                zatwiardziałym moźdżkiem, który dopuszcza do głosu tylko osądy, że:
                - inteligencje mierzy się poprzez pryzmat czerwcowego referendum, czyli:
                - "za" - inteligencja, "przeciw" - fizole, wieśniaki i tym podobny motłoch nie
                wart uwagi. A tu pudło na całej linii, kwitek na "wyższe" - ja oakie - posiada
                i nie mam nic wspólnego z transportem i wyobraź sobie, że wyższe uczelnie
                kończą również ludzie, którzy potrafią coś tworzyć, a nie tylko grzebać w
                kwitkach i zmieniać interpretację pseudo-prawa ( a o czymś takim jak "figura
                literacka" czy "ironiczna forma wypowiedzi" jego entelegencja słyszał ??? ))))

> a no wlasnie kwestia zabezpiecznie konkurencja dla banku nie ma znaczenia
                jak przedsiewziecie sie nie uda to bank odzyska pieniadze. poza tym nie wiem
                czemu obrazsz sie na swiat. czy polska w ue czy poza nia swiat taki jest ze
                ktos ma siedzibe w paryzu, fabryki w mongolii a miszka w warszawie. to jest
                globalzacja. chcesz polske ogrodzic murem i zapewnic panstwowy zbyt na twoje
                srubki? <

jesteś genialny powinieneś to opublikować dostaniesz prenumeratę śrubek po
                kres twych dni.
                Tylko jedne małe pytanie "dlaczego tak trudno o wiarę banków w powodzenie
                polskiej firmy ?"
                I nie wyjeżdzaj mi tu z państwowym zbytem bo ja już go mam stały i zapewniony
                na zus, vat, akcyzę, pozwolenia, koncesje, itd... a kołzoz tylko czeka by się
                jeszcze trochę dossać (kastralny, ochrona środowiska, euronormy i cały ten
                euroidiotyzm)

i znów ponawiam swoje pytanie - jakie jest źródło twoich dochodów ???

> pozdrawiam rado
                tak, zdrowia przede wszystkim i lepszego wzroku.
                oak
                • Gość: rado Re: O tym trzeba mówić IP: 111.111.51.* 27.04.03, 15:07

>
                  >
                  > > tez jakies lektury polecam. bylo by mniej nienawisci do inteligencji.
                  >
                  > cześć intelegencie samozwańcu ))))), hihi widzę że mam do czynienia z tak
                  > zatwiardziałym moźdżkiem, który dopuszcza do głosu tylko osądy, że:
                  > - inteligencje mierzy się poprzez pryzmat czerwcowego referendum,

mowilem o intelig3ncji jako grupie nie wlasciwosci myslenia.

czyli:
                  > - "za" - inteligencja, "przeciw" - fizole, wieśniaki i tym podobny motłoch
                  nie
                  > wart uwagi.

uwagi wart jak najbardzije. niestety im nizsze wyksztalcenie tym nizsze
                  poparcie dla integracji. podonie im starszy wiek, mniejsza miejscowosc.

A tu pudło na całej linii, kwitek na "wyższe" - ja oakie - posiada
                  > i nie mam nic wspólnego z transportem i wyobraź sobie, że wyższe uczelnie
                  > kończą również ludzie, którzy potrafią coś tworzyć, a nie tylko grzebać w
                  > kwitkach i zmieniać interpretację pseudo-prawa ( a o czymś takim jak "figura
                  > literacka" czy "ironiczna forma wypowiedzi" jego entelegencja słyszał ??? ))))

gratuluje, ze udalo ci sie skonczyc jakas szkole, niemniej twoje teksty nie
                  roznia sie od tekstow leppera.

> Tylko jedne małe pytanie "dlaczego tak trudno o wiarę banków w powodzenie
                  > polskiej firmy ?"

nie wiem. zapytaj swojego banku czemu nie chca ci dac kredytu. ta sprawa nie
                  zmieni sie zreszta czy w ue bedziemy czy nie.

> i znów ponawiam swoje pytanie - jakie jest źródło twoich dochodów ???

a co cie to obchodzi? moim zrodlem jest praca.
                  pozdrawiam rado
                  • Gość: oak Re: O tym trzeba mówić IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 27.04.03, 15:50

gratuluje, ze udalo ci sie skonczyc jakas szkole, niemniej twoje teksty nie
                    roznia sie od tekstow leppera.
                    a co cie to obchodzi? moim zrodlem jest praca. <

Nie dla gratulacji twych, lecz z pazerności własnej okończyłem te szkólkę.
                    Co zaś się tyczy drugiej części wypowiedzi to obchodzi mnie to o tyle o ile ty
                    próbujesz mi udzielać lekcji biznesu. Pewnie w oparciu o własne
                    doświadczenia ))).
                    Jednak jako że odkryłeś twój jedyny i koronny argument "za" uerajem (czyli
                    demon Lepera) w mych tekstach już wiem - jesteś krytyk literacki i odkrywca
                    młodych talentów. )))))
                    bez odbioru, za pisanine na tym forum sumy podatków mi nie wzrosną, a ojczyzna
                    w potrzebie.
                    oak.
                    -------------------------------------------------------------------------------
                    przesypywanie piasku z kupki na kupkę to w sensie fizycznym również praca
                    niekoniecznie jednak z niej coś pożytecznego wynika.
          • Gość: robi Re: O tym trzeba mówić IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 15:27

> ale bzdury? a co banki tak przeraza? od reki przy zabezpiecznieu dostajesz
            > kredyt w banku? bank zyje z kredytow. nie wiem moze ty jestes w innym
            panstwie > w ktorym banki sie przerazily i nie chca dawac kredytow.

Jezu, Ty naprawde jesteś dyletantem. Zdolność kredytową kredytobiorcy bada się
            nizależnie od zabezpoieczenia, nawet jeżeli zabezpieczeniem jest gotówka na
            koncie. Bo zawsze może przyjść zajęcie konta z ZUS czy US i bank zabezpieczenia
            nie ma. Prawo jest chore i stawia państwo w uprzywilejowanej pozycji. Stąd
            m.in. NIE UDZIELA się kredytów pod zabezpieczenie. Zresztą prawo bankowe tego
            zabrania.

Banki w coraz mniejszym stopniu żyją z kredytów. Tak naprawde to na kredytach
            kilka z nich w ubiegłym roku nieźle się przejechało. Na złe kredyty trzeba
            twozryć rezzerwy, które słono kosztują. Dlatego banki przykręcają śrube
            kredytową. W tej chwili następuje zmiana struktury dochodów banków na dochody z
            operacji nieobciążonych ryzykiem tj. wszelkiego rodzaju prowizji, derywatyw,
            wymiany walutowej oraz depozytów. Banki doskonale zarabiają na papierach
            skarbowych obciążonych wciąż jescze stosunkowo niskim ryzykiem w porównaniu z
            kredytami dla przedsiębiorstw. A ponieważ potrzeby budżetu są niezgłębione więc
            wiadomo gdzie nastepuje realokacja wolnych środków banków. W ten sposób państwo
            konkuruje o pieniądz z prywatnym sektorem. To kolejne wypaczenie.
            To tylko część problemu. Całość problematyki bankowej jest dużo bardziej
            skpomplikowana.

Oj, Rado ty sie trochę podszkol z tej ekonomii.

Pozdrawiam
            robi
    • Gość: wolna_Polska Re: źródło danych. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.03, 16:20

> Tak sobie mysle. Jedyne co slychac o przeciwnikach to sa to: samoobrona, lpr,
      > radio maryja, upr.
      > z tym ze samoobrona ma 20 proc poparcia, lpr ok 10 proc, a upr miedzy 0 a 5
      > proc.
      > niezla koalicja marsjan sie szykuje. ja za takich ufoli rzadzacych polska i
      > to do tego poza ue dziekuje serdecznie.
      > pozdrawiam rado
      a skąd te dane? żródło!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka