Dodaj do ulubionych

NIE BĘDZIE PIENIĘDZY DLA POLSKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!

23.05.03, 22:37
Chirac i Schröder nie muszą długo szukać sposobu na ukaranie Polaków
za popieranie USA.
W zasadzie to sami towarzysze strzelają sobie samobója dzięki swojemu
umiłowaniu bałaganu, korupcji, nepotyzmu, totalnego lekceważenia istotnych
problemów i robieniu wszystkiego na odpier.ól.

Oczywiście do referendum będzie cicho, sza,
żeby nie straszyć ludzi.
Potem będzie niespodzianka, bo Polska wpłaci składkę, a dostanie figę :
"KE: bez systemu kontroli nie będzie pieniędzy
23.05.2003 14:24
Komisja Europejska ostrzegła dzisiaj, że jeżeli nowe państwa członkowskie, w
tym Polska, nie zdążą z wdrożeniem mechanizmów kontroli nad funduszami
unijnymi do 1 maja 2004 roku, to Unia Europejska po prostu nie odkręci kurka
z pieniędzmi.

- W praktyce oznacza to, że jeżeli systemy kontrolne nie będą działały od 1
maja 2004 roku, po prostu do tych krajów nie będą napływały żadne pieniądze -
powiedział Gregor Kreuzhuber, rzecznik komisarza UE ds. rolnictwa Franza
Fischlera.

Kreuzhuber miał na myśli dziedzinę, którą się zajmuje - rolnictwo, ale inni
urzędnicy Komisji twierdzą, że to samo dotyczy funduszy strukturalnych.
Ostrzeżenie towarzyszy najnowszej edycji raportu Komisji Europejskiej o
przygotowaniach kandydatów do członkostwa.

Z raportu wynika, że Polska i kilku innych kandydatów ma zaległości we
wrażaniu systemu zarządzania dotacjami rolnymi UE (IACS) i mechanizmów
kontroli nad wszelkimi funduszami unijnymi, w tym funduszami strukturalnymi
dla uboższych krajów i regionów Unii"

fakty.interia.pl/wiecej/wiecej/news?inf=389489
Obserwuj wątek
    • Gość: Nika Re: NIE BĘDZIE PIENIĘDZY DLA POLSKI !!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 23.05.03, 22:52
      Depesza EuroPAP-u podaje nieco więcej. Z końcowej części wynika, że - podobnie
      jak rządowi geniusze w Polsce - tak i eurokraci w Brukseli wstrzymują się ze
      złymi nowinami dla Polaków aż do zakończenia referendum. Ładnie się wtedy
      posypie, ale kto wtedy będzie słuchał narodu?

euro.pap.com.pl/cgi-bin/europap.pl?grupa=1&dzien=0&ID=45390
      """"Kilka zaległości zostało już nadrobionych od poprzedniej edycji raportu w
      lutym, co dobrze wróży kolejnej edycji we wrześniu i ostatniemu raportowi,
      którego publikację zaplanowano na 5 listopada.

"Raport z 5 listopada będzie decydujący, ponieważ to na jego podstawie będziemy
      mogli powiedzieć, czy są jeszcze poważne zaległości, i wtedy dopiero rozważymy
      klauzule ochronne" - powiedział Filori.

Chodzi o zapisy w Traktacie Akcesyjnym pozwalające Unii wyłączyć nowe państwo
      członkowskie z tej dziedziny wspólnej polityki UE, w której nie dostosowało się
      ono do reguł unijnych.

Filori przekonywał też dziennikarzy, że Komisja Europejska nie wysyła na razie
      do krajów kandydujących "listów ostrzegawczych" ponaglających je do dostosowań
      tylko dlatego, że czeka na "pełen obraz", uwzględniający ocenę przygotowań
      wymiaru sprawiedliwości i spraw wewnętrznych.

Ta ostatnia ocena będzie gotowa w połowie czerwca i to dlatego listy
      ostrzegawcze, jeśli Komisja w ogóle zdecyduje się je wysłać, zostaną
      wystosowane dopiero po referendach unijnych w Polsce (7-8 czerwca) i Czechach
      (13-14 czerwca).

Według Filorego, zwłoka w wysyłaniu listów nie ma nic wspólnego z referendami,
      ale inni urzędnicy Komisji Europejskiej przyznają, że komisarz Verheugen nie
      chce "zakłócać" krytycznymi listami kampanii przed referendami w Polsce i w
      Czechach.""""
      • bebokk Re: NIE BĘDZIE PIENIĘDZY DLA POLSKI !!!!!!!!!!!!! 23.05.03, 22:59
        Założę się, że ANI JEDNA TELEWIZJA W POLSCE O TYM NIE POINFORMUJE,
        a rząd wszystkiemu zaprzeczy !
        • Gość: Nika Re: NIE BĘDZIE PIENIĘDZY DLA POLSKI !!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 23.05.03, 23:22
          bebokk napisał:

> Założę się, że ANI JEDNA TELEWIZJA W POLSCE O TYM NIE POINFORMUJE,
          > a rząd wszystkiemu zaprzeczy !

Bebokk, ja też zdziwiłabym się, jeśli któraś ogólnopolska TV by o tym
          powiedziała przed referendum! Niejedno przecież media już przemilczały.
          A jak będzie trzeba, to potem zawsze któryś złotousty (np. taki
          Bronisław "Szansa" Geremek) przedstawi to jako wyzwanie dla Polski, w którym
          to "od nas wszystko zależy"!

Żal mi tej nieświadomej części eurofilów, co to pełnią rolę pożytecznych
          idiotów i z uporem godnym lepszej sprawy idą w zaparte... Lodowaty będzie ten
          kubeł zimnej wody, oj lodowaty!
          • bebokk Selbstschuldig 23.05.03, 23:38
            Czyli "Sam winien" !
            tak Niemcy określają np. kogoś, kto sam chciał i dostał w łeb.
            My ostrzegamy, a to, że oni entuzjaści to mają w dupie, to już nie nasz problem.
            • Gość: Nika Re: Selbstschuldig IP: *.chello.pl 23.05.03, 23:43
              Znowu sprawdzi się - tym razem na eurofilach - powiedzenie, że Polak i przed
              szkodą, i po szkodzie głupi.
              Jak można być tak tępym i ślepym, by nie wiązać faktów w całość?
    • bebokk Hübner : nie ma podstaw do obaw 24.05.03, 08:25
      ZGODNIE Z PRZEWIDYWANIAMI WSZYSTKIEMU ZAPRZECZYŁA :
      Komisja Europejska: Polska ma zaległości

Robert Sołtyk, Bruksela 23-05-2003, ostatnia aktualizacja 23-05-2003 17:52

W ośmiu z 30 dziedzin negocjacji z Unią Europejską Polska wciąż ma do
      nadrobienia zaległości - wynika z raportu Komisji Europejskiej. Polska
      odpowiada: zdążymy na czas

Raport trafił wczoraj na biurka unijnych komisarzy.

W poprzednim, lutowym raporcie problematycznych rozdziałów mieliśmy dziewięć.
      Jednak - zdaniem odpowiedzialnego za rozszerzanie komisarza Güntera Verheugena -
      "Polska powzięła niezbędne kroki" w dwóch rozdziałach: polityce konkurencji
      oraz przemysłowej. Chodzi o program restrukturyzacji hut, który Komisja - po
      wielomiesięcznych opóźnieniach strony polskiej - w końcu mogła przyjąć. Doszedł
      jednak nowy rozdział: rolnictwo, który poprzednio nie był przez Brukselę
      oceniany.

Gdzie są problemy? Niedostatki w administracji (kontrola finansowa,
      rybołówstwo), wciąż nieprzyjęte ustawy (kwestie równości płci w rozdziale
      polityka socjalna, polityka audiowizualna), niedostatki w komputeryzacji (unia
      celna, rolnictwo), dokończenie wcielania w życie unijnego prawa (swobodny
      przepływ towarów oraz usług w zakresie inwestycji i ubezpieczeń).

Bruksela zwraca uwagę zwłaszcza na nasze przygotowania do zarządzania unijnymi
      pieniędzmi - m.in. dopłatami dla rolników oraz funduszami strukturalnymi (na
      budowę dróg, oczyszczalni ścieków, walkę z bezrobociem, etc.). Jeśli nie
      zdążymy stworzyć odpowiednich mechanizmów kontroli - ostrzegają urzędnicy
      Komisji - pieniądze mogą do Polski nie popłynąć (wynika to z tzw. klauzul
      ochronnych zawartych w traktacie akcesyjnym, na podstawie którego Polska ma
      wejść do Unii).

W sumie 10 kandydatów ma opóźnienia w 28 rozdziałach, z czego najwięcej Polska
      (osiem) i Łotwa (cztery). W towarzyszącym raportowi liście Verheugen napisał,
      że większość zobowiązań, jakie przyjęliśmy w negocjacjach wypełniamy i
      jesteśmy "generalnie na drodze w przygotowywaniu się do członkostwa. W
      niektórych kwestiach szczególny wysiłek musi być jednak podjęty".

Na poprawę mamy czas do połowy czerwca - wtedy Komisja planuje wysłanie do
      kandydatów drugiej tury listów ostrzegawaczych. Żadnych opóźnień nie powinno
      być jesienią, bo wtedy Bruksela przedstawi raport oceniający naszą gotowość.
      Jeśli wypadnie źle możemy być ukarani - nawet zakręceniem kurka z unijnymi
      pieniędzmi (na podstawie klauzul ochronnych).

Danuta Hübner

minister ds. europejskich

W raporcie Komisji nie ma żadnych niespodzianek, ani podstaw do obaw. Nie
      zarzuca nam się, że do 1 maja 2004 roku z czymś nie zdążymy. Na 25 ocenianych
      obszarów, w 22 Komisja uznała, że spełniamy wszystkie lub większość kryteriów,
      a tylko w trzech (rybołówstwie, swobodnym przepływie towarów i kontroli
      finansowej), że przejściowo ich nie spełniamy.

Wydaje mi się, że nie została uwzględniona nasza ostatnia informacja dotycząca
      przyjętych przepisów i podjętych działań, którą przekazałam do Brukseli 15
      maja. Tam poinformowaliśmy m.in. że przyjęliśmy już tzw. dyrektywy starego i
      nowego podejścia dotyczące bezpieczeństwa towarów. Ich brak jest głównym
      stawianym nam zarzutem w dziedzinie "swobodny przepływ towarów". Spóźnione
      wydają mi się też zarzuty dotyczące rybołówstwa (stworzyliśmy już system
      wzmocnienia kadrowego inspektoratów) i polityki społecznej (Rada Ministrów
      zdecydowała już, jak stworzyć system kontroli w kwestiach dotyczących
      dyskryminacji).

Najwięcej mamy jeszcze do zrobienia w rolnictwie, jeśli chodzi o bezpieczeństwo
      żywności i system ewidencjonowania upraw i zwierząt IACS, a także jeśli chodzi
      o przygotowania do wchłaniania unijnych funduszy. Te dwie kwestie dla nas są
      najważniejsze.
      www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1494769.html
      • tomek9991 I ta obłuda jest najgorsza 24.05.03, 13:41
        Kłamać ile się da, że jest cacy i nie mówić prawdy !
        Czysta komuna !
        • Gość: JWZ "Oni" z nas się śmieją. IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 14:35
          tomek9991 napisał:

> Kłamać ile się da, że jest cacy i nie mówić prawdy !
          > Czysta komuna !
          Ten typ tak ma. Ich prawda ani człowiek nia obchodzą. Kierują się całkiem
          przyziemnymi celami, stosując zasadę "cel uświęca środki". Dlatego kneblują
          wszystkim usta. Boją się prawdy. Z własnegio doświadczenia wiem, że przeciętnie
          rozgarnięty człowiek w lot chwyta o co chodzi, kiedy mu się przedstawi kilka
          faktów, o których tu się mówi. Po kilkunastominutowej rozmowie, jest już
          pewien, że zagłosuje NIE. Niestety dostęp do informacji takich jak na tym forum
          jest bardzo ograniczony. Mam dowody, że np Interia (medium prywatne!) stosuje
          cenzurę. Mój post na tamtejszym forum informujący jedynie o dyskusji
          prowadzonej na tym forum został "wycięty" przez admina, a mi odebrano możliwość
          wysyłania następnych postów.
          Wszystko to dowodzi jedynie, że "oni" bardzo boją się prawdy. Z
          kolejnym "zabiegiem" mieliśmy do czynienia dzisiaj. O godz. 9 w TVP2 rozpoczął
          się informacyjny "komitetów referendalnych". Zaplanowany był do godz. 10.20,
          został nagle przerwany o godz. 9.46. Bez żadnego wyjaśnienia, ot tak rozpoczęto
          relację z jakiegoś festiwalu dziecięcego. Nie muszę dodawać, że żaden z
          komitetów przeciwnych akcesji nie został przez telewizję zaprezentowany.
    • robisc Będzie takich kwiatków więcej 24.05.03, 14:53
      Czytaliście wczorjasze wątki Krzysztofa, choćby ten o utracie 4 tys. miejsc
      pracy przez polkich marynarzy?
      • bebokk Wpychanie kraju do Unii, a potem jakoś to będzie 24.05.03, 15:17
        Tak oceniają to włądze.
        Ale ponieważ w Unii nie ma jakoś to będzie,
        tylko śmiertelnie poważnie wprowadza się w zycie
        wszystkie normy, dyrektywy, nakazy itp.
        to mamy jak w banku szwajcarskim, że nie wykorzystamy nawet 30% unijnych
        funduszy,
        ale za to rozwalimy na amen nieprzygotowany kompletnie do akcesji cały sektor
        rolniczy.
        • vico1 Re: Wpychanie kraju do Unii, a potem jakoś to będ 24.05.03, 17:23
          Na obecna sytuacje mozna patrzec od strony formalnej...co jest jeszcze do
          zalatwienia, albo od strony sceptyka, ktory wytrwale nie chce Polski w Unii.
          Jesli jest jeszcze bardzo duzo zalatwienia...a mysle, ze administracja rzadowa
          idzie opcja unijna (ten pierwszy punkt widzenia) oznacza to, ze te sprawy sa
          zalatwiane przez ludzi lub instytucje wrogo lub sceptycznie nastawione do Unii,
          lub co najmniej nieudolne. Taka sytuacja istotnie moze sie zemscic na
          interesach polskich...jest to jakas forma sabotazu.
          Jesli Polska nie bedzie w pelni przygotowana w decydujacej fazie, zdrowo trzeba
          bedzie za to zaplacic. Czyli podcinamy galaz na ktorej sami siedzimy.

Front sceptyczny w polityce jest calkowicie normalny. Mniej lub bardziej jest
          on widoczny rowniez w innych krajach. To jest demokracja. Kiedy jednak wynik
          referendum bedzie wiadomy,"tak" lub "nie", zamknac trzeba akademicka dyskusje.
          W przeciwnym razie... tak jak to bylo kiedys w naszej historii... skloceni,
          rozdyskutowani, bedziemy sie staczac w biede.
          Najlepiej bedzie wtedy inwestowac w gorzelnie i w karczmy.
          • robisc Pesymizm 24.05.03, 18:50
            Masz rację Vico, po referendum nie pozostanie nam nic innego jak tylko szybko
            wypełniać te wszystkie unijne wymogi, z czysto racjonalengo powodu: każde
            zaniedbanie to wymierna strata, którą poniosą podatnicy. Tym bardziej niepokoi
            mnie, że jesteśmy w ogonie. Widzisz, jeżeli już zmuszą mnie, wbrew mojej woli
            to poniesienia dodatkowych kosztów (pobranych w fomie podatków), to chcialbym
            chociaż, żeby to poświęcenie było warte piniędzy, które ode mnie wyciągną.
            Dobrze by też było, abym przy okazji szoku akcesyjnego nie utracił pracy.
            Chciałbym wierzyć,że nasz rząd da radę, ale takiej wiary nie mam. Wogóle nie
            mam zaufania do tych czerwonych aferzystów, a oto okazuje się,ze od nich będzie
            zależał mój los. Wszystko to razem jest bardzo przewrotne i nastraja mnie
            pesymistycznie.
          • bebokk Nieudolność i nepotyzm 24.05.03, 19:28
            Vico ! Administracja rządowa zajmujaca sie Unią i wszelkie agencje to
            eouroentujaści.
            Oni biorą sporo pieniędzy od Unii idzieki Unii mają pracę.
            ale zwyczajnie nie potrafią rozwiazywac problemów.
            Zwyczajnie nie umieją i nawet im sie nie chce nauczyć.
            Bo oni są od kasowania pieniedzy.
            Cała agencja restrukturyzacji rolnictwa jest obsadzona przez krewnych i rodzinę
            polityków SLD.
            Zanm osobiście jednego faceta z UKIE od Hübner.
            To jest młody demagog, który nie potrafi nic z wyjatkiem opowiadania frazesów.

• vico1 Re: Nieudolność i nepotyzm 24.05.03, 20:21
              Glosem polskiego wyborcy byli komunisci wprowadzaja Polske do Unii. Mysle, ze
              podobnie bys mowil, gdyby inna partia byla u wladzy...bo Polska tez by do tej
              Unii wchodzila wedlug dawno opracowanego scenariusza. Obecna opozycja glosno
              protestuje, bo chce w ten sposob dojsc do wladzy. Ale jestem pewny, ze zmiekla
              by im rura gdyby zostali zaproszeni do Brukseli.
              Jezeli... tak jak mowisz...Unia zajmuja sie entuzjasci, to jest jeszcze szansa,
              ze nie bedzie tak zle. Bo ja juz zaczalem podejrzewac sabotaz.
              A to, ze urzednicy tu i w Brukseli biora duze pieniadze... moze dzieki temu nie
              beda brali lapowek. Inna rzecz, ze ja jestem przeciwnikiem zatrudniania
              urzednikow z klucza partyjnego. W Belgii pod tym wzgledem wolno sie poprawia.
              Walka polityczna w sejmie, w radzie gminnej...OK, ale projektami musza sie
              zajmowac najlepsi ekonomisci...Robi ;). Korzystac z doswiadczen innych, robic
              wymiany, nawet dac czasowy kontrakt zagranicznemu specjaliscie. Jesli sie to
              tylko oplaci.

"Cała agencja restrukturyzacji rolnictwa jest obsadzona przez krewnych i rodzinę
              polityków SLD".

Tylko glosny sprzeciw, Twoj i innych, moze tu pomoc... czy nie ma juz
              niezaleznych dziennikarzy? I ukarac przy wyborach.
              Robi, jaka partia moze dzisiaj wygrac wybory zapowiadajac podnoszenie podatkow?
              Czasem mamy problem jak wszyscy chca ich zmniejszenia. Jak odroznic malowanego
              wrobla od kanarka? Ktore obietnice maja pokrycie?

• bebokk Widzę, że naprawdę nie wiesz, jakie jest bagno 24.05.03, 23:14
                Komuniści to wyszkolona od 1944 roku banda cwaniaków
                i Krzaklewski z Buzkiem to byli amatorzy przy nich.
                Komuniści mają przygotowany wariant awaryjny : stworzyli wcześniej Leppera i po
                wyborach będą dalej rządzić, tyle tylko, że z Lepperem.
                Taką mają nadzieję.
                Arogancja i prywata SLD pobiła wielokrotnie AWS, a wszelkie ostatnie zmiany
                ( usunięcie złodzieja Naumana ) to tylko wariant maskujący przed referendum.
                Oni są niezatapialni i od objęcia rządów stworzyli taką sitwę, że GRANATAMI jej
                nikt nie rozerwie :
                www1.gazeta.pl/wyborcza/1,44670,1491251.html
                I gazety o tym piszą i nic.
                Facet wyleci z ministra, zostaje szarą eminencją, dalej kradnie z kolesiami.
                Koleś wyleci, jego miejsce zajmie koleś kolesia i wszystko idzie dalej.

A Bruksela o wszystkim wie i milczy.
                Ale Miller przez poparcie dla USA narobił sobie wrogów.
                I on nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że te wszystkie afery, nepotyzm,
                bałagan,
                będa miały skutki.
                Np. Polska dostanie figę z makiem, a nie pieniądze z unijnej kasy.

Na razie państwowe media całkowicie kontrolowane przez SLD uprawiają w Polsce
                propagandę sukcesu i trąbią jakim to jesteśmy mocarstwem na równi z USA i
                Wielką Brytani,
                a do tego dostaniemy górę euro.
                Oni vico nigdy nie mówią, że możemy dostać pieniadze z funduszy strukturalnych
                i dla rolników.
                Oni ZAWSZE mówią, że NAPEWNO DOSTANIEMY.
                • Gość: JWZ Jak jest, każdy widzi IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 23:21
                  Prawidłowa diagnoza.
                  A propos. Czy otrzymał Pan ode mnie e-mail?
                  Pozdrawiam
                • vico1 Re: Widzę, że naprawdę nie wiesz, jakie jest bagn 24.05.03, 23:57
                  Jesli wierzyc twojej ocenie sytuacji...to od strony politycznej i ekonomicznej
                  trudno bedzie o szybka poprawe. Ja znam Leppera z okresu kilka lat temu, to
                  byla wtedy postac wzbudzajaca wesolosc...masywny facet w nieskazitelnym
                  garniturze, pomiedzy zabloconymi traktorami.
                  Jesli dzisiaj ten gosc pretenduje do rzadzenia tym krajem...mrowki chodza mi po
                  krzyzu. Dodac jeszcze do tego towarzystwa bylych komunistow...bomba zegarowa.

Przyznac musze, ze moje opinie o Polsce i Unii sa troche widziane z zewnatrz,
                  nie czuje obecnej sytuacji politycznej w kraju, mozliwych zagrozen z tej
                  strony. Polska demokracja musi sobie jednak z tym problemem poradzic...nie ma
                  innej alternatywy.

Bruksela nie moze sie wtracac do polskiej polityki. Po kilku incydentach, np z
                  Heiderem...maja nauczke. Na zewnatrz jest Polska przedstawiana jako normalna
                  demokracja...wszystko tip top...no tyle, ze rzad mniejszosciowy i cos tam o
                  istnieniu Leppera.

• Gość: robi Re: Nieudolność i nepotyzm IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 23:35
                vico1 napisał:
                > Robi, jaka partia moze dzisiaj wygrac wybory zapowiadajac podnoszenie
                podatkow? Czasem mamy problem jak wszyscy chca ich zmniejszenia. Jak odroznic
                malowanego wrobla od kanarka? Ktore obietnice maja pokrycie?

Mam na tyle zdrowego rozsądku, żeby nie wierzyć w żadne obietnice wyborcze.
                Mimo wszysko wybierając partie prawicową uzyskuję większe prawdopodobieństwo,
                że w państwie będzie mniej socjalu, a co za tym idzie pzrynajmniej nie będzie
                podwyżek podatków.

Vico, tu w kraju szykuje się poważne przesilenie polityczne, które zmiecie ze
                sceny politycznej kilka ugrupowań. Muszą więc powstać nowe. Prawie 30% ludzi
                nie popiera nikogo. Zdajesz sobie sprawe co to oznacza? Przed wyborami nastąpi
                prawdziwa wojna o ten elektorat. Ale zanim dojdzie do wyborów może nastąpic
                niekontrolowany wybuch społeczny, bo rządowi po prostu zabraknie środków,zeby
                urzymywać spokój za pieniądze podatników i z tytułu gigantycznego przyrostu
                długu publicznego. Rząd będzie MUSISIAŁ powiedziec stop takiej polityce,
                właśnie z powodu akcesji, i wóczas zaczną sie protesty. Wraz z nimi przyjdzie
                kryzyzs walutowy. Czy w takiej sytuacji przyjmą nas do UE? Śmiem wątpić.

Pozdrawiam
                robi
                • Gość: JWZ Re: Nieudolność i nepotyzm IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 23:54
                  Gość portalu: robi napisał(a):

> Vico, tu w kraju szykuje się poważne przesilenie polityczne, które zmiecie ze
                  > sceny politycznej kilka ugrupowań. Muszą więc powstać nowe. Prawie 30% ludzi
                  > nie popiera nikogo. Zdajesz sobie sprawe co to oznacza?

No właśnie, a kto ma tworzyć te nowe ugrupowania? Póki co, Lepper konsekwentnie
                  zagospodarowuje "zagubione owieczki". Czekajmy jeszcze! Wnet obudzimy się z...
                  ręką w nocniku.

> Ale zanim dojdzie do wyborów może nastąpic
                  > niekontrolowany wybuch społeczny,

Bardziej bym się skłaniał do tezy, że jednak kontrolowany, tak ja to bywało
                  drzewiej.

> Czy w takiej sytuacji przyjmą nas do UE? Śmiem wątpić.

Myślę, że nie będą mieli skrupułów. Zważywszy, że nie są filantropami, zapewne
                  mają przygotowane różne warianty "ssania". Świadczą o tym jakże nieprecyzyjne
                  postanowienia traktatu akcesyjnego.

Pozdrawiam
                • vico1 Re: Nieudolność i nepotyzm 25.05.03, 00:27
                  Jesli 30% ludzi nie popiera nikogo oznacza to, ze nie wierza w polityke. W
                  Polsce ci ludzie raczej nie pojda glosowac...bo na kogo dac glos? Gdyby byl
                  obowiazek glosowania (tak jak w Belgii) oddaliby glosy na prawicowych
                  nacjonalistow w formie protestu. Bo to nie sa ludzie obojetni...tylko
                  niezadowoleni z tego, ze politycy nie potrafia dobrze rzadzic.
                  Te 30% mozna latwo przeciagnac na swoja strone, jesli znajdzie sie jeden
                  czlowiek, ktory w zrozumialy sposob przedstawi alternatywny program.

Widzialem to w Holandii, w ciagu kilku tygodni... rzadzaca koalicja stracila
                  glosy na rzecz Pim Fortuina... charyzmatycznego, wczesniej nieznanego polityka.
                  Tuz przed wyborami zostal on jednak zastrzelony przez ultralewicowca.

Teoretycznie wiec te 30% jest szansa dla nowej polityki, ale czy znajdzie sie
                  odwazny? Jesli tak, radzilbym pomyslec o kamizelce kuloodpornej.
                  • Gość: robi Re: Nieudolność i nepotyzm IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.03, 00:32
                    To jest problem - brak jest w Polsce ludzi z charyzmą, którzy mogliby za sobą
                    pociągnać tłumy. Większośc polityków kojarzy się się z różnymi aferami,
                    układami itd. Cały czas liczę jednak,ze ktoś taki się w końcu pojawi. I może go
                    nie zastrzelą.
                    • vico1 Re: Nieudolność i nepotyzm 25.05.03, 00:34
                      Gość portalu: robi napisał(a):

> To jest problem - brak jest w Polsce ludzi z charyzmą, którzy mogliby za sobą
                      > pociągnać tłumy. Większośc polityków kojarzy się się z różnymi aferami,
                      > układami itd. Cały czas liczę jednak,ze ktoś taki się w końcu pojawi. I może
                      > nie zastrzelą.

I tym optymistycznym akcentem konczymy ten dzien...dobranoc.
    • Gość: Jan Re: NIE BĘDZIE PIENIĘDZY DLA POLSKI !!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.03, 20:58
      Ten ciul..man Schroeder da kazdy pieniadz Polakom,bo on reprezentuje kapitalistow.W NIemczech nikt przeciez nie wie,ze Niemcy poparli albo dali Polakom jakis pieniadz.Tego nie pisza w gazetach.Tylko tacy jak ja wiedza o co chodzi.Ale malo kto mi wierzy,bo nie przeczatal.To sie nazywa propaganda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka