Gość: marcelina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:01 Mam w domu pół litra spirytusu i nie wiem co mam z nim zrobić. Może ktoś zna przepis na jakąś nalewkę z dodatkiem spirytusu. Jeśli tak to proszę o przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KA Re: nalewki IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.04, 14:39 Słodką czy wytrawną?? KA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelina Re: nalewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 09:44 wolałabym słodką ale jak masz różne przepisy to możesz podać to sobie coś wybiorę. Z góry bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: nalewki 05.12.04, 19:36 w pierwszej lepszej książce kucharskiej jest sporo przepisów na nalewki Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: nalewki - porterówka 15.12.04, 12:00 Slodka ale moze byc bardziej lub mniej, w zaleznosci od upodobanie :) Przepis zaczerpniety z jednego z pierwszych numerow KUCHNI, chyba z roku 1995 :)) A robi sie to tak: 2 butelki piwa porter 0,33 l (piwo musi byc dobrej firmy Zywiec lub Lech lub EB) gotujesz na malym ogniu wraz z 4 opakowaniami cukru waniliowego (to ja tak robie bo nie lubie slodkiego, trzeba wziac na smak:) Kiedy piwo bedzie chcialo zawrzec, wylaczasz gaz i odstawiasz do wystygniecia. Kiedy to juz sie stanie wlewasz 1/2 litra spirytusu, mieszasz i przelewasz do butelki i odstawiasz najlepiej na rok w ciemne miejsce, ale szczerze mowiac u mnie nigdy!!! roku nie postalo bo zawsze hmmmmm.... wyparowalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batey Re: nalewki - porterówka IP: 157.158.144.* 15.12.04, 12:55 Również polecam - palce lizać, proponuję tylko dodać w fazie gotowania kilka (5- 6) goździków. Polecammmmm:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuu Re: nalewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 13:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=524&w=16922889 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Nalewka Świąteczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 20:19 Możesz wypróbować: . 1/2 pomarańczy 2. 1 mandarynka 3. 1 cytryna 4. 2 łyżki miodu 5. 0,5 l spirytusu Bakalie 4 figi 4 morele 4 daktyle kilkanaście rodzynek Spirytus przelać do słoja lub butelki z szeroką szyjką,dodać umyte i pokrojone w kostkę owoce ze skórką,pokrojone wszystkie bakalie i miód.Odstawić na 3-4 dni.Codziennie wstrząsać zawartością słoja lub butelki.Następnie dodać 0,5 l zimnej przegotowanej wody i odstawić na 3 dni.Nalewkę można podawać z owocami. Odpowiedz Link Zgłoś