Dodaj do ulubionych

Zamarzła mi wódka, co to znaczy ???

IP: 172.16.2.* 27.03.05, 13:54
Nie piję wódki często. Wczoraj w normalnym sklepie na Alei Solidarności w
Warszawie kupiłem chyba legalnego 1 L Bolsa. Wszystko z nim ok. Włączyłem
zamrażalnik ( osobny duży ) na full i włożyłem tam litr swojego szczęścia.
Dzisiaj rano po nocy wyjąłem butelkę żeby sprawdzić czy jest już piękna
oleista konsystencja i załamałem się. Wódka po całej nocy była w 90%
zamarznięta. Bryła lodu w środku. Co to znaczy, czy wódka była "lewa" ?? Może
za zimno jej było bo zamrażalnik naprawdę jest dobry... Zmniejszyłem teraz o
połowę siłę mrożenia. Pomóżcie !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Luksusowa Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.03.05, 23:31
      Bols to ponoć najczęściej podrabiana wódka, poza tym jest obrzydliwa. Nie kupuj
      więcej tego dziadostwa.
      • pozycja77 Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 27.01.06, 10:39
        tak, też mi kiedyś sie przemroził, pływały kryształki lodu:(
    • jaszynek Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 30.03.05, 19:15
      Gość portalu: Marc napisał(a):

> Nie piję wódki często.

to dobrze, jest niezdrowa.

> Wczoraj w normalnym sklepie na Alei Solidarności

na alei solidnosci nie ma normalnych sklepow. ;-) szczegolnie po prawej stronie.

> Warszawie kupiłem chyba legalnego 1 L Bolsa.

slowo chyba duzo mowi.

Wszystko z nim ok.

??? to znaczy? na metce bylo napisane? hehehe

> zamrażalnik ( osobny duży )

osobne zazwyczaj sa duze... nie to co wewnetrzne... te sa male.

na full i włożyłem tam litr swojego szczęścia.

jesli flaszka to twoje szczescie, to polecam sie zglosic do paru klinik
      leczenia odwykowego.

> Dzisiaj rano po nocy wyjąłem butelkę żeby sprawdzić czy jest już piękna
      > oleista konsystencja i załamałem się.

no tragedia. normalnie smierc Romea to przy tym jak rozjechanie zaby.

> Wódka po całej nocy była w 90%
      > zamarznięta. Bryła lodu w środku.

no ciezko, aby to byla plazma.

> Co to znaczy, czy wódka była "lewa" ?? Może
      > za zimno jej było

zmarzla, biedaczka...

> bo zamrażalnik naprawdę jest dobry... Zmniejszyłem teraz o
      > połowę siłę mrożenia. Pomóżcie !!!!

STARY! jestes idealnym kandydatem na reklame twojego sprzetu mrozacego! nie
      zalamuj sie! Moze zarobisz na wiecej flaszek reklamujac zamrazarki!!!

kurza melodia, gdybym nie mial tyle pracy, to bym nie odpisywal...
      • Gość: A Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: 172.16.2.* 31.03.05, 13:41
        O co chodzi ? Jest problem to możesz pomóc a nie analizować każde słowo. P
        {ewnie masz za dużo czasu i Ci pada albo na wódkę CIę już nawet nie stać i
        zazdroscisz :)
        • Gość: perfidne Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 19:30
          hehehehe
          • Gość: tomiqqq Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.iscnet.pl 20.04.05, 18:01
            To nie oszustwo. Wczoraj rozrobilem jak najbardziej prawdziwy spiryt i tez po
            24 godz zamarzl. To moc zamrazarki to sprawia.
    • Gość: Dilvish Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.lj.pl / *.lj.pl 23.04.05, 09:45
      W butelce nastąpiło zwykłe zjawisko fizyczne zwane krystalizacją, czyli
      przejściem fazowym, roztwór przeszedł z fazy ciekłej do stałej. Nie ma się czym
      martwić, każdą substancję da się zamrozić. Trudniej było by z czystym
      spirytusem, bo musiałbyś schłodzić go do -117 stopni, ale też się da. Twoja
      zamrażarka chłodzi pewnie do gdzieś do -20 stopni i to, że zamarzł 40% wodny
      roztwór alkoholu to nic w tym dziwnego. Należy rozmrozić i wypić. Smacznego!
      • allexamina Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 28.04.05, 23:29
        To wszystko bardzo jest proste!

Zalozenie: w 1000g 40% wodki znajduje sie 400g etylu i 600g wody.

Jak wiemy z prawa Raoulta obnizenie temperatury krzepniecia roztworu jest
        proporcjonalne do stezenia molalnego substancji rozpuszczonej.

Wiec po to by znalezc temp. krzepniecia musimy obliczyc stezenie molalne, wedle
        wzoru:

C = (m * 1000)/ (M * m(o))

gdzie: C = stezenie molalne, m - masa substancji rozpuszczonej = 400g, M - masa
        molowa substancji rozpuszczonej = 46,7 g/m dla etylu, m(o) - masa
        rozpuszczalnika = 600 g.

A zatem C = (400g * 1000) / (46,7g/m * 600) = 14,27m

Teraz tylko wszystko podstawic do formuly Raoulta:

Detla T = K * C(m)

gdzie: delta T - temp krzepniecia, K - stała krioskopowa = -1,86m/C dla wody,
        C(m) - molalnosc = 14,27m (wlasnie obliczylismy).

Czyli temperatura krzepniecia 40% wodki jest:

Delta T = -1,86m/C * 14,27m = -26,54 stopni C.

Poniewaz temperatura typowego zamrazalnika waha sie pomiedzy -16 a –20 stopni C.
        mozemy wywnioskowac, ze alkohol zamrozony w tej temp. mial nie wiecej niz 32%
        (to z odrecznego wykresu – nie chcialo mi sie liczyc).

Nastepnym razem kup jednak uczciwa wodke... ;o)
        • Gość: Dilvish Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: 217.153.33.* 29.04.05, 14:16
          Jest jeden zasadniczy błąd w założeniach. Zawartość alkoholu na butelkach wódki
          podawana jest w procentach objętościowych (vol.) a nie wagowych. Zatem należy
          przyjąć, że w litrze wódki znajduje się: 400 ml * 0,79 g/ml (gęstość etanolu w
          20 stopniach) = 316 gram etanolu i 600 ml * 1 g/ml (gęstość wody) = 600 g wody.
          Kolejny, czeski tym razem błąd, to zła masa molowa etanolu która wynosi 46,07
          g/mol, a nie 46,7 g/mol.
          Podstawiając nowe dane do przytoczonych przez Ciebie wzorków, wychodzi nam, że
          temperatura krzepnięcia wódy = -21,26 stopnia Celsjusza. Co wydaje mi się
          temperaturą, którą bez problemów może osiągnąć zwykła zamrażarka. Cały czas
          obstawiam, że wódka była dobra, tylko została przechłodzona!
          • allexamina Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 30.04.05, 18:44
            Hej, smiem zauwazyc, ze nawet przy uznaniu Twoich poprawek NIE powinno sie dac
            zamrozic butelki wodki w nieprzemyslowej zamrazarce ktora utrzymuje min. temp.
            pomiedzy -16*C a -20*C (a takie sie je buduje zgodnie z przyjetymi standartami).
            Tak samo jak nie daje sie zamrozic czystej wody w temp. +1,3*C, czy nawet w
            temp. +0,3*C.

Twoj zarzut o bledne zalozenie mialby rece i nogi, gdyby litr wodki wazyl (600 +
            316 =) 916g. Ale NIE wazy 916g. Wedle Mendelejewa litr 40% (czyli optymalnej)
            wodki powinien wazyc 953g. (Mieszajac litr 100% alkoholu z litrem czystej wody
            otrzymujemy MNIEJ niz 2 litry wodki.) Poniewaz rozliczanie ile faktycznych gram
            czystego alkoholu znajduje sie w litrze 40% wodki nie jest proste teoretycznie,
            szeroko przyjete jest traktowanie objetosci do wagi czystego alkoholu w
            proporcji 1:1. Stad zalozenie.
            • Gość: Dilvish Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.lj.pl / *.lj.pl 02.05.05, 08:00
              Hej, hej!
              No dobra, masz rację. Zapomniałem o zjawisku zmniejszenia objętości przy
              robieniu roztworów etanol-woda. Zresztą z tą ciekawą zależnością wiąże się dość
              krwawa historia z czasów carskiej Rosji. Wielu gorzelników przypłaciło życiem to
              zjawisko. Obyła się seria procesów zakończona wyrokami śmierci, gdy carscy
              urzędnicy policzyli ile państwowego spirytusu trafia na zestawialnię wódek, a
              ile butelek gotowego wyrobu trafia na rynek. Brakowało gdzieś całych ton
              alkoholu. W Rosji, wiadomo, nikt się pieścił, winni trafili na szafot. Dopiero
              właśnie chyba Mendelejew odkrył, że znikanie alkoholu to naturalne zjawisko
              fizyczne.

Ponieważ z natury uparty jestem jak wół, nie poddaje się i drążę temat dalej.
              Jako, że już zabrakło mi argumentów naukowych uznaję Twoją argumentację i chylę
              głowę. To jednak jeszcze nie koniec. Tak się składa, że w pracy mam zwykłe
              lodówki z zamrażarkami (nie przemysłowe, domowe). Mam też termometry do niskich
              temperatur. Wodę destylowaną i etanol absolutny (100 %). Zrobię powiedzmy 3
              próbki 40 % (objętościowo) roztworu etanol-woda. Umieszczę je w trzech różnych
              zamrażarkach (domowych), w których zmierzę temperatury. Zostawię je na okres
              jednej doby. Niech przemówią fakty!
              To jednak dopiero po majowym weekendzie. Pozdrawiam ;-)
              • Gość: Dilvish Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.lj.pl / *.lj.pl 09.05.05, 16:49
                Eksperyment wykonany.
                Zrobiłem tylko dwie próbki i chłodziłem je w dwóch zamrażarkach. W jednej
                temperatura wynosiła jakieś -21, -22 stopnie, a w drugiej – 25. Po jednej dobie
                wódka w zimniejszej zamrażarce zamarzła. Nie stanęła w kostkę, ale mniej więcej
                w połowie wypełniał ją pływający lód. Zamieniłem próbki miejscami, tą nie
                zamarzniętą wsadziłem do zimniejszej zamrażarki, a zamrożoną do cieplejszej.
                Minął weekend. Dziś gdy otworzyłem obie zamrażarki w żadnej z próbek nie było
                śladu lodu.
                Podsumowując: w temperaturze – 22, - 25 stopni wódka nie powinna zamarznąć. Nie
                powinna, ale może. Jedna z próbek zamarzła, a dlaczego, oto jest pytanie! Mogła
                być niedostatecznie wymieszana i woda zamarzła zanim nastąpiła solwatacja i
                wytworzyły się wiązania wodorowe między cząsteczkami etanolu a wodą. Może
                zamarzała bo nastąpiły korzystne ku temu warunki, czy ja wiem, w roztworze
                znalazł się pyłek, który zainicjował krystalizację.
                Na podstawie tego eksperymentu nie mogę, niestety z całą pewnością stwierdzić,
                czy wódka była oszukana czy nie. Trzeba by otworzyć warunki jakie panowały w
                lodówce poszkodowanego. Jeśli jednak wódka stanęłaby w kostkę (całkowicie się
                zestaliła) w temperaturze – 20 stopni to z pewnością była oszukana. Jednak Bols
                należący do ofiary zestalił się niecałkowicie, całkiem jak jedna z moich próbek.
                Trzeba by zrobić więcej doświadczeń, może statystycznie wódka, ze znanych sobie
                powodów, lubi czasami zamarznąć i już...
                • Gość: niech Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:57
                  Ciekawy problem. Wodka zamarzla mi tylko raz. Byla to jakas markowa wodka i nie
                  podejrzewam zeby byla oszukana. Wypita w polowie (smak i zapach w normie)
                  powedrowala do zamrazalki i zostala zapomniana. Po kilku tygodniach wyciagnieta
                  z lodowki byla w 100% zamarznieta. Po rozmrozeniu okazalo sie ze stracila
                  zupelnie aromat i smak - choc nadal zawierala alkohol.
                  PS. Co na to Niemcy ktorych lokalne wodki najczesciej sa slabsze niz 37%?
                  • Gość: crossi Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.05, 16:11
                    w mojej zamrazarce tez wodka zamrza! marka zdaje sie: smirnoff, absolut
            • zayzayer Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 25.06.05, 14:27
              allexamina napisała:

> Hej, smiem zauwazyc, ze nawet przy uznaniu Twoich poprawek NIE powinno sie dac
              > zamrozic butelki wodki w nieprzemyslowej zamrazarce ktora utrzymuje min. temp.
              > pomiedzy -16*C a -20*C (a takie sie je buduje zgodnie z przyjetymi
              standartami)

We współczesnych zamrażarkach domowych, po ustawieniu na max, temp schodzi do -
              30oC. Raz w jednej udało mi się namierzyć -36oC
        • Gość: Bubu Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:32
          allexamina napisała:

> Czyli temperatura krzepniecia 40% wodki jest:
          >
          > Delta T = -1,86m/C * 14,27m = -26,54 stopni C.
          >
          > Poniewaz temperatura typowego zamrazalnika waha sie pomiedzy -16 a –20 st
          > opni C.

BLA BLA BLA !!

Większych GłUPOT nie czytałem dawno !!!
          I o temp. zamarzania wódki i o zamrażalnikach !
    • torrencik Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 04.06.05, 17:39
      Wniosek jest JEDEN - wódka nie zawierała 40% alkoholu etylowego.

Może innego i owszem :(

Wódka w normalnym zamrażalniku (do domowego użytku) NIGDY NIE przejdzie do
      stanu lodu.

Na fizykę nie ma rady :)

Dotyczy to nawet ZAMRAŻAREK domowych.

Wódka 40% zamienia się w lód w temperaturze ponad - 47°C !!!

W domowych ZAMRAŻARKACH górną granicą jest ok. - 35°C.

A więc nie ma takiej możliwości,żeby CZYSTA WÓDKA 38-40% zamarzła.

Musiała mieć mniej jak te 38 % :(

• angels_dont_kill Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 30.12.05, 00:38
        zaczynam widziec sens uczenia sie do matury z fizyki. dzieki chlopaki (moze
        dziewczyny?)!

ide sie pouczyc;p
    • Gość: kosti Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.bltmmd.east.verizon.net 11.01.06, 21:05
      ktos tam napisal ze czytsa wodka nie zamarza,a co to czysta wodka?nie ma czegos
      takiego,wodka to nic innego jak mowiac najlatwiej spirytus i woda,i wlasnie ta
      woda zamarza,pozdro
    • Gość: stefan Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 08:59
      Sorki ludziska, ale w moim przypadku chybaccoś jest nie tak. Trzymam wódkę w
      zamrażarce, bo nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzebna i nie mam problemów z
      zamarzającym alkoholem. Zaznaczę, że jest to zamrażarka, a nie zamrażalnik przy
      lodówce, więc temperatura jest zawsze ok -20.
      • Gość: stasi Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.acn.waw.pl 28.01.06, 20:06
        i to wlasnie zostalo udowodnione powyzej
        • desi45 Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 19.02.06, 14:13
          BOLS to nie jest wodka......likier. Ma malo spirytusu w sobie i nie mozna jej
          zamrarzac.Skladniki to jak smietana , whisky itp itp..... i sa geste na
          zamrarzanie. Trzyma sie w lodowce a nie w zamrarzalniku jak czysta wodke
          • desi45 Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 19.02.06, 14:30
            mam w zamrarzalniku LIMONCELLO....wodka cytrynowa......nigdy mi nie zamarzla, a
            zamrarzalnik idzie na 100 %
            • Gość: F Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.06, 17:52
              Wczoraj kupilem butelke 0,7 Bolsa i 1L Wyborowej po 24h Bols zamarzniety (nie
              calkiem ale na oko w 70%) a Wyborowa bez sladu lodu ! hmm
    • angels_dont_kill Re: Zamarzła mi wódka, co to znaczy ??? 22.09.06, 22:35
      Ja trzymałam słowackiego jelcyna jakkolwiek się to pisze w zamrażalniku i w
      większości zamarzł.
    • korsarz3 na Forum Alkoholum 23.09.06, 00:43
      Była kiedyś dyskusja: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36320&w=34821214
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka