aisog 20.05.05, 19:39 male pytanko.. jakie wziac proporcje? i jak to zrobic tzn spotkalam sie z tym ze sol na dloni, pijemy kieliszek potem zeby w limonke.. A mozna np szczypte soli dac do tequilii i sok z limonki? lub plasterek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: YeloNek Re: tequila z limonka i sola IP: *.4kroki.pl 24.05.05, 18:11 bierzesz kieliszek tequili w np. prawa dlon, zas w doleczek miedzy kciukiem a palcem wskazujacym wsypujesz sol, i (Ja tak robie, biore w palce: kciuk i palec wskazujacy jeszcze limonke) zlizujesz sol, pijesz, i miazdzysz zebami limonke by wydobyc z niego sok do ust po czym sie delektujesz smakiem :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
torrencik Re: tequila z limonka i sola 05.06.05, 07:12 Daj sobie spokój z tym lizaniem brudnej łapy ;) Dodaj soku pomarańczowego i masz coś w rodzaju słynnego TEQUILA SUNRISE . Piszę 'coś w rodzaju" bo do oryginalności tego drinka potrzeba ciut GRENADINY . A tego to jeszcze w Polsce nie widziałem w sklepach :( Muszę przywozić z zagranicy :) GRENADINA - mam na myśli oryginalny syrop na bazie soków z granatów a nie te polskie podróby,czyli sok z buraków :( Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: tequila z limonka i sola 08.06.05, 05:11 A z tą solą to jedna wielka bzdura wymyślona jako chwyt reklamowy. Podobnie jak i "glizda" w tequili. Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys Re: tequila z limonka i sola 20.06.05, 11:35 > A z tą solą to jedna wielka bzdura wymyślona jako chwyt reklamowy. Figa z makiem. Tequila + sól i limonka nie są niczym dziwnym w meksykańskich barach (przynajmniej w tych, w których bywałem - w stanach Quintana Roo, Yucatan i w Ciudad de Mexico). >Podobnie jak i "glizda" w tequili. Natomiast "glizda" jest w każdej butelce mezcalu, nie tequili. Robak w butli tequili to istotnie lipa dla turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: tequila z limonka i sola 20.06.05, 09:59 > Piszę 'coś w rodzaju" bo do oryginalności tego drinka potrzeba ciut GRENADINY . i cointreau.... Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys Re: tequila z limonka i sola 20.06.05, 11:30 zamiast grenadyny można dać syrop malinowy (nieco mniej - jest słodszy niż grenadyna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: tequila z limonka i sola IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.05, 14:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: tequila z limonka i sola IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.05, 14:27 Bylem ostatnio w Mexico City i innym miescie Meksyku Pachuca.Stwierdzam,ze picie z sola i limonka nie jest chwytem reklamowym.Pija tak jak opisane powyzej.Ale mozna zrobic mieszanke a'la Margeritta.Lod pokruszyc,dodac tequile,sok z limonki i troche likieru pomaranczowego,zmiksowac krotko. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: tequila z limonka i sola IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.05, 14:29 proporcje: po okolo 1/3 lodu i tequli, po 1/6 likieru i soku z limonki; Odpowiedz Link Zgłoś