agatadabska Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 09:18 Jestem zainteresowana Twoimi przepisami. Mój adres: agatadabska@o2.pl. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:33 Ja też poprosze o te przepisy, ponieważ jestem fanką kawy. Mój adres: paula.b@gazeta.pl z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiak Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 213.17.170.* 21.10.05, 10:00 bardzo gorąco proszę o przepisy - ja, jak ja ale mój mąż jest WIELKIM KAWOSZEM!!! :) Z góry serdecznie dziękuję! Mój adres: asiak72@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chruppek Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: .1P2D* / *.185.11.192.in-addr.arpa 21.10.05, 09:32 ja rowniez poprosze o przepisy: chruppek@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:34 Ja też poprosze o te przepisy, ponieważ jestem fanką kawy. Mój adres: paula.b@gazeta.pl z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasczo81 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.05, 09:41 Prosze oprzeslanie mi namaila tych propozycji lukasczo81@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzia7-2 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.05, 09:54 również dołączam sie do listy zainteresowanych przepisami na pyszna kawusie. edia7-2@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.srubex.com.pl / 195.117.241.* 21.10.05, 09:54 prosze o porzepisy rowniez: marcinklimza@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me too! :) Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 62.233.195.* 21.10.05, 14:23 będę ogromnie wdzięczna jeśli ww. przepisy wyślesz też na: nadafca@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oooo Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 01.11.05, 20:58 ja rowniez pieknie prosze na maila gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
jacekdx KAWA+CHILI 21.10.05, 09:55 Witam i pozdrawiam wszystkich kawoszy. Ja pije kawe kupowana na kilogramy miele ja rano w mlynku recznym i zaparzam w ekspresie (typy wloskiego - dwa aluminowe pojemniki skrecane z soba i stawiane na gaz). Ciekawa kompozycja bylo dodanie do zmielonej kawy (podczas zaparzania) grubo potluczonych papryczek chili (szczypta). Daje to odpowiednia goryczke i moc - poslodzenie kawy zaczyna nabierac sensu. Ale ja bardzo lubie kontrastowe zestawienia smakowe:). O gustach sie nie dyskutuje. Kawa (z dodatkami czy tez bez)z takiego ekspresu nie powoduje (u mnie przynajnniej) poczucia kwasnosci i przy lekkim przedawkowaniu nie powoduje tzw.telepawki. Milego eksperymentowania i pozdrowienia dla wszystkich milosnikow "malej czarnej z piekla rodem". Odpowiedz Link Zgłoś
ekstremalna Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 09:58 Hej hej, ja tez bardzo prosze o przepisy. kawa z koglem-moglem. w innej wersji z ajerkoniakiem ;) na piance ze spienionego mleka, posypane zmielona czekolada. milego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rej Coffee Heaven IP: 83.238.11.* 21.10.05, 10:03 Coffee Heaven niestety strasznie obniżył poziom i kawa tam nie jest już dobra. Lepszy jest Stoney ale jest ich niewiele. W kawie dorba jest sam kawa. Tak na początek polecam ci kupno dobrego młynka i ekspresu. No i dobrej kawy w ziarnach lub dobrej mielonej, choć to nie to samo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 10:05 nie wiem czy ktoś podawał wcześniej - nie przeczytałam wszystkich postów. Kawa miętowa (choc brzmi nieciekawie jest przepyszna). Piłam ją na Malcie. Likier miętoway nalewamy do kubeczka do tego mlekao i powoli wlewamy kawę z ekspresu (albo na odwrót tz. najpierw likier i kawę a do tego mleko) , na koniec dekorujemy bitą śmietaną i listkiem świeżej mięty. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odre Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 10:29 Z syropem migdałowym i posypana czekoladą. Zaparzona oczywiście w dobrym ekspresie ciśnieniowym jako esspresso ze spienionym mlekiem. Proszę o przepisy gap@adres.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia55 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 10:46 Kawa świerzo zmielona w tygielku z odrobiną soli,cynamonu,miodu,imbiru.Na gazie ma się zagotować.Gdy fusy opadną kawa jest gotowa.Ale uwaga masz ja tylko zagotować,a nie przegotować Momęcik jak mówi siostra Basen. Odpowiedz Link Zgłoś
nettreter Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 11:01 Oto mój sposób na Kawę. Trzeba niestety ściśle się trzymać przepisu bo inaczej się nie przeżyje upajającej chwili. Kawa musi być robiona w tradycyjnej kawiarce, takiej stawianej na ogniu. Konieczna jest jak najlepsza woda. Marka kawy też ma znaczenie, ja używam Segafredo Zanetti - Mokka. Teraz najważniejsze - do sitka na kawę upychamy jej jak najwięcej i ubijamy łyżeczką, mocno dokręcamy kawiarkę (Inaczej będzie mętna). Jak się zrobi to dolewamy piankę (z takiego ręcznego ubijaka wychodzi najlepsza konsystencja) do tego odrobina (naprawdę ciu ciut dla aromatu), likieru pomarańczowego Cointreau. I już. Cała operacja zajmuje 4 min, a o smaku pamięta się cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
testigo Instrukcja_obsługi_ciśnieniowej_kawiarki _na_gaz 21.10.05, 18:30 warto pamietac, ze: - kawiarke [włoskie: "Macchina da cafe" jest bardziej sugestywne, prawda? ;)]- myjemy WYLACZNIE w-o-d-a! Zadnych detergentow! Dlaczego? Bo w gornym naczyniu zbiera sie kawa i jej aromatyczne olejki [tluste!] - kiedy to umyjecie to odrzucacie cale "dziedzictwo poprzednich zaparzen", a to wazne tym bardziej jesli trzymacie sie swojej ulubionej marki/mieszanki *detergentu uzywamy wylacznie przy pierwszym myciu "po sklepie", kiedy trzeba zmyc z wnetrza tluszcz technologiczny pozostaly cienka warstwa po produkcji kawiarki (to jest odlew alu) - kawiarke zawsze dobrze zakrecamy! (inaczej - para idzie 'w gwizdek', tu: na zewnatrz) - kiedy stawiamy kawiarke/ekspres na gazie: ZAWSZE stawiamy ja skierowana zworem bezpieczenstwa w "bezpieczna' strone [to jest to co wyglada jak mosiezna, zolta, srubka na korpusie]. Kiedy w razie wzrostu cisnienia "walnie" bezpiecznik topikowy to strumien goracej wody/pary poleci np. na sciane a nie na was! ["zdarza sie w najlepszej rodzinie"; widzialem, przezylem, robi huk i ssssyk , ale uzyte jak w/w nie krzywdzi] *w dolnej czesci urzadzenia jest NAPRAWDE DUZE CISNIENIE! Po ewentualnej "awarii" po prostu odkrecacie bezpiecznik (wymieniacie stopiona kulke metalu na nowa), dokrecacie_dokladnie_i_mocno_srubke_nowego_bezpiecznika, gotowe! Zapas powinien byc w komplecie kawiarki. - warto kupic tez odpowiedni (srednica wewnetrzna!) komplet uszczelek, sa pod gwintem gornego dzbanuszka i lubia z czasem zuzyc sie od ciepla. Teraz mozna juz dostac je w sklepach AGD. Rozsadnie kupic od razu z kawiarka... - w ogole: porzadne espersso lub cappucino - to jest to! Pamietajcie, ze objetosc "macchina da cafe" liczy sie w filizankach "włoskiej" miary, czyli takich do espresso max.70ml/filizanka. Kiedy widzicie Ekspres na 3 filizanki - to znaczy: 3 espresso "podstawowe". Moc sie liczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:04 Poproszę o te przepisy (załącznik): slimok111@interia.pl Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugie Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 21.10.05, 11:54 ja polecam kawę z miłą, ciekawą osobą po przeciwnej stronie stolika. Nawet sypana z biedronki będzie smakować znakomicie gdy będzie okraszona sympatyczna rozmową:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anah Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.telzas.com.pl / *.com.pl 21.10.05, 12:29 Coz za sympatyczny sposób. Bardzo mi sie spodobał chociaż taki prosty i banalny.Pozdrawiam i życze pysznej kawy w towarzystwie najsymaptyczniejszej duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.inversas.jazztel.es 23.10.05, 02:07 Gość portalu: ugie napisał(a): > ja polecam kawę z miłą, ciekawą osobą po przeciwnej stronie stolika. Nawet > sypana z biedronki będzie smakować znakomicie gdy będzie okraszona sympatyczna > rozmową:) Pozdrawiam To samo chciałam napisać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 194.192.151.* 21.10.05, 12:21 ja tez bym prosila o przepisy na kawe, mimo iz nie jestem jej smakoszem, moze ktorys z przepisow mnie do niej przekona :) annaemail@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in prosze o przepisy kawowe:) IP: *.33.11.univie.teleweb.at 21.10.05, 12:24 co tu duzo mowic, wlasnie siedze nad kawa:))) prosze wiec jak by mozna o wtajemniczenie mnie w te cuda;) innge@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
charmonia spicy coffee 21.10.05, 12:46 Najlepszą kawusię podają w Tanzanii na Zanzibarze, zaparzana na bazie gotowej mieszanki kawy mielonej i kardamonu. Kawę zwykle piję wiadrami, choć najczęściej jest to woda w kawowym kolorze. W domu eksperymentuję odważniej. Przywlekłam ze sobą pół kilo kardamonu i analizuję wpływ proporcji na smak. Ciekawe jest również połączenie kawy z odrobiną szafranu (uwaga: lepszy jest szafran w pręcikach niż mielony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minotaur Re: fat coffee IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 21.10.05, 12:59 Równie niesamowita i ekstrawagancka w smaku jest kawa z odrobiną tłuszczu. Może to być masełko, tłusta słodka śmietanka. Ja osobiście najbardziej lubię z odrobiną smalcu. Wyborny smak i aromat, jednocześnie osłania żołądek przed zgubnym działaniem kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sztygar39 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 13:00 Moze być lyżka kawy rozpuszczonej ,dwie lyżki Mokate pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 195.224.246.* 21.10.05, 13:23 Wszystkich smakoszy kawy zapraszam do kawiarni Ptasie Radio ul. Kosciuszki Poznan. Trohce reklamy? Dlaczego nie! Kawa serwowana na mnostwo sposobow i bardzo pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
gres81 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 13:29 zrób sobie kawe po neapolitańsku, dla mnie najlepsza na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł kawa + whisky IP: 212.244.29.* 21.10.05, 13:35 plus odrobina gorzkiej czekolady, ale do łapy a nie do kawy. kawa z whisky jest (imo) najlepszym srodkiem na ból głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subcomm Kardamon IP: *.bartimpex.com.pl 21.10.05, 13:58 Podobno najnowszym trendem na spotkaniach możnych i władnych są kawy podawane z kardamonem (sam nie piłem bo nie bywam). Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum), jest rośliną z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo- Wschodniej (Indie, Sri Lanka). Jego nasiona są popularną przyprawą, jedną z najdroższych (drugą po szafranie). Na Środkowym Wschodzie jest dodawany do kawy oraz innych dań i jego zastosowanie stanowi dla gości wielki zaszczyt. Stosowany jest też do produkcji kosmetyków. Cytrynowo - eukaliptusowemu smakowi przypisuje się kojące wpływanie na organizm. Pomaga także w trawieniu oraz odświeża oddech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podyanty Re: Kardamon IP: *.dyn.iinet.net.au 21.10.05, 16:16 Nie wiem skad ten mit, ze kardamon jest drogi a juz z pewnoscia jego cena ma sie nijak do ceny szafranu! Ja kupuje swoj kardamon w hinduskim sklepiku, ktory oferuje go w wersji zmielonej, same nasionka oraz straczki, z ktorych nalezy sobie samemu te nasionka wydlubac i zemlec lub, lepiej, utluc . Cena nader przystepna (oczywiscie zadne tam wyszukane opakowania, torebka plastikowa i tyle!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.stat.gov.pl 21.10.05, 14:06 Poproszę o przepisy i zdjęcia. mawacho11@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 14:30 Cześć, chętnie poznam "Twoje przepsy". Jeśli możesz, to wyślij proszę: m.turkiewicz@gazeta.pl Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.gry Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 14:40 ja też poprosze baaardzo o te przepisy karolina.gry@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
prochottka1 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 14:51 witam ja do kawy dodaje cynamonu, gozdzika, laske wanili, chili, kakao, galke muszkatulowa, kardamon pyyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
prochottka1 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 14:54 czekam na przepisy zeby jutro rano wypic jakas nowinke z mezem w lozku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.12.05, 23:24 to ja tez chce przepis/ mika@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ela_p Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 15:06 6 łyżek kawy, 1 kawałek cynamonu (lub trochę mielonego), 100 g gorzkiej czekolady, 2 szkl. mleka Sposób przyrządzania: Kawę, czekoladę, cynamon i mleko zagotować na średnim ogniu. Przecedzić przez sito. Podawać na gorąco w filiżankach. I też poproszę o załącznik z restauracyjnymi przepisam na adres ela_p@gazeta.pl . Czekam z niecierpliwością:-)) Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonka7 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.acn.waw.pl 21.10.05, 15:45 podziwiam, ze chce wam sie takie rzeczy z kawa wyrabiac.. ale tez poprosze o przepisy jonka7@gazeta.pl jednak narobiliscie mi smaku-ide cos sprobowac.. :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Citiboy Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 192.193.245.* 21.10.05, 15:36 Super dyskusja przejzałem całą tez poprosze o przepisy polski_james_dean@poczta.onet.pl a jesli chodzi okawe to p[olecam np. z mlekiem słodzonym zagęszczonym (fajny posmaczek), lub tez z odrobiną czarnego mielonego pieprzu rewelacyjną kawe piłem kiedyś na biwaku z harcerzami zrobiliśmy to w czajniku metalowym wsypaliśmy kawe i wlaliśmy zimnej zrodlanej wody(ze żródełka które przepływałao obok obozowiska) i wstawiliśmy w ognisko czekaliśmy az sie zagotuje i jak już sie zagotuje to trzymamy dalej na ogniu do momentu az wykipi jak zacznie to szybko zdejmujemu z ognia odstawiamy do uspokojenia i opdnięcia fusów na dno następnie rozlewamy do kubków i dodajemy odrobine miodu mówie wam rewelacja z takim fajnym dymnym posmakiem polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leilaleila Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.chello.pl 21.10.05, 16:27 Citiboy,a skad ja mam wziac ognisko w biurze? No bo moze jakis harcerz to by sie jeszcze znalazl :) Odpowiedz Link Zgłoś
baabcia Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 22.10.05, 14:04 trochę niżej mamba szuka prawdziwych problemów, może przygotuje w domu ogniskową kawę i już :))) /no na dywanie najlepiej/ A przy okazji - żeby fusy opadły należy dodać kilka kropelek zimnej wody. Odpowiedz Link Zgłoś