Dodaj do ulubionych

WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy

• agatadabska Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 09:18
      Jestem zainteresowana Twoimi przepisami. Mój adres: agatadabska@o2.pl. Z góry
      dziękuję.
      • Gość: poli Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:33
        Ja też poprosze o te przepisy, ponieważ jestem fanką kawy. Mój adres:
        paula.b@gazeta.pl

z góry dziękuję
        • Gość: asiak Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 213.17.170.* 21.10.05, 10:00
          bardzo gorąco proszę o przepisy - ja, jak ja ale mój mąż jest WIELKIM
          KAWOSZEM!!! :)
          Z góry serdecznie dziękuję!
          Mój adres:
          asiak72@op.pl
    • Gość: chruppek Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: .1P2D* / *.185.11.192.in-addr.arpa 21.10.05, 09:32
      ja rowniez poprosze o przepisy: chruppek@gazeta.pl
    • Gość: poli Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:34
      Ja też poprosze o te przepisy, ponieważ jestem fanką kawy. Mój adres:
      paula.b@gazeta.pl

z góry dziękuję

• Gość: lukasczo81 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.05, 09:41
      Prosze oprzeslanie mi namaila tych propozycji lukasczo81@o2.pl
    • Gość: edzia7-2 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.05, 09:54
      również dołączam sie do listy zainteresowanych przepisami na pyszna kawusie.
      edia7-2@gazeta.pl
    • Gość: MarcinK Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.srubex.com.pl / 195.117.241.* 21.10.05, 09:54
      prosze o porzepisy rowniez: marcinklimza@interia.pl
      • Gość: me too! :) Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 62.233.195.* 21.10.05, 14:23
        będę ogromnie wdzięczna jeśli ww. przepisy wyślesz też na:
        nadafca@o2.pl
        • oooo Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 01.11.05, 20:58
          ja rowniez pieknie prosze na maila gazetowego
    • jacekdx KAWA+CHILI 21.10.05, 09:55
      Witam i pozdrawiam wszystkich kawoszy. Ja pije kawe kupowana na kilogramy miele
      ja rano w mlynku recznym i zaparzam w ekspresie (typy wloskiego - dwa aluminowe
      pojemniki skrecane z soba i stawiane na gaz). Ciekawa kompozycja bylo dodanie
      do zmielonej kawy (podczas zaparzania) grubo potluczonych papryczek chili
      (szczypta). Daje to odpowiednia goryczke i moc - poslodzenie kawy zaczyna
      nabierac sensu. Ale ja bardzo lubie kontrastowe zestawienia smakowe:).
      O gustach sie nie dyskutuje.
      Kawa (z dodatkami czy tez bez)z takiego ekspresu nie powoduje (u mnie
      przynajnniej) poczucia kwasnosci i przy lekkim przedawkowaniu nie powoduje
      tzw.telepawki.
      Milego eksperymentowania i pozdrowienia dla wszystkich milosnikow "malej
      czarnej z piekla rodem".
    • ekstremalna Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 09:58
      Hej hej, ja tez bardzo prosze o przepisy.

kawa z koglem-moglem. w innej wersji z ajerkoniakiem ;) na piance ze
      spienionego mleka, posypane zmielona czekolada.
      milego
    • Gość: rej Coffee Heaven IP: 83.238.11.* 21.10.05, 10:03
      Coffee Heaven niestety strasznie obniżył poziom i kawa tam nie jest już dobra.
      Lepszy jest Stoney ale jest ich niewiele.

W kawie dorba jest sam kawa. Tak na początek polecam ci kupno dobrego młynka i
      ekspresu. No i dobrej kawy w ziarnach lub dobrej mielonej, choć to nie to samo :-)
    • Gość: abc Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 10:05
      nie wiem czy ktoś podawał wcześniej - nie przeczytałam wszystkich postów.
      Kawa miętowa (choc brzmi nieciekawie jest przepyszna). Piłam ją na Malcie.
      Likier miętoway nalewamy do kubeczka do tego mlekao i powoli wlewamy kawę z
      ekspresu (albo na odwrót tz. najpierw likier i kawę a do tego mleko) , na
      koniec dekorujemy bitą śmietaną i listkiem świeżej mięty. Pycha.
      • Gość: odre Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 10:29
        Z syropem migdałowym i posypana czekoladą. Zaparzona oczywiście w dobrym
        ekspresie ciśnieniowym jako esspresso ze spienionym mlekiem. Proszę o przepisy
        gap@adres.pl
        • jolunia55 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 10:46
          Kawa świerzo zmielona w tygielku z odrobiną soli,cynamonu,miodu,imbiru.Na gazie
          ma się zagotować.Gdy fusy opadną kawa jest gotowa.Ale uwaga masz ja tylko
          zagotować,a nie przegotować Momęcik jak mówi siostra Basen.
    • nettreter Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 11:01
      Oto mój sposób na Kawę. Trzeba niestety ściśle się trzymać przepisu bo inaczej
      się nie przeżyje upajającej chwili. Kawa musi być robiona w tradycyjnej
      kawiarce, takiej stawianej na ogniu. Konieczna jest jak najlepsza woda. Marka
      kawy też ma znaczenie, ja używam Segafredo Zanetti - Mokka. Teraz
      najważniejsze - do sitka na kawę upychamy jej jak najwięcej i ubijamy łyżeczką,
      mocno dokręcamy kawiarkę (Inaczej będzie mętna). Jak się zrobi to dolewamy
      piankę (z takiego ręcznego ubijaka wychodzi najlepsza konsystencja) do tego
      odrobina (naprawdę ciu ciut dla aromatu), likieru pomarańczowego Cointreau. I
      już. Cała operacja zajmuje 4 min, a o smaku pamięta się cały dzień.
      • testigo Instrukcja_obsługi_ciśnieniowej_kawiarki _na_gaz 21.10.05, 18:30
        warto pamietac, ze:
        - kawiarke [włoskie: "Macchina da cafe" jest bardziej sugestywne, prawda? ;)]-
        myjemy WYLACZNIE w-o-d-a! Zadnych detergentow! Dlaczego?
        Bo w gornym naczyniu zbiera sie kawa i jej aromatyczne olejki [tluste!] - kiedy
        to umyjecie to odrzucacie cale "dziedzictwo poprzednich zaparzen", a to wazne
        tym bardziej jesli trzymacie sie swojej ulubionej marki/mieszanki
        *detergentu uzywamy wylacznie przy pierwszym myciu "po sklepie", kiedy trzeba
        zmyc z wnetrza tluszcz technologiczny pozostaly cienka warstwa po produkcji
        kawiarki (to jest odlew alu)

- kawiarke zawsze dobrze zakrecamy! (inaczej - para idzie 'w gwizdek', tu: na
        zewnatrz)

- kiedy stawiamy kawiarke/ekspres na gazie: ZAWSZE stawiamy ja skierowana zworem
        bezpieczenstwa w "bezpieczna' strone [to jest to co wyglada jak mosiezna, zolta,
        srubka na korpusie].
        Kiedy w razie wzrostu cisnienia "walnie" bezpiecznik topikowy to strumien
        goracej wody/pary poleci np. na sciane a nie na was! ["zdarza sie w najlepszej
        rodzinie"; widzialem, przezylem, robi huk i ssssyk , ale uzyte jak w/w nie krzywdzi]
        *w dolnej czesci urzadzenia jest NAPRAWDE DUZE CISNIENIE! Po ewentualnej
        "awarii" po prostu odkrecacie bezpiecznik (wymieniacie stopiona kulke metalu na
        nowa), dokrecacie_dokladnie_i_mocno_srubke_nowego_bezpiecznika, gotowe! Zapas
        powinien byc w komplecie kawiarki.

- warto kupic tez odpowiedni (srednica wewnetrzna!) komplet uszczelek, sa pod
        gwintem gornego dzbanuszka i lubia z czasem zuzyc sie od ciepla. Teraz mozna juz
        dostac je w sklepach AGD. Rozsadnie kupic od razu z kawiarka...

- w ogole: porzadne espersso lub cappucino - to jest to! Pamietajcie, ze
        objetosc "macchina da cafe" liczy sie w filizankach "włoskiej" miary, czyli
        takich do espresso max.70ml/filizanka.
        Kiedy widzicie Ekspres na 3 filizanki - to znaczy: 3 espresso "podstawowe".
        Moc sie liczy!!!
    • Gość: Asia Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:04
      Poproszę o te przepisy (załącznik): slimok111@interia.pl
      Z góry dziękuję!
    • Gość: ugie Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 21.10.05, 11:54
      ja polecam kawę z miłą, ciekawą osobą po przeciwnej stronie stolika. Nawet
      sypana z biedronki będzie smakować znakomicie gdy będzie okraszona sympatyczna
      rozmową:) Pozdrawiam
      • Gość: anah Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.telzas.com.pl / *.com.pl 21.10.05, 12:29
        Coz za sympatyczny sposób. Bardzo mi sie spodobał chociaż taki prosty i
        banalny.Pozdrawiam i życze pysznej kawy w towarzystwie najsymaptyczniejszej
        duszy.
      • Gość: Alicja Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.inversas.jazztel.es 23.10.05, 02:07
        Gość portalu: ugie napisał(a):

> ja polecam kawę z miłą, ciekawą osobą po przeciwnej stronie stolika. Nawet
        > sypana z biedronki będzie smakować znakomicie gdy będzie okraszona
        sympatyczna
        > rozmową:) Pozdrawiam

To samo chciałam napisać :)
    • Gość: ania Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 194.192.151.* 21.10.05, 12:21
      ja tez bym prosila o przepisy na kawe, mimo iz nie jestem jej smakoszem, moze
      ktorys z przepisow mnie do niej przekona :)
      annaemail@op.pl
    • Gość: in prosze o przepisy kawowe:) IP: *.33.11.univie.teleweb.at 21.10.05, 12:24
      co tu duzo mowic, wlasnie siedze nad kawa:)))
      prosze wiec jak by mozna o wtajemniczenie mnie w te cuda;)
      innge@gazeta.pl
      • charmonia spicy coffee 21.10.05, 12:46
        Najlepszą kawusię podają w Tanzanii na Zanzibarze, zaparzana na bazie gotowej
        mieszanki kawy mielonej i kardamonu.

Kawę zwykle piję wiadrami, choć najczęściej jest to woda w kawowym kolorze. W
        domu eksperymentuję odważniej. Przywlekłam ze sobą pół kilo kardamonu i
        analizuję wpływ proporcji na smak. Ciekawe jest również połączenie kawy z
        odrobiną szafranu (uwaga: lepszy jest szafran w pręcikach niż mielony)
        • Gość: minotaur Re: fat coffee IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 21.10.05, 12:59
          Równie niesamowita i ekstrawagancka w smaku jest kawa z odrobiną tłuszczu. Może to być masełko,
          tłusta słodka śmietanka. Ja osobiście najbardziej lubię z odrobiną smalcu. Wyborny smak i aromat,
          jednocześnie osłania żołądek przed zgubnym działaniem kawy.
    • sztygar39 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 13:00
      Moze być lyżka kawy rozpuszczonej ,dwie lyżki Mokate pycha
      • Gość: lucek Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 195.224.246.* 21.10.05, 13:23
        Wszystkich smakoszy kawy zapraszam do kawiarni Ptasie Radio ul. Kosciuszki
        Poznan. Trohce reklamy? Dlaczego nie! Kawa serwowana na mnostwo sposobow i
        bardzo pyszna.
    • gres81 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 13:29
      zrób sobie kawe po neapolitańsku, dla mnie najlepsza na świecie
      • Gość: paweł kawa + whisky IP: 212.244.29.* 21.10.05, 13:35
        plus odrobina gorzkiej czekolady, ale do łapy a nie do kawy.
        kawa z whisky jest (imo) najlepszym srodkiem na ból głowy
    • Gość: Subcomm Kardamon IP: *.bartimpex.com.pl 21.10.05, 13:58
      Podobno najnowszym trendem na spotkaniach możnych i władnych są kawy podawane z
      kardamonem (sam nie piłem bo nie bywam). Kardamon malabarski (Elettaria
      cardamomum), jest rośliną z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-
      Wschodniej (Indie, Sri Lanka). Jego nasiona są popularną przyprawą, jedną z
      najdroższych (drugą po szafranie). Na Środkowym Wschodzie jest dodawany do kawy
      oraz innych dań i jego zastosowanie stanowi dla gości wielki zaszczyt.
      Stosowany jest też do produkcji kosmetyków. Cytrynowo - eukaliptusowemu smakowi
      przypisuje się kojące wpływanie na organizm. Pomaga także w trawieniu oraz
      odświeża oddech.
      • Gość: podyanty Re: Kardamon IP: *.dyn.iinet.net.au 21.10.05, 16:16
        Nie wiem skad ten mit, ze kardamon jest drogi a juz z pewnoscia jego cena ma sie nijak do ceny
        szafranu!
        Ja kupuje swoj kardamon w hinduskim sklepiku, ktory oferuje go w wersji zmielonej, same nasionka
        oraz straczki, z ktorych nalezy sobie samemu te nasionka wydlubac i zemlec lub, lepiej, utluc . Cena
        nader przystepna (oczywiscie zadne tam wyszukane opakowania, torebka plastikowa i tyle!)
    • Gość: Małgorzata Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.stat.gov.pl 21.10.05, 14:06
      Poproszę o przepisy i zdjęcia.

mawacho11@yahoo.com
    • Gość: madzia Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 14:30
      Cześć, chętnie poznam "Twoje przepsy". Jeśli możesz, to wyślij proszę:
      m.turkiewicz@gazeta.pl

Pozdrawiam
      Magda
    • karolina.gry Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 14:40
      ja też poprosze baaardzo o te przepisy karolina.gry@gazeta.pl
    • prochottka1 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 14:51
      witam
      ja do kawy dodaje cynamonu, gozdzika, laske wanili, chili, kakao, galke
      muszkatulowa, kardamon
      pyyyycha
    • prochottka1 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 14:54
      czekam na przepisy zeby jutro rano wypic jakas nowinke z mezem w lozku
      pozdrawiam
      • Gość: mika Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.12.05, 23:24
        to ja tez chce przepis/
        mika@gazeta.pl
    • ela_p Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 21.10.05, 15:06
      6 łyżek kawy, 1 kawałek cynamonu (lub trochę mielonego), 100 g gorzkiej
      czekolady, 2 szkl. mleka
      Sposób przyrządzania:
      Kawę, czekoladę, cynamon i mleko zagotować na średnim ogniu. Przecedzić przez
      sito. Podawać na gorąco w filiżankach.

I też poproszę o załącznik z restauracyjnymi przepisam na adres
      ela_p@gazeta.pl . Czekam z niecierpliwością:-)) Mniam.
      • Gość: jonka7 Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.acn.waw.pl 21.10.05, 15:45
        podziwiam, ze chce wam sie takie rzeczy z kawa wyrabiac..

ale tez poprosze o przepisy
        jonka7@gazeta.pl

jednak narobiliscie mi smaku-ide cos sprobowac.. :o))

• Gość: Citiboy Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: 192.193.245.* 21.10.05, 15:36
      Super dyskusja przejzałem całą
      tez poprosze o przepisy polski_james_dean@poczta.onet.pl
      a jesli chodzi okawe to p[olecam np. z mlekiem słodzonym zagęszczonym (fajny
      posmaczek), lub tez z odrobiną czarnego mielonego pieprzu
      rewelacyjną kawe piłem kiedyś na biwaku z harcerzami
      zrobiliśmy to w czajniku metalowym wsypaliśmy kawe i wlaliśmy zimnej zrodlanej
      wody(ze żródełka które przepływałao obok obozowiska)
      i wstawiliśmy w ognisko czekaliśmy az sie zagotuje i jak już sie zagotuje to
      trzymamy dalej na ogniu do momentu az wykipi jak zacznie to szybko zdejmujemu z
      ognia odstawiamy do uspokojenia i opdnięcia fusów na dno następnie rozlewamy do
      kubków i dodajemy odrobine miodu
      mówie wam rewelacja z takim fajnym dymnym posmakiem polecam!!!
      • Gość: leilaleila Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy IP: *.chello.pl 21.10.05, 16:27
        Citiboy,a skad ja mam wziac ognisko w biurze? No bo moze jakis harcerz to by
        sie jeszcze znalazl :)
      • baabcia Re: WASZE POMYSŁY NA UROZMAICENIE kawy 22.10.05, 14:04
        trochę niżej mamba szuka prawdziwych problemów, może
        przygotuje w domu ogniskową kawę i już :))) /no na dywanie najlepiej/
        A przy okazji - żeby fusy opadły należy dodać
        kilka kropelek zimnej wody.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka