Dodaj do ulubionych

ekspres ciśnieniowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 16:04
Kochani pomóżcie wybrać dobry ekspres do domu w cenie do 700 zł( 15
bar) . Jest taki wybór że jestem skołowana. bardzo podoba mi się ariete
cafe chic, czy może ktoś z was ma taki. Doradźcie. Z góry dziękuję za
każdy post.
Obserwuj wątek
    • olga_m_k Re: ekspres ciśnieniowy 09.10.05, 19:12
      Ja mam deLonghi treviso. Kosztuje ok. 340 zl. Kawa wychodzi calkiem dobra, ale
      wszystko zalezy od rodzaju kawy. Kupujac ekspres cisnieniowy spodziewalam sie ze
      kawa bedzie miala taki mocny aromat jak ta, ktora zamawiam w kawiarnii. Niestety
      takie ekspresy kupowane na uzytek domowy, nawet te 15 bar nie potrafia tak
      'wyciagnac' aromatu i smaku z kawy. Kawa jest zdecydowanie lepsza niz taka
      zwykla zalana wrzatkiem, ale mimo wszystko to nie to samo co prawdziwe ekspresso
      w porzadnej knajpce ;). Moj kuzyn ma ekspres cisnieniowy Krups, chyba XP 5020.
      Kawa jest lepsza niz z mojego.
    • Gość: gargamel Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.olsztyn.mm.pl 10.10.05, 16:49
      Uważam,że jeżeli chce się kupić ekspres ciśnieniowy to nie można żałować
      pieniędzy.Po prostu NIE STAĆ NAS NA KUPOWANIE BYLE CZEGO.Moja żona to
      zrozumiała jak kupilismy tani ekspres cisnieniowy.Służył nam pół roku i
      poleciały uszczelki.Naprawa gwarancyjna za naprawą.Wreszcie wkurzyłem się i
      kupiłem ekspres ciśnieniowy "Via Venezia espresso'.Koszt 1050zł.Taki sam
      (identyczny)uzywa syn w Stanach.On korzysta z niego już 8 lat i bez kłopotów i
      problemów.Nasz Via Venezia ma już ponad rok i naprawde jestesmy z niego
      zadowoleni.Rzeczywiscie kawa do neigo musi być dobrej jakosci i odpowiednio
      zmielona.Z niedużej ilości kawy (tyle jest mało do zaparzania bezposredniego
      wodą) ekspres wyciaga b.dobry smak i aromat.A do tego mleko spienione i jest
      pycha w buzi.
    • dmj1 Re: ekspres ciśnieniowy 14.10.05, 23:10
      No coz, temat rzeka...
      Sam uzywam 2 modele Saeco, jedne z tanszych.
      Jestem zadowolony ale podstawa to kawa, dobry mlynek, woda i technika parzenia.
      Bardzo dobre opinie zbiera model Rowenty - Adagio, cena nie powinna przekroczyc
      600 zl.
      darek
    • Gość: irmina Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.cache.iB1.rudanet.com / *.rudanet.pl 16.10.05, 00:26
      polecam poniższe forum - tam na pewno znajdziesz odpowiedz na Twoje pytanie

www.forum.kawa-online.com/pozdrawiam

• Gość: irmina Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.cache.iB1.rudanet.com / *.rudanet.pl 16.10.05, 00:26
        www.forum.kawa-online.com/

raz jeszcze
    • rrj Re: ekspres ciśnieniowy 21.10.05, 22:54
      Nie da się kupić dobrego ekspresu ciśnieniowego w tym budżecie (700 zł). Kup
      lepiej zwykłą maszynkę na gaz (lub dwie w różnych rozmiarach) i naczynko do
      ubijania pianki. Wydasz koło 300 zł (lub koło 25 euro we Włoszech). A za resztę
      kup naprawdę dobrą kawę.
      Przyzwoity ekspres ciśnieniowy do domu to od 330 euro (we Włoszech) a u nas
      około 1700 zł. Oczywiście Pavoni www.lapavoni.com/. Ja mam europicolę z
      rączką i jestem zadowolony. Wcześniej miałem futurystyczne Espresso Inn. Jest
      też polski sklep internetowy z Pavonim.
      W polskich sklepach jest też jeden model Saeco www.saeco.com/ za ok. 1300
      zł - używam go w pracy od dwóch lat i jest w porządku, choć wygląd ma
      niewyjściowy. Model nazywa się Via Venezia i ma ciężką metalową rączkę.

Ale Saeco ma też mnóstwo kiepskich modeli (znacznie tańszych). Nie daj się
      nabrać na Moulinexy, DeLonghi, Nespreso i inne takie plastikowe szajsy.

Robert
      PS. Pomyśl o młynku
      • dmj1 Re: ekspres ciśnieniowy 22.10.05, 15:06
        rrj napisał:

> Nie da się kupić dobrego ekspresu ciśnieniowego w tym budżecie (700 zł).

Bardzo dobrego nie ale przyzwoitego tak, przyzwoitego - tzn. takiego gdzie
        jakosc naparu jest zadawalajaca / dobra a stosunek ceny do jakosci bardzo
        korzystny.

>Kup lepiej zwykłą maszynkę na gaz (lub dwie w różnych rozmiarach) i naczynko do
        > ubijania pianki. Wydasz koło 300 zł (lub koło 25 euro we Włoszech).

Nie mozna porownywac dwoch roznych rzeczy. Mokka to jedno a ekspres cisnieniowy
        z kolba to drugie.

> Przyzwoity ekspres ciśnieniowy do domu to od 330 euro (we Włoszech) a u nas
        > około 1700 zł. Oczywiście Pavoni <a href="www.lapavoni.com/."

Pavoni i Jura to znakomiete firmy ale doskonale wiesz, ze licza sie
        umiejetnosci; przy dobrych checiach, dobrej kawie, odp. wodzie, mlynku - mozna
        w modelu za 700 zlotych zrobic doskonale espresso! I mozna tez w doskonalej
        kolboweh Jurze zrobic beznadziejna kawe o czym nie raz mozna sie przekonac np w
        wielu polskich kawiarenkach.
        Pozdrawiam, z wiekszoscia wypowiedzi zresta zgdzajacy sie:
        darek
        • rrj Re: ekspres ciśnieniowy 22.10.05, 19:39
          No popatrz na post wyżej. Ktoś kupił delonghi za 340 zł i się dziwi, że nie da
          się uzyskać dobrej kawy. A z z ekspresu na gaz by się dało za mniejsze pieniądze.
          Ze stwierdzeniem, że sprzęt to nie wszystko zgadzam się całkowicie. Praca w
          kawiarni uważana jest za pracę nie wymagająca kwalifikacji. Ale kultura kawy
          rodzi się u nas od niedawna więc i tak jest wielki postęp :-)
          A druga sprawa, że ludzie kupują (nawet do kawiarni) ekspresy nie zdając sobie
          sprawy z ich możliwości i ograniczeń :-)
    • 2jacenty Re: ekspres ciśnieniowy 24.10.05, 22:10
      Przez prawie trzy lata korzystałem z Rowenty-model Adagio. Wszystko było ok
      ...do czasu awarii. Pierwsza naprawa kolo 100 zł, druga po kilku miesiącach tez
      w tej wysokości. Na trzecią się nie zdecydowałem. Kupiłem automat SAECO (za 2500
      zł.) i nie żałuję. To jest to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka