Dodaj do ulubionych

odwodnienie

14.01.04, 18:37
moj kotek przez 4 dni miał podawaną kroplówkę [niestrawność] dzisiaj pan
doktor stwiedził, że kot musi sobie sam poradzić i należy mu podawać wodę. I
tu mam pytanie ile wody powinien wypić dziennie 7 kilowy kot, aby się nie
odwodnił? Sam nie chce pić.
Obserwuj wątek
    • maczek100 Re: odwodnienie 14.01.04, 18:38
      jeszcze jedno kotek robiu siusiu 3 razy na dobe.
      • jul-kot Re: odwodnienie 15.01.04, 12:59
        Witaj!
        Kot musi mieć zawsze czystą wodę w DUZYM, niewywrotnym naczyniu. Ja daję
        kranową filtrowaną. Postaw mu taką michę, na pewno będzie pił, chociaż
        niekoniecznie przy Tobie.
        Pozdrawiam, Juliusz.
    • adam.pietron Re: odwodnienie 18.01.04, 18:32
      Dzienne zapotrzebowanie 7 kilowego kota na wodę to ok 450 ml - oczywiście nie
      znaczy to wcale że musi tyle wypić - pamiętaj że koty zazwyczaj jedząmokre
      jedzenie które jest pełne wody .
      A co do pełnej miski jesli kot wymiotował i miał zapalenie żołądka to lepiej
      byłoby mu podawać wodę małymi porcjami by nie drażnic chorego przewodu
      pokarmnowego i nie prowokowac kolejnych wymiotów - to dosyć ważne.
      Pozdrawiam
    • goc.jola Re: odwodnienie 20.01.04, 09:22
      Podawaj kotkowi napar z siemienia lnianego. Łagodzi wszelkie podrażnienia,
      odtruwa i co najważniejsze w tym przypadku - nawadnia. Nawet więc, jeśli kotek
      nie będzie chciał w najbliższym czasie pić wody, nie grozi mu odwodnienie.
      Napar taki pomógł wielokrotnie moim kotom przy najrozmaitszych dolegliwościach
      trawiennych, sprawdził się też w kilku przypadkach opisywanych na tym forum.
      Jeśli chcesz wiedzieć, jak podawać, wpisz w wyszukiwarkę hasło "filipka", tam
      podałam dokładny przepis.
      Pozdrawiam
      Jola
    • jul-kot Re: jak podać wodę ... 20.01.04, 14:03
      Witam!
      Poprzednio miałem trochę mało czasu, napisałem krótko i widzę, że moja
      wypowiedź wymaga uzupełnienia. Ja nie zachęcam do zmuszania kota do picia ponad
      miarę. Przede wszystkim z informacji Maczka wynika, że kot "... SAM NIE CHCE
      PIĆ".
      Co to oznacza? Po prostu kot nie był przyzwyczajony do picia wody. Tak dzieje
      się zwykle wtedy, gdy kot na codzień nie ma wody, która by mu odpowiadała.
      Zwykle nie chcą pić wody koty, które dostają ją w małych naczynkach, taka woda
      szybko się brudzi, kurzy, namnażają się w niej bakterie po jednym umoczeniu
      pyszczka. Sposobem na to jest podanie kotu wody w większej ilości, wtedy dłużej
      pozostaje czysta. Nie ma obawy, że kot wypije od razu cały garnek. Będzie
      ostrożnie próbował, przyzwyczajenie się do systematycznego picia nastąpi po
      pewnym czasie.
      A konkretnie w tym przypadku - jak podawać kotu wodę inaczej? Chyba tylko
      strzykawką do pyszczka, stopniowo po około 5 ml jednorazowo, do momentu, kiedy
      stanowczo przestanie przełykać. To możliwe, ale życzę cierpliwości!
      Moim zdaniem od początku choroby minęło już parę dni i można spokojnie dać kotu
      do dyspozycji czystą wodę, a jej ilość niech sobie reguluje sam. Myślę, że nie
      będzie z tym przesadzał.
      Pozdrawiam, Juliusz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka