reddd 14.08.02, 13:47 Proszę o opinię na temat kastracji psa, jakie są wskazania, czy lekarze weterynarii zalecają, czy raczej nie, jaki ma wpływ na psychikę psa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.pietron Re: kastracja psa 14.08.02, 18:31 Kastracja psa jest zabiegiem dosyć rzadko wykonywanym w naszym kraju – jeżeli już to raczej ze względów lekarskich – schorzenia prostaty , i czasem w celu uspokojenia zwierzęcia – choć moim zdaniem wykonywana w celu pozbawienia agresywności u dorosłych zwierząt – nie zawsze przynosi zamierzone efekty. Hormonów nie ma ,ale przyzwyczajenia i nawyki pozostają – tych nie da się usunąć zabiegiem chirurgicznym. Co innego u młodego zwierzęcia jeszcze przed okresem dojrzewania – ale takich zabiegów raczej w Polsce się nie praktykuje – ze względu na powikłania które mogą wystąpić po kastracji wykonanej przed dojrzałością płciową. Wybór należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
reddd Re: kastracja psa 14.08.02, 21:39 Serdeczne dzięki za odpowiedź. Pytałam bardziej z ciekawości, bo spotkałam się kiedyś z owczarkiem niemieckim wykastrowanym z powodu wyjątkowej agresywności wobec współtowarzyszek, ale ostatnio na spacerze spotkałam goldena pozbawionego męskości, a tej rasy raczej nie podejrzewam o agresywność. Mój gordon-seter jest stworzeniem wyjątkowo przyjacielskim wobec wszystkich i niech tak zostanie. Pzdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś