16.08.02, 11:31
Od dwóch tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką szczeniaka(2 miesięcznego),
mieszańca bernardyna z owczarkiem kaukazkim lub podhalańskim. Dostaje suchą
karmę Eukanuby dla psów dużych. Czy mogę dawać jej biały ser raz na tydzień
(zdania w lecznicy są podzielone)? Kiedy należy rozpocząć naukę
posłuszeństwa?
Obserwuj wątek
    • piasia Re: szczeniak 16.08.02, 12:36
      Tylko suchą karmę? A gdzie domowe papu? ;) Mój maluch (3-miesięczny kundelek)
      uwielbia surową wątróbkę, kluseczki z gotowanym kurczakiem, czasem (rzadko)
      jajo, a za jabłko da się pokroić ;) Myślę, że biały ser nie zaszkodzi.

Co do nauki posłuszeństwa - uczy się od pierwszych chwil. Tego czy tamtego NIE
      WOLNO - na to polecenie pies musi reagować instynktownie.
      Mój najpierw nauczył się co to znaczy "złaź z łóżka" ;)))
      Psina musi wiedzieć, że TY rządzisz. Teraz jest mała i podatna na naukę. Jak
      urośnie i wyobrazi sobie, że ona jest przewodnikiem w stadzie - strach
      pomyśleć, toz to mieszanka z "kaukazem". Pies jak niedźwiedź i naurzuć tu
      takiemu swoją wolę.

Jeżeli na spacerze zacznie zbierać różne "smakołyki" - raczej nie krzycz że nie
      wolno, nie szarp itp. Najlepsza metoda to nauczenie psa, że znalezione jedzenie
      jest niebezpieczne. Czyli - ona wącha jakieś paskudztwo - a Ty rzucasz w nią
      kluczami. Nie musisz trafić ;) Hałas przestraszy zwierzaka, więc przybiegnie do
      Ciebie a przy okazji skojarzy znalezione jedzenie z przykrym doświadczeniem.
      Możesz też poprosić jakiegoś znajomego, żeby przed Twoim spacerem porozkładał
      na terenie, gdzie wyjdziesz, kawałki mięsa np z musztardą, ale to brutalna
      metoda :(
    • cemry Re: szczeniak 16.08.02, 14:24
      Karmisz psa doskonala karma i niech tak zostanie.Dodawanie ekstra-smakolykow
      jest mile dla pieska,jednak musisz sie liczyc z tym,ze za jakis czas Twoj pupil
      dojdzie do wniosku,ze dodatki sa lepsze od podstawowego papu i bedzie oczekiwal
      zmiany zawartosci miski.Jesli w tej chwili je chetnie sucha karme-niczego nie
      zmieniaj.To bedzie duzy pies i w chwili obecnej bedzie zjadal w tempie
      blyskawicznym wszystko,co mu dasz.Ale za kilka miesiecy,gdy przestanie
      intensywnie rosnac,moze zaczac grymasic.Przeszlam przez to,i gdybym
      wiedziala,ze tak bedzie-w zyciu nie dosypywala bym do miski zadnych dodatkow.
      Pozdrawiam.
    • cemry Re: szczeniak 16.08.02, 14:30
      PS.Zapomnialam o szkoleniu:)Odkad zaczynasz prowadzac psa na smyczy mozesz go
      uczyc,ze pewnych rzeczy nie wolno.Delikatnymi szarpnieciami smyczy korygyjesz
      jego zachowanie.W zaleznosci,co chcesz osiagnac,dodajesz odpowiednie
      slowko,np.nie-gdy czegos nie wolno;noga-gdy chcesz,by szedl przy nodze;fe-gdy
      ma cos zostawic.Teraz jest jeszcze malutki,ale za jakis czas mozesz pomyslec o
      szkoleniu-to duzy pies i nie zaszkodzi mu troche nauki.Moj zaczal szkolenie w
      wieku 5 m-cy.Trzeba jednak przywyknac do mysli,ze psa uczy sie caly czas;))
    • adam.pietron Re: szczeniak 16.08.02, 21:37
      Co do białego serka – jak najbardziej polecam – psy lubią od czasu do czasu
      dostać coś w nagrodę – a jeden raz w tygodniu to nie tragedia –
      najważniejsze , ze wybrałaś dobrą karmę która dostarcza twojemu psu wszystko
      co jest mu potrzebne do rozwoju – serek raz w tygodniu nie zepsuje aż tak
      bardzo bilansu żywieniowego.
      Na naukę jest jeszcze czas – w końcu to dziecko – dajmy mu chwile pobyć
      dzieckiem – najpierw niech porządnie zsocjalizuje się z ludźmi i innymi psami –
      niech poznaje świat – a na naukę będzie czas po skończeniu pół roku – myślę
      oczywiście o szkoleniu a nie o nauce życia w domu.
      Klucze mogą być , ale o wiele lepszy jest metalowy łańcuszek – trafienie w psa
      nie wyrządzi mu tyle krzywdy – z kluczami różnie bywa. Co do musztardy –
      zaręczam ci psy uwielbiają kwaśne smaki wiec to raczej tylko przyciągnie
      jego uwagę.
      Sukcesów wychowawczych życzy ekspert.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka