Dodaj do ulubionych

Chory psiak (serce)

05.07.03, 11:08
2 dni temu dostalam wyniki badan krwi mojego psiaka. To 11-letnia sznaucerka
miniaturowa.
Oto wyniki jej badan:
UREA: 23 mg/Dl
CREA: 0,7 mg/dL
ALP: 586 U/L
ALAT: 232 U/L
ASPAT: 63 U/L
GLUL 75 mg/dL

Bylam z nia dzisiaj na USG (u noramlnego 'ludzkiego' lekarza, bo innego nie
ma w moim miescie) i ten lekarz stwierdzil, ze psiak przeszedl zawal serca.
Bo: ma powiekszone serduszko i cos sie tam nie 'domyka' nie wiem niestety co
to bylo, ma powiekszona watrobe (to prawdopodobnie skutek tego zawalu). A w
ogole to psiak chorowal miesiac temu na zakapelnie oskrzeli, ktore zostalo
zaleczone.

Znam sytuacje dosc dobrze, ale mam pytanie, czy psiak, ktory mial zawal serca
moze powrocic do jako-takiego zdrowia? Wiec, ze nie bedzie tak, jak bylo
kiedys, ale czy moze dalej tak zyc...?

Pozdrowienia
Cheetah
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: Chory psiak (serce) 06.07.03, 12:19
      Z tego ci mi wiadomo u psów nie zdarzają się tak rozumiane zawały serca jak to
      rozumie się u ludzi wynika to z trochę innego krążenia wieńcowego czyli
      unaczynienia samego mięśnia sercowego .
      Biorąc pod uwagę wyniki krwi które mi przesłałaś twój pies cierpi na
      niewydolność wątroby , która oczywiście może być związana z zastojami w
      krążeniu spowodowanymi niewydolnością serca ( np. niedomykalność zastawki –
      wspomniana przez lekarza u którego byłaś).
      Co do dalszego postępowania , wszystko zależy od stanu ogólnego zwierzęcia, a
      co do jego serca powinnaś udać się do psiego kardiologa i wykonać badanie EKG.

• cheetah3 Re: Chory psiak (serce) 06.07.03, 13:56
        Dzien dobry,

Dziekuje za szybka odpowiedz. Poniewaz psiak jest traktowany jak czlonek
        rodziny, wszyscy sie bardzo przejmuja jej stanem. W zwiazku z tym mam jeszcze
        pytanie:
        1. Skoro pies tak naprawde nie przechodzi zawalu, to skad bierze sie, jak to
        lekarz, robiacy USG stwierdzil 'przestrzen pozawalowa' nad serduszkiem u niej?

Zgadza sie, psiak mam lekko powiekszona watrobe z twarda obwodka, w zwiazku z
        tym dostaje 2 lekarstwa: Hepa-Merz i Sylivit, a takze jakis antybiotyk podawany
        przez lekarza weterynarii.
        Dostaje tez lekarstwo na serduszko (trudno mi podac nazwe, bo dostalam tylko
        pare tabletek, a nie ma na nich nazwy - sa malutki, zolte, z symbolem 06 lub
        09, jezeli to cos komukolwiek mowi)
        Jezeli chodzi o diete, to normalnie, poniewaz jest uczulona na bialko
        jadla 'sucha karme' - Eukanube - jaglniecine z ryzem. Teraz lekaz powiedzial,
        zeby nie brac pod uwage na razie uczulenia (poniewaz sa to tylko zmiany skorne)
        i dawac jej kleik ryzowy z gotowanym drobiem.

czy to na razie wystarczy?

Pies jeszcze rok temu byl w stanie przebiec 10 km, biegnac za rowerem, i nic
        jej nie bylo, a teraz tak z niej odeszly sily... :(

Pozdrowienia,
        Cheetah
        • cheetah3 Re: Chory psiak (serce) 07.07.03, 12:19
          Lekarswo jakie dostaje na serduszko, to Fortecort.

Cheetah
    • adam.pietron Re: Chory psiak (serce) 13.07.03, 22:25
      Myślę , że robicie wszystko co jest potrzebne , co diety na razie dopóki
      analizy krwi się nie poprawią ograniczyłbym ilość białka w diecie procesy jego
      metabolizmu obciążają i tak już chorą wątrobę. Więc posiłki niech nie składają
      się w 90 procentach z białka proporcje należałoby odwrócić lub zastosować
      specjalną dietę leczniczą dla psów z chora wątrobą ( tym bardziej że wcześniej
      pies jadał gotowe diety jest więc do nich przyzwyczajony).
      Co do zawałów – nie napisałem że ich nie przechodzą – zjawisko zawału
      występuje u psów i to nie tylko w sercu ale także w nerkach , śledzionie
      wątrobie i innych bogato unaczynionych narządach – tak jak i u ludzi. Nie
      powodują one ( zawały serca) natomiast tak dramatycznych objawów jak u ludzi.
      Pozdrawiam

• cheetah3 Re: Chory psiak (serce) 21.07.03, 09:53
        Dziekuje za pomoc i slowa otuchy. Psiak czuje sie coraz lepiej. Ostatnio miala
        robione znowu badania krwi i wszystkie te 'wsiazniki' dosc mocno spadly, co nas
        mocno ucieszylo :)

Pies ma coraz lepszy apetyt, co nas tez szalenie cieszy. Dostaje jeszcze teraz
        taka paste do jedzenia, ktora pomaga na serce i watrobe.

Zwracam sie tylkoz pytaniem, poniewaz psiak uwielbia siedzec na sloncu i
        sie 'opalac' :))) Czy nie jest to dla niej jakos szkodliwe, przy tym stanie
        serduszka? Tzn. ona sobie reguluje pobyt na sloncu sama, tzn jak jest jej juz
        za cieplo to idzie sie polozyc do domu na czyms zimnym..ale czy mozna jej
        pozwolic na takie wygrzewanie sie?

Pozdrowienia,
        Cheetah
    • adam.pietron Re: Chory psiak (serce) 25.07.03, 18:10
      Musisz obserwować jak ona sama to znosi , jeśli bez problemów to myslę ze
      możesz jej na to pozwolić , choć duże zmiany temperatur raczej nie są wskazane
      dla sercowców.
      Jeśli natomiast T. w słońcu przekracza 30 stopni lepiej niech nie wyleguje się
      na nim za długo – pamiętaj jej jedyna chłodnica to język i łapy , my się
      pocimy – więc do kumulacji ciepła w organizmie dochodzi szybciej niż u nas.
      Czasem i zdrowy pies może umrzeć na udar słoneczny.
      Pozdrawiam

• mr.wawrzek Re: Chory psiak (serce) 25.07.03, 22:39
        Panie doktorze pisze pan o "chlodnicy" naszych szczekaczy.Zauwazylem tez,ze
        jezeli obleje zimna woda kufe i czolo Bombla to tez zaraz "ozywa" na goracu.
        A zrobilem to po zaobserwowaniu,ze gdy bawi sie w swoim baseniku z zimna woda
        to co jakis czas zanurzal kufe pod wode chociaz zadnych zabawek tam nie bylo.
        W ogole Goldeny ciezej chyba niz inne psy znosza upaly.Moj znajomy ma
        amerykanskiego haskiego i ten potrafi obejsc sie w domu bez klimatyzatora.
        • cheetah3 Re: Chory psiak (serce) 29.07.03, 09:03
          Ja mysle, ze Goldeny w ogole odzywaja, jak tylko poczuja wode na swojej
          skorze :)) U nas w rodzinie jest Golden i jak tylko widzi wode, to nie moze sie
          powstrzymac zebydo niej nie wskoczyc. A jak po drodze jest jakas kaluza, to od
          razu sie w niej kladzie. Wiec ja nie wiem, czy po prostu on nie nurkuje tylko
          dlatego, ze sprawia mu to przyjemnosc :))

Pozdrowienia,
          Cheetah
      • cheetah3 Re: Chory psiak (serce) 29.07.03, 13:06
        Dziekuje panie doktorze za odpowiedz.
        Chcialabym jeszcze wiedziec, czy dusznosci w jej stanie to rzecz normalne?
        Przez ostatnie 2 dni miala nad ranem dusznosci. Ale tylko jak sie jak dobrze
        przebudzi to dusznosci przechodza. Czy te dusznosci moga wynikac z jej
        problemow z serduszkiem..?

Pozdrowienia,
        Cheetah
    • adam.pietron Re: Chory psiak (serce) 01.08.03, 12:53
      Problemy oddechowe twojej podopiecznej wynikają zapewne z choroby serca, czy
      jest to normalne w jej stanie – trudno uznać duszności za rzecz normalną ,
      skontaktuj się z lekarzem i zapytaj czy nie należałoby zmodyfikować trochę
      leczenia serca w tym przypadku , według mnie tak ale musi to zrobić lekarz
      prowadzący lub kardiolog po badaniu ekg.
      Pozdrawiam
      • cheetah3 Re: Chory psiak (serce) 13.08.03, 09:57
        Dzien dobry,

Zgodnie z zapowiedzia psiak byl na ekg serduszka. Juz znamy prawdopodobna
        przyczyne tych dusznosci. A mianowicie moze to byc wykryty dodatkowy skurcz
        seducha, ktory nie pozwala w fazie spoczynkowej na prawidlowe dozywienie i
        dotlenienie miesnia sercowego. Czy mam racje..? Poza tym okazalo sie, ze psiak
        ma wysokie tentno. I tu tez amm pytanie. Bo jak pobiera jej sie krew, to bardzo
        trudno sie ja pobiera, bo wolno plynie, to jezeli ma wysokie tetno, to dlaczego
        krew tak wolno plynie..? (dodam, ze wszystkie wyniki samej krwi sa juz bardzo
        dobre :) ) Weterynarz zmienil tez leki naszej Baby (tak sie wabi): Furosemid
        (wiem, ze jest moczopedny i trzeba z nia teraz biegac na spacerki co 2 h), Enap
        i Digoxin. Wczesniej dostawala Karsivan, ktory lekarz kazal wykonczyc i kazal
        odstawic Fortekor. Teraz kolejna wizyta za 10 dni i moze znowu ekg bedzie
        robione. W kazdym badz razie zauwazone zostalo, ze psiak juz zaczyna podczas
        snu tak gleboko wzdychac, tzn oddychac, co wczesniej chyba dla niej bylo
        trudne, bo miala plytki oddech.

Mysli Pan, ze zestaw lekow zostal zamieniony na lepszy?

Pozdrowienia,
        Cheetah
        • adam.pietron Re: Chory psiak (serce) 15.08.03, 11:48
          Jeśli widzisz poprawę kliniczną myślę że tak , choc obiektywna bedzie
          kontrola , szczegóelnie badaniem EKG , najwazniejsze że mała czuje się lepiej .
          Pozdrawiam
          • cheetah3 Re: Chory psiak (serce) 20.08.03, 10:01
            Hurrraa!
            Weterynarz powiedzial, ze serduszko Baby pracuje o WIELE lepiej, nie sluchac
            juz takiego szmeru, w spoczynku serduszko jest super. Wszystkie wskazniki
            watrobowe sa na razie jeszcze maksymalne w swojej normie, ale juz sa w tych
            dopuszczalnych granicach! Psiak wrocil do swoich zajec codziennych, bawi sie
            swoimi zabawkami (to u sznacerow uwielbiam, ma 11 lat a zachowuje sie jak
            szczeniak), podrzuca swoje suche jedzenie. Chetnie chodzi na spacerki, nie
            meczy sie juz tak, nie sapie, gleboko oddycha podczas snu. A co zostalo
            zaobserwowane, sama przynosi swoje zabawki, zeby sie z nia bawic i jej rzucac,
            troszke sie tego boimi, zeby sie nie przemeczala, ale jak sama chce sie bawic,
            to sie bawimy :)

Nikt chyba nie ma pojecia, jak bardzo sie ciesze, ze wszystko jest juz w miare
            ok, i ze psiak wyzdrowial, i bedzie z nami jeszcze dluuugi czas.
            Pies to najlepszy przyjaciel czlowiek, a my powinnismy byc ich przyjaciolmi :)))

Dziekuje Panie doktorze za wszelka pomoc i wsparcie :)

Pozdrowienia,
            Cheetah
    • adam.pietron Re: Chory psiak (serce) 20.08.03, 12:17
      Bardzo się ciesze i bardzo dziękuje :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka