m.e.g.000 02.06.08, 22:58 czy każdy rodowodowy pies ma tatuaż w uchu? Czy rodowodowy pies może nie mieć tatuażu? Wielu znajomych twierdzi ze ma rodowodowe psy, jednak tatuaży u nich brak i stąd moje pytanko :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.nancy Re: rodowód= tatuaż w uchu 02.06.08, 23:11 teoretycznie moze nawet jesli jest obowiazkowe, to nikt raczej nie sciga wlasciciela, jesli psa nie wytatuuje pies.onet.pl/5419,19,24,paszport_dla_reksia,artykul.html?drukuj=1 : "Tatuaże stosuje się coraz rzadziej, choć w przypadku psów rasowych urodzonych w Polsce tatuowanie szczeniąt jest obowiązkowe. Informacje o osobach, które wykonują tatuaże zwierząt można uzyskać w związkach hodowców. Trzeba pamiętać, że to bolesna forma znakowania, dlatego w przypadku braku tatuażu u zwierzaka lepiej go zaczipować." chociaz ten brak tatuazy jest zastanawiajacy, bo zazwyczaj tatuuje sie szczeniaki jeszcze u hodowcy, przynajmniej ja wszystkie poprzednie psy dostawalam juz wytatuowane jest mozliwe jednak, ze hodowca tego zaniedbal, a wlasciciel nie zamierza psa wystawiac, wiec tatuazy nie zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.g.000 Re: rodowód= tatuaż w uchu 03.06.08, 00:50 dziękuję za odp oraz link :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: rodowód= tatuaż w uchu 03.06.08, 08:04 wiele psów tatuuje się w pachwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.g.000 Re: rodowód= tatuaż w uchu 03.06.08, 12:06 > wiele psów tatuuje się w pachwinie. Dawniej owszem, obecnie już nie, bo zarasta sierścią. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: rodowód= tatuaż w uchu 03.06.08, 12:13 nie. Niektóre rasy tatuuje się w uchu, inne w pachwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: rodowód= tatuaż w uchu 03.06.08, 12:19 ps. moja rasa - cocker spaniel angielski - tatuowana jest w zarośniętej pachwinie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.e.g.000 Re: rodowód= tatuaż w uchu 03.06.08, 13:26 aha, dobrze też wiedzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
a_na Re: rodowód= tatuaż w uchu 03.06.08, 14:05 a.nancy napisała: > teoretycznie moze > nawet jesli jest obowiazkowe, to nikt raczej nie sciga wlasciciela, jesli psa nie wytatuuje Jeśli mówimy o rasowym psie,to nie właściciel tatuuje,a hodowca...więc jeśli szczenię jest rasowe (czyli rodowodowe) to musi mieć tatuaż. Wyjątkiem są psy importowane - mogą mieć tylko chip. > jest mozliwe jednak, ze hodowca tego zaniedbal, a wlasciciel nie zamierza psa wystawiac, wiec tatuazy nie zrobil Jeśli hodowca "zaniedbał" to oznacza,że to nie jest prawdziwy hodowca ...z dobrej hodowli NIE wychodzą szczenięta bez tatuaży. Tatuuje się w pachwinie tzw.pisakiem (bezboleśnie) - m.in. cocker spaniele angielskie,jak już pisała pierozek_monika Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: rodowód= tatuaż w uchu 03.06.08, 23:02 > Jeśli mówimy o rasowym psie,to nie właściciel tatuuje,a hodowca...więc jeśli sz > czenię jest rasowe (czyli rodowodowe) to musi mieć tatuaż. > Wyjątkiem są psy importowane - mogą mieć tylko chip. OK, przyznaje sie do bledu i bije w piers :) nie wzielam pod uwage roznic w przepisach w poszczegolnych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry metryka= tatuaż 03.06.08, 15:39 pozwole sobie zacytowac fragment Regulaminu Hodowli Psow Rasowych: VI. Prawa i obowiązki hodowcy 2. Hodowca ma obowiązek: (...) g) złożyć w Biurze Oddziału w stosownym terminie (najpóźniej w dniu przeglądu miotu): odcinek karty krycia (wzór nr ....) (w przypadku krycia za granicą dodatkowo kserokopię rodowodu reproduktora),kartę miotu (wzór zał. nr ....) oraz potwierdzenie wykonania tatuażu (wzór zał. nr .....); złożenie wyżej wymienionych dokumentów jest warunkiem wydania metryk, h)poddać szczenięta tatuowaniu, które powinno nastąpić najpóźniej podczas przeglądu miotu.Numeracja tatuaży musi być zgodna z rejestrem prowadzonym w Oddziale, oddzielnie dla każdej rasy; zasady tatuowania określa oddzielna instrukcja, IX. Dokumentacja hodowlana 1. Karta krycia, karta miotu, protokół przeglądu miotu oraz potwierdzenie wykonania tatuażu są podstawą do wystawienia metryk, które wydaje Zarząd Oddziału, w którym zarejestrowana jest suka. W przypadku krycia reproduktorem zagranicznym należy dołączyć kopię rodowodu reproduktora. 2. Karty krycia, karty miotu i metryki są drukami ścisłego zarachowania. Zarząd Oddziału jestzobowiązany prowadzić ewidencję tych druków. Każdy druk musi być opatrzony numerem ewidencyjnym czyli wg przepisow Zwiazku Kynologicznego w Polsce kazde szczenie pochodzace od rodowodowych rodzicow z prawami hodowlanymi ma tatuaz (albo w uchu albo w pachwinie). nie ma innej opcji:) jesli wlasciciel psa nie wyrobi mu na postawie metryki rodowodu (bo go nie potrzebuje) to taki tatuaz zawsze bedzie odsylal do hodowli z jakiej pochodzi pies (to takie info w przypadku znalezienia psa z tatuazem) Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: metryka= tatuaż 03.06.08, 19:53 Potwierdzam to, co napisała Blue.berry, bo niedawno odbierałam szczenię z hodowli. Dostałam: - szczenię z tatuażem w uszku - protokół przeglądu miotu wystawiony przez Zw. Kynologiczny (komisja 2-osobowa) - metrykę z nr księgi miotów oraz nr metryki i innymi danymi psiaka i hodowcy Odpowiedz Link Zgłoś
titu_titu Re: metryka= tatuaż 05.06.08, 12:20 Jak wyżej. W Polsce nie ma możliwości wypuszczenia szczeniaka z hodowli bez oznakowania. No chyba że jest to lewy miot. Psy sprowadzane zza granicy mają często chipy zamiast tatuażu, ale jest to wyraźnie zaznaczone w dokumentach. Tatuaż może być albo w uchu albo w pachwinie. I jeszcze jedno - wykonanie tatuaży nie boli. Najczęściej już teraz wykonuje się je specjalnym pisakiem tatuującym. Trzyma się go w ręku jak flamaster. Szczenię owszem, kombinuje i piszczy ale głównie dlatego, że jest przytrzymywane i np. przewracane na grzbiet by odsłonić pachwinę. Nie może się poruszyć więc wiadomo, że stawia opór. Puszczone już po zatatuowaniu w ogóle się nie interesuje tym miejscem (a przecież gdyby bolało, byłoby intensywnie wylizywane). Rozlizanie świeżego tatuażu zdarza się niezwykle rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafik Re: metryka= tatuaż 16.06.08, 08:24 "Dawniej owszem, obecnie już nie, bo zarasta sierścią." "Niektóre rasy tatuuje się w uchu, inne w pachwinie." skąd takie wiadomości? to graniczy z zabobonem i babą zielarką :) to, gdzie szczenię jest tatuowane zależy od oddziału ZK z którego "pochodzi". W wielu, szczególnie dużych oddziałach można spotkać psy tatuowane i w uchu i w pachwinie, np obecnie Wrocław tatuuje w lewym uchu, Warszawa w lewej pachwinie. A jak skończą się cyferki to nastąpi zmiana. Niestety ilość cyfr jest ograniczona i stąd takie uproszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: metryka= tatuaż 16.06.08, 09:39 > "Niektóre rasy tatuuje się w uchu, inne w pachwinie." tylko to jest mnoje z danie i tylko z tego się będę tłumaczyć ;) rzeczywiście - byłam przekonana, że wszystkie spaniele tatuuje się w pachwinie, a ostatnio był u mnie na obcięciu spaniel wywodzący się z innego oddziału, i miał tatuaż w lewym uchu. Moje przekonanie legło w gruzach ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
tiruriru-2004 Re: metryka= tatuaż 16.06.08, 10:23 mam pytanie czy jezlei pies ma tatuaz w uchu a nie ma rodowodu (a rodzice tez byli rodowodowi wystawy itp??)mozna powiedziec ze pies jest rasowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: metryka= tatuaż 16.06.08, 10:36 jesli pies ma tatuaz (w uchu lub w pachwinie) to znaczy ze: jego rodzice sa psami rodowodowymi jego rodzice maja uprawnienia hodowlane miot jest "legalny", po przegladzie weterynaryjnym i szczeniaki maja wystawione metryki. rodowod wystawiany jest na podstawie metryki - robi to juz wlasciciel psa a nie hodowca. jesli nie zamierza psa wystawiac nie musi wyrabiac rodowodu. warto jedynie tylko pamietac ze wtedy nr tatuazu zawsze bedzie "prowadzil" do hodowcy (metryka wystawiona jest na hodowce). czyli pies z tatuazem i metryka ale bez wyrobionego rodowodu jets zdecydowanie psem rasowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
tiruriru-2004 Re: metryka= tatuaż 16.06.08, 10:50 a jezeli ma tatuaz a metryczki tez nie ma??ja mam wlasnie takiego psa hodowca oddal nam go za symboliczna kwote powiedzial ze zeby dostac rodowod musimy juz go wykupic ale stwerdzilsimy ze po co nam...i nie mamy ani metryczki ani rodowodu...a pies tatuaz ma ale inni hodowcy mowia mi ze to nie jest pies cane corso tylko w typie cc hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
agrafik Re: metryka= tatuaż 16.06.08, 12:08 "a jezeli ma tatuaz a metryczki tez nie ma??ja mam wlasnie takiego psa hodowca oddal nam go za symboliczna kwote powiedzial ze zeby dostac rodowod musimy juz go wykupic ale stwerdzilsimy ze po co nam...i nie mamy ani metryczki ani rodowodu...a pies tatuaz ma ale inni hodowcy mowia mi ze to nie jest pies cane corso tylko w typie cc hmmm" Sprawdź, z którego oddziału ZK pochodzi pies i dowiedz się czy miot był legalny, jeśli tak to może uda się odtworzyć rodowód. Jednak po tym co piszesz to wątpię czy psiak nie jest tatuowany przez handlarza. Nie bardzo też rozumiem stwierdzenie "za symboliczną kwotę"? Jaki cel miał by hodowca oddawać szczenię bez papierów? po co zostawiał sobie metryczkę? Wszystko to wygląda dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
tiruriru-2004 Re: metryka= tatuaż 16.06.08, 12:43 kiedy go bralismy mial juz 7 mjiesiecy i porostu dostalisy go takjakby po znajomosci a wiemy ze suka jego byla suka wystawowa i wiemy kim jest jej ojciec ! Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry tatuaż bez metryki 16.06.08, 16:14 nie ma za bardzo takiej mozliwosci. hodowca ma obowiazek wydania (sprzedania) szczeniaka wraz z metryką. metryki sie nie wykupuje osobno. jesli pies jest z jakis powodow niehodowlany (zle umaszczenie, krzywy ogon, itp) to ma to wpisane w metryke ktora nabywca rowniez dostaje. fragment z regulaminu hodowlanego ZK: "VI. Prawa i obowiązki hodowcy 2. Hodowca ma obowiązek: j) wydawać nabywcom szczenięta po ukończeniu 7 tygodni wraz z metrykami (wzór zał. nr ....)i książeczkami zdrowia, zaś nabywcom zagranicznym dostarczyć rodowód eksportowy." koniec kropka. numer tatuazu mozesz sprawdzic w odpowiednim odziale ZK. zobaczysz czy wogole taki numer istnieje a jesli tak to co kryje sie pod tym numerem. trzeba zadzwonic i podac numer, a ktos w ZK powinien udzielic ci informacji. tatuaz to kombinacja jednej litery i 3 cyfr. litera jest na poczatku i oznacza z ktorego oddzialu ZK pochodzi pies (np A to odzial warszawki). numery sa przyznawane po kolei (w miare jak rodza sie poszczegolne mioty u poszczegolnych hodowcow) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafik Re: tatuaż bez metryki 17.06.08, 01:25 "tatuaz to kombinacja jednej litery i 3 cyfr. litera jest na poczatku i oznacza z ktorego oddzialu ZK pochodzi pies (np A to odzial warszawki). numery sa przyznawane po kolei (w miare jak rodza sie poszczegolne mioty u poszczegolnych hodowcow)" też nie do końca tak litera nie zawsze jest na początku, Wrocław ma na końcu, Legionowo ma 2 litery AA, Bedzin BB. Literke A ma też Białystok, tylko na końcu, a nie tak jak Warszawa na początku Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: tatuaż bez metryki 17.06.08, 10:38 słusznie :)) dzieki za poprawke Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 A można miec psa bez tatuaża a z metryką? 03.06.09, 18:06 ? [img]https://www.dziecionline.pl/grafika/animowane/zabka.gif[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: A można miec psa bez tatuaża a z metryką? 03.06.09, 18:27 tak, z chipem zamiast tatuaża Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: A można miec psa bez tatuaża a z metryką? 03.06.09, 19:11 Jeżeli jest to pies urodzony w Polsce to nie. ZKwP nie uznaje chipów w miejsce tatuażu u szczeniąt urodzonych w Polsce i kazdy pies aby otrzymac metrykę musi miec tatuaż. Aby odebrać metrykę w związku, hodowca musi mieć zrobiony odbiór miotu przez komisję. Owa komisja przyjeżdza, ogląda szczeniaki, tatuuje i wypisuje odpowiednie dokumenty, na podstawie których wydawana jest hodowcy metryka. Z ta metryką hodowca sprzedaje szczeniaka a własciciel na jej podstawie wyrabia rodowód. Co do miejsca tatuowania - niektóre rasy tatuuje sie jeszcze w uszach, jesli jest to potrzebne - np. u psów biegajacych w zaprzegach przed wyścigiem sprawdza sie tatuaze, dlatego sa one wykonane w uszach, by łatwo było sie do nich dostać. Natomiast wiekszość psów tatuuje sie w pachwinie, bo robi sie to inną metoda niz w uchu - bardziej higieniczną i mniej bolesną, a tatuaż wykonany tzw. pisakiem (taka maszynka jak u ludzi) jest w przyszłosci duzo czytelniejszy. To hodowca wybiera miejsce, w którym bedzie tatuaz, ZKwP narzuca tylko stronę, tzn lewą (lewe ucho lub pachwina) lub prawą. Odpowiedz Link Zgłoś
suche Re: A można miec psa bez tatuaża a z metryką? 04.06.09, 10:55 Swoją drogą szkoda, że w Polsce nie uznają chipów. Jak dla mnie to po prostu zacofanie. Chip się nie zmywa i od razu na jego podstawie można wyrabiać paszport. Mój szczeniak (import z Czech) ma właśnie chip i paszport i bardzo się cieszę, że nie ma na swoim ciałku paskudnego tatuażu. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: A można miec psa bez tatuaża a z metryką? 04.06.09, 11:44 Tatuaż też się nie zmywa, a dobrze wykonany pozostaje czytelny zawsze. No i ma te przewagę nad chipem, że nie trzeba czytnika by go odczytać. Do paszportu, nie wiem jak teraz, ale jeszcze niedawno wystarczył tylko tatuaż. Wszystko ma swoje wady i zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
suche Re: A można miec psa bez tatuaża a z metryką? 04.06.09, 12:16 Pewnie masz rację. jednak trzeba przyznać, że lepiej by było gdyby hodowca sam mógł decydować co woli tatuaż/chip, a nie miał tego narzuconego z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: A można miec psa bez tatuaża a z metryką? 04.06.09, 23:04 Prawdę mówiąc mi, jako hodowcy, jest to zupełnie obojetne :) Odpowiedz Link Zgłoś